Gelato värderas till 1,5 miljarder kronor

Henrik Müller-Hansens Gelato Group värderas till 1,5 miljarder kronor i ny investeringsrunda. Gelato driver bland annat Optimalprint och Gelato Cloud.
Henrik Müller-Hansens Gelato Group värderas till 1,5 miljarder kronor i ny investeringsrunda. Gelato driver bland annat Optimalprint och Gelato Cloud. Press

Mjukvaruföretaget Gelato har tagit in 75 miljoner kronor i en ny investeringsrunda – till en värdering på hela 1,5 miljarder norska kronor. Sedan starten har man tagit in totalt 130 miljoner och framhåller nu stort de miljömässiga fördelarna med sin lösning.

Enligt uppgift kommer man under 2015 att hantera över en miljon tryckjobb och till norska Dagens Näringsliv säger grundaren Henrik Müller-Hansen att Gelato har kvar 70 procent av betalning från kunder efter att ha betalat för tryck, packning och distribution.

Ny investerare

John Hepburn, tidigare vice ordförande i Morgan-Stanley, har lett investeringen i bolaget, tillsammans med viktiga skandinaviska industriella och enskilda investerare, inklusive Marcus Wallenberg, Harald Mix och Urban Jansson.

Samtidigt går John Hepburn in i styrelsen för Gelato Group där Klas Johansson, partner på Altor Equity Partners, och Norman Fiore, General Partner på Dawn Capital, redan sitter.

Trycka så nära kunden som möjligt

Gelatos affärsidé är att ”erbjuda högkvalitativa globala tryckeritjänster till ett vettigt pris och som är miljömässigt hållbara”.

– Vi grundade företaget för sju år sedan på en mycket enkel grund – att företag och privatpersoner vill trycka sitt material så nära som möjligt den plats där det ska användas, säger Henrik Müller-Hansen, grundare och vd för Gelato Group.

Enligt Gelato minskar man transportsträckan med 80 procent i genomsnitt, vilket reducerar koldioxidutsläpp och kostnader.

– Med 400.000 tryckerier runt om i världen ser vi som vårt uppdrag att skicka varje tryckjobb till det närmaste tryckeriet, säger henrik Müller-Hansen i ett meddelande.

Från 30 till 2 minuter

Henrik säger också att tryckerierna initialt inte ville ha Gelatos tryckuppdrag. De relativt små jobben var oekonomiska för dem som hade upp till 30 minuter långa orderhanteringstider, kommenterar Henrik Müller-Hansen.

– Det största problemet som vårt team har knäckt är att få 30 minuter ner till 2 minuter. Idag kontaktar tryckerier över hela världen oss för att få tillgång till våra tryckvolymer och den effektivisering som vi åstadkommit.

Kombinationen av lägre produktionskostnader till följd av Gelatos mjukvara, lägre distributionskostnader till följd av lokal produktion och minskade koldioxidutsläpp har fått Gelatos verksamhet att växa, enligt företaget.

En miljon transaktioner

Idag har man anslutna tryckerier i 40 länder och täcker en befolkning på över 1 miljard människor. 2014 ökade Gelato intäkterna med 70 procent till 170 miljoner norska kronor och förväntas överstiga 300 miljoner norska kronor under 2015, med ett tredubblat resultat under det senaste året. 2015 kommer Gelato skicka över 1 miljon beställningar via sina partners till kunderna som är konsumenter och företag som Schibsted Media Group, Gruner + Jahr från Tyskland och UNICEF Norge.

Fortsatt expansion

Kapitalet ska användas för att ytterligare påskynda Gelatos globala räckvidd och driva expansion på företagsmarknaden.

– Att ta itu med sitt företags miljöpåverkan kan bara vara en bra affär, säger John Hepburn, som nyligen investerat i Gelato.

Genom att tillämpa den nya delningsekonomins koncept på den grafiska branschen tar Gelato tryckeribranschen in i framtiden, enligt John.

– Ju mer jag lärde känna branschen och Gelato Groups unika position, desto mer intresserad blev jag. Gelatos plattform är en betydande global affärsmöjlighet. De kan ändra strukturen i den digitala tryckeribranschen som varje år växer med storleken på den totala musikbranschen, kommenterar John.

Sedan starten 2007 har Gelato tagit in totalt 130 miljoner norska kronor. Med det nya tillskottet är den nuvarande kassareserven 110 miljoner norska kronor, enligt företaget.

Lagom mix i marknadsföringen skapar bäst effekt – visar ny forskningsrapport

100 watt 1800

Vilken typ av kommunikation driver bäst effekt? Här är svaret och marknadsföring offline står starkt. Mycket starkt.

redaktionen@branschkoll.se

Svensk bild-app med eget tryckeri i samarbete med telekombolag

Når 29 miljoner användare genom partnerskapet.

redaktionen@branschkoll.se

Detta är en fossilfri transport

Postnord leverans 1800
Ämnen i artikeln: Postnord

Branschöverenskommelse definierar konceptet – ska eliminera otydliga och missvisande miljöpåståenden.

Ämnen i artikeln: Postnord
redaktionen@branschkoll.se

Postnord först med Svanenmärkta e-handelstransporter

Postnord svanen
Ämnen i artikeln: Postnord
Ämnen i artikeln: Postnord
redaktionen@branschkoll.se

Pressbyråns affischer blev viral succé

Pressbyran Kanelkampanj 2023 1800

Pressbyråns senaste kampanj för kanelbullens dag blev en total succé. Först stals affischer på stan – nu säljs en kollektion på auktion.

Resumé skrev i förra veckan om kampanjen som ”utsatts för stöldvåg”.  Byrån Åkestam Holst hade gjort en pastisch av fransk parfymreklam och det gillades av passerande som helt enkelt tog med sig affischerna hem.

– Responsen har varit fantastisk, även med Pressbyrå-mått mätt. Många kunder har hört av sig och efterfrågat materialet eller de digitala filerna för att kunna skriva ut själva. Att våra utomhusaffischer är så här heta är ovanligt även för oss, säger Lennart Schultz, marknads- och kommunikationschef på Reitan Convenience Sverige till Resumé.

Säljs på Tradera

Nu säljs de fyra motiven på Tradera – tryckta exklusivt och inramade för att kunna hängas upp på väggen direkt. Pengarna från det vinnande budet doneras till Håll Sverige Rent.

Du hittar auktionen här.

Tomma ramar pa tunnelbanan 1800
Tomma ramar i rulltrapporna. Bild: Pressbyrån
redaktionen@branschkoll.se

Plockmatic anställer marknadschef

John Elliot 20230926 135851987 iOS 1800
Ämnen i artikeln: Plockmatic

Plockmatic Group har utsett John Elliot att ansvara för koncernens marknadsföring.

Rekryteringen sker i en viktig fas för företaget som fortsätter att expandera globalt, skriver man i ett pressmeddelande.

John Elliot har över 17 års erfarenhet av B2B-marknadsföring och kommer senast från en roll som marknadschef på 3nine AB.

– Jag ser fram emot att bidra till företagets globala expansion och stärka dess varierade varumärkesportfölj, säger John Elliot.

Ämnen i artikeln: Plockmatic
redaktionen@branschkoll.se

Visual Art tecknar avtal med Alko för digitala skärmar i butik

Visual art 1800
Ämnen i artikeln: Visual Art

Visual Art har ingått ett avtal med Alko, den finska statsägda alkoholförsäljaren, för att modernisera och förbättra företagets digitala medienätverk i butikerna. Avtalet, som har ett årligt värde på cirka 150 000 euro, kommer att se Visual Art konvertera 200 digitala ytor i 72 butiker över hela Finland.

– På bara fyra veckor kunde vi konvertera 200 digitala ytor i 72 butiker över hela Finland till Signage Player, säger Andreas Ström, Chief Revenue Officer på Visual Art Group i ett pressmeddelande.

Visual Art kommer att hantera underhållet av det digitala medienätverket och vidareutveckla mjukvaruplattformen Signage Player, medan Fite (som man vann upphandlingen tillsammans med) tar ansvar för utrustningsunderhåll och nya skärminstallationer.

Ämnen i artikeln: Visual Art
redaktionen@branschkoll.se

Zetadisplay förvärvar österrikiska Peakmedia

Malmö-baserade Zetadisplay har köpt Peakmedia, ett framstående digital signage-företag i Österrike. Affären, som finansieras genom Zetadisplays befintliga lånefaciliteter, syftar till att stärka företagets närvaro i DACH-regionen (Tyskland, Österrike och Schweiz).

Zetadisplays vd, Per Mandorf, framhåller att förvärvet kompletterar företagets tillväxtstrategi i DACH-regionen. Peakmedia, som har kunder även i södra och östra Europa samt på Balkan, tillför en attraktiv kundportfölj och möjligheter till gemensamma tillväxtinitiativ.

För Peakmedia är affären en del av deras tillväxtstrategi och en möjlighet att stärka sin marknadsposition. Företaget kommer initialt att fortsätta under sitt nuvarande varumärke som en del av ZetaDisplay.

Peakmedia grundades 2012 och har nu cirka 9.000 aktiva licensierade installationer. De erbjuder en rad tjänster som spänner från konceptdesign till installation och innehållsproduktion inom digitala skyltar enligt ett pressmeddelande.

redaktionen@branschkoll.se

Allt tuffare läge för nyhetstidningar på papper

Dagstidning

Kvällstidningarna slutar med söndagstidning på papper – och i glesbygden är den helt på väg bort. Slutet för nyheter på papper närmar sig. Vissa aktörer håller hårdare i papperet än andra.

redaktionen@branschkoll.se

Xerox köper ut Icahn för 6 miljarder

Xerox Adaptive CMKY Plus Technology for PrimeLink output mid 1800
Ämnen i artikeln: Xerox

Xerox återköper alla sina aktier som ägs av Carl Icahn för 542 miljoner dollar.

Ämnen i artikeln: Xerox
redaktionen@branschkoll.se