Logga in

Gelato värderas till 1,5 miljarder kronor

09 oktober, 2015 | Av: Branschkoll | Dela:
Henrik Müller-Hansens Gelato Group värderas till 1,5 miljarder kronor i ny investeringsrunda. Gelato driver bland annat Optimalprint och Gelato Cloud.

Gelato Group, med CEO Henrik Müller-Hansen, värderas nu till 1,5 miljarder kronor i ny investeringsrunda. Gelato driver bland annat Optimalprint och Gelato Cloud som är anpassade för e-handel på mobila enheter. (Bilder: Pressbilder)

Mjukvaruföretaget Gelato har tagit in 75 miljoner kronor i en ny investeringsrunda – till en värdering på hela 1,5 miljarder norska kronor. Sedan starten har man tagit in totalt 130 miljoner och framhåller nu stort de miljömässiga fördelarna med sin lösning.

Enligt uppgift kommer man under 2015 att hantera över en miljon tryckjobb och till norska Dagens Näringsliv säger grundaren Henrik Müller-Hansen att Gelato har kvar 70 procent av betalning från kunder efter att ha betalat för tryck, packning och distribution.

Ny investerare

John Hepburn, tidigare vice ordförande i Morgan-Stanley, har lett investeringen i bolaget, tillsammans med viktiga skandinaviska industriella och enskilda investerare, inklusive Marcus Wallenberg, Harald Mix och Urban Jansson.

Samtidigt går John Hepburn in i styrelsen för Gelato Group där Klas Johansson, partner på Altor Equity Partners, och Norman Fiore, General Partner på Dawn Capital, redan sitter.

Trycka så nära kunden som möjligt

Gelatos affärsidé är att ”erbjuda högkvalitativa globala tryckeritjänster till ett vettigt pris och som är miljömässigt hållbara”.

– Vi grundade företaget för sju år sedan på en mycket enkel grund – att företag och privatpersoner vill trycka sitt material så nära som möjligt den plats där det ska användas, säger Henrik Müller-Hansen, grundare och vd för Gelato Group.

Enligt Gelato minskar man transportsträckan med 80 procent i genomsnitt, vilket reducerar koldioxidutsläpp och kostnader.

– Med 400.000 tryckerier runt om i världen ser vi som vårt uppdrag att skicka varje tryckjobb till det närmaste tryckeriet, säger henrik Müller-Hansen i ett meddelande.

Från 30 till 2 minuter

Henrik säger också att tryckerierna initialt inte ville ha Gelatos tryckuppdrag. De relativt små jobben var oekonomiska för dem som hade upp till 30 minuter långa orderhanteringstider, kommenterar Henrik Müller-Hansen.

– Det största problemet som vårt team har knäckt är att få 30 minuter ner till 2 minuter. Idag kontaktar tryckerier över hela världen oss för att få tillgång till våra tryckvolymer och den effektivisering som vi åstadkommit.

Kombinationen av lägre produktionskostnader till följd av Gelatos mjukvara, lägre distributionskostnader till följd av lokal produktion och minskade koldioxidutsläpp har fått Gelatos verksamhet att växa, enligt företaget.

En miljon transaktioner

Idag har man anslutna tryckerier i 40 länder och täcker en befolkning på över 1 miljard människor. 2014 ökade Gelato intäkterna med 70 procent till 170 miljoner norska kronor och förväntas överstiga 300 miljoner norska kronor under 2015, med ett tredubblat resultat under det senaste året. 2015 kommer Gelato skicka över 1 miljon beställningar via sina partners till kunderna som är konsumenter och företag som Schibsted Media Group, Gruner + Jahr från Tyskland och UNICEF Norge.

Fortsatt expansion

Kapitalet ska användas för att ytterligare påskynda Gelatos globala räckvidd och driva expansion på företagsmarknaden.

– Att ta itu med sitt företags miljöpåverkan kan bara vara en bra affär, säger John Hepburn, som nyligen investerat i Gelato.

Genom att tillämpa den nya delningsekonomins koncept på den grafiska branschen tar Gelato tryckeribranschen in i framtiden, enligt John.

– Ju mer jag lärde känna branschen och Gelato Groups unika position, desto mer intresserad blev jag. Gelatos plattform är en betydande global affärsmöjlighet. De kan ändra strukturen i den digitala tryckeribranschen som varje år växer med storleken på den totala musikbranschen, kommenterar John.

Sedan starten 2007 har Gelato tagit in totalt 130 miljoner norska kronor. Med det nya tillskottet är den nuvarande kassareserven 110 miljoner norska kronor, enligt företaget.

Svenska konsumenter vill ha förpackningar av papper

Organisationen Two Sides, som verkar för att främja den grafiska branschen och lyfta papprets hållbarhet, har genomfört en ny omfattade studie där man frågat europeiska konsumenter om deras förpackningspreferenser. (mer…)

Är mässorna på väg att smyga igång igen? – ”Vi måste få börja agera och planera för framtiden”

Lotta Frenssen, Christian Clemens, Carin Kindbom och Joachim Warnberg vill få igång mässbranschen igen.

I början av året var det breaking news när mässor blev inställda, men så började inställningarna hagla in och det blev snabbt vardagsmat, nu är situationen den omvända och ”breaking news” är om en mässa faktiskt blir av. Samtidigt så vill nu flera av Sveriges största mässarrangörer att man åter ska få dra igång verksamheten.

Så här påverkas tryckerierna av Covid-19 (v21)

Vecka 21: Ytterligare ett steg framåt för den civilgrafiska branschen i Norden. Läs mer i den senaste rapporten från Heidelberg.

Tryckeriet som ska hjälpa företag ur krisen med antimikrobiella trycksaker

Vill du få dina kunder att känna sig trygga? Tryck med antimikrobiellt lack!

Printoz satsar och rekryterar i krisen

Dennis Örtenholm till vänster och Tommy Jonsson till höger, tillsammans med försäljningschefen Mikael Björling i mitten.

Printoz som är en del av TS Reklam har anställt två nya medarbetare från ett annat företag i branschen.

Stora förändringar väntar i Postens nya leveransmodell för brev

(Bild: Postnord från film om varannandagsutdelning.)

Med start 2021 ska Posten sluta passera alla brevlådor varje dag för att dela ut brev, tidningar och reklam.

Flera nya ”Corona-projekt” från grafisk bransch runt om i världen

Dekaler för identifikation. (Bild: HP)

Det finns mer än visir och golvdekaler som kan hjälpa till i Coronakrisen.

Från trycksaker till skyddsutrustning – tryckeriet som ställde om

Har producerat en miljon visir till sjukvården. Ska göra satsningen långsiktig.

Merkur Grafisk först i Norge med Climatecalc

Det Oslo-baserade tryckeriet Merkur Grafisk är först ut i Norge med en Climatecalc-certifiering. (mer…)