Fortsatt tillväxt inom etikett – branschen diskuterade framtiden i Göteborg

Magnus Iversén på Göteborgstryckeriet Box & Display guidar Etikettgruppens medlemmar i sin fabrik.
Magnus Iversén på Göteborgstryckeriet Box & Display guidar Etikettgruppens medlemmar i sin fabrik. Branschkoll

Grafiska Företagens Etikettgrupp, som hade sitt första möte sedan pandemin började, träffades den 24:e november i Göteborg. Det var ett 20-tal medlemmar som slöt upp i Mölnlycke för ett inledande studiebesök hos Göteborgtryckeriet Box & Display.

Därefter fortsatte mötet med Corey Reardons redogörelse för etikettbranschens marknadssituation i Norden, Europa och världen. Reardon, som är CEO för Alexander Watson Associates, AWA, ett företag som i nästan 50 år bevakat bland annat etikettbranschen i världen, medverkade via länk från Nederländerna.

Konsolideringarna fortsätter

AWAs bedömning av marknadssituationen är att uppköpen och konsolideringarna kommer att fortsätta i såväl Europa som i Nordamerika. Maskinellt prognostiserar AWA att andelen etiketter som digitaltrycks kommer att vara tre gånger så många 2028 jämfört med 2020.

Marknaden i Europa kommer att ha en tillväxt på 3,4 procent de närmaste åren vilket är en liten nedgång jämfört med tillväxttakten 2019-2020. Corey Reardon avslutade sin föredragning med att konstatera att framtidens vinnare i etikettbranschen kommer att vara de som bäst kan svara på de ökade kundkraven gällande kvalitet och hållbarhet och samtidigt kan hantera det flertalet editioner och minskade upplagor som beställarna önskar.

Desirée Erlingsson tackar Corey Reardon för sin medverkan från Nederländerna.

I samband med mötet passade Desirée Erlingsson, vd på Skanem Skurup, på att för etikettgruppens räkning tacka av Grafiska Företagens vd Ravindra Parasnins och branschföreningsansvarige Kaj Flick som båda går i pension inom kort.

Mötet fortsatte på torsdagen med studiebesök på Volvo för att avslutas där det började, i Mölnlycke, men denna gång i grannfastigheten hos Lexit.

Annons

100 nya utbildningsplatser på Brobygrafiska i höst

Brobygrafiska får förnyat förtroende av YH-myndigheten att utbilda kompetens till den grafiska branschen. I höst startar man upp både Förpackningsdesigner och Digital designer vilket nyligen blev beviljat.

Sedan tidigare har man klart att starta en utbildning till Grafisk formgivare/tekniker i höst.

Totalt har man nu 100 sökbara platser till utbildningar specialutformade utifrån kompetenskrav branschen efterfrågar, skriver Evelina Nilsson, som är verksamhetsansvarig på Brobygrafiska i ett inlägg på Linkedin.

– Beslutet från Myndigheten för yrkeshögskolan är otroligt viktigt för den fortsatta kompetensförsörjningen i våra branscher – som en av få skolor kvar inom den grafiska branschen och som en skola i framkant inom Data/IT så är vi på Brobygrafiska en nyckelspelare, säger Evelina Nilsson, verksamhetsansvarig på Brobygrafiska.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Tryckeri klär in helt slott med printat tyg

Güstrow Castle får en total makeover med hjälp av tryckeriet Schwerin Druck och HP Latex.

Staden Güstrow i norra Tyskland gör nu en helrenovering av stadens slott. För att man under de två åren som slottet renoveras ska kunna se hur slottet ser ut har byggnadsställningarna täckts av 3.000 kvadratmeter tyg. Tryckeriet som hjälpt till med trycket är Schwerin Druck som använt storformatsskrivaren HP Latex 1500 för uppdraget.

Totalt har 57 tygstycken med längder på mellan 20 och 25 meter satts upp runt slottet. För att skapa en realistisk bild av hur slottet kommer att se ut efter renoveringen användes cirka 2.000 bilder som sattes ihop och trycktes på tyg.

Veporna kommer efter renoveringen att lagras i Mecklenburg-Vorpommerns stadsarkiv.

Schwerin Druck, som har flera andra HP-skrivare installerade, utför uppdrag för festivaler, konserter och företag som ställer ut på mässor. Man jobbar också med inredning.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Transportblockad mot UPM

Transportfacket AKT i Finland har inlett en blockad mot UPM med anledning av den pågående pappersstrejken.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Strejken: Så här mycket beräknas UPM förlora varje vecka

Strejken vid UPM pågår för fullt och fabrikerna står stilla.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Nya prishöjningar på papper och grafiskt material i februari

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Rekordår för Hudikprofil som dubblade både omsättningen och personalstyrkan

hudikprofil fest bokslut

2021 blev Hudikprofils mest framgångsrika år hittills och sedan ägarskiftet i början av 2020 har företaget fördubblat både omsättningen och personalstyrkan.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

USA säger nej till allt från Xinjiang

bomull textil kläder
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Magasins ägare fortsätter göra förvärv – nu ett inredningsföretag

design inredning midaq
redaktionen@branschkoll.se
Annons

De ska leverera presentkort till Göteborgs grundskoleförvaltning

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Vd-byte på TM Kontor & Reklam

redaktionen@branschkoll.se
Annons