Först med robot för papperslyft

2_robot-putting-sheets-on-a-vibration-table-I

Första robotlösningen som hanterar papper i ett tryckeri har tagits i drift och nu är den redo att börja säljas till andra. På Stibo i Danmark, som är först med lösningen, har man direkt identifierat flera andra delar i produktionen som kan automatiseras.

– Vi konstaterar att det finns ett stort behov, kanske i första hand av arbetsmiljöskäl – papper är tungt, säger Johnny Jarhall på robottillverkaren Yaskawa till Branschkoll.

Det finns även ekonomiska anledningar att börja titta på automatisering med hjälp av robotar. På Stibo ersätter roboten drygt en person och man slipper också utmaningen med att skapa ett rotationsschema bland personalen som ofta finns för att undvika arbetsskador, berättar Johnny Jarhall för Branschkoll.

Utslitna medarbetare är både ett mänskligt och ett ekonomiskt problem.

Interaktion människa – robot

Roboten på Stibo står i en egen zon men utan särskilda skydd. Detta är en trend bland industrirobotar att de anpassas till att kunna arbeta närmare och till slut också tillsammans med människor. Man har också lagt mycket tid på att utveckla styrsystemet så att det är enkelt för i det här fallet skärmaskinisten att justera inställningar.

– Det är lika lätt som att hantera en Ipad, säger Johnny Jarhall till Branschkoll.

Svårt med papper

Utmaningarna har varit många när det kommer till att hantera lyft av papper men genom att hela tiden läsa av pappersbunten kan gripklorna anpassas så att de lyfter utan att skadas. Buntarna varierar hela tiden genom olika papperssorter, trycket som påverkar tjocklek och motstånd samt luftfuktighet. Utvecklingen har tagit mycket mer tid än man väntat sig men nu är det så klart att man lanserar produkten.

Investering på tre miljoner

Den tvåarmade roboten med tillhörande bansystem, lyftbord, lasrar som läser av positioner och vibrationsbord innebär en investering runt tre miljoner kronor.

– Kör man ett skift kan det kanske bli problem att räkna hem men med tvåskift ska man kunna ta investeringen. Man kan säga att man sparar mellan 1 och 1,5 gubbe per skift, säger Johnny Jarhall.

I Stibos lösning är robotlösningen ingen flaskhals utan det finns moment både före och efter som är långsammare.

På Stibo har man också börjat titta på andra moment runt om i tryckeriet och det finns direkt fem till sex andra stationer där man kan sätta in robotar berättar Johnny.

300.000 skärmaskiner i värden

Det är robotföretaget Yaskawa Motoman som i samarbete med Linköpings och Odense universitet som tagit fram det kompletta produkten som nu lyfter papper upp i en skärmaskin. Den visades upp på Drupa 2012 första gången och är nu klar att säljas till tryckerier runt om i världen.

Varför slåss med våra konkurrenter om att sälja ännu en robot till bilindustrin när det finns en hel bransch som inte har någon robot? Detta undrar Henrik Christiansen som har varit med och utvecklat robotlösningen som nu har tagits i drift på Stibo i Danmark enligt tidningen Nyteknik.

Yaskawa ser en enorm marknad som breder ut sig i och med genombrottet. Enligt tillverkaren Yaskawa Motoman finns det 300.000 skärmaskiner på tryckerier runt om i världen som nu kan matas med papper av en robot.

Se roboten arbeta

http://www.youtube.com/watch?v=BR8SX1f3DG8

Källa: NyTeknik

Xerox kommer inte till Drupa – hallen på väg att bli uppbokad av andra

drupa16 jv9325
Ämnen i artikeln: Xerox

Förra veckan publicerades utställarlistan – och hallplanen för Drupa nästa år – och då visade det sig att Xerox drar sig ur mässan.

Ämnen i artikeln: Xerox
redaktionen@branschkoll.se

Han tar över vd-stolen på Nordic Carton

eric blix Nordic Carton
Ämnen i artikeln: Nordic Carton

Erik Blix blir vd på Malmöföretaget från och med den 2 oktober.

Nordic Carton som är leverantör av kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny vd.

Erik har lång erfarenhet som vd för tillverkande företag, han har bland annat jobbat på Nederman och Heatex AB. Närmast kommer han från Regstans Produktion AB där han var vd och jobbat med omfattande expansionsprojekt inom verkstadsindustrin.

– Det sker stora förändringar inom förpackningsbranschen drivet av att varumärkesägare ställer höga krav på hållbara förpackningar. Det skall bli mycket spännande att få ansvar för ett företag som tillverkar förpackningar av de mest hållbara materialen, kartong och papper från svensk skog, säger Erik i ett meddelande.

Nordic Carton har under de senaste åren haft en stark tillväxt och utvidgat såväl sina kommersiella ambitioner som den tekniska kompetensen.

– Ambitionen är att fortsätta växa och bygga ett företag som ligger i framkant med förpackningar till de marknadssegment som vi valt att serva med våra produkter och kompetens, avslutar Erik.

Nuvarande VD Claes-Göran Vigstrand går nu i pension.

– Vi tackar Claes-Göran för de mycket stora insatser han gjort under sina år på företaget och önskar honom all lycka till i framtiden, samtidigt som vi ser fram emot att få utveckla företaget vidare tillsammans med Erik, säger Per Lundeen, styrelseordförande i Nordic Carton.

Ämnen i artikeln: Nordic Carton
redaktionen@branschkoll.se

Gratis kurs i AI – programmera ditt företag in i framtiden

MY AI

”Det här är en omtumlande utveckling – för den som är med på tåget finns chans till många nya affärsmöjligheter.”.

AI bryter igenom inom allt fler områden. Inte bara texter och bilder utan nu även inom programmering. Detta öppnar upp för långt fler yrken och branscher att på egen hand bygga egna appar och datorlösningar.

Be AI skriva ett program, så svarar den inom några sekunder inte bara med programkoden utan också med instruktioner om var och hur du lägger in koden för att det ska fungera.

– AI kommer inte ta ditt jobb, men någon som kan AI kommer göra det, säger Claes Magnusson som är rektor på Malmö Yrkeshögskola.

Under hösten erbjuder Malmö Yrkeshögskola en kort distansutbildning inom AI-assisterad programmering och moderna programspråk. Kursen är godkänd, kostnadsfri och upplagd så att det går att fortsätta arbeta samtidigt med studierna.

– Det här är en omtumlande utveckling, säger Claes Magnusson, som kommer visa möjligheterna på Print Next 30 november. Allt är inte perfekt ännu, men vi vet alla hur snabbt utvecklingen går. För den som är med på tåget finns chans till många nya affärsmöjligheter. 

En företagare behövde ett nytt bokningssystem vilket denne kunde skapa på femton minuter. Att få fram kod för en enklare app för AppleWatch tog under 180 sekunder.

– Som med annan AI är inte allt perfekt ännu, men vi vet hur snabbt utvecklingen kommer att gå, säger Claes Magnusson. Börja fundera redan nu hur dessa möjligheter kommer påverka dig, ditt yrke och din verksamhet.

Utbildningen startar den 9 november och du anmäler dig på my.se/mp

redaktionen@branschkoll.se

Tryckerikoncern gör storsatsning på profilprodukter i Sverige

Scandinavian Print Group

”Vi är på gång med en ny business i Sverige – i oktober trycker vi på gasen”

redaktionen@branschkoll.se

Högskola har valt två tryckerier

Uppskattade maxvärdet är satt till 5,6 miljoner kronor.

redaktionen@branschkoll.se

Fredrik Ståhl är ny vd för Boxon Group

Fredrik Stahl Boxon 1800
Ämnen i artikeln: BoxonEtikett

Han kommer senast från Armatec och tjänsten som koncernchef.

Fredrik Ståhl nu blir vd för Boxon Group startade i branschen som förpackningskonstruktör redan 1989 och har alltså en lång erfarenhet av förpackningsbranschen.

I sin nya roll tar han med sig både erfarenhet, en djup förståelse för branschen och viljan att bidra till företagets kultur och utveckling, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Vi går in i en väldigt spännande fas med tillväxt, hållbarhet, innovation och ett värdeadderande erbjudande på agendan och ser fram emot ännu en framgångsrik tillväxtresa där Fredrik är rätt person att leda oss, säger Anders Yllfors, Styrelseordförande för Boxon.

– Jag lockas av kreativiteten som krävs för att ständigt hålla sig relevant för kunderna i en bransch som genomgått stora förändringar under mina snart 30 år i branschen. Boxon har byggt upp en imponerande plattform som jag hoppas och tror mig kunna bidra till att utveckla ytterligare, avslutar Fredrik Ståhl som alltså är ny vd för Boxon.

Ämnen i artikeln: BoxonEtikett
redaktionen@branschkoll.se

De letar tryckeri för kuponger till ett värde av 25 miljoner

Avtalstiden kan uppgå till fyra år.

redaktionen@branschkoll.se

Tryckerifusion i Oslo – Merkur köper kollega

Oslo

Kommer att omsätta 185 miljoner norska kronor.

redaktionen@branschkoll.se

Prishöjningar på storformatsprodukter

Upp mellan 3 och 12 procent.

redaktionen@branschkoll.se

Dataline förvärvar finskt grafiskt affärssystem

Dataline
Ämnen i artikeln: Dataline

Mjukvaruföretaget Dataline har köpt Arkki av det finska mjukvaruföretaget Loiston.

Förvärvet är en del av Datalines strategi att stärka sin position på den nordiska marknaden. Arkki är en aktör inom ERP-lösningar för den finska tryckindustrin och erbjuder bland annat funktioner för kalkylering, administration och produktionsflöden.

Dataline säljer sin egna lösning Multipress som i Finland används av flera grafiska företag – bland annat ett av de största – Punamusta, skriver man i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln: Dataline
redaktionen@branschkoll.se