Först i Sverige med ny digital tryckpress – startar bolag inom etikett och skylt

Christian Kjellberg (Nordic Printing), Thomas Ejdemyr (Tec AB), Maria Westlindh (Nordic Printing) och Peter Wallen (Tec AB)
Christian Kjellberg (Nordic Printing), Thomas Ejdemyr (Tec AB), Maria Westlindh (Nordic Printing) och Peter Wallen (Tec AB)

Nordisk rörmärkning i Älvängen ett par mil norr om Göteborg har investerat i en ny tryckpress från Mouvent. Genom sin mångdubbling av kapacitet jämfört med tidigare flexopress har det skapats en möjlighet att starta upp ett helt nytt affärsområdei det nya bolaget Nordic Printing.

På den nya webbplatsen nprint.se erbjuder man bland annat skyltar, etiketter, avspärrningsband och tejp i både små och större upplagor. Allt enkelt att beställa och betala online och med leverans inom 3 till 5 dagar.

För företaget, som idag omsätter runt 12 miljoner kronor, är det en jättesatsning på totalt 4,5 miljoner, berättar vd och ägare Christian Kjellberg för Branschkoll.

Världens snabbaste

Investeringen är gjord för att lösa framtidens rörmärkning – ofta i form av tejp som sätts på rör inom industrin – men när allt är inkört så kommer maskinen ha ledig kapacitet tre dagar per vecka, säger Christian Kjellberg.

– Det är världen snabbaste digitala etikettmaskin och jämfört med flexo är intagstiden extremt kort så vi kan nu köra både stora upplagor och de allra minsta serierna, berättar Christian. 

Maskinen trycker med inkjet i 70 meter per minut med full upplösning – till exempel 10.000 A5-etiketter på under 40 minuter. Efterbehandlingen från Grafotronic som man också investerat i är en ”all in one” med stans, laminering och skärning.

I flexo behövs dyra klichéer så kostnaderna sänks nu också rejält. Tryckpressen som är en Mouvent 701UV har sju färgverk och trycker med UV-färger. Utöver CMYK är det vit, violett och orange vilket gör att man kan simulera de allra flesta PMS-färger.

– Vi har redan kört jobb som tidigare gått i screentryck så möjligheterna är väldigt stora i vad vi kan producera i den nya maskinen.

– Alla jobb fungerar – de små upplagorna eftersom intaget är billigt och de stora upplagorna eftersom den höga hastigheten finns här.

Tio års garanti

Allt startade strax före pandemin när Christian började titta på en ersättare till flexotekniken. Eftersom märkband för rörmärkning, som ofta sitter utomhus och i krävande miljöer, måste ha lång hållbarhet ställer man stora krav på material och produktionsteknik.

Nordisk rörmärkning ger tio års garanti på de mest krävande etiketterna och man har en egen ”vädermaskin” för testning som simulerar svenskt utomhusklimat. 50 minuter sol, vind och värme varvat med 18 minuter regn som går dygnet runt. En månad i maskinen motsvarar tre år i verkligheten. Här testar man så att produkterna håller måttet.

De mest krävande produkterna behandlas med extra UV-skydd.

– Vi körde tidigt prov från Mouvent i vår vädermaskin och det var förvånansvärt bra resultat direkt, berättar Christian som inte hittat något alternativ på marknaden som når den hållbarhet som just rörmärkning kräver.

Nytt affärsområde

När Christian såg vad tekniken kunde göra och i de höga hastigheterna såddes ett frö i hans huvud att inte bara trycka rörmärkning.

Det nystartade bolaget Nordic Printing finns nu under samma tak och där ska den nya satsningen på etiketter och skyltar byggas upp. Två personer har anställts för att sköta produktionen som görs i den den nya pressen men också i storformatsskrivare från Mimaki och gravyrmaskiner.

– I den nya webbshoppen finns allt från etiketter och skyltar till tejp och avspärrningsband. Allt som beställs går direkt in i våra system och kan produceras.

Det finns ett utbud av standardprodukter men en viktig komponent är att kunderna kan designa sina egna produkter direkt på webben.

– Min tanke är att vi ska sälja mycket till industrin där man behöver hög kvalitet – det är fortfarande fokus på B2B-försäljning men privatpersoner finns också där ute som en viktig kundgrupp som redan har börjat hitta till oss.

Marknadsföringen sker i olika digitala kanaler. Christian berättar att man ”skjuter brett” i början med sin marknadsföring och man söker också återförsäljare.

– Vi har en väldigt effektiv lösning med korta leveranstider så vi tror att det kan fungera bra att jobba med återförsäljare inom olika områden. Vi behöver bara tillverka produkten och skriva ut fraktsedeln.

Skyndar långsamt

Maskinen, som är den första i sitt slag i Sverige, installerades före sommaren och är nu redo för full produktion. Resan har inte varit spikrak och Christian Kjellberg själv åkte samma dag som maskinen levererades in på intensiven med Corona. Allt har gått bra och nu är alla bitar på plats.

– Vi skyndar långsamt och känner oss väldigt trygga med hur det har utvecklats. Bobst tekniker har verkligen ställt upp för att få allt att fungera efter våra förutsättningar och nu är vi redo för nya utmaningar, avslutar Christian.

Bobst digitala tryckpressar säljs under namnet Mouvent av Tec AB som drivs av branschveteranen Thomas Ejdemyr. 

Annons

Tryckeri klär in helt slott med printat tyg

Güstrow Castle får en total makeover med hjälp av tryckeriet Schwerin Druck och HP Latex.

Staden Güstrow i norra Tyskland gör nu en helrenovering av stadens slott. För att man under de två åren som slottet renoveras ska kunna se hur slottet ser ut har byggnadsställningarna täckts av 3.000 kvadratmeter tyg. Tryckeriet som hjälpt till med trycket är Schwerin Druck som använt storformatsskrivaren HP Latex 1500 för uppdraget.

Totalt har 57 tygstycken med längder på mellan 20 och 25 meter satts upp runt slottet. För att skapa en realistisk bild av hur slottet kommer att se ut efter renoveringen användes cirka 2.000 bilder som sattes ihop och trycktes på tyg.

Veporna kommer efter renoveringen att lagras i Mecklenburg-Vorpommerns stadsarkiv.

Schwerin Druck, som har flera andra HP-skrivare installerade, utför uppdrag för festivaler, konserter och företag som ställer ut på mässor. Man jobbar också med inredning.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Transportblockad mot UPM

Transportfacket AKT i Finland har inlett en blockad mot UPM med anledning av den pågående pappersstrejken.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Strejken: Så här mycket beräknas UPM förlora varje vecka

Strejken vid UPM pågår för fullt och fabrikerna står stilla.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Nya prishöjningar på papper och grafiskt material i februari

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Rekordår för Hudikprofil som dubblade både omsättningen och personalstyrkan

hudikprofil fest bokslut

2021 blev Hudikprofils mest framgångsrika år hittills och sedan ägarskiftet i början av 2020 har företaget fördubblat både omsättningen och personalstyrkan.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

USA säger nej till allt från Xinjiang

bomull textil kläder
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Magasins ägare fortsätter göra förvärv – nu ett inredningsföretag

design inredning midaq
redaktionen@branschkoll.se
Annons

De ska leverera presentkort till Göteborgs grundskoleförvaltning

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Vd-byte på TM Kontor & Reklam

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Vingas hållbarhetschef lämnar – söker sin efterträdare

redaktionen@branschkoll.se
Annons