Förpackningsguru går i pension efter 20 år på Brobygrafiska

Mats Olsson slutar på Brobygrafiska
Mats Olsson slutar på Brobygrafiska Esko

‎Mats Olsson, utbildare för förpackningskonstruktion, lämnar den Sunne-baserade skolan Brobygrafiska i augusti i år, efter att ha tillbringat mer än två decennier på skolan.

‎– Det är ingen överdrift att säga att Mats har lärt cirka tusen studenter hur man använder Eskos Artioscad, säger Tommy Bonté, teknisk chef och prepresspedagog på Brobygrafiska, i en artikel från Esko som lyfter Mats Olssons betydelse för företaget och branschen.

‎I mer än tjugo år har Esko, haft ett nära samarbete med den grafiska designskolan, som har sina rötter i tryck men numera fokuserar på digital innovation.

– Mats skulle aldrig nöja sig med föråldrad eller åldrande teknik för sina elever, så han såg till att allt ständigt uppdaterades på skolan, förklarar Tommy Bonté.

‎Vidare berättar Tommy att skolan har ett nära samarbete med arbetsgivare runt om i Sverige, företag som Ikea och Smurfit Kappa som exempel, för att säkra studenters placeringar och anställning vid examen.

– Det finns så många företag som använder Esko Artioscad att de kontaktar oss när de letar efter nya förpackningsdesigners, säger han. Exempelvis så har tre fjärdedelar av förpackningskonstruktörerna på Ikea undervisats av Mats.

‎Brobygrafiska tar varje år in cirka 32 elever på sin grafiska designtekniker- och förpackningsdesignsutbildning. Under sitt andra år gör alla studenter ett stort innovativt projektarbete. Exempelvis arbetade några av studenterna med ett stort sportmärke och utvecklade sportväskor och ryggsäckar gjorda av flätat papper. Mycket av kreativiteten och kunskapen kommer från Mats Olsson.‎

Läs mer om Mats Olssons arbete i den här artikeln från Esko.

Teko går med i Euratex

Teko har nu anslutit sig till Euratex som är det förbund som representerar den europeiska textil- och klädindustrins intressen i EU.

– Det kommer många lagstiftningar framöver som berör oss och våra medlemsföretag så det är viktigt att vi kan vara med och påverka så tidigt som möjligt på europeisk nivå. Till exempel The Green Deal som är EU:s färdplan för hållbar ekonomi där flera delar påverkar textil- och modeindustrin, säger Anne Ludvigson, styrelseordförande i Teko, i ett pressmeddelande.

EU är enligt uppgift världens näst största exportör av textilier och kläder. 2019 kom 24 respektive 29 procent av världens försäljning Från EU.

Euratex representerar omkring 160.000 företag med en omsättning på 162 miljarder euro och 1,5 miljoner arbetstagare. Mer information hittar du här.

redaktionen@branschkoll.se

Leverantör öppnar nytt showroom i centrala Stockholm tillsammans med två andra varumärken

redaktionen@branschkoll.se

Profilservice-bröderna utsedda till årets unga företagare

profilservice

Adam och Johan Zollner som tillsammans driver WDP Profilserivce har utsetts till årets unga företagare i Linköping, i den årliga tävlingen som Företgarna anordnar.

Delar av motiveringen lyder så här:

Kunderna är allt från enmansföretag till globala verksamheter och oavsett omfattning kan företaget leverera varor efter varje kunds förutsättningar. Detta tack vare att organisationen är skalbar och smart uppbyggd. Allt från egen tryckproduktion in-house till ansvarsfull handel med lokal närvaro i Asien. Man satsar hårt på, att så långt det är möjligt, arbeta med cirkulär ekonomi och leverantörerna måste arbeta med justa villkor och hållbarhet. 
År 2015 bildades koncernbolaget Zollner Group där Profilservice ingår tillsammans med systerföretaget Nordic Souvenir och som de också driver flera projekt och löpande samarbeten med.
.. läs mer här.

I och med det här går man nu vidare till regionfinalen.

I videon nedan kan du se en 2 minuter lång intervju med bröderna Zollner som Företagarna gjort.

redaktionen@branschkoll.se

Team Workwear fortsätter värva medlemmar – ny yrkesbutik hoppar på

yrkeskläder

Senaste medlemmen i Team Workwear är Total Skydd & Underhåll, en yrkesbutik med bas i Flen som anslöt sig nu i början av juni.

– Det känns väldigt kul och spännande. Att kunna driva kedjan tillsammans mot nya gemensamma mål ger en otrolig möjlighet till utveckling för oss alla. Och med en gemensam plattform för inköp och marknadsföring blir vi otroligt starka tillsammans, säger Anders Karlsson, vd på Total Skydd & Underhåll i ett pressmeddelande.

Total Skydd & Underhåll grundades år 2000 och 2019 tog de nuvarande ägarna Sandra Åslund och Anders Karlsson över, efter att dåvarande ägare gick i pension.

Företaget jobbar med försäljning av arbetskläder och hygienprodukter under eget varumärke samt skyddsutrustning. Och den största delen av försäljningen sägs ske till företag, stat och kommuner.

– Vi är mycket glada över att ha Total Skydd & Underhåll med som nya medlemmar i kedjan. Anders och Sandra har mycket energi, lång erfarenhet från branschen och av att driva butik. Det ska bli kul att jobba med dem i deras och våra gemensamma satsningar framöver, säger Per Spett, kedjeledare på Team Workwear.

LÄS OCKSÅ: Team Workwear knyter till sig tre nya butiker

Den som räknar vet att det här blir den fjärde nya butiken som ansluter sig till Team Workwear-kedjan i år. Intresset för medlemskap i kedjan är stort berättar kedjeledare Per Spett:

– Intresset är stort och det finns ett tydligt behov av en frivilligkedja inom workwear idag – en marknad med många fristående butiker som drivs av duktiga entreprenörer som vill fortsätta att driva och utveckla sitt företag. För dem är vi en perfekt partner för att kunna stärka affären gentemot de centralägda kedjorna.

redaktionen@branschkoll.se