Förpackningsbranschen bakom massiva lobbyingkampanjer i EU
Flera parallella lobbyingkampanjer inför EUs nya förpackningsdirektiv. Slaget står om förpackningarna ska vara engångs- eller flergångs. Mcdonalds i armkrok med pappersindustrin.
Mcdonalds och förpackningsbranschen går i enad front för att försvara engångsanvändning av förpackningar gjorda av papper.
I en artikel på Euobserver.com (kräver inloggning) beskrivs insatsen som den kanske största lobbyingkampanjen i EUs historia.
EU vill minska användandet av engångsförpackningar genom ny lagstiftning (det så kallade förpackningsdirektivet PPWR). Det nya direktivet är presenterat och uppdaterat. Och nu diskuteras det vilt av olika grupper i industrin.
De som tillverkar och använder pappersbaserade förpackningar argumenterar för sin sak. 100 procent återvinningsbart och att det finns gott om råmaterial (skog) i Europa. Att tillverka förpackningar i tjock plast som ska diskas är inte ett bra alternativ enligt dem.
Å andra sidan finns plastföretagen som argumenterar för plastens lätta vikt och att pappersalternativen ofta består av flera skikt där plast är en komponent – detta blir svårt att återvinna.
Massiv kampanj
Mcdonalds som är stor konsument av pappersförpackningar (en miljard kg förpackningsmaterial per år enligt Eu Observer) har tillsammans med ett tiotal pappers- och förpackningstillverkare inlett en offensiv kampanj för att få EU att tillåta engångsförpackningar av papper i så stor utsträckning som möjligt.
Man har skapat gruppen ”Together for Sustainable Packaging” som den senaste tiden bland annat har lanserat flera rapporter som stödjer engångsförpackningar av papper. Rapporterna är författade av välrenommerade konsultbolagen Mckinsey och Kearney. I fallen med Mckinsey vill man inte svara på frågan vem som finansierat studien men enligt Euobserver så leder det mesta tillbaka till lobbyingkampanjen.
Man har också lanserat två webbplatser och sponsrat artiklar som riktar sig mot de nya lagarna, med motiveringen att den skulle ”underminera Europas nettonollambitioner”.
Man har också genomfört nästan 300 officiella möten med parlamentsledamöter sedan startan av 2022.
”Plast är effektivare”
Plastaktörerna vill inte se sig slagna och har nyligen publicerat en studie som säger att plastförpackningar har den högsta materialeffektiviteten och att ”diskriminering av plast skadar den cirkulära ekonomin”.
EUs mål för förpackningsreduktion kan inte nås om lätta plastförpackningar byts ut mot tyngre förpackningsmaterial, menar man.
Var det här landar vet nog ingen i dagsläget men mycket står på spel i slaget om vilka material och vilka logistiska flöden som kommer att gälla för förpackningar i framtiden.