Inkjet förändrar förlagsekonomin

Branschkolls grundare, Ola Karlsson, blev tidigare i år intervjuad av tidningen Svensk Bokhandel inför ett temanummer om print on demand för böcker. Här kan du läsa artikeln.
Förändrar förlagsekonomin
SVENSK BOKHANDEL NR 9-2011 (sid 19)
Av Lasse Winkler
Den digitala tryckteknikens snabba utveckling, i synnerhet de senaste åren, förändrar i grunden traditionell förlagsekonomi. Korta tryckserier med hög kvalitet blir normen samtidigt som priserna går ner.
De senaste åren har den digitala trycktekniken utvecklats så snabbt och till en sådan nivå att det förändrar den traditionella förlagsekonomin i grunden. Ola Karlsson, konsult och omvärldsbevakare, följer maskinutvecklingen i världen och ser en teknikutveckling som borde göra offsettryck allt mer ointressant för förlagen.
– Men de grafiska företagen är dåliga på att försöka påverka sina kunders affärsmodeller, säger Ola Karlsson.
På bara något år har brytpunkten för när det är lönsamt att välja offsettryck framför digitalttryck förskjutits från knappt 1000 exemplar till upp mot 5000 exemplar. Det ställer traditionell förlagsekonomi och förlags- strategi på huvudet.
Tryckbeslutet blir inte längre den stora vattendelaren där kapital låses upp i höga tryck- pappers-, och lagerkostnader. I stället kan ett förlag trycka böcker i riktigt korta serier, följt av snabba tilltryck vid behov.
– Tekniksprånget kom 2010 med de nya inkjet-maskinerna. Det sänkte tillverkningskostnaderna ordentligt berätar Ola Karlsson.
Med inkjet sker en övergång till flytande tryck, från den dominerande kopieringsliknande tekniken med torrtryck. Färgkostnaden, en av de stora utgiftsposterna, sjunker drastiskt samtidigt som kvaliteten blir lika bra som – eller bättre än – offsettryck.
– Dagens inkjet-maskiner är gjorda för att gå dygnet runt. De är byggda för att kunna trycka 100-150 miljoner sidor i månaden. Det är likt offsetpressar, säger Ola Karlsson.
Han ser hur det så länge omtalade skiftet mellan offset och digitaltryck kommer allt närmare. Men affärstänkandet släpar efter.
– Det är inte riktigt moget ännu. Det är jobbigt för förlagen att tänka om från att producera för lager till att trycka efter behov. De har svårt att se helhetsbilden. Vad händer i värdekedjan om du gör på det ena eller andra sättet? Jag kan tänka mig att förlagen våndas i dag.