Logga in

Flera nordiska organisationer tar bort påståenden som är skadliga för grafisk bransch

26 februari, 2020 | Av: Branschkoll | Dela:

Före- och efterbild av Stockholms Stads kommunikation kring e-faktura.

Two Sides Anti-Greenwash-kampanj har under 2019 fått 131 organisationer världen över att ta bort sina vilseledande påståenden om papprets miljöpåverkan, varav 30 är nordiska organisationer.

Bland de företag och organisationer som tagit bort ogrundade påståenden i Norden finns bland annat Com Hem, Stockholm Stad och Eon, avslöjar Two Sides Nordics för Branschkoll.

Anti-Greenwash-kampanjen går ut på att få företag att ta bort påståenden som “välj e-faktura framför papper för att rädda miljön”.

30 nordiska organisationer har tagit bort vilseledande miljöpåståenden

Dessa 30 “vinster” är en direkt produkt av Two Sides kontor i Norden som drivs av nätverket Grafkom. Totalt identifierades i Norden 56 stycken som sysslade med grönmålning och strax över hälften av dessa tog alltså bort sina påståenden. Bland de som tagit bort sina påståenden finns några av Nordens största kommuner, banker och telekom-bolag.

– I praktiken betyder det här att hundratusentals konsumenter inte längre utsetts för påståenden som är missvisande och skadliga för de som arbetar med papper och tryck, det är såklart ovärderligt och jätteviktigt för hur pappret som kommunikationsbärare uppfattas, säger Magnus Thorkildsen på Two Sides Nordics.

– Påståenden som “spara papper och rädda miljön” eller “välj e-faktura så räddar du ett träd” går inte bara emot nordisk marknadsföringspraxis som kräver att den typen av påståenden kan undergrävas med fakta, vilket det inte gör i dagsläget. Det är dessutom extremt skadligt för hur allmänheten uppfattar papprets miljöpåverkan. Många konsumenter lider under villfarelsen att papper är horribelt för miljön och att digital kommunikation helt saknar miljöpåverkan, inget kunde vara längre från sanningen, avslutar David Linnér på Two Sides Nordics.

Här kan du läsa mer om Two Sides Greenwashing-kampanj.

Svanen skruvar åt miljökraven för trycksaker – här är förslagen till nya kriterier

Nordisk Miljömärkning som står bakom miljömärket Svanen har publicerat ett nytt förslag till kriterier för tryckerier och trycksaker. Större krav på kontrollerat papper och man vill också införa begränsningar för användandet av UV-färger både i offset och digitalt. Nya krav på att trycksaker ska kunna avfärgas finns också. (mer…)

Postnord ger bort 15.000 vykort

Postnord ger bort 15.000 vykort från sin app Riktiga Vykort (mer…)

Storformatstryckeri får ny ägare

Storformatstryckeriet blir nu en del av den växande koncernen.

Antalis förvärvat av Japaner

Japanska pappersdistributören Kokusai Pulp and Paper (KPP) har förvärvat samtliga Antalis aktier av majoritetsägaren Sequana.

Xerox drar tillbaka budet på HP

Xerox har dragit tillbaka sitt bud på HP. De anger den globala hälsokrisen som anledning. (mer…)

Uppköpt Landa-konceptet redo för lansering – folierar resurssnålt

På förra Drupa presenterade Benny Landa inte bara sina tryckpressar utan också teknologin ”Nano-foil”, ett fint metallpulver (mer…)

Ingen panik hos Hot Screen – ”fortfarande full produktion”

Branschkoll har varit i kontakt med Hot Screens vd Fredrik Skanselid. Bolaget har kunder i branschens alla hörn och kan därför delvis agera måttstock, har märkt av Corona men än så länge är det under kontroll. Men vd Fredrik Skanselid säger till Branschkoll att ”det gäller att vara ödmjuk” inför situationen.

Gelato öppnar upp sitt nätverk av tryckerier

(Bild: Gelato)

”Utbrottet av Covid-19 visar på vikten av lokal produktion och starka leveranskedjor. Just nu, när landsgränser stängs och leveranskedjor bryts, är många produkter begränsade till den marknad där de produceras.” (mer…)

Flyeralarm går sin egen väg i jakten på nya återförsäljare

Jonas Lambæk Thestrup på Flyeralarm berättar om den nordiska satsningen.

De stora onlinetryckerierna i Europa har alla lite olika idéer på hur man ska få trycksaksköpare och tryckerier att välja dem som leverantör. Alla säljer på två sätt – direkt till slutkunder och via återförsäljare. Och senaste åren så har fokus för flera av dem legat på att få med den grafiska branschen som säljkanal. (mer…)