Fem World Star till Sverige

World Star Swed

Smurfit Kappa Sverige och Norge fick tre priser när vinnarna i den globala förpackningstävlingen WorldStar nyligen presenterades. Övriga svenska pristagare är AR Packaging med två utmärkelser samt Unicup Scandinavia med en.

Vinsten för Unicup Scandinavia har vi skrivit en egen artikel om här.

Återvinningsbara pappersförpackningar ersätter plast

AR Packaging fick pris för sitt samarbete med godisleverantören Perfetti Van Melle där man tagit fram en helt återvinningsbar godisförpackning för exempelvis Mentos pastiller. Man ersätter plast och sänker koldioxidavtrycket med 86 procent.

Sitt andra pris fick AR för en kaffeförpackning för Club Coffee. Även i detta fall har utmaningen varit att få fram en pappersbaserad återvinningsbar förpackning med goda barriäregenskaper. Och att minska plastanvändningen.

Tre priser till Smurfit Kappa

Alla tre Smurfit Kappa-lösningar som har belönats med WorldStar kombinerar fokus på hållbarhet med möjligheten till effektiv marknadsföring genom tryck:

  • Papper ersätter EPS till sjöss
    Förpackningslösningen Fresh Fish Concept gör det möjligt för till exempel den globala fiskeindustrin att ersätta EPS med en platsbesparande pappersbaserad förpackning som levereras platt och som hanterar färsk fisk med is för att behålla produkten kyld och fräsch. 

Läs mer här: Fisklådor av papper ersätter frigolit.

  • Pappersarmatur ersätter plåtar och plast
    För det svenska belysningsföretaget Fagerhult har stålplåtar och plast traditionellt sett varit företagets främsta material för armaturer, men nu har företagets största produkt Multilume – en populär armatur i offentliga miljöer – gjort i kartong som passande nog heter Re:Think.

Läs mer här: Förpackningen blir produkten när Fagerhult tänker nytt.

  • Lätt lösning för mörk choklad
    Uppdateringen av den internationella livsmedelskoncernen Mondelez butiksdisplay för Marabous mörka premiumchoklad löser en rad utmaningar. Transportförpackningen sparar utrymme under transporten och kan användas till den färdiga displayen som är enkel att montera och som dessutom rymmer fler chokladplattor än tidigare.

– För oss på Smurfit Kappa är detta ett bevis på att vårt mångåriga internationella hållbarhetsinitiativ fortsätter att skapa förnybara förpackningslösningar som kan ersätta material som plast. Det är såklart väldigt glädjande och motiverande, säger Per Frederiksen, vd för Smurfit Kappa Sverige & Norge i ett pressmeddelande.

Läs mer om de svenska vinnarna via den här länken.

Annons

100 nya utbildningsplatser på Brobygrafiska i höst

Brobygrafiska får förnyat förtroende av YH-myndigheten att utbilda kompetens till den grafiska branschen. I höst startar man upp både Förpackningsdesigner och Digital designer vilket nyligen blev beviljat.

Sedan tidigare har man klart att starta en utbildning till Grafisk formgivare/tekniker i höst.

Totalt har man nu 100 sökbara platser till utbildningar specialutformade utifrån kompetenskrav branschen efterfrågar, skriver Evelina Nilsson, som är verksamhetsansvarig på Brobygrafiska i ett inlägg på Linkedin.

– Beslutet från Myndigheten för yrkeshögskolan är otroligt viktigt för den fortsatta kompetensförsörjningen i våra branscher – som en av få skolor kvar inom den grafiska branschen och som en skola i framkant inom Data/IT så är vi på Brobygrafiska en nyckelspelare, säger Evelina Nilsson, verksamhetsansvarig på Brobygrafiska.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Tryckeri klär in helt slott med printat tyg

Güstrow Castle får en total makeover med hjälp av tryckeriet Schwerin Druck och HP Latex.

Staden Güstrow i norra Tyskland gör nu en helrenovering av stadens slott. För att man under de två åren som slottet renoveras ska kunna se hur slottet ser ut har byggnadsställningarna täckts av 3.000 kvadratmeter tyg. Tryckeriet som hjälpt till med trycket är Schwerin Druck som använt storformatsskrivaren HP Latex 1500 för uppdraget.

Totalt har 57 tygstycken med längder på mellan 20 och 25 meter satts upp runt slottet. För att skapa en realistisk bild av hur slottet kommer att se ut efter renoveringen användes cirka 2.000 bilder som sattes ihop och trycktes på tyg.

Veporna kommer efter renoveringen att lagras i Mecklenburg-Vorpommerns stadsarkiv.

Schwerin Druck, som har flera andra HP-skrivare installerade, utför uppdrag för festivaler, konserter och företag som ställer ut på mässor. Man jobbar också med inredning.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Transportblockad mot UPM

Transportfacket AKT i Finland har inlett en blockad mot UPM med anledning av den pågående pappersstrejken.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Strejken: Så här mycket beräknas UPM förlora varje vecka

Strejken vid UPM pågår för fullt och fabrikerna står stilla.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Nya prishöjningar på papper och grafiskt material i februari

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Rekordår för Hudikprofil som dubblade både omsättningen och personalstyrkan

hudikprofil fest bokslut

2021 blev Hudikprofils mest framgångsrika år hittills och sedan ägarskiftet i början av 2020 har företaget fördubblat både omsättningen och personalstyrkan.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

USA säger nej till allt från Xinjiang

bomull textil kläder
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Magasins ägare fortsätter göra förvärv – nu ett inredningsföretag

design inredning midaq
redaktionen@branschkoll.se
Annons

De ska leverera presentkort till Göteborgs grundskoleförvaltning

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Vd-byte på TM Kontor & Reklam

redaktionen@branschkoll.se
Annons