Fälth & Hässler avvecklar tryckeriet i Värnamo

Uppdatering 2011-01-24: Elanders köper Fälth & Hässler

.
Samtliga av företagets cirka 65 anställda i Värnamo varslas om uppsägning. Enligt Anders Ekberg, vd och ägare, är det en del av en större omorganisation av företaget. Detta skriver idag bland annat svb.se och Mediatrender.

På ett personalmöte i måndags uppmanade Anders Ekberg personalen att söka nya jobb, och helst utanför den grafiska branschen, eftersom framtidsutsikterna är så dystra.
Det mesta tyder på att tryckningen kommer att flyttas till annan ort men oklart om det kommer att ske i eget eller annans bolag. Mer information kommer enligt svb.se den närmaste veckan.

Till Mediatrender säger Anders Ekberg att marknaden under de tre senaste åren minskat med 25 procent, samtidigt som den tillgängliga kapaciteten ökat med lika mycket.

Företagets dåliga resultatet berodde både på konjunkturnedgången och på att två nya tryckerimaskiner hade inkörningsproblem 2009, vilket ledde till sex miljoner kronor i merkostnader. Resultatet 2009 slutade på minus 11 miljoner.

Till svt.se säger Anders Ekberg, vd på Fälth & Hässler att varslen också beror på en våldsam överkapacitet och lönsamhetskris i tryckeribranschen som tvingar företaget att lägga ner tryckeriet i Värnamo.

Försäljning och marknadsföring blir kvar i Värnamo men tryckningen kommer att ske i ett annat bolag på annan plats, säger Anders Ekberg.

Avvecklingen i Värnamo vara avklarad runt halvårsskiftet skriver svt.se.

– De flesta har ganska bra förståelse för hur marknaden ser ut, säger Anders Fasth, anställd på Fälth & Hässler, till Dagens Arbete.

Anders Fasth säger vidare att han tycker att det är bra att företaget varslar personalen i tid, istället för att köra på tills det inte går längre. Då blir det enklare att ställa om och börja leta efter något nytt.

”Det är en väldigt sorg” säger vd Anders Ekberg till Sveriges Radio. Men man kommer fortsatt att ”stå för att producera böcker”. På frågan om det ska ske i Värnamo är hans svar ”delar i Värnamo”, vilket enligt svt.se innebär marknadsföring och försäljning.

Länkar till källorna:
Svensk Bokhandel: Fälth & Hässler varslar samtliga anställda
Dagens Arbete: Alla varslas på Fälth & Hässler
Sveriges Television: Varslar samtliga anställda
Sveriges Radio: Tryckeri varslar sina 60 anställda
DN: Tryckeri varslar 60 anställda

Temo byggde nytt tryckeri mitt i pandemin – ”Vi ska vara en produktionshubb i tryckeribranschen”

Under 18 år växte man kontinuerligt i sina gamla lokaler i Vällingby men till slut gick det inte längre. Nu har man flyttat in i en helt ny anläggning i Järfälla norr om Stockholm och samtidigt investerat stort i ytterligare en offsetpress, fyra kuverteringsmaskiner, en digitalpress och en ctp.

Kraftigt höjda fasta kostnader och en investering på tio miljoner kronor mitt i en global pandemi. Nervöst kan man tänka sig? 

– Nu är det roligt att gå till jobbet igen, svarar bröderna Magnus och Johan Forsberg som driver Temo Mailer.

Nu har man dessutom anställt en ny säljare som ska jobba mer aktivt med försäljning till alla tryckerier.

– Valet att vara kvar på gamla stället fanns inte. Vi hade aldrig kunnat utvecklas där så vi var tvungna att göra något. Vi hade enpallslager och inte ens en lastkaj – det gick helt enkelt inte, säger Magnus Forsberg.

Johan Forsberg tillsammans med Johan Engkvist som är ny säljare sedan en tid tillbaka.

Satsar med ny säljare

Nu ska man kunna bli upp mot 30 personer i de nya lokalerna där man idag kör ett skift så det finns plats att växa vidare. Men då gäller det att bli mer aktiv på marknaden. Med anledning av detta har en veteran i branschen tagits in – Johan Engkvist som under väldigt många år bara har jobbat som säljare mot andra tryckerier på olika företag i branschen. 

– Johans uppdrag är att göra Temo mer kända hos tryckerierna i hela landet, säger Magnus och Johan.

Det handlar om allt från små copyshops till alla de största tryckerierna. Ingen är för stor eller för liten för att jobba med Temo.

– Potentialen är jättestor och jag ska se till så att det känns enkelt och tryggt att använda oss som underleverantör, säger Johan Engkvist.

Budskapet till branschen är: Tryck det ni vill själva – vi tar hand om resten.

Lastkajen ligger mitt i fastigheten – detta är något man inte hade på det gamla stället.

Självklart med offset

Investeringar har man historiskt nästan alltid prickat ”fel” som exempelvis 2009 – när man mitt i finanskrisen – investerade i en 8-färgare rulloffsetpress. Så att den här flytten skulle ske under ett krisår tänker bröderna Forsberg inte är så förvånande.

Inför flytten den här gången investerade man i ytterligare en 8-färgare rulloffsetpress – en begagnad press som är upprustad till toppskick. 

– Livslängden är en helt annan för offsetpressar så det är mycket billigare i längden, säger Johan Forsberg.

– Vi övervägde självklart inkjet men det kräver en helt annan affärsmodell, tillägger Magnus.

Temo Mailer producerar alla typer av trycksaker och kuvert, i och med flytten, har man nu också investerat i kuvertering och mer efterbearbetning. I det nya huset fick man också plats att ta in företaget TM Bokbinderi och därmed har man nu det mesta inhouse för alla typer av trycksaker.

– Vi är bra på alla korta puckar inom reklam- och kontorstryck men också utskick, både ADR och ODR, för detta har vi nu allt som behövs i huset.

Förutom de stora rulloffsetpressarna har man också flera digitalpressar från Ricoh och en uppsjö av utrustning för efterbehandling och kuvertering.

– Ledtiderna är väldigt korta idag och där måste man kunna vara väldigt snabb för att serva kunderna så de blir nöjda.

På digitaltrycksidan har man två Ricoh-maskiner som bland annat trycker kuvert utfallande.

Stor produktionspartner till branschen

Den största delen av verksamheten bygger på att man är underleverantör till andra tryckerier, printföretag och trycksaksförmedlare. Det finns en del direktkunder men detta är inte en marknad man bearbetar aktivt.

– Vi har med flit aldrig marknadsfört oss och vi fyller våra maskiner till stor del genom att jobba med andra tryckerier och förmedlare. 

– Och nu har vi för första gången anställt en säljare i Johan Engkvist som ska bearbeta tryckerierna runt om i landet, säger Johan Forsberg.

Kuverttryck är också en stor del av verksamheten och de trycker man till stor del i de specialanpassade offsetpressarna men också digitalt. Därför var det naturligt att också investera i kuvertering.

Lagom är bäst inom automatisering

För Temo skapar automatisering ibland stora problem eftersom felaktiga dokument kommer in i produktionen

– Alla säger att om man inte gör allt automatiserat så funkar det inte – för oss är det tvärt om – om vi inte lägger manuell tid på jobben så funkar det inte, säger Magnus.

– Vi upptäcker när kunderna missar saker. Det är en stor del av vår service.

”Vi kan göra allt”

– Vi printar också mer storskaligt med digitaltryck direkt på kuvert. Eller adressering med inkjet på kuvert och brevpapper. Eller personifierat direkt i digitalpressarna, säger Johan.

I den nya anläggningen finns nu totalt sett en väldigt bred produktionsapparat.

– Drar vi igång alla maskiner kan vi trycka allt, efterbearbeta och kuvertera på mindre än en dag. Gärna med en stans eller perforering också.

– Vi blir en väldigt snabb och flexibel produktionspartner till våra kunder helt enkelt, avslutar Magnus.

redaktionen@branschkoll.se

Branschkoll växer med nytt bevakningsområde

Idag lanserar Branschkoll sin senaste satsning – “Pack & Etikett” – omvärldsbevakning för branscherna förpackning och etikett.

redaktionen@branschkoll.se

Packnorth: Tre förpackningstrender från Afry

redaktionen@branschkoll.se

Rapport från en digital förpackningsmässa

redaktionen@branschkoll.se