Logga in

Exakta investerar stort i inkjet

09 september, 2019 | Av: Branschkoll | Dela:

Patrick Andersson, vd för Exakta Print, berättar om satsningen på Inkjet.

Exakta väljer inkjet som plattform när man nu investerar i flera nya tryckpressar.

Exaktakoncernen med bas i Malmö har länge legat i framkant vad gäller teknikutvecklingen. När man nu investerar stora belopp i nästa generations tryckpressar har man valt att investera i två inkjetpressar. Patrick Andersson som är vd för Exakta Print kommenterar investering för Branschkoll:

– Den här investeringen ligger helt i linje med vår strategi att bli nummer ett i Sverige. Vi vill ligga i framkant och erbjuda marknaden den optimala produktionsmetoden för dess behov. Det finns spännande tillväxtområde i vår bransch där vi nu får en komplett lösning för effektiv produktion, säger Patrick Andersson som är vd för Exakta Print till Branschkoll

Ni valde mellan offset och inkjet i den här investeringen – hur gick tankarna?

– Vi är mitt i en integrationsfas av ett förvärv och behövde mer produktionskapacitet. Vi följer utvecklingen av branschen och vår marknad och när vi analyserar detta i detalj så känns inkjet helt rätt. Flexibel och automatiserad produktion samt effektivare efterbehandling fick oss att välja inkjet.

Två pressar för olika ändamål

För Exakta handlade det om att kunna producera trycksaker i upplagor mellan 300 och 1500 exemplar på ett kostnadseffektivt sätt. Man såg ett glapp mellan offset och den befintliga digitalproduktionen och här kommer två inkjetpressar från Canon att sättas in. Båda pressarna är baserade på rulltryck där man trycker från rulle till rulle för att sedan efterbehandla ”offline”.

För tryck på bestrukna papperskvaliteter köper man en Prostream 1000 som trycker dubbelsidigt i en hastighet på 80 meter per minut. Bredden på rullen är 540 mm och omräknat till arktryck innebär detta att man kan producera nära 7.000 B2-ark (50×70 cm) 4+4 per timme.

Prostream 1000 klarar produktion på papper från 40 och upp till 300 gram och kräver inget specialbehandlat papper – man trycker på samma kvaliteter som i offsetproduktioner.

Detta blir den första Prostream 1000 som installeras i Sverige. Sedan tidigare finns samma maskin i Europa på Eversfrank i Hamburg och hos Pixartprinting i Italien.

Man har också köpt en Colorstream 6900 Chroma som framför allt är lämpad för att trycka på obestrukna papper. Här är det mer traditionellt bok- och utbildningsmaterial som kommer att produceras. Enligt Patrick Andersson är kvalitén på trycket numera en icke-fråga.

– Kvaliteten i främst Canon Prostream imponerar, säger Patrick.

Specialanpassad efterbehandling

Utöver de två pressarna investerar man också stort i ny utrustning för efterbehandling från Hunkeler och Müller Martini som möjliggör produktion av både limbundna och häftade böcker och broschyrer på ett effektivt sätt.Man kan också få ut ark för fortsatt bearbetning i den befintliga produktionen.

På frågan om hur stor investeringen är i pengar svarar Patrick – ”jättestor”. Installationen har startat och allt ska vara klart redan i oktober.

Grafisk koncern startar nytt företag för skyddsprodukter

Framtidens lagerrobot enligt Elon Musk – Eftermonteras på befintliga lagerlokaler

Elon Musk är kanske hetast i världen just nu – och när han uppmärksammar något så tenderar det att få spridning

Roupéz lanserar nytt varumärke – produkter med tryck till företag och privatpersoner

Med fokus på e-handel och smidig produktdesign.

Trovärdighetsproblem för FSC efter Sveaskogs allvarliga överträdelser

(Bilder: Sveaskog)

FSC är i blåsväder igen efter att statliga Sveaskog flera gånger begått högsta nivån av regelbrott mot FSC-reglerna. FSC tillbakavisar kritiken.

Snabbväxande svensk fotobokstjänst tar in 100 miljoner från välkänd investerare

Lina Andersson grundade succébolaget 2017. (Bilder: Press)

2020 omsatte man 75 miljoner kronor – de 25 anställda ska nu bli 50.

Network Innovation fokuserar på NI Solutions – ska utvecklas med nya verksamheter

Magnus Lundgren ska tillsammans med kollegorna utveckla NI Solutions som nu får fullt fokus hos Network Innovation.

Vid årsskiftet flyttades Network Innovations avdelning Premium Brands till systerbolaget Tura Scandinavia. På Network Innovation läggs nu fullt fokus på att utveckla NI Solutions. (mer…)

En öl för varje insläppt mål – personifierat print när det är som bäst

Målvakten Willy Caballero till vänster håller upp sin öl. (Bild: Twitter)

Fotbollsspelaren Lionel Messi har slagit världsrekord i flest mål för en enskild klubb – hyllas nu av sponsorn med unika etiketter.

SEMINARIUM: Sälj grafiska tjänster på nätet – lär dig av experter i Europa

Pandemin förändrar hur man gör affärer i näringslivet och även i den grafiska branschen. (mer…)

Procurator lägger packaging-verksamhet i eget bolag

Procurators förpackningsverksamhet bildar ett eget nytt bolag och det som tidigare hette Procurator Packaging Solution blir nu till Pacudo. (mer…)