Exakta investerar stort i inkjet

Patrick Andersson, vd för Exakta Print, berättar om satsningen på Inkjet.
Patrick Andersson, vd för Exakta Print, berättar om satsningen på Inkjet.

Exakta väljer inkjet som plattform när man nu investerar i flera nya tryckpressar.

Exaktakoncernen med bas i Malmö har länge legat i framkant vad gäller teknikutvecklingen. När man nu investerar stora belopp i nästa generations tryckpressar har man valt att investera i två inkjetpressar. Patrick Andersson som är vd för Exakta Print kommenterar investering för Branschkoll:

– Den här investeringen ligger helt i linje med vår strategi att bli nummer ett i Sverige. Vi vill ligga i framkant och erbjuda marknaden den optimala produktionsmetoden för dess behov. Det finns spännande tillväxtområde i vår bransch där vi nu får en komplett lösning för effektiv produktion, säger Patrick Andersson som är vd för Exakta Print till Branschkoll

Ni valde mellan offset och inkjet i den här investeringen – hur gick tankarna?

– Vi är mitt i en integrationsfas av ett förvärv och behövde mer produktionskapacitet. Vi följer utvecklingen av branschen och vår marknad och när vi analyserar detta i detalj så känns inkjet helt rätt. Flexibel och automatiserad produktion samt effektivare efterbehandling fick oss att välja inkjet.

Två pressar för olika ändamål

För Exakta handlade det om att kunna producera trycksaker i upplagor mellan 300 och 1500 exemplar på ett kostnadseffektivt sätt. Man såg ett glapp mellan offset och den befintliga digitalproduktionen och här kommer två inkjetpressar från Canon att sättas in. Båda pressarna är baserade på rulltryck där man trycker från rulle till rulle för att sedan efterbehandla ”offline”.

Annons

För tryck på bestrukna papperskvaliteter köper man en Prostream 1000 som trycker dubbelsidigt i en hastighet på 80 meter per minut. Bredden på rullen är 540 mm och omräknat till arktryck innebär detta att man kan producera nära 7.000 B2-ark (50×70 cm) 4+4 per timme.

Prostream 1000 klarar produktion på papper från 40 och upp till 300 gram och kräver inget specialbehandlat papper – man trycker på samma kvaliteter som i offsetproduktioner.

Detta blir den första Prostream 1000 som installeras i Sverige. Sedan tidigare finns samma maskin i Europa på Eversfrank i Hamburg och hos Pixartprinting i Italien.

Man har också köpt en Colorstream 6900 Chroma som framför allt är lämpad för att trycka på obestrukna papper. Här är det mer traditionellt bok- och utbildningsmaterial som kommer att produceras. Enligt Patrick Andersson är kvalitén på trycket numera en icke-fråga.

– Kvaliteten i främst Canon Prostream imponerar, säger Patrick.

Specialanpassad efterbehandling

Utöver de två pressarna investerar man också stort i ny utrustning för efterbehandling från Hunkeler och Müller Martini som möjliggör produktion av både limbundna och häftade böcker och broschyrer på ett effektivt sätt.Man kan också få ut ark för fortsatt bearbetning i den befintliga produktionen.

På frågan om hur stor investeringen är i pengar svarar Patrick – ”jättestor”. Installationen har startat och allt ska vara klart redan i oktober.

Annons

Marbach expanderar till Skandinavien genom förvärv

Stallinjestans

Marbach har förvärvat Stållinjestans Laserform AB i Malmö.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

DS Smith i europeiskt leverantörsavtal för e-handelspåsar

E-handelspåsar i papper från Jonsac
Ämnen i artikeln: DS SmithJonsac

Svenska Jonsac och DS Smith har skrivit produktionsavtal för e-handelspåsar som ska vara 100 procent fiberbaserade och återvinningsbara.

Ämnen i artikeln: DS SmithJonsac
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Gaia Biomaterials tar in 50 miljoner för global expansion

Gaia biomaterials
Ämnen i artikeln: Gaia Biomaterials

Ersätter fossil plast i produkter som kaffekoppar, vårdförkläden och matkassar.

Gaia Biomaterials i Helsingborg har avslutat en nyemission på femtio miljoner kronor. Almi Invest Greentech och andra internationella samt inhemska investerare stödde emissionen, enligt ett pressmeddelande.

Pengarna ska främja marknadssatsningar i USA och Indien. Företaget tillverkar ett hemkomposterbart material baserat på krita. Detta ersätter fossil plast i produkter som kaffekoppar och matkassar.

Gaias material användes nyligen i ölglas på Formel 1-finalen i Abu Dhabi. Det används också i en mängd engångsprodukter för att ersätta fossil plast; från vårdförkläden till sugrör, matbehållare och engångskrukor.

Företagets produktionskapacitet ligger på upp till 50 000 ton per år.

Ämnen i artikeln: Gaia Biomaterials
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Liplid gör sin första affär i Norge

Liplid 7500
Ämnen i artikeln: Liplid
Ämnen i artikeln: Liplid
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Explosion stoppar finskt kartongbruk

metsae kemi

Riskerar att stå still i upp till tre månader.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Papperstillverkare genomför ytterligare prisökningar på papper

Siktar på att genomföra en prisökning på minst 10 procent senast den 1 maj 2024.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

DS Smith skjuter upp deadline för bud

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Tryckeri bryter ut försäljning och digitala tjänster – lanserar nytt varumärke

Delar

Nu ska tryckeriet helt fokusera på produktionen.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Storbildsbolaget förstärker i ledningen

FotoJet
Ämnen i artikeln: Storbildsbolaget

Den forne försäljningschefen är tillbaka och går in en nyinrättad ledningsposition. En framåtlutad satsning för att bygga en starkare organisation, enligt företaget.

Patrick Söderberg har tidigare arbetat på Storbildsbolaget i Helsingborg mellan åren 2019 och 2021. Då i rollen som försäljningschef. Nu har han nyanställts. I februari började han på den nyinrättade tjänsten som vice vd med syftet att stärka företaget och ledningen för framtiden.

– Dels är jag tillbaka till något jag tror på. Det är ett väldigt starkt nischat företag i en stor grafisk marknad, säger han och tillägger att han känner stor uppbackning och ett förtroende från såväl anställda som vd:n Jonas Hellke.

Han säger att det var viktigt att tillsätta en ny roll för att axla framtiden.

– Dels för att få en översyn hur produktionen och kompetensen i företaget ser ut i dag, men också vad som behövs och hur den ska se ut i framtiden. Vart ska vi ta vägen i en framtid som fortsatt kommer att vara utmanande och om inte annat, omväxlande?, säger Patrick.

Operationellt och strategiskt arbete

I sin nya roll blir Patricks huvudsakliga uppgifter att leda företagets strategiska planer framåt, stärka ledningsgruppen samt ta ett operationellt ansvar för företagets teamledare.

– Det blir mycket strategiarbete och mycket kring det dagliga operationella. Det är det jag främst kommer att jobba med.

Patrick Storbildsbolaget
Patrick Söderberg ska jobba både stragiskt och operativt på sin nya position.

Jonas Hellke säger att företaget har mognat och växt och nu kommit till en punkt när det är dags att blicka in i framtiden mot att bli en större organisation. Det gör också att det blir en kontinuitet i mycket och att man ser saker som chef i en ledande person. Då går det inte att bygga allt som rör företaget kring en person.

Annons

– Nu bygger vi det hela mer kring de processer vi har och säkerställer det.

Investerat för framtiden

När Patrick Söderberg nu blivit vice vd säger Jonas Hellke att han nu än mer kommer att får möjlighet att fokusera på det han brinner för och tycker är roligt, bland annat försäljning och att utveckla kunder. Att det skulle vara tal om att trappa ner för egen del kommer inte på fråga.

Han säger att Storbildsbolagets strategiska arbete för framtiden tog höjd redan 2018 när de påbörjade investeringar i klimatsmarta och hållbara produktionsmetoder. Det var metoder som öppnade för nya möjligheter och en stark marknadsposition produktmässigt, men framförallt hållbara och effektivare produktionsflöden.

– I kombination med investeringar av automatiserade flöden, smarta verktyg, shop-lösningar och ett kliv framåt i vår digitala resa – står vi nu redo att ta nästa kliv framåt för att bygga företaget ytterligare starkare för kommande decennium.

”Fortsätta på inslagna banan”

Han ser ett stort värde i att fortsätta utveckla alla delar i produktionen och processer, från ax till limpa. Det är också något de förberett sig för senaste åren, inte minst sedan de flyttade in i sin nya fastighet med 3.500 kvadratmeter produktionsyta på Långeberga i södra Helsingborg i slutet av 2022, där de också tagit stora investeringar i automatiseringslösningar och maskiner inför framtiden. På företaget arbetar i dag 25 anställda.

– Vi ska fortsätta på den inslagna banan. Det finns ett behov att bli rationellare i produktionen av många olika anledningar. Dels för leveranssäkerheten, dels för att ha mindre handpåläggning på jobben för att det ska vara kostnadseffektivt, för vi agerar på en ganska utsatt marknad, säger han och tillägger att ur kundernas behov är det viktigt att fortsätta utveckla shop-lösningarna som är väldigt uppskattade.

Internt och externt arbete

Drygt en fjärdedel av Storbolagets ordrar kommer in via kundportaler i dag.

– En nyckelfaktor i den interna funktionen är att vara effektiva i produktionen och att vi jobbar rätt. Men givetvis handlar det om saker externt också. Alla de effektiviseringar vi gör internt kommer också behöva synas externt, alltså mot kund. Där har vi ett jobb att göra, framför allt konkretisera arbetet ut mot våra slutkunder vad nyttan är med våra webbshoppar som vi haft och arbetat med i sex år, säger Patrick Söderberg.

Ämnen i artikeln: Storbildsbolaget
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Stark försäljning i Norden för tillverkare av offsetpressar

Morten

Det blev ett tionde år i rad med vinst, och fjolåret gav tre gånger högre vinst än 2022. Starkt bidragande var fyra stora installationer av trycklinjer hos förpackningskunder i Sverige och Danmark under 2023.

redaktionen@branschkoll.se
Annons