Ett julkort från den grafiska branschen …

Julkort

Julkort i oktober? Ja, det är hög tid för alla företag att börja planera för årets julhälsning. Om du inte gör det nu så är chansen stor att du även i år faller för ”minsta motståndets lag” och tar samma väg som många andra företag kommer att ta. Det blir ett email med en bifogad bild – lite snöflingor, en tomte och en trevlig hälsning. Självklart med den ”tvingande” raden ”I år skänker vi en gåva till …”.

Ett ”julkort” som kunderna kommer att skratta, eller i alla fall småle, åt för att de tycker att det är tråkigt och oengagerat – antagligen också löjligt och pinsamt. Förhoppningsvis ser de inte ens hälsningen eftersom det går direkt in i spamkorgen. ”Julkortet” kommer med ett hundra procents säkerhet inte att förbättra dina chanser hos mottagaren.

Det här handlar egentligen inte om julkort utan om branschens sätt att tänka på marknadsföring. Det handlar också om att skapa tid för kreativitet. Se inte julkortet som ett måste utan som en del av företagets försäljningsarbete.

Jag skulle vilja påstå att det 2013 aldrig varit mer självklart att det ska vara en julhälsning tryckt på papper som ska komma från ett grafiskt företag. Utnyttja möjligheten att göra något som sticker ut – som lockar fram ett positivt leende hos mottagaren – med hjälp av den ”kanal” som du faktiskt lever på. Vill du visa på dina digitala färdigheter finns det massor av sätt att leda vidare mottagaren till något på nätet – se bara till att det är värt mödan.

Det räcker såklart inte att bara skicka ett enkelt julkort med posten. För några år sedan hörde jag om en reklambyrå som varje år hade en tävling där man utsåg ”årets fulaste julkort från ett tryckeri”. Det räcker inte att köra standard. Det måste finnas en bra idé och en tanke med det du gör. Överraska. Imponera. Skoja med mottagaren – ja gör något som väcker lite uppmärksamhet. Vad du än gör, skicka inte bara ett kort med en tomte och snöflingor som säger God Jul. Absolut inte digitalt – men inte heller ”analogt”.

Se till att ge dig tid att vara kreativ inför årets julkortsplanering, det kommer att bidra positivt till din försäljning, oavsett vilken bransch du verkar inom.

PS. Tiden för julkort där mottagarens förnamn är skrivet med snöflingor på himlen borde också vara förbi.

Bild: kevin dooley

Annons

Kosta Boda släpper glaskollektion i samarbete med sex svenska artister

glas kosta boda merchandise

Kosta Boda släpper nu serien ”Don’t stop the music” som är ett samarbete mellan glasbruket, flera svenska artister och Stiftelsen Svenska Musikfonden.

I samarbetet har konstnären Clas Håkansson har tillsammans med några av Sveriges främsta artister återskapat deras personliga tatueringar och låttexter som motiv på olika glas.

Kollektionen består av vinglas, ölglas och tumblerglas som kommer i 6-pack. Genom att köpa en, eller flera förpackningar bestående av 6 glas stöttar du inte bara den svenska musikbranschen, du får även glas med flera olika motiv – en liten och personlig del av Molly Sandén, Sandro Cavazza, Smith and Thell, Miss Li och Darin, skriver Kosta Boda i ett nyhetsinlägg.

I samma nyhetsinlägg står det att läsa att:

Kosta Boda skänker 15 procent av nettofaktureringsvärdet till Stiftelsen Svenska Musikfonden. Alla artister och tatuerare efterskänker sin rätt till ersättning.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

SBPR startar padelturnering

sbpr profilreklam padel

SBPR ska arrangera sin helt egna padelturnering, SBPR Padel Open som arrangeras i Eskilstuna den 17 februari 2022.

”Nätverka med kollegor i branschen under sportsliga former samtidigt som ni kan bli produktmedias bästa padellag”, skriver man i inbjudan.

Turneringen pågår från 9 på morgonen fram till 18, därefter hålls en middag och en prisceremoni på Elite Stadshotell i Eskilstuna.

Turneringen är endast öppen för medlemmar i SBPR.

För anmälan och mer information kontakta Michael Serrander på Profeel.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Branschfesten ställs in – Vaccinationspass kommer krävas

mässa Elmia profile fair

PWA gick nyligen ut och sa att januari-mässans branschfest är avblåst, samt att man nu kommer kräva vaccinationspass av de som vill besöka den fysiska mässan.

Läs mer: Det blir en hybridmässa i januari – så här kommer det fungera

Enligt information från Elmia så ingår inte mässor i samma kategori som andra event där vaccinpass krävs. Utan det är upp till arrangören att bestämma och i dagsläget har man valt att kräva vaccinationspass av både besökare och utställare.

Vi avvaktar och följer pandemins utveckling och om läget förvärras kommer vi att följa de riktlinjer som Regeringen och Folkhälsomyndigheten beslutar de kommande veckorna. Detta innebär att det kan behöva komma nya beslut med anledning vad som sägs framöver, skriver man i ett nyhetsbrev.

För den som av olika anledningar inte kan medverka fysiskt i Jönköping finns fortsatt den digitala mässan som alternativ.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Här är de profil-leverantörer som fick mest i korttidsstöd

Branschens leverantörer har fått omkring 200 miljoner i stöd, här är de 15 som fått mest.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Gasellerna är bortsprungna och Superföretagen är få

Det är riktigt skralt med profilare i år, men några har vi hittat.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Yara Fjordland gör sin jungfrufärd

fartyg ship
redaktionen@branschkoll.se
Annons

De investerar och tar över varumärken när kollegan lägger ner

workwear profil nybro

Den småländska aktören växer när kollegan lägger ner verksamheten.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Hulu följer efter Netflix – lanserar egen merch-affär

hulu merch merchandise

Streamingtjänsten Hulu har också insett kraften i produktmedia och relationen med fansen.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Performance Days ställdes in i sista sekund

Mässan Performance Days som skulle gått av stapeln 1-2 december ställdes in med endast några dagars förvarning, mässan väljer istället att endast genomföra en digalt variant.

Mässan som riktar in sig på ”funktionella textiler” skulle ägt rum i Messe München exhibition center och utställarlistan är lång, bland svenska aktörer som ställer ut finns bland annat ACG Accent och Wasa Sweden.

Orsaken till att den fysiska mässan ställs in sägs vara politiska förändringar i förhållningssättet till pandemin den tyska Bavaria-regionen.

– Exceptionella situationer kräver exceptionella beslut, vilket gör saken ännu svårare. Efter att vi genomfört en väldigt lyckad och välbesökt Performance Days mässa i Portland förra veckan har vi försökt allt vi kan i i sista stund för att genomföra den här mässan. Vi uppfyller alla krav som finns, men den utveckling som nu skett gör att det inte är möjligt för oss att genomföra en fysisk mässa just nu sägerMarco Weichert vd för Performance Days, i ett pressmeddelande.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

L-Shop-Team kommer till Unitedprofile

Nu finns den tyska leverantören L-Shop-Team ansluten till Unitedprofiles plattform både i Sverige och i Norge.

Med väskor från Bags2Go och textilier från kända varumärken som Build Your Brand, Promodoro, Roly och Miners Mate har L-Shop ett sortiment som passar alla, skriver man i ett nyhetsinlägg.

– Sedan 2017 har L-SHOP-TEAM byggt upp ett nära samarbete med duktiga återförsäljare och tillsammans med Unitedprofile kommer vi att kunna utöka samarbetet med nya och befintliga kunder, säger Jacob Bertelsen, direktör förL-Shop-Team i Skandinavien.

redaktionen@branschkoll.se
Annons