EPiServer köps av IK Investment Partners

Pressmeddalnde 2010-11-10

IK Investment Partners (“IK”), ett europeiskt private equity bolag, meddelar idag att de har kommit överens att förvärva EPiServer Group AB (“EPiServer”) från Amadeus Capital, Martin Bjäringer, Monterro Holdings, Northzone Ventures, Mikael Runhem med familj samt anställda. EPiServer är en snabbväxande leverantör av plattformar som driver engagerande webbnärvaro med intäkter på 192 miljoner kronor under 2009. De finansiella villkoren i affären redovisas inte.

EPiServer är ett svenskt mjukvarubolag som möjliggör för organisationer och företag att optimera sin webbnärvaro genom att erbjuda ett brett utbud av produkter och tjänster som kombinerar innehåll, e-handel, digitala mötesplatser och kommunikation. Plattformen distribueras genom EPiServers starka partnernätverk. Bolaget har haft en snabb expansion med en genomsnittlig årlig intäktsökning på mer än 30 procent under de senaste fem åren.

EPiServer har sitt huvudkontor i Sverige, där bolagets forsknings- och utvecklingsverksamhet också är baserad. Bolaget är dessutom representerat i Norge, Danmark, Finland, Holland, Storbritannien och USA.

“Vi gläds över att kunna presentera förvärvet av EPiServer som har en etablerad meritlista och och en erfaren ledningsgrupp. Bolaget gynnas av betydande organisk marknadstillväxt som stöds av ett antal strukturella drivkrafter. Vi är övertygade om att vi tillsammans med ledningen och bolagets kvalificerade medarbetare kan skapa ytterligare organisk tillväxt i såväl Sverige som internationellt och därmed positionera bolaget för att aktivt kunna delta i den framtida konsolideringen av branschen”, säger Helena Stjernholm, Partner på IK.

“EPiServer har dragit nytta av att ständigt ha utvecklat sitt produkterbjudande till de snabbt föränderliga marknadskraven och genom sitt starka partnernätverk möjliggöra för slutkunder att omvandla sin webbnärvaro till affärsresultat. Vi ser fram emot att fortsätta denna resa tillsammans med IK och dra nytta av deras beprövade tillvägagångssätt och erfarenhet av att bygga framgångsrika bolag samtidigt som kontinuiteten i verksamheterna bibehålls. Jag är övertygad om att IK är den ideala partnern för EPiServer när vi fortsätter att utveckla verksamheten internationellt och genom nya produkter och tjänster”, säger Martin Henricson, VD för EPiServer.

”EPiServer betjänar en snabbt växande marknad för produkter och tjänster som möjliggör för företag världen över att skapa en webbnärvaro för att engagera sina kunder och därigenom driva deras affärsresultat. Intill idag har EPiServers verksamhet, med starkt stöd av sina ägare, vuxit betydligt både geografiskt och produktmässigt. För bolagets fortsatta tillväxt anser vi att detta är rätt tillfälle att fortsätta med en ny stark ägare som IK”, säger Peter Larsson styrelseordförande för EPiServer.

Detta är den sjätte affären IK tillkännager under 2010 efter Snacks International, Hansa, GHD, Colosseum Dental och Agros Nova.

Transaktionen är föremål för konkurrensgodkännande.

HDR Partners agerade finansiell rådgivare, McKinsey kommersiell, Roschier legal medan PwC agerade rådgivare i redovisnings-, skatte- och pensionsfrågor åt IK. SEB Enskilda agerade finansiell rådgivare och Gernandt & Danielsson agerade rådgivare i legala frågor åt säljarna.

För frågor:

IK Investment Partners
Helena Stjernholm, Partner Tel: +46 678 95 00
Jonas Rodny, kommunikationschef
Tel: +46 8 678 95 26

EPiServer
Martin Henricson, vd
Tel: +46 8 555 827 00

Om IK Investment Partners

IK Investment Partners (tidigare Industri Kapital) (”IK”) är ett europeiskt private equity bolag som förvaltar cirka 5,7 miljarder euro i kapital, inklusive 1,7 miljarder euro i den senaste fonden IK2007. Sedan 1989 har IK förvärvat 71 europeiska bolag. Den nuvarande portföljen omfattar 20 bolag med en sammanlagd omsättning på nära 7,5 miljarder euro. IK investerar framförallt i medelstora bolag med starkt kassaflöde och potential till vinstförbättringar, verksamma inom mogna industrier med väsentlig underliggande tillväxt. Mer information finns på www.ikinvest.com.

Om EPiServer

EPiServer är en ledande leverantör av lösningar som möjliggör en engagerande webbnärvaro som driver slutkundens affärsresultat. Mer än 3 000 kunder världen över använder EPiServers plattformar som kombinerar innehåll, digitala mötesplatser, e-handel och kommunikation med ett anpassningsbart dashboard. EPiServers CMS-plattform är grunden för fler än 9 700 webbplatser och anänds dagligen av fler än 130 000 webbredaktörer. All försäljning av EPiServers plattformar sker genom ett omfattande nätverk med mer än 450 partners i över 30 länder. EPiServer kombinerar stabiliteten och support av en kommersiell product med EPiServer World, ett aktivt nätverk av mer än 11 000 utvecklare. Företaget är certifierad guldpartner till Microsoft och har fått högsta betyg, AAA, av Dun & Bradstreet sedan år 2000. Företaget grundades 1994 och har kontor i Sverige, USA, Danmark, Norge, Finland, Holland, Sydafrika, Australien och Storbritannien.

De får stöd för att utveckla PFAS- och plastfria livsmedelsförpackningar

Vinnova går in med pengar.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Framtidens förpackning ska utnyttja naturens uppfinningsrikedom

Ämnen i artikeln: Pida

It’s a Wild Life! Det är dags för Pida och i år ska deltagarna hämta inspiration från naturen.

It’s a Wild Life! är temat för Billerudkorsnäs designtävling Pida 2022, där 350 designelever från sju länder gör sitt bästa för att inspirera och imponera med egna tolkningar av vad förpackningsdesign kan lära av naturen.

Pidas idé är att lyfta fram unga, nytänkande talanger för att främja hela förpackningsindustrins utveckling.

It’s a Wild Life är ett tema som uppmuntrar deltagarna att utforska naturens egen uppfinningsrikedom, säger Anders Gathu, Marketing Manager Cartonboard på Billerudkorsnäs som arrangerar Pida. De får hitta egna sätt att använda sig av de vackra och sinnrika lösningar som finns överallt i naturen när det gäller former, mönster, funktioner och hållbarhet.

Packaging Impact Design Award (PIDA) har sedan starten 2005 engagerat tusentals designelever över hela världen. Lokala event kommer att ske under maj och juni och en internationell vinnare kommer att krönas vid den förpackningsmässan Luxe Pack Monaco den 3 oktober 2022.

Mer information om Pida 2022 finns här.

– Vi skapade PIDA för att röra om i grytan och utmana inom förpackningsbranschen, säger Lena Dahlberg, Manager Application Development Paperboard på BillerudKorsnäs. Och det tycker vi att vi lyckats med. PIDA är en frisk fläkt för hela branschen, och eleverna överträffar sig själva år efter år, säger hon i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln: Pida
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Pacson rekryterar nyckelpersoner inom hållbarhet

Ämnen i artikeln: Pacson

Sedan några veckor tillbaka är Henric Wahlgren och Henri Waher på plats hos på Pacson.

Henric kommer senast från en tjänst som projektledare hållbar utveckling på Södra Munksjön Utveckling och blir ny hållbarhetsstrateg hos Pacson.

Henri rekryterades från AW technologies där han varit projektledare kvalitetsutveckling och går in i en roll som kvalitetsansvarig på Pacson, enligt ett linkedininlägg.

Ämnen i artikeln: Pacson
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Finsk förpackningstryckare investerar i tiofärgare

Ämnen i artikeln: Walki

En tiofärgs flexopress med 1.600 mm bredd.

Ämnen i artikeln: Walki
redaktionen@branschkoll.se
Annons

E-handlare i försök att skippa kartongförpackningen

Målet med projektet är en förpackningslös leverans.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Första bullpåsen med returplast

Blir den första livsmedelsgodkända förpackningen gjord med returplast.

redaktionen@branschkoll.se

UPM Raflatacs linerlesssortiment koldioxidneutralt

redaktionen@branschkoll.se

Ny utmärkelse instiftad: ”Hon har satt Sunne på flexo-världskartan”

Har visat stort engagemang i utbildning och utveckling inom den flexografiska branschen.

Branschorganisationen Sweflex har instiftat Sweflex Award som den femte maj delades ut för första gången. Det är Brobygrafiskas mångåriga (15 år!) rektor Inga-Lill Lindqvist som är prisets första mottagare.

Motiveringen lyder:

”Inga-Lill Lindqvist tilldelas Sweflex Award för förtjänstfulla insatser och engagemang i utbildning och utveckling inom den flexografiska branschen.

Med sin innovativa förmåga och framtidsvision har hon satt Brobygrafiska utbildning och Sunne på världskartan som ett erkänt utbildningscenter för flexografisk industri.

Exempel på detta är gymnasieutbildningar för flexografisk produktion och yrkesutbildningar för förpackningsdesign, grafisk produktion och weborienterade utbildningar samt olika uppdragsutbildningar för den flexografiska branschen. Inga-Lill har förstått att det krävs resurser för teknikutveckling och en välutbildad lärarkår.

Idag är Brobygrafiska en av Europas modernaste skolor, både utbildnings- samt utrustningsmässigt.
Inga-Lill Lindqvist är en mycket värdig mottagare av Sweflex Award”.

redaktionen@branschkoll.se

Ny säljare till Lexit

Dan Ståhl är anställd som ny säljare med kundansvar till Lexit Group Sweden, enligt ett inlägg på Linkedin.

Dan kommer närmast från en tjänst som säljare på Strongpoint, där han var i drygt sju år och innan dess var han bland annat på Antonson Etikett.

redaktionen@branschkoll.se

PODD: KLS Pureprint om framtidens cirkulära trycksaker

Ämnen i artikeln: C2CCirkularitetKLS Pureprint

I senaste avsnittet av Branschkollpodden pratar vi med Kasper Larsen från KLS Pureprint i Danmark om cirkulära och hållbara trycksaker.

Den här gången är podden på engelska och Kasper Larsen förklarar ingående hur certifieringen C2C fungerar för tryckta produkter – både marknadstryck och förpackningar. Man söker nu partners till sitt nätverk vilket han också berättar mer om i podden.

Den finns på Spotify och Apple Podcast – eller så lyssnar du här:

Historien började 2007 när KLS, då helt utan en strategi för framtiden, tog beslutet att göra hållbarhet till företagets viktigaste fråga. Sedan dess har man skaffat fler certifieringar än de flesta i branschen – och framför allt kan man producera tryckta produkter som lever upp till C2C-stadarden – något som endast tio tryckerier i hela världen kan.

I det här avsnittet lär du dig vad C2C är, varför det är ett bra sätt att göra trycksaker ännu mer hållbara och och vad det betyder för både branschen och kunderna som använder tryckta produkter.

Ämnen i artikeln: C2CCirkularitetKLS Pureprint
redaktionen@branschkoll.se
Annons
[esi bk-get-single-ad group_id="2165" cache="public" ttl="0"] [esi bk-get-single-ad group_id="2167" cache="public" ttl="0"]
[esi bk-get-single-ad group_id="2168" cache="public" ttl="0"]