Elanders utvecklar matbox till SAS

SAS_box

SAS har introducerat en ny matbox tillverkad av färskfiberkartongen Incada från Iggesund. Elanders har varit med och utvecklat konceptet.

SAS förpackningsleverantör samarbetade med Elanders, som tidigare utvecklat en komposterbar förpackning för Malmö Aviation som dessutom rejält sänkte vikten. Uppdraget från SAS gällde att skapa en förpackning som var lätt att hantera, hade låg vikt och dessutom presenterade maten på ett elegant sätt.

– Vi valde Incada från Iggesund för styvhetens skull och belade den invändigt med en barriär av svartinfärgad polyetylen. Förpackningens utsida trycktes svart och sedan lade vi en hel del krut på att hitta en transparent film som fångade upp ett minimum av kondens så att det visuella intrycket av maten blev bästa möjliga, säger Tony Norén på Elanders i ett meddelande.

Den nya måltidsförpackningen används till kvällsmål för passagerare i SAS Plus på nästan alla linjer utanför Norden.

Incada tillverkas i England och där har Iggesund gjort en omläggning av energiförsörjningen, från fossil naturgas till bioenergi. Omläggningen är resultatet av en investering nästan 1,3 miljarder kronor, och sänkningen av de fossila utsläppen motsvarar att man tagit 65 000 personbilar av vägen enligt företaget.

– Miljöaspekten är naturligtvis också en viktig del av vårt beslut. Självklart är det viktigt för oss att våra matförpackningar ha en hög standard ur miljösynpunkt, säger Gustaf Öholm chef för Onboard Concept på SAS.

Bild: När SAS lät utveckla en ny förpackning för maten ombord föll valet på att använda falskartongen Incada från Iggesund som utgångsmaterial. (Bild från Iggesund).

Hon blir Brover Groups nya E-Commerce Manager

brover group

Brover Group som äger Justnu, Printer och Calligraphen har anställt Helen Johansson som E-Commerce Manager till huvudkontoret i Borås.

– Helen kommer att ansvara för våra dotterbolags e-handelssatsningar och vara drivande i vår digitala omställning, säger Brover Groups CMO, Martin Ghaoui, i ett nyhetsinlägg.

Helen beskrivs som en Senior SEO-strateg med en magisterexamen i dataekonomi och även bedrivit utbildning inom digital marknadsföring.

– Helen har precis den bakgrund och kunskap som vi behöver inom Brover Group. Hon kommer att vara drivande för att våra dotterbolag ska kunna ta ledande positioner inom e-handel och digitalisering i sina respektive områden, säger Brover Groups vd, Jan Veres.

Helen tillträdde rollen den 7 juni.

redaktionen@branschkoll.se

28 oktober: Print Next har fått ett datum

Nätverket Grafkom, Grafiska Företagen och Nopa gör ett tredje försök att arrangera Print Next – ”Nordens största nätverksträff för grafisk bransch”.

Det blir den 28 oktober och platsen är hotell Royal Park i Frösundavik i Stockholm.

Det är en tidigare idrottsanläggning som byggt om till konferenslokal och studio under pandemin. Högt i tak och gott om plats/luft.

Spännande talare och nätverkande i branschen utlovas – så boka datumet redan nu.

Anmälan är öppen!

redaktionen@branschkoll.se

Revisionsbolag vinner tvist mot trycksaksbolag i konkurs – slipper betala 11 miljoner i skadestånd

redaktionen@branschkoll.se

Ännu ett år med minskande klimatpåverkan för Lessebo

redaktionen@branschkoll.se