Digital Kickoff med New Wave Profile

kickoff

I mitten av januari anordnade New Wave Profile en digital kickoff för medlemmarna. Företagen som medverkade kopplade upp sig antingen från kontoret eller hemifrån. Och leverantörerna skickade ut paket till kedjemedlemmarna inför kickoffen.

– De fick bland annat kläder från New Wave Mode, skyddsmasker från ACG, giveaways från Toppoint och så vidare, alla leverantörer bidrog med något, berättar Camilla Fjordland som är konceptansvarig på New Wave Profile.

Inför kickoffen hade också alla leverantörer spelat in en video med presentationer och man fick också en föreläsning från Atle Johansen som pratade om hur människans mötesplatser förändrats genom historien. Allt det här samlades i en portal som medlemmarna kopplade upp sig emot.

Tekniken har sina fördelar

Trots att de flesta saknar de fysiska mötena så upptäckte man under kickoffen att vissa saker fungerade riktigt bra.

– Vår branch måste ha fysiska möten, nästan hela vår verksamhet bygger ju på det och det fysiska mötet är extremt viktigt för att bygga relationer. Men några av sakerna vi lärde oss kommer vi låta leva kvar, berättar Camilla och fortsätter:

– Årets kickoff blev annorlunda men ändå väldig lyckad, något som verkligen fungerade bra digitalt var produkt-presentationerna. Eftersom det gick att pausa, ställa frågor och diskutera blev det enklare att ta till sig informationen. När vi återgår till att träffas på riktigt kommer våra fysiska kickoffs nog fokusera ännu mer på inspiration och så kan vi använda det digitala till information.

Vinnarna

Det delades såklart ut lite priser för starka insatser också.

Årets rookie: Totalreklam Stenungsund

Gänget på Totalreklam är glada efter vinsten.

Delar av motiveringen:
Ni har handlat av alla NWG bolagen och merparten av de externa leverantörerna. Ni har redan under år 1 passerat minimikravet på 1 miljon kronor i inköp. Ni har nyrekryterat säljare och gått produktutbildningen. Ni har haft event med en tydlig NWP branding och ni har varit noga med att leva som ni lär, dvs jobbat med profilprodukter i er egen marknadsföring.

Ni har dessutom utnyttjat sociala medier på ett proffsigt sätt för att nå ut med ert budskap samt bygga relation med era kunder. Att dessutom lyckas öka sin omsättning med 90% under ett år med pandemi vittnar om att ”Only the sky is the limit”

Årets NWP 2020: Z-Profil

LÄS OCKSÅ: Z-profil tog hem årets NWP-företag

Z-Profil fortsätter leverera från basen i Umeå.

Motivering:

Ni har en av de snyggaste utställningarna i kedjan och ett stort hjärta som klappar hårt för New Wave Profile. Ert engagemang och bidrag till kedjan i stort som smått är ovärderligt. Ni jobbar ständigt med utveckling av er egen business och med stort fokus på att utveckla tjänstekoncept och höja servicegraden till er kund. Detta skapar möjligheter att öka era vinstmarginaler. Våra leverantörer ser ni som samarbetspartners och en avgörande nyckel för att lyckas hela vägen. Ert stora fokus på profilering där ni själva inte minst är ett föredöme i form av varumärkeskalibrering av såväl företaget som personalen är ett framgångskoncept.

Att ni dessutom lyckas öka era inköp med hela 25% från en redan hög nivå under ett år som till stora delar präglats av pandemi är imponerade. Att den stora ökningen mestadels ligger på textilleverantörerna gör att ni sticker ut extra ur mängden av medlemmar detta år.

Årets NWP-ökning: Felestad

Felestad firar trippeln.

Felestad vann årets ökning, men de vann också flest sålda gåvokort och flest antal gåvokorts-ordrar. Totalt tre utmärkelse alltså!

Flesta sålda gåvokort per säljare: Broderiet

Och slutligen så vann Broderiet flest sålda gåvokort per säljare.

– Det blev väldigt lyckat under omständigheterna, men vi längtar såklart tills vi kan träffas i Falkenberg igen, då är du inbjuden David! Avslutar Camilla Fjordland.

Temo byggde nytt tryckeri mitt i pandemin – ”Vi ska vara en produktionshubb i tryckeribranschen”

Under 18 år växte man kontinuerligt i sina gamla lokaler i Vällingby men till slut gick det inte längre. Nu har man flyttat in i en helt ny anläggning i Järfälla norr om Stockholm och samtidigt investerat stort i ytterligare en offsetpress, fyra kuverteringsmaskiner, en digitalpress och en ctp.

Kraftigt höjda fasta kostnader och en investering på tio miljoner kronor mitt i en global pandemi. Nervöst kan man tänka sig? 

– Nu är det roligt att gå till jobbet igen, svarar bröderna Magnus och Johan Forsberg som driver Temo Mailer.

Nu har man dessutom anställt en ny säljare som ska jobba mer aktivt med försäljning till alla tryckerier.

– Valet att vara kvar på gamla stället fanns inte. Vi hade aldrig kunnat utvecklas där så vi var tvungna att göra något. Vi hade enpallslager och inte ens en lastkaj – det gick helt enkelt inte, säger Magnus Forsberg.

Johan Forsberg tillsammans med Johan Engkvist som är ny säljare sedan en tid tillbaka.

Satsar med ny säljare

Nu ska man kunna bli upp mot 30 personer i de nya lokalerna där man idag kör ett skift så det finns plats att växa vidare. Men då gäller det att bli mer aktiv på marknaden. Med anledning av detta har en veteran i branschen tagits in – Johan Engkvist som under väldigt många år bara har jobbat som säljare mot andra tryckerier på olika företag i branschen. 

– Johans uppdrag är att göra Temo mer kända hos tryckerierna i hela landet, säger Magnus och Johan.

Det handlar om allt från små copyshops till alla de största tryckerierna. Ingen är för stor eller för liten för att jobba med Temo.

– Potentialen är jättestor och jag ska se till så att det känns enkelt och tryggt att använda oss som underleverantör, säger Johan Engkvist.

Budskapet till branschen är: Tryck det ni vill själva – vi tar hand om resten.

Lastkajen ligger mitt i fastigheten – detta är något man inte hade på det gamla stället.

Självklart med offset

Investeringar har man historiskt nästan alltid prickat ”fel” som exempelvis 2009 – när man mitt i finanskrisen – investerade i en 8-färgare rulloffsetpress. Så att den här flytten skulle ske under ett krisår tänker bröderna Forsberg inte är så förvånande.

Inför flytten den här gången investerade man i ytterligare en 8-färgare rulloffsetpress – en begagnad press som är upprustad till toppskick. 

– Livslängden är en helt annan för offsetpressar så det är mycket billigare i längden, säger Johan Forsberg.

– Vi övervägde självklart inkjet men det kräver en helt annan affärsmodell, tillägger Magnus.

Temo Mailer producerar alla typer av trycksaker och kuvert, i och med flytten, har man nu också investerat i kuvertering och mer efterbearbetning. I det nya huset fick man också plats att ta in företaget TM Bokbinderi och därmed har man nu det mesta inhouse för alla typer av trycksaker.

– Vi är bra på alla korta puckar inom reklam- och kontorstryck men också utskick, både ADR och ODR, för detta har vi nu allt som behövs i huset.

Förutom de stora rulloffsetpressarna har man också flera digitalpressar från Ricoh och en uppsjö av utrustning för efterbehandling och kuvertering.

– Ledtiderna är väldigt korta idag och där måste man kunna vara väldigt snabb för att serva kunderna så de blir nöjda.

På digitaltrycksidan har man två Ricoh-maskiner som bland annat trycker kuvert utfallande.

Stor produktionspartner till branschen

Den största delen av verksamheten bygger på att man är underleverantör till andra tryckerier, printföretag och trycksaksförmedlare. Det finns en del direktkunder men detta är inte en marknad man bearbetar aktivt.

– Vi har med flit aldrig marknadsfört oss och vi fyller våra maskiner till stor del genom att jobba med andra tryckerier och förmedlare. 

– Och nu har vi för första gången anställt en säljare i Johan Engkvist som ska bearbeta tryckerierna runt om i landet, säger Johan Forsberg.

Kuverttryck är också en stor del av verksamheten och de trycker man till stor del i de specialanpassade offsetpressarna men också digitalt. Därför var det naturligt att också investera i kuvertering.

Lagom är bäst inom automatisering

För Temo skapar automatisering ibland stora problem eftersom felaktiga dokument kommer in i produktionen

– Alla säger att om man inte gör allt automatiserat så funkar det inte – för oss är det tvärt om – om vi inte lägger manuell tid på jobben så funkar det inte, säger Magnus.

– Vi upptäcker när kunderna missar saker. Det är en stor del av vår service.

”Vi kan göra allt”

– Vi printar också mer storskaligt med digitaltryck direkt på kuvert. Eller adressering med inkjet på kuvert och brevpapper. Eller personifierat direkt i digitalpressarna, säger Johan.

I den nya anläggningen finns nu totalt sett en väldigt bred produktionsapparat.

– Drar vi igång alla maskiner kan vi trycka allt, efterbearbeta och kuvertera på mindre än en dag. Gärna med en stans eller perforering också.

– Vi blir en väldigt snabb och flexibel produktionspartner till våra kunder helt enkelt, avslutar Magnus.

redaktionen@branschkoll.se

Branschkoll växer med nytt bevakningsområde

Idag lanserar Branschkoll sin senaste satsning – “Pack & Etikett” – omvärldsbevakning för branscherna förpackning och etikett.

redaktionen@branschkoll.se

Packnorth: Tre förpackningstrender från Afry

redaktionen@branschkoll.se

Rapport från en digital förpackningsmässa

redaktionen@branschkoll.se