Logga in

Den nya standarden för koldioxidkalkyler har blivit godkänd

03 juni, 2013 | Av: Branschkoll | Dela:

Pressmeddelande från Grafiska Företagens Förbund 2013-06-03

Den internationella tekniska kommittén för grafisk teknik ISO/TC 130 godkände under sitt stormöte i Kina förra veckan den nya standarden ISO 16759: Quantification and communication of the carbon footprint of print media products. En majoritet av medlemsländerna röstade ja för publicering av ISO 16759, men det finns några redaktionella justeringar kvar innan publicering kan ske formellt.

Före 2009 fanns det ingen arbetsgrupp för miljöfrågor inom TC 130. Den nationella kommittén för TC 130 i Storbritannien föreslog inför årsmötet i Peking att en arbetsgrupp för miljöfrågor skulle bildas. Detta förslag antogs enhälligt av de (då) tolv medlemsländerna. Första fokus skulle vara att undersöka hur beräkning av CO2 görs i olika länder och om det fanns ett behov av en internationell standard. Denna förstudie visade att det fanns ett antal CO2-kalkylatorer på marknaden, men det var svårt att jämföra hur beräkningar utfördes. Det beslutades år 2010 att en internationell standard var motiverad. 16759 är en sektorspecifik tillämpning av de tidigare godkända standarderna ISO 14067 (Carbon footprint of products) och PAS 2050.

På årsmötet i Chicago nyligen röstades det även ja till att i arbetsgrupp 11 undersöka om det är möjligt att skapa en variant av ISO 16759 som passar för CO2-beräkning av e-böcker, alltså elektroniska media. Detta är inte en CO2-kalkylator i sig och det är heller inte ett certifieringsschema. ISO 16759 är ett ramverk för vad en CO2-kalkylator bör omfatta, och ett standardiserat begreppsförråd som bör kunna hjälpa till så att olika CO2-kalkylatorer ger samma värde på identiska produkter (eller hjälper till att analysera var i processen kalkylen är annorlunda, om värdena skiljer sig åt). För att läsa mer om standarden och arbetet bakom den, klicka här.

Podd: Han vill omdefiniera tryckindustrin – ”Tillväxtmöjligheterna är enorma”

”Det har aldrig varit en mer spännande tid för den grafiska industrin än den tid vi står inför nu. Tillväxtmöjligheterna är enorma”. Detta säger Henrik Müller Hansen, Gelatos grundare, i det senaste avsnittet av Branschkollpodden. Om du är entreprenör och vill få nya idéer inför framtiden – så är det spännande lyssning. (mer…)

Grundaren lämnar Lasertryk – ska satsa vidare på pizzabranschen

Duon som startade Lasertryk skiljs nu åt, i alla fall som kollegor på tryckeriet, när Anders Grønborg (t.h.) lämnar bolaget. (Bild: Lasertryk)

Anders Grønborg lämnar sina poster på Lasertryk och Scandinavian Print Group som han grundade tillsammans Esben Mols Kabell för över 20 år sedan.

Elanders och Universeum ska folkutbilda om IT-avfall

Elanders i samarbete med Universeum i Göteborg. (Bilder: Pexels och Universeum)

Elanders har inlett ett samarbete med Universeum som är Sveriges nationella vetenskapscenter,

Nu säljer Stordalen (nästan) rubbet till Bonnier

Nu säljer Petter Stordalen 70 procent av sitt bokförlag Strawberry Publishing till Bonnier Books och menar att de är den perfekta partnern för fortsatt tillväxt.

Svensk Direktreklam landar ÖoB och flera andra stora kunder

Henrik Olsson, SDR.

Print och TV starka tillsammans. (mer…)

Vill du fortsätta sälja B2B? Det här måste du göra för att nå fram till kunderna

B2B-affärer görs nu allt mer digitalt. Nya sätt att effektivare göra affärer växer fram i pandemins spår. Hoppar du på tåget?

Ingen ska behöva dö av ett elakt virus bara för att näringslivet ska komma på fötter igen. Ingen måste tillbaka till exakt samma arbetssätt för att få sitt företag att blomstra när pandemin dragit förbi. Branschkoll tar dig med på en resa till andra sidan pandemin och på vägen får du fakta som kan hjälpa dig ta viktiga beslut. Den som ser möjligheter istället för problem kommer att gå vinnande ur krisen. 

–> Visa hänsyn och investera i de bästa verktygen för digital försäljning. Det kommer att ta dig, dina medarbetare och ditt företag till en ny framtid med fler, större och smartare affärer.

Billes går ”all in” på CO2-kompensering – alla trycksaker blir klimatneutrala

Niklas Bille, vd för Billes Tryckeri, jobbar kontinuerligt med att sänka sitt företags klimatpåverkan.

Billes Tryckeri i Göteborg tar nu steget fullt ut och ser till att alla produktioner blir klimatneutrala oavsett om kunden efterfrågar det eller inte. (mer…)

Danagårdlitho går över till grönare transporter

Peter Hjelm, vd för Danagårdlitho.

Danagårdlitho går över till transporter med lägre miljöpåverkan. ”Vi angriper ett väsentligt miljömål”.

Här är branschens 21 superföretag inom print och promotion

Några av de företag som kvalat in på Bisnodes lista över svenska superföretag.

Branschkoll har ännu en gång gått igenom den långa listan över ”superföretag” och letat upp de bolag som verkar i de branscher vi har koll på så att säga. Hör företagen berätta om vad som står bakom framgångarna.