De trycker 700 miljoner valsedlar – och så här mycket kostar det

Valsedlar tryckerier

Nästa års val till riksdag, region- och kommunfullmäktige är ett omfattande projekt. När det kommer till valsedlarna är nu allt klappat och klart för hur de ska produceras. Pappersleverantörer och tryckerier är utsedda.

Två tryckerier upphandlade

Till 2022 års val till riksdag, region- och kommunfullmäktige har tryckerierna Åtta.45 samt Parajett upphandlats för tryckningen av samtliga valsedlar, bekräftar Valmyndigheten för Branschkoll.

– Exakt hur många valsedlar som trycks beror på hur många namnvalsedlar som beställs av partierna. Men i upphandlingsunderlaget har vi, med utgångspunkt i den totala volymen för 2018, räknat med 114.000.000 blanka och partivalsedlar, samt 590.000.000 namnvalsedlar, säger Sara-Stina Bergstedt som är valhandläggare på Valmyndigheten till Branschkoll.

Annons

Åtta.45 ska enligt uppgift trycka samtliga partivalsedlar (inklusive blanka valsedlar) och cirka hälften av namnvalsedlarna. Parajett trycker resterande namnvalsedlar.

Den exakta kostanden för valsedlarna är inte solklart lätt att räkna fram. Sara-Stina Bergstedt förklarar:

– Exakt vilken kostnad det kommer landa på för 2022 års val är ännu inte klart eftersom det beror på hur många valsedlar som beställs och så vidare. Men vid 2018 års val uppgick Valmyndighetens totala kostnad för inköp av papper, tryckning och emballage för valsedlar till drygt 28 miljoner kronor. Utöver det tillkom kostnader för frakt. Notera att en del av valsedlarna bekostas av partierna, för de som inte får valsedlar bekostade av staten. Den kostnaden tillkommer utöver Valmyndighetens utgifter för att få den totala kostnaden av samtliga valsedlar.

Svenskt papper från Småland

Papperet till nästa års valsedlar kommer till största delen från Lessebo och det blir färgerna Colorit Chamois (gul) och Colorit Himmelsblå som kommer att användas till de färgade valsedlarna.

Enligt Lessebo är det ett bra och miljövänligt val som innebär att närheten mellan råvara, produktion och distribution ger minimerade transporter och snabba, säkra leveranser.

”Det är extra kul att den svenska befolkningen får utöva sin demokratiska rättighet att rösta på svenskt, miljövänligt papper.”, säger Göran Johansson, styrelseordförande vid Lessebo Paper.

Papperet till de vita valsedlarna kommer från annan leverantör än Lessebo och är inte känd för Branschkoll.

Annons

Adobe lanserar ny lösning för AI-genererade bilder

Oavsett erfarenhet kan alla skapa bilder, ljud, vektorer, videor och 3D-grafik. Det är revolutionernade!

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Roland lanserar budget-flatbäddsskrivare i Europa

Ämnen i artikeln: Roland

”Utmärkt balans mellan funktionalitet och pris.”

Roland meddelade nyligen lanseringen av EU-1000MF, en storformat UV-LED flatbäddsskrivare, på den europeiska marknaden.

EU-1000MF klarar av att trycka på ett brett spektrum av material, upp till 95 mm tjocka, för en mängd olika tillämpningar, inklusive skyltgrafik, event- och butiksdisplayer, inredning och små upplagor av högkvalitativa specialanpassade varor som kan utöka kundernas tryckverksamhet.

Tony Miller, chef för den globala försäljnings- och marknadsföringsdivisionen, säger:

– EU-1000MF är en produkt med utmärkt balans mellan funktionalitet och pris. Hittills har EU-1000MF endast sålts i vissa regioner. Genom att utöka försäljningsområdet till den europeiska regionen syftar vi till att skapa nya möjligheter för att hjälpa våra kunder att expandera sina verksamheter och öka försäljningen.

EU-1000MF finns i två modeller, 4-färg eller 6-färg, med skrivhuvuden i en förskjuten formation för utskrift upp till 27,6 m2/h i 720 x 600 dpi CMYK-läge, vilket gör det möjligt att hantera cirka nio styva 1.220 x 2.440 mm skivor per timme.

UV-bläcket torkar direkt, vilket gör det snabbtorkande och möjligheten att trycka direkt på en mängd olika material såsom akryl, PETG, PVC, skum, PC, trä och aluminiumkompositplattor.

Ämnen i artikeln: Roland
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Ätbar biljett med hampa vann guld i Cannes reklamtävling

”Buy the ticket, take the ride”

Minns ni Berlins lokaltrafik (Berliner Verkehrsbetriebe) i folkmun BVG som för sisådär fem år sedan tog fram en sko tillsammans med Adidas som fungerade som årskort?

Nu har man om möjligt överträffat sig själva när man tagit fram en ätbar biljett, bestruken med hampaolja för att ”hjälpa resenärerna hantera julstressen”.

Biljetten och dess tillhörande reklamfilm har vunnit guld i Cannes Lion, ett av reklamvärldens mest prestigefyllda priser.

– En ätbar biljett bestruken med hampaolja för en lugn åktur är ett roligt sätt att använda trycksaker, för att citera Hunter S Thompson ”Buy the ticket, take the ride”.

Jens Waernes, en av jurymedlemmarna, motiverade beslutet.

Se hur det fungerar i den välgjorde reklamfilmen här nedan.

Printpower.eu har skrivit om den vinnande biljetten.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

UF-företag vann ”årets innovation” för sin smarta förpackning

”Kan ha stora affärsmöjligheter på lång sikt.”

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Hemlighetsfullt samarbete för att ta fram en helt ny produkt eller råvara från skogen

Det finska samarbetet ska vara i mål med sitt projekt senast 2027.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Firar 87 världscupssegrar med specialförpackning i limited editon

Barilla hyllar Mikaela Shiffrins historiska 87:e världscupseger i alpin skidåkning med ett specialdesignat pastapaket i begränsad upplaga.

Förpackningen innehåller pasta i form av siffrorna ”8” och ”7” och totalt har 87 specialutgåvor av paketet producerats, varav 86 kommer att signeras av Mikaela Shiffrin inför auktionen och försäljningen.

Paketen kommer auktioneras ut till förmån för välgörenhet via plattformen Charity Stars, där intäkterna går till ideella organisationen Food for Soul. Barilla har haft ett långvarigt partnerskap med Shiffrin och lanserar även en 87 sekunder lång film för att fira hennes prestationer, skriver man i ett pressmeddelande.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Apak publicerar hållbarhetsredovisning: Fokuserar på samarbete med kunder och leverantörer

Ska nå nettonollutsläpp utan klimatkompensation.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

2,5 miljoner ton förpackningar till återvinning de senaste fem åren – ökning med 15 procent

Ämnen i artikeln: ÅtervinningFTI

Återvinningstrenden i Sverige fortsätter att stärkas, med en ökning på 15 procent i insamlingen av förpackningar sedan 2018.

Hushållen har blivit bättre på att sortera ut plastförpackningar, och de senaste fem åren har mängden insamlade plastförpackningar motsvarat 1,5 varv runt jorden med uppradade diskmedelsflaskor, enligt Förpackningsinsamlingen (FTI).

Under 2022 lämnades 530.000 ton förpackningar in till återvinning, vilket motsvarar 50,4 kg per invånare. Insamlingen av pappersförpackningar ökade mest, med 28 procent, medan plastförpackningar ökade med 22 procent. Insamlingen av metall- och glasförpackningar ökade med sex respektive fyra procent.

Insamlingsstatistik från FTI

MaterialGlasPapperPlastMetallTotalt
202222,217,59,01,750,4
201821,814,17,61,745,2
201319,512,45,31,638,8
FTI:s insamlingsstatistik – översikt (kg per invånare).
Ämnen i artikeln: ÅtervinningFTI
redaktionen@branschkoll.se
Annons

UPM påskyndar nedläggning av tidningspappersbruk

Ämnen i artikeln: UPM

UPM meddelar planer på att minska kapaciteten för tidningspapper i Tyskland och Österrike.

Ämnen i artikeln: UPM
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Nordvalls ställer ut på Interpack

Ämnen i artikeln: EtikettNordvalls
Ämnen i artikeln: EtikettNordvalls
redaktionen@branschkoll.se
Annons