De trycker 700 miljoner valsedlar – och så här mycket kostar det

Valsedlar tryckerier

Nästa års val till riksdag, region- och kommunfullmäktige är ett omfattande projekt. När det kommer till valsedlarna är nu allt klappat och klart för hur de ska produceras. Pappersleverantörer och tryckerier är utsedda.

Två tryckerier upphandlade

Till 2022 års val till riksdag, region- och kommunfullmäktige har tryckerierna Åtta.45 samt Parajett upphandlats för tryckningen av samtliga valsedlar, bekräftar Valmyndigheten för Branschkoll.

– Exakt hur många valsedlar som trycks beror på hur många namnvalsedlar som beställs av partierna. Men i upphandlingsunderlaget har vi, med utgångspunkt i den totala volymen för 2018, räknat med 114.000.000 blanka och partivalsedlar, samt 590.000.000 namnvalsedlar, säger Sara-Stina Bergstedt som är valhandläggare på Valmyndigheten till Branschkoll.

Annons

Åtta.45 ska enligt uppgift trycka samtliga partivalsedlar (inklusive blanka valsedlar) och cirka hälften av namnvalsedlarna. Parajett trycker resterande namnvalsedlar.

Den exakta kostanden för valsedlarna är inte solklart lätt att räkna fram. Sara-Stina Bergstedt förklarar:

– Exakt vilken kostnad det kommer landa på för 2022 års val är ännu inte klart eftersom det beror på hur många valsedlar som beställs och så vidare. Men vid 2018 års val uppgick Valmyndighetens totala kostnad för inköp av papper, tryckning och emballage för valsedlar till drygt 28 miljoner kronor. Utöver det tillkom kostnader för frakt. Notera att en del av valsedlarna bekostas av partierna, för de som inte får valsedlar bekostade av staten. Den kostnaden tillkommer utöver Valmyndighetens utgifter för att få den totala kostnaden av samtliga valsedlar.

Svenskt papper från Småland

Papperet till nästa års valsedlar kommer till största delen från Lessebo och det blir färgerna Colorit Chamois (gul) och Colorit Himmelsblå som kommer att användas till de färgade valsedlarna.

Enligt Lessebo är det ett bra och miljövänligt val som innebär att närheten mellan råvara, produktion och distribution ger minimerade transporter och snabba, säkra leveranser.

”Det är extra kul att den svenska befolkningen får utöva sin demokratiska rättighet att rösta på svenskt, miljövänligt papper.”, säger Göran Johansson, styrelseordförande vid Lessebo Paper.

Papperet till de vita valsedlarna kommer från annan leverantör än Lessebo och är inte känd för Branschkoll.

Annons

100 nya utbildningsplatser på Brobygrafiska i höst

Brobygrafiska får förnyat förtroende av YH-myndigheten att utbilda kompetens till den grafiska branschen. I höst startar man upp både Förpackningsdesigner och Digital designer vilket nyligen blev beviljat.

Sedan tidigare har man klart att starta en utbildning till Grafisk formgivare/tekniker i höst.

Totalt har man nu 100 sökbara platser till utbildningar specialutformade utifrån kompetenskrav branschen efterfrågar, skriver Evelina Nilsson, som är verksamhetsansvarig på Brobygrafiska i ett inlägg på Linkedin.

– Beslutet från Myndigheten för yrkeshögskolan är otroligt viktigt för den fortsatta kompetensförsörjningen i våra branscher – som en av få skolor kvar inom den grafiska branschen och som en skola i framkant inom Data/IT så är vi på Brobygrafiska en nyckelspelare, säger Evelina Nilsson, verksamhetsansvarig på Brobygrafiska.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Tryckeri klär in helt slott med printat tyg

Güstrow Castle får en total makeover med hjälp av tryckeriet Schwerin Druck och HP Latex.

Staden Güstrow i norra Tyskland gör nu en helrenovering av stadens slott. För att man under de två åren som slottet renoveras ska kunna se hur slottet ser ut har byggnadsställningarna täckts av 3.000 kvadratmeter tyg. Tryckeriet som hjälpt till med trycket är Schwerin Druck som använt storformatsskrivaren HP Latex 1500 för uppdraget.

Totalt har 57 tygstycken med längder på mellan 20 och 25 meter satts upp runt slottet. För att skapa en realistisk bild av hur slottet kommer att se ut efter renoveringen användes cirka 2.000 bilder som sattes ihop och trycktes på tyg.

Veporna kommer efter renoveringen att lagras i Mecklenburg-Vorpommerns stadsarkiv.

Schwerin Druck, som har flera andra HP-skrivare installerade, utför uppdrag för festivaler, konserter och företag som ställer ut på mässor. Man jobbar också med inredning.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Transportblockad mot UPM

Transportfacket AKT i Finland har inlett en blockad mot UPM med anledning av den pågående pappersstrejken.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Strejken: Så här mycket beräknas UPM förlora varje vecka

Strejken vid UPM pågår för fullt och fabrikerna står stilla.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Nya prishöjningar på papper och grafiskt material i februari

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Rekordår för Hudikprofil som dubblade både omsättningen och personalstyrkan

hudikprofil fest bokslut

2021 blev Hudikprofils mest framgångsrika år hittills och sedan ägarskiftet i början av 2020 har företaget fördubblat både omsättningen och personalstyrkan.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

USA säger nej till allt från Xinjiang

bomull textil kläder
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Magasins ägare fortsätter göra förvärv – nu ett inredningsföretag

design inredning midaq
redaktionen@branschkoll.se
Annons

De ska leverera presentkort till Göteborgs grundskoleförvaltning

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Vd-byte på TM Kontor & Reklam

redaktionen@branschkoll.se
Annons