Logga in

Danagårdlitho är Elanders offsetpartner – investerar 25 miljoner i offset

09 maj, 2018 | Av: Branschkoll | Dela:

Mattias Olofsson, vd för Elanders Sverige i den nya logistikanläggningen i Borås. Och Peter Hjelm på Danagårdlitho. (Bilder: Elanders, Danagårdlitho)

Danagårdlitho är Elanders partner inom offsettryck. Man ingår ett långsiktigt samarbetsavtal där Elanders även blir minoritetsägare i Danagårdlitho.

Upprinnelsen till avtalet är att Elanders beslutat sig för att avveckla sin offsetproduktion helt i Sverige. Man säger nu att man genom partnerskapet med Danagårdlitho kan fortsätta erbjuda alla typer av offsetprodukter på den svenska marknaden.

”Genom partnerskapet med Danagårdlitho kan Elanders Sverige fortsätta att erbjuda alla typer av offsetprodukter på den svenska marknaden”, skriver man i ett meddelande till Branschkoll.

Tvådelat avtal

Avtalet mellan de två företagen består av två delar. Den ena där Danagårdlitho tar över en handfull personer från Elanders inom sälj- och projektledning – där man också tar över kundrelationen på vissa kunder, berättar Peter Hjelm som är vd och delägare i Danagrådlitho för Branschkoll.

Den andra delen av avtalet innebär att Elanders outsourcar sina egna offsetvolymer som ska tryckas i Sverige – och Danagårdlitho blir underleverantör.

– Vår kundbas gör att vi behöver ha en stor flexibilitet och därför måste vi ha både en centraliserad lösning med våra anläggningar i övriga Europa men också en lokal förankring, säger Mattias Olofsson som är vd för Elanders Sverige till Branschkoll.

Elanders förpackningsproduktion som man haft i Mölnlycke ingår inte i överenskommelsen med Danagårdlitho. Man kommer i fortsättningen att fokusera sitt förpackningserbjudande mot de större kunder inom industrisegmentet där produktionen ofta passar bäst på Elanders anläggning i Kina.

Elanders kommer att fördela de jobb som ska gå i offset till antingen sina andra enheter i Polen och övriga Europa – eller till Danagårdlitho som har sin stora produktionsanläggning i Ödeshög.

Investerar 25 miljoner i ny offset

För Danagårdlitho innebär det att man nyinvesterar i offset i Ödeshög när man i sommar byter ut en 8-färgare mot en ny och därmed ökar den totala kapaciteten med 50 procent. Leverantör är Heidelberg.

– Vi måste utöka kapaciteten och investerar 25 miljoner i en ny 8-färgare, säger Peter Hjelm. Utan avtalet med Elanders hade vi inte kunnat göra den här investeringen.

Offset inte längre kärnverksamhet

– Offset är inte längre kärnverksamhet för oss, säger Jonas Ettemo som är affärsutvecklare på Elanders till Branschkoll. Vi går mot en annan del av värdekedjan.

– Vi har jätteroliga leads inom supply chain – när dessa affärer går i lås kommer man förstå mycket bättre varför vi tar det här steget. Det är bara 19 procent av vår verksamhet ”world wide” som är tryck idag.

Digitaltryck i Stockholm

Digitaltrycket fokuseras nästan uteslutande till Stockholm dit till exempel de stora Indigomaskinerna redan är flyttade från Göteborg. Inkjetpressen från HP som installerades 2016 har visat sig inte passa perfekt för Elanders svenska produktion och den pressen är flyttad till USA och ersatt med en inkjet från Canon som nu står i Stockholm.

– Digitaltrycket växer och vi får in nya kunder hela tiden, säger Mattias Olofsson, vd Elanders Sverige till Branschkoll.

Och i den nya logistikanläggning i Borås gör man en jättesatsning.

– Genom samarbetet med Danagårdlitho får Elanders möjlighet att erbjuda alla kunder samma service som tidigare vid offsetproduktion i Sverige, men samtidigt kan vi satsa vidare på logistik- och digitaltryckstjänster, säger Mattias Olofsson.

Arctic med nytt is-vitt papper

Efter White, Highwhite och Ivory kommer nu Ice i Arctic Papers serie Arctic Volume. (mer…)

Snabbväxande online-tryckeri och Landa kommer till Print Next den 7 maj

Koen Vlieghe från Landa och Wouter Haan som driver ett snabbväxande onlinetryckeri delar med sig av sin kunskap på Print Next den 7 maj.

Grafkom arrangerar den 7 maj nätverksträffen Print Next tillsammans med Grafiska Företagen och Nopa. Nu börjar talarna presenteras och på listan finns företag som Landa och Simian. (mer…)

Alsander och Stålhäll ska leda Brandfactory efter rekonstruktionen

Brandfactory har avslutat sin rekonstruktion och Martin Alsander tar över som koncernchef.

Addbrands trycksaker finns nu hos Unitedprofile – enkelt tillgängliga hos anslutna återförsäljare

Johannes Råsbrant, marknadschef på Addbrand och Mange Lindblad, vd på Unitedprofile.

Den senaste leverantören att ansluta sig till Unitedprofile är trycksaksproducenten Addbrand – som blir den första leverantören hos Unitedprofile vars huvudfokus ligger på just trycksaker. (mer…)

Så påverkar Coronaviruset branschen

Coronavirus är egentligen en grupp av olika virus, det senast upptäckta viruset heter Novel coronavirus 2019 (2019-nCoV). Namnet kommer från latinets ord för krona ”Corona” eftersom viruset påminner om just en krona. (Bild virus: WHO)

I skrivande stund är över 60.000 bekräftat smittade av Coronaviruset och över 1.300 av dessa har lett till dödsfall. Viruset har dominerat mediebevakningen världen över de senaste veckorna, allmänheten är orolig och många drar sig för att resa till framförallt Kina, men även Asien generellt. Men hur påverkar viruset vår bransch?

Kraftigt ökat intresse för information om hållbarhet och det tryckta mediet

Niklas Bille var snabb med att börja använda information om det tryckta mediets hållbarhet från Two Sides – som bland annat tagit fram en broschyr om myter och fakta kring tryck och papper. (Bilder: Two Sides Nordics)

Two Sides, som informerar om det tryckta mediets hållbarhet, blir allt mer aktiva i Norden. Nyligen öppnade man upp för lokala företag att bli partners och har redan fått med sig elva företag i Norden och Baltikum – varav tre svenska och fyra norska tryckerier. (mer…)

Scanlux Packaging öppnar kontor i Sverige

Jasmine Jilltoft och Anna Pramborn som ska jobba på Scanlux nyetablerade kontor i Helsingborg.

Danska förpackningsaktören Scanlux Packaging öppnar kontor i Helsingborg.

Strejken är över: Finska pappersindustrin har ett nytt kollektivavtal

Nu kan papper lastas igen i finska hamnar. (Bild: Wikimedia Commons, Hummelhummel [CC BY-SA])

Den finska strejken i pappersindustrin är över. (mer…)

Komori utökar med efterbehandling inom civitryck – förvärvar MBO

Japanska Komori utökar sin produktportfölj med falsmaskiner genom att förvärva tyska MBO. Detta betyder att MBO gör ett nytt försök att sälja verksamheten. (mer…)