Logga in

Danagårdlitho är Elanders offsetpartner – investerar 25 miljoner i offset

09 maj, 2018 | Av: Branschkoll | Dela:

Mattias Olofsson, vd för Elanders Sverige i den nya logistikanläggningen i Borås. Och Peter Hjelm på Danagårdlitho. (Bilder: Elanders, Danagårdlitho)

Danagårdlitho är Elanders partner inom offsettryck. Man ingår ett långsiktigt samarbetsavtal där Elanders även blir minoritetsägare i Danagårdlitho.

Upprinnelsen till avtalet är att Elanders beslutat sig för att avveckla sin offsetproduktion helt i Sverige. Man säger nu att man genom partnerskapet med Danagårdlitho kan fortsätta erbjuda alla typer av offsetprodukter på den svenska marknaden.

”Genom partnerskapet med Danagårdlitho kan Elanders Sverige fortsätta att erbjuda alla typer av offsetprodukter på den svenska marknaden”, skriver man i ett meddelande till Branschkoll.

Tvådelat avtal

Avtalet mellan de två företagen består av två delar. Den ena där Danagårdlitho tar över en handfull personer från Elanders inom sälj- och projektledning – där man också tar över kundrelationen på vissa kunder, berättar Peter Hjelm som är vd och delägare i Danagrådlitho för Branschkoll.

Den andra delen av avtalet innebär att Elanders outsourcar sina egna offsetvolymer som ska tryckas i Sverige – och Danagårdlitho blir underleverantör.

– Vår kundbas gör att vi behöver ha en stor flexibilitet och därför måste vi ha både en centraliserad lösning med våra anläggningar i övriga Europa men också en lokal förankring, säger Mattias Olofsson som är vd för Elanders Sverige till Branschkoll.

Elanders förpackningsproduktion som man haft i Mölnlycke ingår inte i överenskommelsen med Danagårdlitho. Man kommer i fortsättningen att fokusera sitt förpackningserbjudande mot de större kunder inom industrisegmentet där produktionen ofta passar bäst på Elanders anläggning i Kina.

Elanders kommer att fördela de jobb som ska gå i offset till antingen sina andra enheter i Polen och övriga Europa – eller till Danagårdlitho som har sin stora produktionsanläggning i Ödeshög.

Investerar 25 miljoner i ny offset

För Danagårdlitho innebär det att man nyinvesterar i offset i Ödeshög när man i sommar byter ut en 8-färgare mot en ny och därmed ökar den totala kapaciteten med 50 procent. Leverantör är Heidelberg.

– Vi måste utöka kapaciteten och investerar 25 miljoner i en ny 8-färgare, säger Peter Hjelm. Utan avtalet med Elanders hade vi inte kunnat göra den här investeringen.

Offset inte längre kärnverksamhet

– Offset är inte längre kärnverksamhet för oss, säger Jonas Ettemo som är affärsutvecklare på Elanders till Branschkoll. Vi går mot en annan del av värdekedjan.

– Vi har jätteroliga leads inom supply chain – när dessa affärer går i lås kommer man förstå mycket bättre varför vi tar det här steget. Det är bara 19 procent av vår verksamhet ”world wide” som är tryck idag.

Digitaltryck i Stockholm

Digitaltrycket fokuseras nästan uteslutande till Stockholm dit till exempel de stora Indigomaskinerna redan är flyttade från Göteborg. Inkjetpressen från HP som installerades 2016 har visat sig inte passa perfekt för Elanders svenska produktion och den pressen är flyttad till USA och ersatt med en inkjet från Canon som nu står i Stockholm.

– Digitaltrycket växer och vi får in nya kunder hela tiden, säger Mattias Olofsson, vd Elanders Sverige till Branschkoll.

Och i den nya logistikanläggning i Borås gör man en jättesatsning.

– Genom samarbetet med Danagårdlitho får Elanders möjlighet att erbjuda alla kunder samma service som tidigare vid offsetproduktion i Sverige, men samtidigt kan vi satsa vidare på logistik- och digitaltryckstjänster, säger Mattias Olofsson.

Få konkurser i branschen men antalet varsel ökar – här är alla siffror

Konkurserna i näringslivet ökar – och så även i flera andra delar av kommunikationsbranschen. Men den grafiska branschen står som undantag. Här är alla aktuella siffror med diagram för grafiska branschen, byråer och förlag.

Göteborgare tar ”Sveriges kanske trevligaste tryckeri” till Stockholm

Göteborgstryckeri öppnar i Stockholm. (Bilder: Wikimedia Commons. Götaplatsen av Historiker och Sergels torg av de:Benutzer:Stern. Bilderna är beskurna)

Service och kundlösningar i fokus när Göteborgstryckeri, med stort utbud av trycksaker och produktmedia, öppnar i Stockholm.

Karlshamns kommun tvingas göra om tryckeriupphandling – strider mot transparensprincipen

Ljungbergs tryckeri överklagade Karlshamns kommuns tryckeriupphandling tidigare i år – nu tvingas man nu göra om den efter en dom i Förvaltningsrätten. (mer…)

Världens mest hållbara sugrör görs av trä – Stora Enso teamar upp med startup-bolag

”Tillsammans med Stora Enso har vi utvecklat världens mest hållbara sugrör för produktion i industriell skala. Varje vecka produceras och konsumeras miljarder plastsugrör och vårt sugrör har potentialen att bli en riktig ”game changer”.

Driver försäljning av tryckpressar med hjälp av utbildning

(Bild: Inkish)

För Visutech är utbildning ett sätt att addera värde – det är bland annat så man hjälper sina kunder att utvecklas. (mer…)

Samsung tar över tronen – lägger mest pengar på marknadsföring av alla

Den årliga rapporten med de företag som annonserar mest har kommit och Samsung tar över första platsen från Procter & Gamble.

Årets effektivaste kampanjer utsedda – här är alla vinnarna

Nyligen korades årets effektivaste kommunikationsinsatser när tävlingen 100-wattaren avgjordes. Mest prisade annonsören blev Klarna medan byrån med mest vinster blev Åkestam Holst Noa.

(mer…)

Nilssons Tryckeri växer kraftigt med förvärv

Dataform och Häftdesign är specialiserad på block, häftisar och blanketter – nu byter de ägare. (Bilder från haftdesign.se och dataform.se)

Dataform i Kumla byter ägare när Nilssons Tryckeri förvärvar det från Taberg Media Group – ”Vi breddar oss med trading”. (mer…)

Lanserar fiberbaserad RFID-tagg – för smarta lösningar inom logistik och kommunikation

Stora Enso har lanserat en helt ny rfid-tagg baserad på fibrer. Tekniken möjliggör pappersbaserade och återvinningsbara rfid-taggar för digital autentisering av förpackningar och andra fysiska produkter.