Dags att ta produktmedia inom e-sport på allvar

Lika självklart som det är att ladda upp med tröjor, halsdukar och absurda solglasögon i Sveriges färger inför OS och VM. Lika självklart kommer det snart vara att ladda upp med de svenska lagens produktmedia inför stora e-sportturneringar. Marknaden växer nu exponentiellt.
Elgiganten storsatsar på gaming och vill bli nummer ett när det gäller spel. I deras varuhus i Barkarby och Kungens kurva så har de tagit fram ett nytt koncept för hur man fångar upp intresset hos den ständigt växande konsumentgruppen ”gamers”.
I de bägge varuhusen ska de bygga ut sina spelområden och helt anpassa dessa för gaming för att ge sina kunder möjlighet att testa det senaste inom gaming i en optimal miljö.
– Här blir också ny inredning så att vi bättre kan visa upp all merchandise med gaming- och epsortskläder och prylar. Det blir också större yta för streaming och tillbehör och lättare att prova VR, säger Alexander Åberg, gamingansvarig på Elgiganten, skriver Market.
Alexander Åberg får frågan ”varför gör ni här satsningen?” och svarar:
– Intresset för esport och gaming har ökat kraftigt de senaste åren och det ser vi inte minst i form av ökad efterfrågan från våra kunder. Den har aldrig varit större! Vi ökar kraftigt i alla gamingrelaterade produktgrupper.
Tanken är inte att sälja datorer
Det är lätt hänt att man tänker att gamers vill ha en dator eller en konsol.

Matchtröja för svenska e-sportlaget Fnatic. (<em>Bild: <a href="https://www.elgiganten.se/INTERSHOP/web/WFS/store-elgigantenSE-Site/sv_SE/-/SEK/ViewStandardCatalog-Browse?CategoryName=se-gaming-esport-merchandise-klader-matchtrojor&CategoryDomainName=store-elgigantenSE-ProductCatalog&SearchParameter=%26%40QueryTerm%3D*%26ContextCategoryUUID%3D4rWsGQV5wlUAAAFdVLlryaiV%26discontinued%3D0%26online%3D1&SortingAttribute=ProductListPrice-desc&select-sort-refine=ProductListPrice-desc" target="_blank" rel="noopener">Elgiganten</a>)</em>
Men när man besöker Elgigantens avdelning Gaming och e-sport merchandise, så är det inte datorer som säljs.
Det är Tröjor, kepsar, väskor, spelfigurer, prylar och mycket mer. En plånbok som ser ut som en handkontroll till Nintendo går att köpa för 199 kronor, eller en mugg inspirerad av Minecraft för 149 kronor, produkterna är otaliga.
Varje stort e-sportlag har dessutom sin egen tröja, dessa kostar 599 kronor styck. Och fungerar precis som en fotbollströja, man vill visa upp vilket ens favoritlag är helt enkelt.
Marknaden är stor och ska bli större
De största e-sportturneringarna har över en halv miljon åskådare som tittar på matcherna online och ytterligare ett par tusen som är på plats där turnering hålls. I en artikel från Newzoo skriver de att den globala marknaden för e-sport förväntades nå drygt 700 miljoner dollar förra året. Och att marknaden förväntas omsätta 1,5 miljarder dollar globalt år 2020.
Av de 700 miljoner som industrin omsatte 2017 så stod produktmedia och eventbiljetter för 64 miljoner dollar. Det var dessutom det marknadssegment som ökade tredje mest, med 42 procent sen senaste mätningen.
– E-sport växer inte bara exponentiellt som en ny och självständig bransch, det accelererar också sammanstrålningen av redan etablerade industrier, säger Peter Warman, vd för Newzoo.