Circle Printers köper tyskt tryckeri

Pressmeddelande från CirclePrinters 2011-07-19

Österrikiska Oberndorfer Druckerei GmbH – ett dotterbolag till Circle Printers Group med basen i Oberndorf nära Salzburg tar över konkursmässiga J. Fink Druckerei nära Stuttgart.

Österrikes näst största webboffsettryckeri kan glädja sig åt ännu en framgång. J. Fink Druckerei köps ut ur konglomeratet J. Fink Beteiligungsgesellschaft, som har hamnat på ekonomiskt obestånd, och kommer att fortsätta sin verksamhet under namnet J. Fink Druck GmbH. Finkkoncernen hör till de ledande tryckerierna på den tyska marknaden. Webboffsetdivisionen tas över av Oberndorfer Druckerei. Erwin Loderbauer, vd för Oberndorfer Druckerei sedan länge, kommer att axla rollen som vd för båda företagen.

Oberndorfer Druckerei räknar med stark tillväxt
”I en bransch som kännetecknas av överkapacitet och en enorm priserosion har vi tagit ett avgörande steg med den fasta övertygelsen att vi ska kunna erbjuda marknaden en bättre och mer heltäckande lösning. Förvärvet kommer att ha en mycket positiv inverkan på vår kapacitet och tillväxt och kommer att fungera som en viktig marknadsexpandering för vårt företag. ”Vi tar över ett gammalt företag som är mycket väl positionerat på både den tyska och den internationella marknaden och räknar med en optimerad output och betydande kostnadsfördelar tack vare synergieffekterna,” säger Erwin Loderbauer. ”Som en del av Circle Printers är vårt mål att ta en marknadsledande position inom den europeiska tryckerisektorn genom att erbjuda våra kunder innovativa, effektiva och högkvalitativa lösningar.”

Circle Printers Group CEO, José Maria Camacho
“Förvärvet innebär ett stort steg framåt för vår strategi. Vi kommer inte bara att vara närvarande i Tyskland, som är Europas största marknad, utan kommer också att finnas där på ett sätt som är perfekt för vårt mål för affärsintegration och kostnadseffektivitet. Kombinationen av J. Fink och Oberndorfer skapar en av de starkaste och mest effektiva kundplattformarna i det tysktalande området. Vi ser fram emot att samarbeta med J. Finks team under integrationsprocessen som kommer att inledas under de kommande veckorna.”

Aktörer som utnyttjar synergieffekter
Det främsta syftet med transaktionen är att hitta synergieffekter mellan två aktörers kapacitet i tryckeribranschen som båda har moderna faciliteter, lång erfarenhet och en god marknadsposition. Båda företagen är specialiserade på webboffsettryck, men där Oberndorfer Druckerei främst fokuserar på produktionen av tidskrifter och kataloger koncentrerar sig J. Fink Druck huvudsakligen på bilagor och flygblad. Det resulterar i specialisering och effektivitetsförbättringar tack vare en stark koordination av de båda företagen.

Både J. Finks befintliga ledning och den moderna produktionsanläggningen nära Stuttgart, som byggdes så sent som 2005, kommer att finnas kvar efter förvärvet. Vissa administrativa uppgifter kommer att koordineras i Oberndorf för att uppnå synergieffekter. Målet är att samla kapaciteterna och stärka marknadspositionen i Tyskland, Österrike, Schweiz och på andra internationella marknader där företagen redan är aktiva.

 

Hållbarhet topp-prioriterat hos europeiska marknadschefer

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Klimatkalkylator för trycksaker – Det här är nästa steg för Climate Calc

Ämnen i artikeln: Climate Calc

Klimatkalkylatorn Climate Calc, som används av nära tio svenska tryckerier och över hundra i Europa, ska nu ta nästa steg i utvecklingen.

Ämnen i artikeln: Climate Calc
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Vill att tidskrifter ska klimat-certifieras med Climate Calc

Ämnen i artikeln: Climate Calc
Ämnen i artikeln: Climate Calc
redaktionen@branschkoll.se
Annons

3.600 kvm solceller installeras på Exaktas tak

Ämnen i artikeln: Exakta

Exakta installerar solceller på taket. Fastighetsbolaget Mileway och energiföretaget Luma Energy bygger nu en av Malmös största solcellsanläggningar på tak. Anläggningen får 3.586 kvadratmeter solceller på totalt 598 KW, skriver man i ett meddelande.

Arbetet ska vara klart i slutet av februari 2023. I samband med installationen får byggnaden också en Breeam Miljöcertifiering och man ser över energibesparande åtgärder i fastigheten.

– Att fylla våra tak med solceller är något vi arbetat mot en längre tid. Nu är vi otroligt glada för att inom kort kunna producera grön el till fastigheten, som kommer att användas i driften av vår dagliga verksamhet, ett stort steg åt rätt håll i Exakta Groups hållbarhetsstrategi, säger Håkan Larsson, vd på Exakta.

Ämnen i artikeln: Exakta
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Trycker fotoprodukter för en miljard – här berättar grundaren om strategier och utmaningar

”Det är ett digitalt spel som man måste vara bra på att spela”.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Ny tjänst ska öka återvinningen av grafiskt kampanjmaterial

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Viva Magenta är Pantone-färgen 2023

Viva Magneta är en lite mörkare version av Magneta som ”vibrerar av entusiasm och kroppslig styrka”, med rötter från naturen har Pantone 18-1750 sitt ursprung i den röda färgfamiljen.

Årets färg är kraftfull, det är en ny animerad röd färg som badar i ren glädje och uppmuntrar till experiment och till att uttrycka sig själv. Det är en elektrisk, gränslös nyans som står ut och välkomnar alla med en rebellisk själ, skriver Pantone i ett pressmeddelande.

Pantone menar att i den här teknologiska tiden vill vi bli inspirerade av naturen och det som är ”riktigt”, Viva Magneta har liknade röd ton som koschenill eller karmi, den färg som framställ från en vis typ av löss.

Som vanligt släpps årets färg tillsammans med en mugg – som snabbt sålde slut. Pris: 20 dollar.
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Allmedia i Malmö köper en HP Indigo

Malmöbaserade Allmedia väljer att ta nästa steg för sitt tryck med en press från HP Indigo. Man investerar i en HP Indigo 7800 med sex färgverk och det är Visutech som levererar och installerar den nya pressen i januari 2023.

– Investeringen i en HP Indigo är ett bevis på att Allmedia satsar på kvalitet i första hand och med den nya tryckpressen kan vi bredda vårt utbud till våra kunder, säger Jonas Rydje vd för Allmedia.

Man skriver i ett meddelande att med den nya pressen kan Allmedia erbjuda ett större, mer mångsidigt och varierat utbud av tryckmaterial, med färgade papper, plast och transparenta material. Den nya tryckpressen klarar även av att trycka på tjockt material, upp till 400 micron, utan att gå ner i hastighet. Med funktionen EPM (Enhanced Productivity Mode), där man trycker med CMY istället för CMYK, ökar man hastigheten från 120 ppm till 160 ppm. Dessutom till en lägre körkostnad.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Ny EU-lag skärper miljökraven på trycksaker som importeras

En politiskt överenskommelse som kan stärka den grafiska branschens rykte i Europa och synen på tryckta produkter.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Umpac investerar i offsetpress

Förpackningsföretaget Umpac i Umeå invester i en ny tryckpress.

Det är en Komori i format 720 x 1030 cm med vattenlackverk. Det finns möjlighet att köra UV men den funktionen har man valt att inte aktivera. I ett inlägg på Linkedin berättar man om nyheten.

– För oss är pressen ny, men den kommer senast från Göteborgstryckeriet, berättar vd Torvald Östensson för Branschkoll.

Att inte aktivera UV-enheten är av miljöskäl.

– Jo, det är av miljöskäl. Umpac lade om sin strategi 2015 och har sedan dess jobbat målmedvetet med att bidra till mindre miljöpåverkan i vår produktion, detta har också bidragit till vår tillväxt.

Det har gått bra för Umpac senaste åren och Torvald Östensson berättar mer om behov av investeringar.

– Vi har fördubblat vår omsättning under de senaste fyra åren och detta gör att vi nu behöver investera i en snabbare och effektivare produktion. Och vi kommer att investera ytterligare ett par miljoner under 2023 för att kunna nå vårt mål om en omsättning på 40 miljoner under året. 2021 var omsättningen 28 miljoner.

Tillväxt är en kombination av nya kontrakt och ökning från befintliga kunder.

– Vi levererar idag exempelvis förutom förpackningar även bipacksedlar, etiketter och wellprodukter. Sedan lagerhåller vi även produkter till våra kunder. Framtiden ser vi an med tillförsikt, avslutar Torvald.

redaktionen@branschkoll.se
Annons