Brodyr revolutioneras snart – av ett svenskt bolag

Color3

Snart blir en av de smartaste innovationerna inom sy-världen sedan vävstolen, och det är ett svensk bolag som står bakom uppfinningen. Ett måste för alla som sysslar med brodering.

Bolaget heter Coloreel och ligger i Jönköping, deras uppfinning heter Embroline. Embroline färgar tråden till valfri färg samtidigt som din maskin broderar, det här betyder alltså att du endast behöver mata maskinen med vit tråd och ändå kan ta fram brodyrer i fyrfärg. Det öppnar dessutom upp för unika designer och färgkompositioner när du broderar. Enheten är bakåtkompatibel med i princip alla befintliga brodyrmaskiner.

Coloreel ingick precis ett partnerskap med printjätten Ricoh, för att ytterligare förstärka sin produkt. Ricohs uppdrag blir att tillverka ett undersystem till Embroline som kommer bygga på Ricohs inkjet-teknologi.

Color1
(Bild: Coloreel)

Om samarbetet med Ricoh säger Mattias Nordin, vd på Coloreel att:
– Det känns fantastiskt att ett bolag som Ricoh med sin storlek har valt att ingå ett partnerskap med oss, det ger vår produkt ännu mer trovärdighet. (Källa: Ricoh).

Produktion förväntas börja till hösten

Coloreels första enhet för trådfärgning ska enligt bolaget själva börja produceras under hösten 2018. Embroline-tekniken togs fram av Coloreel för ett par år sedan och 2016 hade man redan fått in 60 miljoner i kapital, något som Branschkoll skrev om då. Men nu närmare man sig alltså lanseringen av den första produkten med stormsteg.

Color 2
(Bild: Coloreel)

Förra sommaren så stod det klart att det blir Scanfil i Åtvidaberg som ska tillverka Embroline åt Coloreel. I pressmeddelandet går det att läsa att Scanfil kommer sköta produktion, produktutveckling samt logistik åt Coloreel.

– Det var viktigt att Scanfil var delaktiga i den sista fasen av utvecklingsprojektet, det har varit ett perfekt sätt att lära känna vandra och lära sig varandras styrkor säger Mattias Nordin.

Annons
Embro
(Bild: Coloreel)

Världsbolag står i kö för att få ta del av den revolutionerade produkten

Såhär beskriver Coloreel själva sin produkt:
”Coloreel-teknologin möjliggör omedelbar färgning av textiltråd medan tråden används i produktionen. Den första produkten som lanseras kommer vara en banbrytande teknik för textilfärgning och den kommer vara kompatibel med alla befintliga brodyrmaskiner. Genom att färga den vita tråden under själva produktion så möjliggör Coloreel fullständig frihet att skapa unik brodyr utan några begränsningar när det kommer till färgsättning. Världsledande företag inom textil, mode och sportkläder står i kö för att använda den här revolutionerade produkten”.

Det är onekligen ord som lovar mycket. Men det är svårt att inte bli imponerad när man ser på filmerna nedan som visar upp Embrolines kapacitet.

https://youtu.be/eTgVSH8rE7k

Den första bilden i artikeln kommer från Coloreels Instagramkonto

Annons

Webbinarium: Största utställaren på Drupa – och andra saker att ha koll på inför årets stora mässa

drupa16 jv9230 1800
Ämnen i artikeln: Drupa

I fredags hade nätverket Grafkom ett webbinarium inför Drupa. Här kan du se det.

Om du vill få lite bättre koll på vad som händer på kommande Drupa så kan nu nu se en genomgång som Morten Reitoft från Inkish gjorde för Grafkoms medlemmar i förra veckan.

Se seminariet nedan – men först en lista som sammanfattar en del av det som sägs:

  • Morten ger en övergripande bild av mässan, vilka blir de stora utställarna och vilka kommer inte att ställa ut alls.
  • Även om allt fler leverantörer som ställer ut inte anpassar sina lanseringar lika mycket efter mässan längre så kommer det att vara en hel del stora nyheter som visas upp.
  • 30 procent av alla utställare är kinesiska bolag – vad detta betyder berättar Morten en del om.
  • Allt fler utställare visar upp kompletta produktionsflöden – snarare än fristående maskiner
  • Räkna med massor av robotar
  • Nyheter inom inkjet – bland annat kommer nya affärsmodeller kring färg
  • I vilka hallar finns de små och intressanta start-up-bolagen?
  • … och vem är största utställaren?

Se hela seminariet här:

Ämnen i artikeln: Drupa
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Textiltryckeri försatt i konkurs

Görs på egen begäran.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Så mycket fakturerar profilföretagen kommuner och regioner

Kommuner och regioner 1800

Branschkoll har granskat fakturerade belopp till kommuner från drygt 200 profilåterförsäljare. Här är de som säljer mest till kommuner och regioner – och de som är mest beroende av denna försäljning.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Nu står det klart – SBPR ska läggas ned

sbpr1
Ämnen i artikeln: SBPR

Nyligen höll SBPR ett möte där man beslutade sig för att branschföreningen ska läggas ned.

I ett uttalande till Branschkoll säger styrelsemedlem Cecilia Dellham på Exakt att:

Efter noggranna överväganden har vi kommit fram till beslutet att avveckla SBPR och arbeta med processen med att få över medlemmarna till PWA. På så sätt får vi en samlad förening som står stark och driver våra viktiga frågor vidare för hela branschen. Vi hoppas det arbetet ska vara klart till sommaren.

Nuvarande styrelse har valts om och ska arbeta med avvecklingen

Hon berättar också att SBPRs nuvarande styrelse valdes om i sin helhet och att de kommer arbeta med att avveckla föreningen.

– Vi är tacksamma för alla som har bidragit och deltagit i föreningens arbete genom åren och hoppas att en ny konstellation i PWA ska fortsätta det arbetet för att driva branschen framåt, säger Dellham avslutningsvis.

Ämnen i artikeln: SBPR
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Unitedprofiles nya vd kommer från Ahlsell

alex goot
Ämnen i artikeln: Unitedprofile

Johan Goot med gedigen erfarenhet från workwear-sfären tar över vdposten på Unitedprofile.

Ämnen i artikeln: Unitedprofile
redaktionen@branschkoll.se
Annons

NWG-varumärke i samarbete med skidort

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Merchandise som kategori i Svenska Designpriset – bidragsluckan är öppen

jens design

Svenska Designpriset kör en merchandise-kategori även i år, där designtävlingen firar 20års jubileum. Anmälningsperioden är nu öppen mellan den 19 februari och 14 juni, därefter utses vinnaren av en kompetent jury.

Förra året vann Redgert Comms och Påhlsons Daylight var dubbelnominerade! Vem som vinner i år återstår att se, men det är ett ypperligt tillfälle för branschen att höja merchandise status ytterligare och visa up häftiga projekt.

Läs mer om tävlingen och lämna ditt bidrag på www.designpriset.se.

LÄS OCKSÅ: Vinnarna av Svenska Designpriset i merchandise med mera

redaktionen@branschkoll.se
Annons

PF Concept lanserar nytt varumärke för teknikprodukter

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Olympus ISO-certifierade

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Rosendahl Design Group får B Corp-certifiering

Det danska designhuset Rosendahl Design Group har nyligen uppnått B Corp-certifiering och därmed förbinder sig företaget till flera förpliktelser gällande transparens, ansvarstagande samt social och miljömässig prestation.

Certifieringen utfärdas av B Lab, en icke-vinstdrivande organisationen som vill främja mer hållbart företagande genom att sätta standarder och skapa en gemenskap av företag som adresserar dessa samhällsutmaningar.

– Vi vill gärna vara en inspiration för andra och se vår insats skapa ringar på vattnet, säger Henrik Rosendahl, ägare och vd för Rosendahl Design Group, i ett pressmeddelande.

redaktionen@branschkoll.se
Annons