Välkommen till nya Branschtorget

BRTORGET

Idag smygstartar nya Branschtorget på Branschkoll. En plats för alla i branschen att hitta inspiration och nyheter kring material, maskiner, mjukvara och utbildningar för grafisk produktion.

Det blir en helt egen del av Branschkoll där allt innehåll är öppet att läsa för alla. Surfa in på branschkoll.se/branschtorget och kolla läget!

Har du idéer till innehåll eller vill du synas på Branschtorget så kan du läsa mer här eller skicka ett mail till ola@branschkoll.se.

Omvärldsbevakningen som du är van vid finns kvar på exakt samma sätt som tidigare på Branschkolls startsida.

Revolutionerar grafisk service och utbildning med AR, VR och MR

frontline.io III 1800

Augmented Reality, Virtual Reality och Mixed Reality – AR, VR och MR – ska nu bli en del av grafiska branschens service- och utbildningssystem.

Det är företaget Frontline.io som tillsammans med ett par stora leverantörer i branschen som har lanserat sin teknik som använder uppkopplade glasögon för att möjliggöra avancerad service av maskiner på distans och även utbildning.

HP, Landa och Bobst är de första kunderna och Frontline kommer att visa upp sina lösningar i samarbete med de här företagen på Drupa.

Man skriver att:

”Denna teknologi revolutionerar redan hur ledande globala hårdvarutillverkare erbjuder teknisk utbildning och supporttjänster genom att möjliggöra skapandet av mycket exakta, interaktiva digitala tvillingar. Användningen av dessa digitala hårdvarurekreationer löser några av branschens mest akuta problem kring operativ effektivitet, rekrytering och utbildning. frontline.io eliminerar nästan behovet av att resa till och undersöka verkliga system, vilket därmed avsevärt förbättrar produktiviteten, minskar kostnaderna och ökar effektiviteten för operatörer, serviceingenjörer och utbildare.”

Några av fördelarna som uppges:

  • Användare ser en 70-procentig ökning i effektiviteten vid fjärrfelsökning och andra supportärenden.
  • Samtalen tar avsevärt kortare tid och färre ingenjörer skickas ut för att undersöka problem på plats och färre felaktiga eller onödiga delar skickas till kunderna.
  • Denna effektivitet leder också till ökad drifttid för operatörer och tids- och kostnadsbesparingar för både tillverkare och deras kunder.
  • Tillverkare som använder frontline.io uppges sparar cirka 50 procent på sina utbildningskostnader och deras kunder upplever en produktivitetsökning på 15 procent.

Kolla in lösningen på Drupa eller läs mer på frontline.io.

Annons

Ny 3D-skrivare för jättestora format

Massivit

Israeliska Massivit släpper en ny 3D-skrivare för tryckerier som jobbar med bland annat event.

Massivit 3000 är företagets senaste maskin för att printa ut objekt i format upp till 1,2 x 1,5 x 1,8 meter.

Man beskriver maskinen som ”ultrasnabb” och att den kan användas för att skapa skyltfönster-displayer, tredimensionella billboards, specialdesignade kanalbokstäver, kombinerade 2D/3D-köpdiskar och interaktiva eventrekvisita.

Lanseringen av Massivit 3000 introducerar en mer prisvärd 3D-utskriftslösning för företag som vill utnyttja hög hastighet och storskaliga produktionsmöjligheter, skriver man i ett pressmeddelande.

”Massivit 3000 kommer att ge tryckerier och eventproducenter möjligheten att utöka sitt erbjudande genom att tillhandahålla gigantiska, fängslande displayer för marknadsföring, detaljhandel och reklamkampanjer samt underhållningsaktiviteter.”

Självklart visas man upp den på Drupamässan i Düsseldorf inom kort.

Annons

Avery Dennison har ett nytt koncept för produktion av vägskyltar

Avery Mimaki

I samarbete med Mimaki har man satt ihop Trafficjet Xpress Print System som är ett helt system för tryck på reflekterande material för fordon och skyltar i trafiken.

Systemet visades upp för första gången i april på en mässa i Amsterdam.

Trafficjet Print System är en digital plattform utformad för utskrift på reflekterande material för trafikskyltar, fordonsmärkning och trafikanordningar. Systemet erbjuder UV-utskrifter till skyltverkstäder på alla produktionsnivåer.

Sedan lanseringen av sitt första system år 2013 har Avery Dennison jobbat med att digitalisera tillverkningsprocessen för trafikskyltar. År 2020 utökade företaget sitt sortiment med Trafficjet Pro för högvolymsproduktion som använder UV-härdande bläck.

Avery Dennison har en skyltgaranti på upp till 15 år för utomhusanvändning.

– Vi på Mimaki är glada att samarbeta med Avery Dennison, där vi kombinerar vår avancerade UV-utskriftsteknik med deras expertis för att skapa Trafficjet Xpress Print System, säger Arjen Evertse, General Manager Sales från Mimaki Europe i ett meddelande.

Annons

Etiketter med inkjet – ny press från Xeikon

Xeikon PX3300HD 1800

Xeikon PX3300HD är en ny inkjet press för etiketter som lanseras på Drupa.

Maskinen kan trycka på en 330 mm bred bana och med en upplösning på 1200 dpi. Hastigheten sägs kunna nå upp till 70 m/min – även när man trycker med vit färg.

Man uppger att upp till 88 procent av Pantone-färger (Delta E 2) kan tryckas och pressen är förberedd för hybridtryck.

– Vi är för närvarande väl igång med kundtester och kommer att påbörja försäljningen på Drupa. Jag vill uppmuntra alla deltagare att ta sig till Hall 11, monter A01, för att uppleva PX3300HD 1200 dpi-pressen i drift och diskutera sin framtida väg inom inkjet för etiketter och förpackningar med Xeikon, säger Jeroen Van Bauwel på Xeikom i ett meddelande.

Annons

DTF-system för högvolymsprint av rulltransfer

RICOH Pro D1600 pr tcm100 79055 1800

Når upp till högt ställda krav på digital rullproduktion av transfer för applicering på textilplagg, enligt Ricoh.

Ricoh har lanserat ett nytt DTF-system (Direct to film) för att producera transfer. Maskinsystemet, som inkluderar pulverskakare och en torkenhet, går under namnet Pro D1600 och är speciellt utvecklad för digital produktion av plagg i stora volymer.

Pro D1600 ska vara flexibel när det kommer till att ta sig an att producera transfer i olika upplagor på rulle.

– Det här senaste tillskottet i vår portfölj öppnar upp för produktion av design i stora volymer som kan tryckas och skickas för lokal applicering på plagg, säger Axel Stuhlreiter, chef för Ricohs textillösningar i Europa, i ett pressmeddelande.

Han säger att rullsystemet har utformats för att hjälpa screentryckare och stora och medelstora textiltrycksspecialister när de övergår från analog till digital produktionskapacitet.

– Den maximerar produktiviteten med sin inline-pulverskakare som hjälper till att eliminera en traditionell flaskhals och media levereras i jumborullar för färre byten. Vi ser fram emot att se hur detta högvolymssystem kommer att hjälpa industriella verksamheter att omvandla sin produktionskraft.

Maskinsystemet, utrustat med tre inkjethuvuden från Ricoh, klarar skriva ut på filmer upp till 1600 millimeter och kan producera transfer i en hastighet på över 20 kvadratmeter per timme. Bläcket är framtaget specifikt för rulle till rulle-lösningen och ska ge hög vit opacitet i utskrifterna, enligt tillverkaren.

Ricoh är certifierat i enlighet med den internationella textilstandarden Global Organic Textile Standard(GOTS).

Annons

Eco3 introducerar processfri tryckplåt

ECO3 Eclipse Pro visual 3000x1688 1800

Eclipse Pro ska ge tryckerier kostnadsbesparingar och snabba uppstarter av tryckjobb, enligt tillverkaren.

Eclipse Pro är senaste innovationen inom offsetplåtsteknik från Eco3. Företaget skriver i ett pressmeddelande att den processfria offsetplåtens tryckbredd bidrar till att göra snabba uppstarter och omstarter av tryckpressen och på så vis ger minimalt papperspill och således också mindre kostnader.

– Eclipse Pro har noggrant utvecklats med de kommersiella arktryckarnas behov i fokus, vilket garanterar en sömlös integration mellan bekvämlighet, tidseffektivitet och kostnadseffektivitet, säger Iris Bogunovic, produktchef på Eco3 inom tryckplåtar och ctp-system, i ett uttalande.

Företaget framhåller även plåtens förbättrade bildkontrast och att den är reptålig. Det ska heller inte krävas några större förändringar i tryckeriers redan installerade befintliga arbetsflöden för att använda Eclipse Pro i stället för en konventionell plåt. Och den kan användas för tryckning i produktioner som använder konventionella tryckfärger eller H-UV/LED-UV-färger.

”Denna avancerade processfria plåt bygger på ECO3:s kundcentrerade strategi, som omfattar ekologi, ekonomi och extra bekvämlighet för att optimera effektiviteten och stödja en hållbar tillväxt.”, uppger Eco3.

Eclipse Pro-plåten kommer att visas upp på Drupa-mässan som startar i slutet av maj.

ECO3 Eclipse Pro ctp 3000x2250 1800
Eco3 har satsat på förbättrad bildkontrast och reptålighet för sin nya processfria offsetplåt.
Annons

Ricoh släpper första storformatsskrivaren i samarbete med Flora

flora tcm100 79147 1800

I slutet av förra året meddelade Ricoh att man i samarbete med Flora ska utveckla nya storformatslösningar. Nu kommer första maskinen från samarbetet.

Modellen hater Flora X20 UV och är byggd med inkjethuvuden från Ricoh. Den printer på både styva och mjuka material i en bredd upp till 2 meter och tjocklek på upp till 5,1 centimeter.

Service och support får man genom Ricoh, och den har redan börjat säljas i Europa, enligt ett meddelande.

Läs också: Ricoh i nytt partnerskap inom storformat

Annons

Transferprint i storformat från Mimaki

Textile Applications 839x560 1800

Tvåstegslösningen Trapis ger textiltryckare möjligheten att kringgå slösandet av spillvatten i printprocessen.

Bläckstråleskrivaren printar först motivet med ett särskilt bläck på transferpapper. Från papperet överförs sedan motivet till tygmaterialet via en kalander, skriver tillverkaren i ett pressmeddelande.

Sparar in vatten

Mimaki uppger att till skillnad från både konventionell analog och digital färgsublimering så används knappt något spillvatten i Trapis-processen. Varken förbehandling eller tvättning av tyget krävs, vilket gör att det heller inte krävs en investering i ett reningsverk. Enligt företaget ger det en besparing på cirka 14,5 liter vatten per kvadratmeter jämfört med digital färgsublimering.

Mimaki TRAPIS 1 839x560 1800
Inkjetskrivare TS330-1600 används i systemet Trapis.

Material av textila naturfibrer

Trapis kan skriva ut på naturfibrer som bomull, siden och andra tyger. Ett och samma bläck används för alla material, enligt tillverkaren. Bläcket innehar miljöcertifieringarna Bluesign och ZDHC:s MRSL Lv.3.

För hemtextilier och kläder

Andra fördelar Mimaki framhåller är att storformatsskrivaren tar liten plats i en produktions- eller kontorsmiljö, att det går lätt för operatören att växla mellan tygmaterial samt att maskinen är anpassad för att producera snabba och korta serier av till exempel hemtextilier, kläder eller mode.

Mimaki TRAPIS 2 1800
Annons

Duplo: ”Sätter ny standard på stansmarknaden”

Duplo 1800

Duplo utökar portföljen med en första B2-stans för att bearbeta ark till förpackningar.

Duplo Internationals senaste tillskott i maskinsortimentet är DSM-1000, en stanslösning i B2-formatet. Extra fokus har lagts på automation, användarvänlighet och intuitiv teknik i efterbearbetningen av digitaltryckta ark, enligt tillverkaren.

Förutom att stansa kan maskinsystemet biga, figurskära (kiss cut) och perforera samtidigt som allt överblivet pappersspill automatiskt separeras bort i processen. Hög precision, noggrannhet och produktivitet, skriver Duplo.

Företaget skriver i ett pressmeddelande att Duplo DSM-1000 är ”idealisk för att hantera den ökande efterfrågan på premiumtrycksaker och förpackningar in-house”. Duplo uppger också att maskinen ger en civiltryckerier en möjlighet att på ett effektivt sätt kunna ta steget in på förpackningar och på så sätt skapa nya affärer.

Duplo DSM 1000 1800
Duplo DSM-1000 är en ny stans från tillverkaren i B2-formatet
Annons

Fiery uppgraderar mjukvara för skyltmakare

SignLab

Signlab version 11 är här. Ska öka produktiviteten och lönsamheten för företag inom skylt- och storformatsbranschen.

Inte minst finns det i Signlab 11 stöd för 1300 skrivare och skärmaskiner. De nya funktionerna inkluderar förhandsvisning av vektorisering, kraftfull textverktyg och support för att hantera skärdata via PDF.

Med Fiery Designlab kan man designa och producera från en och samma plattform. Det finns inget behov av flera applikationer för produktionen, enligt företaget.

John Henze på Fiery säger i ett meddelande att den nya versionen syftar till att öka produktiviteten och lönsamheten för företag inom skylt- och storformatsbranschen.

Annons
ACP logo colour white
ACP Systems AB

033-22 21 60

www.acpsystems.se

Hållbar produktmärkning för tillverkningsindustrin

Gop

www.gop.se

ni solutions logo 1
NI Solutions

08-555 762 80

www.ni.se

Vi säkrar er mediaproduktion

Antalis

www.antalis.se

NIZE Equipment

nizeequipment.com

Edvard Logo
Edvard Schneidler AB

08-632 51 00

eschneidler.se

Kompetens och lösningar till grafisk industri


Nyheter från Edvard Schneidler AB:

Skräddarsydda well-förpackningar med en "boxmaker" från Kolbus

Ny CTP-serie från Fujifilm

Kornit

www.kornit.com

Callas software

www.callassoftware.com

Ricoh

www.ricoh.com

Fujifilm

www.fujifilm.com

induktaTech color cmyk
Indukta Technologies AB

033-23 70 62

www.induktatech.se

En maskinsäker framtid

Indukta RGB JPG
Indukta AB

033-23 70 50

www.indukta.se

Produkter som ger kraft åt skapandet

HP

www.hp.com

storbildsboalget
Storbildsbolaget

042-38 89 70

www.storbildsbolaget.se

TÄNK STORT gör det enkelt

WEBB Branschkoll logo
Branschkoll

070-566 09 52

www.branschkoll.se

Omvärldsbevakning Print, Promotion & Pack


Nyheter från Branschkoll:

Välkommen till nya Branschtorget