Nya inkjet-färger minskar förbrukningen med 20 procent

Pressbild

Agfa släpper två nya inkjetfärger – en UV-färg som minskar förbrukningen med 20 procent och ny miljöcertifierad vattenbaserad färg för textilskrivare.

Agfa har lanserat nya färger för sina Onset och Avinci inkjet-skrivare, skriver företaget i ett pressmeddelande.

20 procent lägre förbrukning med Onset 560

Onset 560 är en UV-färg för produktion av display och förpackningar med Onset inkjet-skrivare. Agfa hävdar att färgförbrukningen är 20 procent lägre jämfört med andra färger. Detta beror på Agfas Thin Ink Layer-formulering, som använder en ny dispersionsteknik för att leverera högre färgintensitet.

Oeko-Tex-certifierad Avinci 110

Avinci 110 är en vattenbaserad färg för Avinci CX3200 textilskrivare. Färgen har erhållit Oeko-Tex Eco passport, ett oberoende certifieringssystem för kemikalier som används i textil- och läderindustrin. Det innebär att färgen är fri från skadliga ämnen och kan användas för att trycka tyger som är säkra för både människor och miljön.

Rip-lösning i ny version för Canon Colorado

Colorado M series FRT13 2 1800

Hela den rullmatade storformatsserien får full funktionalitet med nya designprogramvaran från SAi Flexi.

UVgel-skrivarserien för skylt- och storformatsprint och skärning innefattar Colorado 1600 och den senaste, Colorado M-serien. Alla modeller stöds nu av senaste rip-versionen Flexi Complete – en programvara för ”allt-i-ett-design”, skriver Canon i ett pressmeddelande.

Rippen är utvecklad av SA International (SAi) och stöder både vit utskrift och utskrift i flera lager. Så även Canons FLXfinish+-teknik som gör det möjligt att skriva ut matt, glättad eller blandad matt och glättad yta på en enda utskrift.

Enligt Canon kan den integrerade lösningen SAi Flexi – som inkluderar design, utskrift, skärning samt utskrift och skärning – hantera upp till fem skrivare samtidigt och hur många skärare som helst.

Mathew Faulkner, chef för marknad och innovation för Wide Format Printing Group hos Canon EMEA:

– Canon tror på öppna system, som gör det möjligt för partner och kunder att integrera Canons skrivare i sina arbetsflöden och erbjuder därför ett API-gränssnitt (Application Programming Interface) och ett SDK-kit (Software Development Kit). SAi kunde därför mycket snabbt skapa en drivrutin för Colorado-skrivarna som stöd för full funktionalitet.

Annons

Highcon lanserar digitala stans- och biglösningar med högre output

vlcsnap 2024 03 18 14h58m12s326 5x7 landscape 1800

Beam 3 ska ge 50 procents ökad produktion per skift jämfört med föregångaren, enligt Highcon.

Highcon tar med sig en ny produktportfölj med lösningar för digital stansning och bigning av falskartong och wellpapp till sin utställning på Drupa-mässan.

Den nya digitala laserstansen Beam 3 för falskartong, ihop med den separata enheten Beam Writer som tillverkar de digitala stansformarna för bigningen med Highcons Dart-teknik, ska kunder kunna få en ökad produktivitet med 50 procent per skift jämfört med föregångaren Beam 2, enligt företaget.

Vidare skriver företaget att det nu också är möjligt att uppgradera befintliga Beam 2-maskiner. Uppgraderingen till Beam 2C ska ge 15 procents högre output.

Highcon meddelar också att nästa generations digitala stans för wellpapp är under utveckling, avsedd för till exempel förpackningar och displayprodukter. Maskinen Vulcan ska kunna hantera ett större format, arkstorleken 1,4 x 1,7 meter och kombinerar bigning och laserskärning i ett system med en maximal kapacitet på 3000 ark i full storlek per timme, vilket motsvarar upp till 7000 kvadratmeter i timmen.

Jobbytena i maskinen ska kunna göras på mellan 5 och 10 minuter. Highcon hoppas kunna testa Vulcan i full produktion ute hos en kund under 2026, enligt ett pressmeddelande.

Enligt företaget lägger den nya portföljen med digital stansning fokus på produktivitet, effektivitet och kvalitet och svarar på trender inom förpackningsområdet såsom ökande efterfrågan på mindre produktionsserier, snabbare leveranser och ökad hållbarhet.

Annons

Caldera Primecenter 3.0 automatiserar i prepress

Prime3.0

Nya versionen av Calderas Primecenter ska spara både tid och material för grafiska verksamheter.

Primecenter är en prepress-lösning för digitaltryck och skärning som bland annat automatiserar repetitiva prepress-jobb.

En av sakerna som man utvecklat i den nya versionen är en förbättrad onboarding för nya användare. Man har också en helt ny ingång i mjukvaran med kunskapsresurser, såsom nybörjarvänliga handledningar för grunderna i Primecenter och till exempel hur man förbereder banner- och klistermärkesfiler med programvaran.

Med nya steg-för-steg-guider kan användare lära sig smarta arbetssätt och spara tid och material när de förbereder sina filer för produktion, skriver man i ett pressmeddelande.

Bland mycket annat har Primecenters inställningar omorganiserats och är nu tillgängliga från den nya startsidan för bättre tillgänglighet.

I Sverige är NI Solutions återförsäljare för Caldera.

Annons

Revolutionerar grafisk service och utbildning med AR, VR och MR

frontline.io III 1800

Augmented Reality, Virtual Reality och Mixed Reality – AR, VR och MR – ska nu bli en del av grafiska branschens service- och utbildningssystem.

Det är företaget Frontline.io som tillsammans med ett par stora leverantörer i branschen som har lanserat sin teknik som använder uppkopplade glasögon för att möjliggöra avancerad service av maskiner på distans och även utbildning.

HP, Landa och Bobst är de första kunderna och Frontline kommer att visa upp sina lösningar i samarbete med de här företagen på Drupa.

Man skriver att:

”Denna teknologi revolutionerar redan hur ledande globala hårdvarutillverkare erbjuder teknisk utbildning och supporttjänster genom att möjliggöra skapandet av mycket exakta, interaktiva digitala tvillingar. Användningen av dessa digitala hårdvarurekreationer löser några av branschens mest akuta problem kring operativ effektivitet, rekrytering och utbildning. frontline.io eliminerar nästan behovet av att resa till och undersöka verkliga system, vilket därmed avsevärt förbättrar produktiviteten, minskar kostnaderna och ökar effektiviteten för operatörer, serviceingenjörer och utbildare.”

Några av fördelarna som uppges:

  • Användare ser en 70-procentig ökning i effektiviteten vid fjärrfelsökning och andra supportärenden.
  • Samtalen tar avsevärt kortare tid och färre ingenjörer skickas ut för att undersöka problem på plats och färre felaktiga eller onödiga delar skickas till kunderna.
  • Denna effektivitet leder också till ökad drifttid för operatörer och tids- och kostnadsbesparingar för både tillverkare och deras kunder.
  • Tillverkare som använder frontline.io uppges sparar cirka 50 procent på sina utbildningskostnader och deras kunder upplever en produktivitetsökning på 15 procent.

Kolla in lösningen på Drupa eller läs mer på frontline.io.

Annons

Ny 3D-skrivare för jättestora format

Massivit

Israeliska Massivit släpper en ny 3D-skrivare för tryckerier som jobbar med bland annat event.

Massivit 3000 är företagets senaste maskin för att printa ut objekt i format upp till 1,2 x 1,5 x 1,8 meter.

Man beskriver maskinen som ”ultrasnabb” och att den kan användas för att skapa skyltfönster-displayer, tredimensionella billboards, specialdesignade kanalbokstäver, kombinerade 2D/3D-köpdiskar och interaktiva eventrekvisita.

Lanseringen av Massivit 3000 introducerar en mer prisvärd 3D-utskriftslösning för företag som vill utnyttja hög hastighet och storskaliga produktionsmöjligheter, skriver man i ett pressmeddelande.

”Massivit 3000 kommer att ge tryckerier och eventproducenter möjligheten att utöka sitt erbjudande genom att tillhandahålla gigantiska, fängslande displayer för marknadsföring, detaljhandel och reklamkampanjer samt underhållningsaktiviteter.”

Självklart visas man upp den på Drupamässan i Düsseldorf inom kort.

Annons

Avery Dennison har ett nytt koncept för produktion av vägskyltar

Avery Mimaki

I samarbete med Mimaki har man satt ihop Trafficjet Xpress Print System som är ett helt system för tryck på reflekterande material för fordon och skyltar i trafiken.

Systemet visades upp för första gången i april på en mässa i Amsterdam.

Trafficjet Print System är en digital plattform utformad för utskrift på reflekterande material för trafikskyltar, fordonsmärkning och trafikanordningar. Systemet erbjuder UV-utskrifter till skyltverkstäder på alla produktionsnivåer.

Sedan lanseringen av sitt första system år 2013 har Avery Dennison jobbat med att digitalisera tillverkningsprocessen för trafikskyltar. År 2020 utökade företaget sitt sortiment med Trafficjet Pro för högvolymsproduktion som använder UV-härdande bläck.

Avery Dennison har en skyltgaranti på upp till 15 år för utomhusanvändning.

– Vi på Mimaki är glada att samarbeta med Avery Dennison, där vi kombinerar vår avancerade UV-utskriftsteknik med deras expertis för att skapa Trafficjet Xpress Print System, säger Arjen Evertse, General Manager Sales från Mimaki Europe i ett meddelande.

Annons

Etiketter med inkjet – ny press från Xeikon

Xeikon PX3300HD 1800

Xeikon PX3300HD är en ny inkjet press för etiketter som lanseras på Drupa.

Maskinen kan trycka på en 330 mm bred bana och med en upplösning på 1200 dpi. Hastigheten sägs kunna nå upp till 70 m/min – även när man trycker med vit färg.

Man uppger att upp till 88 procent av Pantone-färger (Delta E 2) kan tryckas och pressen är förberedd för hybridtryck.

– Vi är för närvarande väl igång med kundtester och kommer att påbörja försäljningen på Drupa. Jag vill uppmuntra alla deltagare att ta sig till Hall 11, monter A01, för att uppleva PX3300HD 1200 dpi-pressen i drift och diskutera sin framtida väg inom inkjet för etiketter och förpackningar med Xeikon, säger Jeroen Van Bauwel på Xeikom i ett meddelande.

Annons

DTF-system för högvolymsprint av rulltransfer

RICOH Pro D1600 pr tcm100 79055 1800

Når upp till högt ställda krav på digital rullproduktion av transfer för applicering på textilplagg, enligt Ricoh.

Ricoh har lanserat ett nytt DTF-system (Direct to film) för att producera transfer. Maskinsystemet, som inkluderar pulverskakare och en torkenhet, går under namnet Pro D1600 och är speciellt utvecklad för digital produktion av plagg i stora volymer.

Pro D1600 ska vara flexibel när det kommer till att ta sig an att producera transfer i olika upplagor på rulle.

– Det här senaste tillskottet i vår portfölj öppnar upp för produktion av design i stora volymer som kan tryckas och skickas för lokal applicering på plagg, säger Axel Stuhlreiter, chef för Ricohs textillösningar i Europa, i ett pressmeddelande.

Han säger att rullsystemet har utformats för att hjälpa screentryckare och stora och medelstora textiltrycksspecialister när de övergår från analog till digital produktionskapacitet.

– Den maximerar produktiviteten med sin inline-pulverskakare som hjälper till att eliminera en traditionell flaskhals och media levereras i jumborullar för färre byten. Vi ser fram emot att se hur detta högvolymssystem kommer att hjälpa industriella verksamheter att omvandla sin produktionskraft.

Maskinsystemet, utrustat med tre inkjethuvuden från Ricoh, klarar skriva ut på filmer upp till 1600 millimeter och kan producera transfer i en hastighet på över 20 kvadratmeter per timme. Bläcket är framtaget specifikt för rulle till rulle-lösningen och ska ge hög vit opacitet i utskrifterna, enligt tillverkaren.

Ricoh är certifierat i enlighet med den internationella textilstandarden Global Organic Textile Standard(GOTS).

Annons

Eco3 introducerar processfri tryckplåt

ECO3 Eclipse Pro visual 3000x1688 1800

Eclipse Pro ska ge tryckerier kostnadsbesparingar och snabba uppstarter av tryckjobb, enligt tillverkaren.

Eclipse Pro är senaste innovationen inom offsetplåtsteknik från Eco3. Företaget skriver i ett pressmeddelande att den processfria offsetplåtens tryckbredd bidrar till att göra snabba uppstarter och omstarter av tryckpressen och på så vis ger minimalt papperspill och således också mindre kostnader.

– Eclipse Pro har noggrant utvecklats med de kommersiella arktryckarnas behov i fokus, vilket garanterar en sömlös integration mellan bekvämlighet, tidseffektivitet och kostnadseffektivitet, säger Iris Bogunovic, produktchef på Eco3 inom tryckplåtar och ctp-system, i ett uttalande.

Företaget framhåller även plåtens förbättrade bildkontrast och att den är reptålig. Det ska heller inte krävas några större förändringar i tryckeriers redan installerade befintliga arbetsflöden för att använda Eclipse Pro i stället för en konventionell plåt. Och den kan användas för tryckning i produktioner som använder konventionella tryckfärger eller H-UV/LED-UV-färger.

”Denna avancerade processfria plåt bygger på ECO3:s kundcentrerade strategi, som omfattar ekologi, ekonomi och extra bekvämlighet för att optimera effektiviteten och stödja en hållbar tillväxt.”, uppger Eco3.

Eclipse Pro-plåten kommer att visas upp på Drupa-mässan som startar i slutet av maj.

ECO3 Eclipse Pro ctp 3000x2250 1800
Eco3 har satsat på förbättrad bildkontrast och reptålighet för sin nya processfria offsetplåt.
Annons

Ricoh släpper första storformatsskrivaren i samarbete med Flora

flora tcm100 79147 1800

I slutet av förra året meddelade Ricoh att man i samarbete med Flora ska utveckla nya storformatslösningar. Nu kommer första maskinen från samarbetet.

Modellen hater Flora X20 UV och är byggd med inkjethuvuden från Ricoh. Den printer på både styva och mjuka material i en bredd upp till 2 meter och tjocklek på upp till 5,1 centimeter.

Service och support får man genom Ricoh, och den har redan börjat säljas i Europa, enligt ett meddelande.

Läs också: Ricoh i nytt partnerskap inom storformat

Annons
Fujifilm

www.fujifilm.com

Kornit

www.kornit.com

WEBB Branschkoll logo
Branschkoll

070-566 09 52

www.branschkoll.se

Omvärldsbevakning Print, Promotion & Pack


Nyheter från Branschkoll:

Välkommen till nya Branschtorget

NIZE Equipment

nizeequipment.com

ACP logo colour white
ACP Systems AB

033-22 21 60

www.acpsystems.se

Hållbar produktmärkning för tillverkningsindustrin

HP

www.hp.com

Callas software

www.callassoftware.com

Gop

www.gop.se

Antalis

www.antalis.se

Edvard Logo
Edvard Schneidler AB

08-632 51 00

eschneidler.se

Kompetens och lösningar till grafisk industri


Nyheter från Edvard Schneidler AB:

Skräddarsydda well-förpackningar med en "boxmaker" från Kolbus

Ny CTP-serie från Fujifilm

ni solutions logo 1
NI Solutions

08-555 762 80

www.ni.se

Vi säkrar er mediaproduktion


Nyheter från NI Solutions:

Caldera Primecenter 3.0 automatiserar i prepress

Ricoh

www.ricoh.com

storbildsboalget
Storbildsbolaget

042-38 89 70

www.storbildsbolaget.se

TÄNK STORT gör det enkelt

induktaTech color cmyk
Indukta Technologies AB

033-23 70 62

www.induktatech.se

En maskinsäker framtid

Indukta RGB JPG
Indukta AB

033-23 70 50

www.indukta.se

Produkter som ger kraft åt skapandet