NK-klockan i Stockholm renoverad med LPFLEX-teknik

NK_klockan_2

Den klassiska NK-klockan som synts över Stockholms tak sedan 1939 har under hösten renoverats och försetts med en neonliknande LED-teknik. Tekniken kallas LPFLEX och ersätter traditionella neonrör, men med en tiondel av elförbrukningen.

Renoveringen utfördes på plats utan att montera ned klockan, skriver skyltföretaget Focusneo i ett meddelande.

Mer information om ledskyltar LPFLEX finns på Focusneos sajt.

Vill du se hur renoveringen gick till finns en film nedan:

Renovering NK-klockan FocusNeo Widescreen from Lars Lindberg on Vimeo.

NK klockan 1 1

Mer inspiration på Branschtorget

Ny mjukvara för relieftryck i storformat

Canon PrismaelevateXL 1800

Skapa kreativa utskrifter med upphöjt tryck för inredning, detaljhandel och förpackningar på Canons storformatare.

Under årets Fespa lanserade Canon Prisma elevate XL, en utvidgning av Prisma XL Suite, för att erbjuda lösningar för designers som jobbar med storformat, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Programvaran gör det möjligt för användare att skapa relieftryck med upp till 2 millimeters höjd på Arizona 1300 och 2300 flatbäddsskrivare.

– Prisma elevate XL erbjuder kunderna ett verktyg för att skapa kreativa utskrifter inom inredning, detaljhandel och förpackningar. Programvaran kan även användas för punktskrift för synskadade, säger Mathew Faulkner, marknadsförings- och innovationsdirektör, Canon Europe.

Enligt Canon förbättrar Prisma elevate XL inte bara produktivitet, flexibilitet, utskriftshöjd och användarvänlighet utan främjar även miljöansvar genom att minska avfallet, eftersom det inte finns något behov av testutskrifter. Programvaran beräknas vara tillgänglig för beställning och leverans från juli 2023 via ackrediterade partners och Canons direkta försäljningsorganisationer.

Ny etikettpress-serie från Mark Andy

Mark Andy Pro Series

Maskinleverantören Mark Andy, som i Sverige representeras av Convertec, låter meddela att man lanserar en ny etikettpress-serie vid namn Pro Series.

Det är en flexopress som är tänkt för produktioner med kortare upplaga, enligt ett pressmeddelande.

Pro-serien är konstruerad för att kunna byggas på till en hybridmaskin med en digital enhet kallad Pro Max.

Den nya serien kommer att premiärvisas på Labelexpo Europe i Bryssel 11-14 september.

3M lanserar nya högblanka färger i populär folieserie

3M 2080 new high gloss may 2023 1800

Nyligen lanserade 3M nya högblanka färger inom sin 2080-serie med folier.

Liksom för andra färger i 2080-serien kommer de fyra högblanka färgerna med ett skyddande filmlager som stannar på filmen under appliceringen för att undvika rullmärken och repor på ytan. Utseendet blir mycket slätt och högglansigt efter installation, med låg risk för ”apelsinskalsyta”.

 • Filmerna har en hög grad av formbarhet och anpassningsförmåga, vilket gör det möjligt att applicera på böjda karossdelar utan att först ta bort det skyddande lagret.
 • De högblanka filmerna har ett optimerad lim med minskad initial vidhäftning, förbättrat luftutsläpp och möjlighet att ompositionera.

Följande fyra högblanka färger erbjuds:

 • High Gloss Storm Gray
 • High Gloss Sky Blue
 • High Gloss Black
 • High Gloss Hot Rod Red

Priset kommer att vara högre än andra färger i 2080-serien och kommer att kommuniceras lokalt på varje marknad.

Läs mer om produkten hos Spandex som är en av återförsäljarna i Sverige.

Canon uppgraderar storformatsskrivare med flera nya modeller

Canon Arizona 1300

Enkelt att ändra både media och format snabbt för små ordrar på Canons nya storformatsskrivare i Arizona-serien.

Canon har lanserat två nya modeller i serien Arizona. De nya modellerna Arizona 1300 är utrustade med Flow-teknologi, ett vakuumsystem utan zoner som förenklar hanteringen av media, skriver företaget i ett pressmeddelande.

De nya modellerna finns i sex olika konfigurationer 1340/1360/1380 GTF och 1340/1360/1380 XTF och är utformade för mellanstora tryckleverantörer av storformat. Med Flow-teknologin kan användare snabbt ändra media och format, vilket underlättar produktion av korta serier.

Utskriftshastighet på upp till 52,8 kvm per timme är möjlig, på styva eller flexibla material, upp till en storlek av 1,25 x 2,5 meter med Arizona GTF eller 2,5 x 3,08 meter med XTF.

Med FLOW-teknik går det mycket snabbare att ändra utskriftsmaterial och bordsstorlek. Eftersom det inte finns några vakuumzoner krävs mycket mindre maskning och tejpning, något som reducerar insatser, tidsåtgång och kostnader, skriver Canon.

Arizona 1300-serien innehåller, bland flera andra nyheter, också ett gränssnitt (API) för redovisning, som ger data om bläckförbrukning och produktionstid, för bättre kontroll över förbrukning och ekonomi.

En av Canons kunder som använt FLOW-tekniken är Wiking Reklam i Sverige.

– Genom att installera Arizona 2380 har vi ökat vår produktivitet med upp till 30 procent, eftersom vi med Flow-tekniken har mindre manuellt arbete när vi ändrar format, säger Jens Filipsson, ägare av Wiking Reklam i Sverige.

Nya premiumetiketter i arkformat

Fedrigoni 1800

Fedrigoni lanserar exklusiva etikettmaterial i ark för premiumprodukter. Kan tryckas både digitalt och i offset.

Fedrigoni, italiensk tillverkare av specialpapper, har lanserat Sheets Exclusive Collection, en ny serie av premiummaterial för etiketter, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Denna kollektion har ett brett utbud av material, inklusive bestruket, obestruket, färgat, metalliskt och präglat papper.

Dessa är uppdelade i två kategorier:

 • Exclusive, som använder FSC-certifierade papper
 • Premium, en utvidgning av det tidigare självhäftande sortimentet

Sheets Exclusive Collection är ett resultat av ett samarbete mellan Fedrigoni Paper och Fedrigoni Self-Adhesives, där de uppgraderar och ersätter det tidigare Adhoc-sortimentet med papper som Arena, Constellation, Corolla, Freelife, Tintoretto, Sirio och Woodstock. Kollektionen är utformad för att förbättra utseendet och upplevelsen av etiketter för olika sektorer, inklusive lyxförpackningar, gourmetmat och premiumdrycker.

Olika format

Etiketterna finns tillgänglig som permanenta eller avtagbara och är kompatibla med både offset och digital tryckning. Alla material är tillgängliga i B1-format, med utvalda produkter i SRA1-format. Skräddarsydda format kan beställas för att minska avfall och optimera produktionskostnad.

– Sheets Exclusive Collection har utformats för att göra våra mest populära papper ännu mer mångsidiga, vilka nu kan ge produkter en unik touch genom att omvandla dem till värdefulla etiketter, säger Philippe Vanroy, produktchef för Fedrigoni.

Nya inkjet-färger minskar förbrukningen med 20 procent

Agfa Onset Avinci 1800

Agfa släpper två nya inkjetfärger – en UV-färg som minskar förbrukningen med 20 procent och ny miljöcertifierad vattenbaserad färg för textilskrivare.

Agfa har lanserat nya färger för sina Onset och Avinci inkjet-skrivare, skriver företaget i ett pressmeddelande.

20 procent lägre förbrukning med Onset 560

Onset 560 är en UV-färg för produktion av display och förpackningar med Onset inkjet-skrivare. Agfa hävdar att färgförbrukningen är 20 procent lägre jämfört med andra färger. Detta beror på Agfas Thin Ink Layer-formulering, som använder en ny dispersionsteknik för att leverera högre färgintensitet.

Oeko-Tex-certifierad Avinci 110

Avinci 110 är en vattenbaserad färg för Avinci CX3200 textilskrivare. Färgen har erhållit Oeko-Tex Eco passport, ett oberoende certifieringssystem för kemikalier som används i textil- och läderindustrin. Det innebär att färgen är fri från skadliga ämnen och kan användas för att trycka tyger som är säkra för både människor och miljön.

Molnbaserad kundportal nu tillgängligt över hela världen

Kodak Prinergy Access 1800

Kodak Prinergy Access ger kunder möjlighet att ladda upp, kommentera, förhandsgranska och godkänna sina filer online.

Kodak har utvidgat sina Prinergy molnbaserade tjänster med en webbaserad lösning som ger trycksaksköpare tillgång och kontroll över filhantering från var som helst i världen. Prinergy Access är nu tillgängligt över hela världen, skriver företaget i ett pressmeddelande

Enligt Kodak erbjuder Prinergy Access tryckerier och dess kunder en större kontroll över processen. Här är några exempel:

 • Integration med alla digitala pressar och existerande arbetsflöden oavsett om det är Prinergy eller från en annan leverantör.
 • Tryckeriets kunder kan ladda upp, kommentera, förhandsgranska och godkänna sina filer online.
 • Inkluderar funktioner som preflight, färgstyrning, filhantering, backup och trapping.
 • Ingen extra kostnad eller ansvar för underhåll och programvaruuppdateringar.
 • Låga krav på internethastighet.

– Vi är mycket nöjda med att Prinergy Access nu finns tillgängligt över hela världen. Det möjliggör för tryckerier i alla storlekar att enkelt dra nytta av våra verktyg för prepress, automation och kundsamarbete, säger Jim Barnes, CIO för Kodak.

Nya hållbara papper för storformatsutskrifter

Canon co2 papper 1800

De första koldioxidneutrala papperen för tekniska storformatsutskrifter.

Canon har lanserat de första koldioxidneutrala papperen för tekniska storformatsutskrifter inom AECM-branschen. Det handlar om arkitekter, ingenjörer, bygg- och tillverkande företag som är målgruppen.

De två produkterna heter Red Label Zero FSC och Recycled White Zero FSC och är både FSC-certifierade och 100 procent koldioxidneutrala, skriver Canon i ett pressmeddelande.

De nya produkterna är FSC-certifierade och man har också arbetat för att minska antalet transporter. Sedan kompenserar för kvarvarande koldioxidutsläpp via Climatepartner.

 • Red Label Zero FSC är ett lättviktspapper med en ytvikt på endast 75 gram. Det finns i 30 olika varianter och olika bredder från 210 till 1.067 millimeter. Det kan beställas i rullängder på antingen 175 eller 200 meter. För att minska avfallsmängden kan de levereras till kunden uppackat vid beställning av lastpallar.
 • Recycled White Zero FSC har en något högre ytvikt på 80 gram och tillverkas av 100 procent återvunnet returpapper. Det finns i olika bredder från 297 till 914 millimeter och levereras i 150 metersrullar.

Båda papperen är kompatibla med Canons serier ColorWave, PlotWave och imagePROGRAF, samt med andra skrivarmärken på marknaden.

De nya papperen finns tillgängliga hos Canons nationella säljorganisationer, återförsäljare och i Canons Webshop.

Ny digital textilskrivare minskar vattenanvändning

FOREARTH 1800

Traditionella textiltryckningsmetoder förbrukar en stor mängd vatten – detta förändras nu enligt Kyocera som släpper nyheten Forearth på textilmässan ITMA2023 i juni.

Kyocera lanserar FOREARTH, en inkjet-textilskrivare utformad för att i princip eliminera all vattenanvändning. Skrivaren förväntas minska vattenföroreningar kopplade till tryckning, vilket är ett stort problem inom textil- och konfektionsindustrin, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Forearth tryck

Nyckelfunktionerna består enligt Kyocera av:

 • Vattenfritt koncept. Nyutvecklade pigment, förbehandlingsvätskor och efterbehandlingsvätskor minskar vattenförbrukningen med 99%. Detta allt-i-ett-system avger alla komponenter i en specifik sekvens från bläckstrålehuvudet, vilket minskar energiförbrukning eftersom det inte kräver storskalig utrustning för för- och efterbehandlingsprocesser.
 • Produktoberoende. Traditionellt digitaltryck kräver olika typer av färger för olika tyger. Genom ny färgteknologi och ett allt-i-ett-system, elimineras vanliga problem, såsom färgfasthet och ett hårdare känsla vid beröring. Denna teknologi möjliggör detaljerad utskrift på en mängd olika tyger, inklusive bomull, silke, polyester, nylon och andra tyger, med en enda maskin.
 • Platsoberoende. Traditionellt sett krävs närhet till vattenresurser på grund av tryckprocessens stora vattenförbrukning. Men FOREARTH använder endast en liten mängd vatten, vilket gör att produktion kan placeras i stort sätt var som helst och därmed närmare konsumenterna.
 • Förenklad process. En förenklad process för tryckning och torkning minskar antalet steg från design till produktion. Detta underlättar småskalig produktion och kortare leveranstider, vilket i sin tur minskar logistikkostnader och överskottslager.

– Genom att utnyttja vår patenterade teknologi har vi skapat FOREARTH-skrivaren för att adressera de miljöproblem som textil- och konfektionsindustrin står inför. Vår nya skrivare eliminerar inte bara i princip all vattenanvändning, utan minskar också logistikkostnader och överskottslager, vilket bidrar till ökad hållbarhet, säger Hideo Tanimoto, vd för Kyocera.

Ny version av GMG Color Server fokuserar på digitalt förpackningstryck

GMG ColorServer 1800

Stort fokus på att förbättra produktiviteten och effektivisera arbetsflöden inom digitalt förpackningstryck.

GMG, programvaruleverantör inom färgstyrning, har lanserat GMG ColorServer 5.4, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Nya funktioner inkluderar:

 • Förbättrade regler för ”channel mapping” som nu stödjer wildcards för specialfärger, vilket möjliggör automatisk hantering av oidentifierade kanaler baserat på förinställda kriterier.
 • Automatisk utjämning av mätdata, vilket resulterar i bättre färgprofiler.
 • Auto rasterize, som automatiskt hanterar flattening av filer, minskar behovet av manuellt arbete.

Med GMG ColorServer 5.4 kan våra kunder optimera sina processer. Vi har integrerat en rad nya funktioner som alla bidrar till att öka lönsamheten. Programvaran inkluderar nu också uppdateringsmeddelanden. Användare behöver inte längre aktivt söka efter nya versioner, säger Jens Bloeck, produktchef på GMG.

Läs mer om GMG ColorServer här.

Antalis

www.antalis.se

Gop

www.gop.se

Ricoh

www.ricoh.com

HP

www.hp.com

Kornit

www.kornit.com

Edvard Logo
Edvard Schneidler AB

08-632 51 00

eschneidler.se

Kompetens och lösningar till grafisk industri


Nyheter från Edvard Schneidler AB:

Ny CTP-serie från Fujifilm

WEBB Branschkoll logo
Branschkoll

070-566 09 52

www.branschkoll.se

Omvärldsbevakning Print, Promotion & Pack


Nyheter från Branschkoll:

Välkommen till nya Branschtorget

Canon

www.canon.se


Nyheter från Canon:

Plockmatic lanserar ny "booklet-maker"

Callas software

www.callassoftware.com

storbildsboalget
Storbildsbolaget

042-38 89 70

www.storbildsbolaget.se

TÄNK STORT gör det enkelt

scandraft.nya .il
Scandraft

031-68 69 30

www.scandraft.se

Material och tillbehör för bild, dekor och reklam


Nyheter från Scandraft:

PVC-fri halkskyddstejp

Lackskyddsfilm växer snabbt hos Scandraft

Vinyl som funkar i polarklimat

Fujifilm

www.fujifilm.com

Spandex logo
Spandex Sverige AB

0430-738 00

www.spandex.se

Spandex tillhandahåller innovation, kunskap och möjligheter på den globala marknaden för visuell kommunikation


Nyheter från Spandex Sverige AB:

Spandex nya breda sortiment av mer hållbara folier

NIZE Equipment

nizeequipment.com