Nästa generations förpackningspress från HP och Koenig & Bauer kommer 2023

HP-PageWide-T700i-Press-3_1800

För digitaltryck på både wellpapp och falskartong.

HP har i dagarna introducerat sin nya digitala press vid namn HP Pagewide T700 i. Det är en rullpress med en max bredd på 170 cm. Pressen är ett led i HPs fortsatta satsning mot förpackningsmarknaden.

Pressen är den andra som byggs i samarbete med Koenig & Bauer. 2015 lanserades T1100S som har uppgraderats sedan dess. Och nu kommer alltså nästa generation.

HP PWI Packaging Application Collage 1800
För tryck på både wellpapp och falskartong.

Pressen har en hastighet på 300 meter per minut och använder vattenbaserad färg vilket ska underlätta vid återvinningen av förpackningarna. Skrivhuvudena är HPs Thermal-inkjetteknik och företaget själva säger att det är lika hög tryckkvalitet som i offset.

Flexibiliteten och de korta intagstiderna ger en ökad produktionsekonomi även vid mindre tryckupplagor samtidigt som ledtiderna minskar, menar man.

– Vi lyssnade på våra kunders och marknadens behov när vi designade den nya Pagewide T700i. Nu mer än någonsin efterfrågar konverterare större flexibilitet och digitala förpackningar fortsätter att i grunden omvandla förpackningsförsörjningskedjan, säger Annette Friskopp, Global Head och General Manager, HP Pagewide Industrial i ett pressmeddelande.

Pressen kommer att finnas på marknaden i slutet av 2023.

Canon lovar ultrasnabb produktion med nya inkjetpressar

prostream r2 compact specification 1

Canon storsatsar på Drupa i slutet av maj och släpper bland annat nya inkjetpressar för stora volymer kommersiellt tryck.

”Både Prostream 2000-serien och pressen Prostream 3160 möjliggör ultrasnabb produktion, så att tryckerierna kan förflytta ännu större arbetsvolymer från offset och äldre tekniker.”

Nya Prostream 2000-serien är menad för både generella och specialiserade kommersiella tryckerier, som producerar högkvalitativa applikationer och som vill flytta över stora arbetsvolymer från offset till digitalt tryck, skriver man i ett meddelande.

Om Prostream 2000-serien körs i lägre hastighet kan papper på upp till 300 g/m2 hanteras.

Den nya serien består av två modeller – Prostream 2080 med 80 m per minut och Prostream 2133 med 133 m per minut – och de kan trycka ut dubbelsidigt med upp till 1 790 A4-sidor per minut i fyrfärg, eller 11 300 B2-ark per timme, motsvarande 58 miljoner A4-sidor per månad, på bredder upp till 558 mm.

Prostream3000 1800
Nya flaggskeppet Prostream 3160 från Canon.

Canon lanserar samtidigt det man kallar för ”flaggskeppsmodellen” i Prostream 3000-serien: Prostream 3160 med en tryckhastighet på 160 meter per minut.

”En ny pigmentbaserad uppsättning polymerbläck, som också finns i Prostream 2000-serien, säkerställer hög, konsekvent offsetliknande utskriftskvalitet till beräknad hastighet och utökar dessutom ytvikts- och hastighetsområdet för utskriftsmaterialet.”, skriver man i pressmeddelandet.

Nya Colorstream 8000-modeller

Canon Toucan heroshot RGB nobike 1800
Canon har utökat ColorStream 8000-serien med två nya modeller: ColorStream 8200 och 8110.

ColorStream 8000-serien får två nya modeller: ColorStream 8200 och 8110. ColorStream 8200 är nu seriens mest produktiva modell och har en maxhastighet på 200 meter per minut.

Med en maximal produktion på 2 700 A4-sidor per minut sägs pressen passa för affärskommunikation, transaktions- och boktryck och bipacksedlar.

Annons

Epsons nya skrivare för fine art

Epson p20500series

Epson kommer nu med en ny storformatsskrivare för professionella foton, fine art-utskrifter, affischer och inomhusskyltning.

Den nya 64-tums SC-P20500 är en uppföljare till SC-P20000 och målgruppen är främst fotolabb, kopieringsbutiker och skyltföretag.

Du får bland annat en 12-färgers bläckuppsättning med orange, grönt och violett bläck samt ett läge för ”over-coating” som ger förbättrad kontrast, bättre tonalitet och mindre bronsering på blanka medier.

Trots utökat antal färger är utskriftshastighet samma som tidigare – 19,2 kvm/tim.

p20500series Epson
Färger kommer i större påsar för att minimera materialåtgången.

Bläckförpackningarna är på 1,6 liter vilket nästan halverar antalet bläckbyten jämfört med föregångaren.

Hållbarhet

SC-P20500 uppfyller EnergyStar v3.1 och är mer hållbart tillverkad med bland annat 30 procent återvunnen plast. Bläckförpackningarna på 1,6 liter minskar användningen av plast med 90 procent per liter jämfört med bläckpatroner.

Den nya skrivaren kommer att visas på Drupa, hall 5, monter D20, i Düsseldorf från 28 maj till 7 juni 2024.

Annons

Canons första vattenbaserade inkjet-etikettpress

ls2000

På Drupa finns Canons nya digitala etikettpress Labelstream LS2000 med sin första förhandsvisning utanför Japan.

Labelstream LS2000 är Canons första vattenbaserade inkjet-etikettpress. Den är byggd för etikettryck i industriell skala och blir tillgänglig i Europa under 2025.

Den trycker CMYK plus vitt på självhäftande substrat, med en ny bläckuppsättning framtagen för att uppfylla säkerhetsstandarder för livsmedel.

På Drupa visar man upp Labelstream LS2000 som producerar etiketter på papper och filmmaterial, som sedan är klara för lackering, stansning och slitsning på en fristående konverteringsenhet från Grafisk Maskinfabrik, skriver man i ett pressmeddelande.

Annons

Agfas nya portfölj av storformatsskrivare

PR PBN2024 combo headline 1200x600 800x400 1

Agfa har i kölvattnet av sitt samarbete med EFI nu lanserat nya modeller av sina storformatsskrivare.

Så här beskriver man de lanserade printrarna:

Jeti Condor RTR5200 HS – Har en bredd på 5,2 meter och producerar rulle-till-rulle med hastigheter upp till 672 m²/h.

Jeti Bronco H3300 S – En 3,3 meter breda UV-LED bläckstråleskrivare hanterar skylt- och displayjobb i sex färger plus vit, med en valfri primer. Bronco kommer med två rader skrivarhuvuden men kan uppgraderas till fyra rader för att öka produktiviteten.

Anapurna Ciervo H3200 – 3,2 meter breda hybridprinter har fått en produktivitetshöjning på nästan 70 procent jämfört med sin föregångare, samt har kapacitet för kontinuerlig matning av upp till fyra styva material samtidigt.

Annons

Mimakis nya planprinter tar ännu större format

Mimaki JFX600 2531 1143x560 1800

Den nya uv-skrivaren printar direkt på glas- och plywoodskivor. Ett svar på marknadens efterfrågan på en större utskriftsstorlek, enligt tillverkaren.

Mimaki har lanserat en ny printer i JFX-familjen som gör att skyltproducenter kan printa i ännu större format. 2021 lanserades en modell med utskriftsbädden 2,5 x 1,3 meter. Nu följer tillverkaren upp med en större maskin med tre meters längd.

Direktprint på material

Produktiviteten och en maximal upplösning på 1 200 dpi är samma som tidigare, men enligt Mimaki ger den nya modellen JFX600-2531 nya möjligheter för tryckerier, särskilt inom arkitektoniska tillämpningar. Den nya planprintern kan printa direkt på sådana material inom detta område. Vanliga substrat är till exempel glas och plywood som oftast har standardstorleken 3 000 millimeter.

”Vid utskrift på dessa substrat appliceras vanligtvis en tryckt film på ytan, så direktutskrift gör att den ursprungliga ytstrukturen på substratet finns kvar, med undantag för designområdet.”, skriver Mimaki i ett pressmeddelande.

Print på vardera sida

En funktion som Mimaki valt att ta med sig från den tidigare modellen är 2,5D-utskriftsfunktionen för att skapa texturlager på ytan av utskriften. Exklusivt för den nya modellen är dock Toggle print function. Det är en funktion som syftar till att effektivisera produktionen ytterligare genom att göra det möjligt att printa samtidigt på ena och andra sidan av utskriftsbädden. Medan operatören gör manuella moment, som att byta ut, fixera och rengöra ytan på ett substrat, fortsätter planprintern att skriva ut på andra sidan.

Ny serie med skärplottrar

Man har också tagit fram en ny serie skärplottrar i samband med lanseringen av den större planprintsmodellen. Den senaste CFX-serien består enligt Mimaki av tre avancerade skärplottrar med högre hastigheter och förbättrad noggrannhet.

– Som en pionjär inom uv-teknik, är vi glada att tillkännage en högkvalitativ, högpresterande uv-utskriftslösning som läggs till vår omfattande portfölj, som kommer att tjäna till att ytterligare utöka på applikationer för utskriftstjänsteleverantörer. Vi förstår hur viktigt det är för tryckerier att kunna erbjuda mångsidiga substrat, särskilt när de expanderar till nya tillämpningar, så vi har skapat båda produkterna som svar på marknadens efterfrågan.

Arjen Evertse, general manager inom försäljning för Mimaki Europe
Annons

Komori släpper snabb B2-press – 6 000 ark i timmen

J throne29 1800

Digitalpressen J-throne 29 omkullkastar gemene mans uppfattningar om digitaltryck, enligt tillverkaren.

Den arkmatade digitalpressen med uv-inkjetteknik har en utskriftshastighet på 6 000 ark i timmen för enkelsidig utskrift. Enligt Komori är det den snabbaste utskriftshastigheten för inkjetpressar i storleksklassen B2+.

”J-throne 29 levererar världens bästa ROI (beräkning av avkastningen på investeringen, red anm) genom överväldigande hastighet och prestanda, vilket omkullkastar konventionella uppfattningar om digitaltryck.”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

3 000 ark i duplex

Vid dubbelsidig utskrift är produktiviteten 3 000 ark. Den bidragande faktorn som gör det möjligt är enligt företaget den ”högprecisionsmekanism” som bygger på Komoris hundraåriga framgångar inom offsetbranschen.

Det maximala arkformatet som kan hanteras i pressen är 585 × 750 millimeter. Printupplösningen är 1200 dpi.

Ingen förbehandling av papper

Digitalpressen är utrustad med Komoris egenutvecklade bildteknik. Det nyutvecklade uv-bläcket ger kapacitet att trycka på ett brett spektrum av substrat. Företaget nämner exempelvis bestruket och obestruket papper och kartong utan behov av förbehandling och menar att J-Throne passar för olika typer av tryck såsom civil-, special- och förpackningstryck.

Andra arkmatade digitalpressar i Komoris portfölj är Impremia IS29s och Impremia NS40. Den nya J-throne 29 kommer för första gången visas publikt på Drupa-mässan i år.

Annons

Roland DG släpper bläckskrivare för skyltmarknaden

dgxpress er series banner 1800

En ny inkjetskrivare tar plats i Roland DG:s storformatsserie Dgxpress.

Eko-solvent-skrivaren ER-641 64 har ett större skrivhuvud och kan enligt Roland DG släppa ut finare bläckdroppar med högre densitet på substrat med ny kontroll- och styrningsteknik. Enligt tillverkaren når utskriftsproduktiviteten upp till 25,5 kvadratmeter i timmen i 900 x 600 dpi-läge för pvc-utskrifter. Vad gäller bannerutskrifter, 600 x 1200 dpi, uppgår produktiviteten till 43,5 kvadratmeter per timme.

Enligt Roland DG kan ER-641 producera vacker grafik som kombinerar livfulla färger, neutrala gråtoner, mjuka graderingar och naturliga hudtoner, även med fyrfärgstryck. För optimering av färgåtergivning och färgrymd kommer skrivaren med utskriftsinställningen True Rich Color 3 ”för att uppnå en unik kombination av livfullhet och naturligt utseende i en enda bild”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Storformatsskrivaren levereras med ripp-programvaran VersaWorks 6 som standard.

Dgxpress-serien lanserades för signage-marknaden i fjol, då med två uv-bläckmodeller och en eko-solvent-modell.

– Genom att lägga till den ännu mer prisvärda ER-641 i sortimentet kan vi nu erbjuda fler kunder den överlägsna bildkvalitet och tillförlitlighet som är våra främsta styrkor, säger Tony Miller, chef för Roland DG:s division för global försäljning och marknadsföring.

Annons
Annons

HP lanserar digitalpressar och smarta verktyg

120K 1800

HP har utvecklat en ny generation B2-pressar, en nyhet för kommersiellt säkerhetstryck samt vad de kallar är ”den snabbaste smalbaniga digitalpressen på marknaden”.

HP lanserar två nya generationens B2-pressar – HP Indigo 120K och HP Indigo 18K.

Enligt HP sätter 120K-pressen en ny standard för digital högvolymproduktion genom förstklassig produktivitet. Digitalpressen sägs främja drifttid och tillförlitlighet och gör det möjligt att reducera operatörens inblandning i driften. Tryckhastigheten når upp till 6 000 ark per timme och har 90 procents upptid. 120K är konstruerad för att leverera tiotusentals B2-ark varje dag och producerar över 2 miljoner B2-ark per månad.

Den nya pressen kommer också med ett nytt utskriftsläge, Eco, som enligt HP får ner klickpriset genom att på ett intelligent sätt skapa en levande bild med mindre bläck.

Ytterligare två maskinnyheter

Tillverkaren tar också en ny press för kommersiellt säkerhetstryck till marknaden. Indigo 7K Secure har utvecklats i samarbete med Jura JSP och ökar enligt HP produktiviteten genom att leverera alla typer av tryckjobb i ett pass.

Dessutom släpper HP vad de menar är den snabbaste smalbaniga digitalpressen på marknaden – HP Indigo V12. Baserat på lyckade betainstallationer är det HP:s första press som utnyttjar tekniken LEPx-technology.

Smarta utskriftslägen

I samband med de nya maskinsläppen introduceras även två nya utskriftslägen. Enligt HP är det avancerade sådana som gör det möjligt för operatörer att producera jobb mer ekonomiskt och effektivt. Preflight är en AI-baserad maskininlärningsalgoritm som lär sig kundernas preferenser och förutsäger automatiskt vilket utskriftsläge som är lämpligt och relevant att använda. Det andra utskriftsläget AAA 2.0 (Auto Alert Agent) advanced, även det en maskininlärningsalgoritm, syftar till ökar utskriftsproduktiviteten utan mänsklig inblandning.

Automation i fokus

Det finns även nyheter för att övervaka och optimera utskriftsprocessen. PrintOS production beat support gör det möjligt för användaren att inte bara samla in data i realtid och övervaka HP-pressar på produktionsgolvet utan även analog tryck- och efterbehandlingsutrustning vilket på så vis digitaliserar hela produktionen, enligt HP.

HP erbjuder även HP Indigo PQ Maestro, en ”intelligent uppstartsguide” som optimerar pressens prestanda, samt autonoma mobila robotar som kan överföra tryckjobb från pressen till efterbehandlingen. Enligt HP frigör det tid för operatören och sparar upp till två timmar om dagen per press.

Annons

Canons arkmatade V-serie är nu helt Fogra-certifierad

canon

Canons tonermaskiner, Imagepress V1350 samt V900-serien, har fått Fogras PSD-certifiering (Process Standard Digital).

Båda pressarna fick högsta Print Quality Class och betyget A för färgåtergivning, och Fogra konstaterade att enhetlighet och upplösning uppfyllde deras standarder, enligt att pressmeddelande.

Resultatet uppnåddes med både Canons och Fierys printservrar.

Sedan lanseringen i december 2022 respektive maj 2023, har över 1 600 enheter i Imagepress V900-serien och över 120 Imagepress V1350-enheter installerats inom EMEA-regionen. Imagepress V1000 har över 660 installationer. Modellen lanserades i april 2022 och fick Fogra-certifiering i augusti 2022.

Annons

EFI vässar serie för skylt- och displaymarknaden

efi vutek

Nya Vutek-serien med utskriftsbredder upp till fem meter finns nu i uppdaterade modeller.

Electronics for imaging (EFI) har gjort ett omtag på sin storformatsserie och lanserar nu Vutek h+. De nya maskinversionerna, som kan hantera både rullar och skivor, har enligt tillverkaren förbättrat såväl utskriftsmöjligheter som mediahantering för att till exempel ge användare bättre produktivitet, utskriftskvalitet, stabilitet och lönsamhet.

Hybridmaskinerna, speciellt riktade mot skylt- och displaymarknaden, finns i 3 och 5 meters utskriftsbredd, h3+ respektive h5+.

Fler än 300 installationer globalt

EFI:s Todd Zimmerman, general manager för affärsområdet Display Graphics och OEM Inks, säger i ett pressmeddelande att de är glada över att få ut dessa nya skrivare på marknaden.

– Vutek-skrivare har varit ledande i hybridkategorin inom skylt- och displaygrafik i mer än två decennier, med mer än 300 installationer över hela världen. Vutek h+-serien är ett svar på några av våra kunders viktigaste smärtpunkter, allt samtidigt som vi förbättrar användarvänligheten och erbjuder de
miljövänliga fördelar med LED som du förväntar dig av EFI Vuteks-teknik.

Hanterar skivor bättre

En av de mer väsentliga förbättringarna EFI gjort i Vutek H+-serien är för mediahanteringen. Ett uppgraderat vakuumbord, med dubblerad vakuumkraft ska ge operatören en bättre kontroll av tjockare media och material.

Serien kommer med följande färgkonfigurationer som tillval: CMYK x 2 + W + Clear, CMYK x 2 + 2W och CMYK x 2 + Clear.

Två lackvarianter finns

För användare av den nya storformatsserien öppnas också möjligheten att använda två lackvarianter i bläckutskrifterna – UltraClear Coat- och Endura Clear. Enligt EFI kan de tryckas på hela ytan (utfallande tryck) eller användas som spotlack på utvalda områden för att ge färglyster eller specialeffekter till grafik. Ett annat användningsområde är för att ge det printade motivet en skyddande beläggning.

Lackerna trycks inline, samtidigt med bilden, med en blank eller matt finish. Maskinerna har också fått ett nytt utskriftsläge som tillval, Gloss+. Det är en mjukvarufunktion som reglerar härdningsprocessen.

Annons
NIZE Equipment

nizeequipment.com

Fujifilm

www.fujifilm.com

Callas software

www.callassoftware.com

Edvard Logo
Edvard Schneidler AB

08-632 51 00

eschneidler.se

Kompetens och lösningar till grafisk industri


Nyheter från Edvard Schneidler AB:

Skräddarsydda well-förpackningar med en "boxmaker" från Kolbus

Ny CTP-serie från Fujifilm

Antalis

www.antalis.se

Ricoh

www.ricoh.com

HP

www.hp.com

induktaTech color cmyk
Indukta Technologies AB

033-23 70 62

www.induktatech.se

En maskinsäker framtid

storbildsboalget
Storbildsbolaget

042-38 89 70

www.storbildsbolaget.se

TÄNK STORT gör det enkelt

Gop

www.gop.se

ACP logo colour white
ACP Systems AB

033-22 21 60

www.acpsystems.se

Hållbar produktmärkning för tillverkningsindustrin

Kornit

www.kornit.com

Indukta RGB JPG
Indukta AB

033-23 70 50

www.indukta.se

Produkter som ger kraft åt skapandet

ni solutions logo 1
NI Solutions

08-555 762 80

www.ni.se

Vi säkrar er mediaproduktion

WEBB Branschkoll logo
Branschkoll

070-566 09 52

www.branschkoll.se

Omvärldsbevakning Print, Promotion & Pack


Nyheter från Branschkoll:

Välkommen till nya Branschtorget