Kodaks Prinergy ansluter nu enkelt till Adobe Creative Suite

Pressbild

Den nya versionen av Kodaks mjukvara ger ökad prestanda och gör den digitala infrastrukturen för samarbete med kunder säkrare.

Kodaks lanserar Prinergy Insite Portals Version 10.0 med fokus på användarvänlighet och säkerhet. Den nya versionen förbättrar, enligt Kodak, även Prinergy Insite Prepress Portal (IPP) och Creative Workflow (ICW), skriver företaget i ett pressmeddelande.

Huvudpunkter

  • Användarvänlighet: Mindre scrollande med ”kollapsbara” listor i Insite Prepress Portal.
  • Säkerhet: Tvåfaktorsautentisering vid inloggning, vilket förbättrar säkerheten för användarnas data och personligt Identifierbar Information. Integration av OAuth för Microsoft Office 365 i IPP och ICW, vilket erbjuder ytterligare ett säkerhetslager.
  • Integration: Insite Gateway-plugin, som först släpptes i version 9.5, möjliggör nu en sömlös anslutning mellan Adobe Creative Suite och Prinergy Insite Prepress Portal, vilket underlättar överföringen av PDF-filer till IPP-servern.

Dags för Fujifilm att visa upp nya tonerpressen i B2-format

Fujifilm Revoria GC12500

Drupa närmar sig med stormsteg och Fujifilm ska för första gången visa upp sina nya B2 tonerpress för en bredare publik.

Fujifilm har sålt 300 Jet Press 750S, en B2-press med inkjet, och nu kommer man alltså också erbjuda ett alternativ med torr toner i och med Revoria Press GC12500.

Pappersformatet som kan köras i Revoria Press GC12500 är 750 mm x 662 mm – vilket man själva kallar för ”B2XL size”. Normala B2-formatet är 728 x 515 mm.

6 A4 får plats på arket och pressen trycker med en hastighet på 2 500 ark per timme.

Annons

Durst Group utvidgar P5-serien med version för tryck på förpackningsmaterial

durst p5 pack

Den nya maskinen är en högautomatiserad lösning för digitalt tryck på förpacknings- och displaymaterial.

Med P5 PACK-serien lanserar Durst Group en utskriftslösning som är specialanpassad för produktion av wellpappdisplayer och förpackningar. Den nya modellen kalla man P5 350 HS PACK

– Den modulära designen på P5-teknikplattformen gör att vi kan utveckla nya produkter för ett brett spektrum av applikationer. Vi identifierar marknadskrav och integrerar dem i vår utvecklingsprocess,” säger Andrea Riccardi på Durst.

Hög automatisering

P5 PACK-serien är utrustad med alla funktioner som möjliggör effektiv utskriftsproduktion av wellpapp. Automatiserade hållare för wellpappkanter förhindrar kollisioner mellan skrivhuvudena och substraten. Bredd och höjd ställs automatiskt, vilket avsevärt minskar inställningstiden.

Vakuumsystemets sugkraft på utskriftsbältet är ökat med upp till 40 procent jämfört med konventionella system. Detta innebär att även tunga och böjda wellpappskivor kan plattas till och skrivas ut rent.

P5 350 HS PACK kan kombineras med Durst Automat MT för automatisk matning och stapling. Hela utskriftsprocessen övervakas kontinuerligt av övervakningskameror.

– Med Automat MT kan vi kartlägga olika nivåer av automation, från 3/4 till full automation. Detta gör att vi kan höja våra kunders produktivitet till en ny nivå, enligt Christian Harder, på Durst.

Ny färg

Som en del av P5 PACK-serien introducerar Durst ett nytt bläck som är speciellt anpassat för tryckning av displayer och förpackningar.

Luvera Led säger man har lukt och hög slitstyrka. Med detta nya bläck har Durst lyckats täcka ett ännu bredare färgomfång för att ge displayer och förpackningar en hög nivå av livfullhet.

Tillgängligheten för P5 PACK-serien är planerad till tredje kvartalet 2024.

Annons

Effektivare inköp, arbetsflöde och logistik med nya Gelato Connect

Gelato

Gelato introducerar Gelato Connect, en mjukvaruplattform som kopplar samman inköp, arbetsflöden och logistik för att optimera effektiviteten och lönsamheten hos tryckerier.

Gelato har 140 tryckerier i 32 länder som redan använder mjukvaran för alla ordrar i Gelatos plattform. Lanseringen innebär att tryckerier nu kan använda mjukvaran för jobb som inte är kopplade till Gelato.

PODD: Vill du lyssna på en längre podd där Gelatos grundare Henrik Müller-Hansen berättar om bakgrunden till lanseringen och vad Gelato Connect är för något så finns den här.

Gelato Connect består inledningsvis av tre delar:

  1. Inköp – Här får tryckerier ta del av Gelatos inköpsavtal kring förbrukningsmaterial och produkter. Här finns inledningsvis leverantörer av olika profilprodukter som kläder, muggar med mera från leverantörer som Neutral och Stanley Stella. (video)
  2. Arbetsflöde – Här ska man kunna hantera hela sin produktion över samtliga maskiner från pre-press till färdig produkt. (video)
  3. Logistik – Ta del av Gelatos omfattande avtal inom logistik med runt 60 fraktleverantörer. Gelato ser till att alla kopplingar till de olika leverantörernas plattformar fungerar och man hanterar också etiketter och adressverifieringar. (video)

En av de första kunderna är brittiska ESP Colour. I Filmerna som presenterar lösningen finns intervjuer med personer från svenska Exakta och norska Los Digital.

Enligt en studie gjord av McKinsey så kan lönsamheten för ett tryckeri som använder mjukvaran öka med 3-7 procentenheter.

Man planerat för en fullskalig lansering under Drupa. Läs mer om den nya tjänsten på www.gelato.com/gelato-connect.

Annons

Canon lovar ultrasnabb produktion med nya inkjetpressar

prostream r2 compact specification 1

Canon storsatsar på Drupa i slutet av maj och släpper bland annat nya inkjetpressar för stora volymer kommersiellt tryck.

”Både Prostream 2000-serien och pressen Prostream 3160 möjliggör ultrasnabb produktion, så att tryckerierna kan förflytta ännu större arbetsvolymer från offset och äldre tekniker.”

Nya Prostream 2000-serien är menad för både generella och specialiserade kommersiella tryckerier, som producerar högkvalitativa applikationer och som vill flytta över stora arbetsvolymer från offset till digitalt tryck, skriver man i ett meddelande.

Om Prostream 2000-serien körs i lägre hastighet kan papper på upp till 300 g/m2 hanteras.

Den nya serien består av två modeller – Prostream 2080 med 80 m per minut och Prostream 2133 med 133 m per minut – och de kan trycka ut dubbelsidigt med upp till 1 790 A4-sidor per minut i fyrfärg, eller 11 300 B2-ark per timme, motsvarande 58 miljoner A4-sidor per månad, på bredder upp till 558 mm.

Prostream3000 1800
Nya flaggskeppet Prostream 3160 från Canon.

Canon lanserar samtidigt det man kallar för ”flaggskeppsmodellen” i Prostream 3000-serien: Prostream 3160 med en tryckhastighet på 160 meter per minut.

”En ny pigmentbaserad uppsättning polymerbläck, som också finns i Prostream 2000-serien, säkerställer hög, konsekvent offsetliknande utskriftskvalitet till beräknad hastighet och utökar dessutom ytvikts- och hastighetsområdet för utskriftsmaterialet.”, skriver man i pressmeddelandet.

Nya Colorstream 8000-modeller

Canon Toucan heroshot RGB nobike 1800
Canon har utökat ColorStream 8000-serien med två nya modeller: ColorStream 8200 och 8110.

ColorStream 8000-serien får två nya modeller: ColorStream 8200 och 8110. ColorStream 8200 är nu seriens mest produktiva modell och har en maxhastighet på 200 meter per minut.

Med en maximal produktion på 2 700 A4-sidor per minut sägs pressen passa för affärskommunikation, transaktions- och boktryck och bipacksedlar.

Annons

Epsons nya skrivare för fine art

Epson p20500series

Epson kommer nu med en ny storformatsskrivare för professionella foton, fine art-utskrifter, affischer och inomhusskyltning.

Den nya 64-tums SC-P20500 är en uppföljare till SC-P20000 och målgruppen är främst fotolabb, kopieringsbutiker och skyltföretag.

Du får bland annat en 12-färgers bläckuppsättning med orange, grönt och violett bläck samt ett läge för ”over-coating” som ger förbättrad kontrast, bättre tonalitet och mindre bronsering på blanka medier.

Trots utökat antal färger är utskriftshastighet samma som tidigare – 19,2 kvm/tim.

p20500series Epson
Färger kommer i större påsar för att minimera materialåtgången.

Bläckförpackningarna är på 1,6 liter vilket nästan halverar antalet bläckbyten jämfört med föregångaren.

Hållbarhet

SC-P20500 uppfyller EnergyStar v3.1 och är mer hållbart tillverkad med bland annat 30 procent återvunnen plast. Bläckförpackningarna på 1,6 liter minskar användningen av plast med 90 procent per liter jämfört med bläckpatroner.

Den nya skrivaren kommer att visas på Drupa, hall 5, monter D20, i Düsseldorf från 28 maj till 7 juni 2024.

Annons

Canons första vattenbaserade inkjet-etikettpress

ls2000

På Drupa finns Canons nya digitala etikettpress Labelstream LS2000 med sin första förhandsvisning utanför Japan.

Labelstream LS2000 är Canons första vattenbaserade inkjet-etikettpress. Den är byggd för etikettryck i industriell skala och blir tillgänglig i Europa under 2025.

Den trycker CMYK plus vitt på självhäftande substrat, med en ny bläckuppsättning framtagen för att uppfylla säkerhetsstandarder för livsmedel.

På Drupa visar man upp Labelstream LS2000 som producerar etiketter på papper och filmmaterial, som sedan är klara för lackering, stansning och slitsning på en fristående konverteringsenhet från Grafisk Maskinfabrik, skriver man i ett pressmeddelande.

Annons

Agfas nya portfölj av storformatsskrivare

PR PBN2024 combo headline 1200x600 800x400 1

Agfa har i kölvattnet av sitt samarbete med EFI nu lanserat nya modeller av sina storformatsskrivare.

Så här beskriver man de lanserade printrarna:

Jeti Condor RTR5200 HS – Har en bredd på 5,2 meter och producerar rulle-till-rulle med hastigheter upp till 672 m²/h.

Jeti Bronco H3300 S – En 3,3 meter breda UV-LED bläckstråleskrivare hanterar skylt- och displayjobb i sex färger plus vit, med en valfri primer. Bronco kommer med två rader skrivarhuvuden men kan uppgraderas till fyra rader för att öka produktiviteten.

Anapurna Ciervo H3200 – 3,2 meter breda hybridprinter har fått en produktivitetshöjning på nästan 70 procent jämfört med sin föregångare, samt har kapacitet för kontinuerlig matning av upp till fyra styva material samtidigt.

Annons

Mimakis nya planprinter tar ännu större format

Mimaki JFX600 2531 1143x560 1800

Den nya uv-skrivaren printar direkt på glas- och plywoodskivor. Ett svar på marknadens efterfrågan på en större utskriftsstorlek, enligt tillverkaren.

Mimaki har lanserat en ny printer i JFX-familjen som gör att skyltproducenter kan printa i ännu större format. 2021 lanserades en modell med utskriftsbädden 2,5 x 1,3 meter. Nu följer tillverkaren upp med en större maskin med tre meters längd.

Direktprint på material

Produktiviteten och en maximal upplösning på 1 200 dpi är samma som tidigare, men enligt Mimaki ger den nya modellen JFX600-2531 nya möjligheter för tryckerier, särskilt inom arkitektoniska tillämpningar. Den nya planprintern kan printa direkt på sådana material inom detta område. Vanliga substrat är till exempel glas och plywood som oftast har standardstorleken 3 000 millimeter.

”Vid utskrift på dessa substrat appliceras vanligtvis en tryckt film på ytan, så direktutskrift gör att den ursprungliga ytstrukturen på substratet finns kvar, med undantag för designområdet.”, skriver Mimaki i ett pressmeddelande.

Print på vardera sida

En funktion som Mimaki valt att ta med sig från den tidigare modellen är 2,5D-utskriftsfunktionen för att skapa texturlager på ytan av utskriften. Exklusivt för den nya modellen är dock Toggle print function. Det är en funktion som syftar till att effektivisera produktionen ytterligare genom att göra det möjligt att printa samtidigt på ena och andra sidan av utskriftsbädden. Medan operatören gör manuella moment, som att byta ut, fixera och rengöra ytan på ett substrat, fortsätter planprintern att skriva ut på andra sidan.

Ny serie med skärplottrar

Man har också tagit fram en ny serie skärplottrar i samband med lanseringen av den större planprintsmodellen. Den senaste CFX-serien består enligt Mimaki av tre avancerade skärplottrar med högre hastigheter och förbättrad noggrannhet.

– Som en pionjär inom uv-teknik, är vi glada att tillkännage en högkvalitativ, högpresterande uv-utskriftslösning som läggs till vår omfattande portfölj, som kommer att tjäna till att ytterligare utöka på applikationer för utskriftstjänsteleverantörer. Vi förstår hur viktigt det är för tryckerier att kunna erbjuda mångsidiga substrat, särskilt när de expanderar till nya tillämpningar, så vi har skapat båda produkterna som svar på marknadens efterfrågan.

Arjen Evertse, general manager inom försäljning för Mimaki Europe
Annons

Komori släpper snabb B2-press – 6 000 ark i timmen

J throne29 1800

Digitalpressen J-throne 29 omkullkastar gemene mans uppfattningar om digitaltryck, enligt tillverkaren.

Den arkmatade digitalpressen med uv-inkjetteknik har en utskriftshastighet på 6 000 ark i timmen för enkelsidig utskrift. Enligt Komori är det den snabbaste utskriftshastigheten för inkjetpressar i storleksklassen B2+.

”J-throne 29 levererar världens bästa ROI (beräkning av avkastningen på investeringen, red anm) genom överväldigande hastighet och prestanda, vilket omkullkastar konventionella uppfattningar om digitaltryck.”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

3 000 ark i duplex

Vid dubbelsidig utskrift är produktiviteten 3 000 ark. Den bidragande faktorn som gör det möjligt är enligt företaget den ”högprecisionsmekanism” som bygger på Komoris hundraåriga framgångar inom offsetbranschen.

Det maximala arkformatet som kan hanteras i pressen är 585 × 750 millimeter. Printupplösningen är 1200 dpi.

Ingen förbehandling av papper

Digitalpressen är utrustad med Komoris egenutvecklade bildteknik. Det nyutvecklade uv-bläcket ger kapacitet att trycka på ett brett spektrum av substrat. Företaget nämner exempelvis bestruket och obestruket papper och kartong utan behov av förbehandling och menar att J-Throne passar för olika typer av tryck såsom civil-, special- och förpackningstryck.

Andra arkmatade digitalpressar i Komoris portfölj är Impremia IS29s och Impremia NS40. Den nya J-throne 29 kommer för första gången visas publikt på Drupa-mässan i år.

Annons

Roland DG släpper bläckskrivare för skyltmarknaden

dgxpress er series banner 1800

En ny inkjetskrivare tar plats i Roland DG:s storformatsserie Dgxpress.

Eko-solvent-skrivaren ER-641 64 har ett större skrivhuvud och kan enligt Roland DG släppa ut finare bläckdroppar med högre densitet på substrat med ny kontroll- och styrningsteknik. Enligt tillverkaren når utskriftsproduktiviteten upp till 25,5 kvadratmeter i timmen i 900 x 600 dpi-läge för pvc-utskrifter. Vad gäller bannerutskrifter, 600 x 1200 dpi, uppgår produktiviteten till 43,5 kvadratmeter per timme.

Enligt Roland DG kan ER-641 producera vacker grafik som kombinerar livfulla färger, neutrala gråtoner, mjuka graderingar och naturliga hudtoner, även med fyrfärgstryck. För optimering av färgåtergivning och färgrymd kommer skrivaren med utskriftsinställningen True Rich Color 3 ”för att uppnå en unik kombination av livfullhet och naturligt utseende i en enda bild”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Storformatsskrivaren levereras med ripp-programvaran VersaWorks 6 som standard.

Dgxpress-serien lanserades för signage-marknaden i fjol, då med två uv-bläckmodeller och en eko-solvent-modell.

– Genom att lägga till den ännu mer prisvärda ER-641 i sortimentet kan vi nu erbjuda fler kunder den överlägsna bildkvalitet och tillförlitlighet som är våra främsta styrkor, säger Tony Miller, chef för Roland DG:s division för global försäljning och marknadsföring.

Annons
Annons
Indukta RGB JPG
Indukta AB

033-23 70 50

www.indukta.se

Produkter som ger kraft åt skapandet

NIZE Equipment

nizeequipment.com

WEBB Branschkoll logo
Branschkoll

070-566 09 52

www.branschkoll.se

Omvärldsbevakning Print, Promotion & Pack


Nyheter från Branschkoll:

Välkommen till nya Branschtorget

Ricoh

www.ricoh.com

induktaTech color cmyk
Indukta Technologies AB

033-23 70 62

www.induktatech.se

En maskinsäker framtid

Antalis

www.antalis.se

Gop

www.gop.se

Fujifilm

www.fujifilm.com

Kornit

www.kornit.com

HP

www.hp.com

ni solutions logo 1
NI Solutions

08-555 762 80

www.ni.se

Vi säkrar er mediaproduktion

Callas software

www.callassoftware.com

storbildsboalget
Storbildsbolaget

042-38 89 70

www.storbildsbolaget.se

TÄNK STORT gör det enkelt

ACP logo colour white
ACP Systems AB

033-22 21 60

www.acpsystems.se

Hållbar produktmärkning för tillverkningsindustrin

Edvard Logo
Edvard Schneidler AB

08-632 51 00

eschneidler.se

Kompetens och lösningar till grafisk industri


Nyheter från Edvard Schneidler AB:

Skräddarsydda well-förpackningar med en "boxmaker" från Kolbus

Ny CTP-serie från Fujifilm