Kodak lanserar nya färger för inkjet
Vattenbaserade inkjetfärger, med en färgåtergivning som konkurrerar med traditionell offset, lanseras av Kodak.
Kodak lanserar Kodachrome inkjetfärger, framtagen för Kodak Ultrastream inkjetteknologi. Den nya färgen har, enligt Kodak, många fördelar och konkurrerar med traditionell offset när det gäller färgåtergivning, skriver företaget i ett pressmeddelande.
Kodak menar att färgen i kombination med deras Ultrastream gör det möjligt att flytta fler jobb från traditionella tryckprocesser till digitalt tryck.
Nyckelpunkter
- Malningsprocessen för pigment säkerställer färgintensitet och stabilitet på ett brett spektrum av substrat.
- Färgerna ger 95 procent större färgrymd än Swop (weboffset) och 39 procent större än Gracol (arkoffset).
- Kodachrome sägs vara mer hållbar och säkrare än konventionella lösningsmedelsbaserade färger, eftersom den är vattenbaserad samt fri från PVC och ftalater.
– Kodak har varit banbrytande inom inkjet i 56 år, våra nya Kodachromefärger är utformade för att leverera utmärkt tryckresultat och maximera produktivitet för våra kunder, säger Jim Continenza, vd för Kodak.
Inkjetbläck från Riso certifieras med Svanen
Valezus-bläcken har fått den nordiska miljömärkningen.
Skrivartillverkaren Riso har certifierat inkjetbläck med den nordiska Svanen-märkningen. Certifieringen gäller bläcken till den arkmatade Valezus-produktionsskrivare som printar i hastigheter upp till 330 sidor i minuten, vilket Branschkoll tidigare rapporterat om.
”Riso är stolta över att bläcken för Valezus V2 har granskats av Svanen och uppfyller kriterierna enligt Svanens krav 041 för tryckerier och trycksaker. De kan därför användas i Svanenmärkta trycksaker”, skriver Lars Anderson, regional dealer manager för Riso i Norden, i ett Linkedin-inlägg.
Ny hybridkartong för krävande tryck och förpackningar
Algro Volume ska möta ”höga krav på finish, styvhet och bulk”.
Algro Volume är en ny kartong från papperstillverkaren Sappi Europe som riktar sig till både tryckta grafiska produkter och förpackningar. Kartongens uppbyggnad består av BCTMP (blekt kemisk-termomekanisk pappersmassa) i kärnan och långfibrig cellulosa på ytskikten för styrka och styvhet.
För höga krav
”Den är perfekt för krävande förpackningslösningar och andra grafiska tryckprodukter med höga krav på finish, styvhet och bulk.”, skriver återförsäljaren Papyrus på sin hemsida och som erbjuder kartongprodukten i sitt sortiment.
Lådor och skyltar
Algro Volume finns i flera ytvikter, från 220 till 380 gram, och är anpassad för offset, screentryck och flexotryck. Hybridkartongen lämpar sig för lådor och skyltar, men passar i ett urval även för vykort och andra trycksaker, papperskassar och omslag, enligt Papyrus.
Sappi tillverkar Algro Volume på sitt bruk i Maastricht, Nederländerna, av 100 procent jungfrufiber, enligt ett pressmeddelande. Kartongprodukten kan fås med PEFC- och FSC Mix Credit-certifiering från lager och ska vara leksakssäker och godkänd för kontakt med livsmedel.
Xanté släpper vidareutveckling av uv-flatbädd
Modellen lanseras med nya funktioner som ökad hastighet och 3D-texturprint.
Xanté presenterar flatbäddsskrivaren X-24 med UV-härdning. Maskinen är en vidareutveckling av modellen X-16 och har fått förbättrad hastighet och funktioner för att printa 3D-texturer. Skrivaren är utformad för att möta kraven på precision och flexibilitet inom skylt- och specialgrafik, enligt tillverkaren.
Printar utfallande
X-24-modellen är utrustad med dubbla Epson i3200-huvuden och kan printa CMYK plus vitt eller med dubbelt CMYK för mer högupplösta prints. Den har en 24 x 18 tums flatbädd och kan printa utfallande (så kallat full bleed) på upp till sex tum tjocka material, till exempel trä, metall och glas. Flatbäddsskrivaren kan även hantera rundade ytor.
Programvara för detaljerade 3D-texturer
Enligt Xanté inkluderar den nya modellen iQueue 16, en Adobe-baserad programvara som möjliggör detaljerad 3D-texturprint effektiv arbetsflödeshantering. Med dessa funktioner menar tillverkaren att X-24 riktar sig till tryckerier som vill expandera inom lönsamma marknader som utomhusskyltar och specialgrafik.
One Vision uppdaterar mjukvara för arbetsflöden
One Vision Software presenterar sin andra stora mjukvaruuppdatering för 2024.
Uppdateringen, där man nu är på version 24.2, syftar till att förbättra effektiviteten och prestandan inom tryckindustrin genom nya funktioner och optimerade arbetsflöden. Fokus ligger på att underlätta digitala produktionsprocesser och automatisera manuella moment.
Bland nyheterna finns verktyg för hantering av filer samt provmontering som integreras direkt i arbetsflödet, samt förbättrad hantering av stora PDF-filer upp till 10 GB.
Dessutom har hastigheten för transparensbearbetning tredubblats, och funktioner för sidrotation och skalning har utökats.
Lösningarna “Stations” och “Workspace Production” gör det möjligt att digitalisera manuella arbetsuppgifter och effektivisera batchhantering, vilket minskar ställtider och förbättrar arbetsflöden.
Den modulära uppbyggnaden och de nya funktionerna hjälper tryckerier att optimera resurser och minska manuellt arbete, skriver One Vision i ett pressmeddelande.
Affärssystem får prepress-funktionalitet
Integrationen har blivit möjlig efter samarbete mellan Simutek och NI Solutions.
Simuteks affärssystem för tryckeribranschen, GKS4, kan nu erbjuda kunder automatiserad hantering av originalfiler med Enfocus Switch.
Integrationen har gjorts i ett samarbete mellan Simutek och NI Solutions och syftar till att effektivisera arbetsflödet inom prepress med funktionaliteter som filinlämning, preflight, korrektur, produktionssättning och arkivering av filer.
Enfocus Switch gör det också möjligt att bygga ut eller anpassa flödet ytterligare, beroende på kundens behov och befintliga arbetsflöden.
– Det är en väldig tidsvinst att kunna få informationen direkt från affärssystemet – att kunna nyttja den informationen för att driva produktionen, säger Simuteks Michael Bergman och tillägger att med GKS4 och Enfocus Switch ges också ytterligare automationsmöjligheter som är ett stort värde för tryckerier.
Filkontroll och andra processer
Thomas Lundgren på NI Solutions säger att integrationen ger möjligheter i flera processer och lyfter fram filkontroll som ett exempel.
– Du kan få informationen exakt i det formatet det ska vara och då kan du också verifiera att det har det. Istället för att göra en generell kontroll av en fil så kan du göra det ordningsspecifikt, att det är rätt storlek eller antalet sidor, att det är rätt egenskaper och skicka den informationen till produktionen – hur många exemplar som ska tryckas och vad det ska vara för utskjutning.
Ser efterfrågan bland kunder
Alexandra Pettersson på Simutek säger att prepress-delen har varit efterfrågad bland kunder, en integration som nu alltså kan implementeras. Thomas Lundgren på NI Solutions stämmer in:
– Vi har kunder som gjort den här resan att man vill koppla ihop det här. Nu gör vi det här mycket mer tillgängligt. Det ska vara enkelt att komma igång och det finns en färdig app, ett färdigt gränssnitt i GKS så att man snabbt kan komma igång.
Mimaki visar på möjligheter med 3d-skrivare i fullfärg
Skrivarserien är utformad för att skapa detaljerade prototyper, bland annat för fordonsindustrin.
Det handlar om Mimakis två inkjetmodeller 3DUJ-553 och 3DUJ-2207 som kan printa i över tio miljoner färger och använda transparenta bläck.
Skrivarna använder uv-härdning och är utformade för att skapa detaljerade prototyper och figurer med realistiska färger och texturer, enligt tillverkaren som lyfter fram att skrivarna är särskilt användbara för prototyper inom exempelvis fordonsindustrin där färgprecision och möjlighet att visa interna komponenter är viktiga.
Detaljrika utskrifter
3DUJ-skrivarna, med en skikttjocklek på så lite som 19 mikron, fångar även de mest detaljerade elementen – såsom ansiktsuttryck, gravyrer eller texturer – med exakt precision, enligt Mimaki som ställde ut sin 3DUJ-skrivarportfölj på årets Formnext-mässa i Frankfurt.
Initiativ för att stötta studenter
Enligt Mimaki används deras teknik redan av företag världen över, men man arbetar även aktivt med att stötta universitet och andra utbildningsinstitutioner för att få studenter att se fördelarna med 3D-utskrifter i fullfärg. Företaget skriver i ett pressmeddelande att skrivartekniken möjliggör för studenter att experimentera med komplexa och färgstarka designer samt visuella effekter, vilket förbättrar deras förståelse för materialegenskaper och produktestetik, enligt tillverkaren.
– Vi vill att nästa generation ska kunna utforska möjligheterna med att integrera 3D-utskrift i fullfärg i produktdesign, kreativa processer och utbildning. För att uppnå detta är det viktigt att integrera 3D-utskrift i läroplanen, säger Arjen Evertse, General Manager Sales på Mimaki Europe.
Antalis breddar sitt utbud av självhäftande folier
Coala Interior Film-serien har utökats med totalt 40 nya ytfinishar som spänner över fyra kollektioner, alla med olika tillämpningar.
För alla som arbetar med interiör och inredning finns nyheter i Antalis Coala Interior Film-serie. De nya vinylerna ses i fyra kollektioner som alla har olika tekniska egenskaper. Det skriver Antalis i ett pressmeddelande.
PVC-fri kollektion
Kollektionen PVC-Free är tillverkad av polypropen och syftar till att minska koldioxidutsläppen med upp till 30 procent. De 15 nya folierna i kollektionen kommer med olika ytfinish, exempelvis i trä-, färg-, betong- och sten.
High-Resistance-kollektionen innehåller mer slitstarka och högglansiga vinyler i vitt och svart för plana ytor, till exempel köks- och arbetsbänkar.
För utomhusbruk
För fasader och andra utomhustillämpningar finns Exterior-kollektionen som nu fått elva ytterligare väderbeständiga alternativ på ytfinishar.
XL Collection har kompletterats med bredare svartvita interiörsvinyler, anpassade för större ytor. Filmerna riktar sig till allt från kontor till hem och butiker.
Hela den totala Coala Interior Film-serien består nu av över 520 olika varianter.
Memjet lanserar helt ny skalbar printmotor
För integration med befintliga ark- och rullmatade skrivarsystem på marknaden. Memjets inkjetsystem Duracore Print Engine når hastigheter upp till 137 meter i minuten.
– Vi har utvecklat Duracore för att ge OEM-tillverkare en robust och kostnadseffektiv printmotor som levererar Memjets karakteristiska utskriftskvalitet. Vi har utrustat den med avancerade funktioner som intelligent skrivhuvudskontroll, precisa bläckleveranssystem och optimerade utskriftsalgoritmer för att maximera produktiviteten och minimera spill, säger Jason Thelander, teknisk chef på Memjet, i ett pressmeddelande.
Erbjuder två varianter
Duracore Print Engine är en skalbar utskriftslösning som kan användas för simplex- och duplexutskrifter och både för ark- och rullmatade skrivarsystem. Systemet finns i två varianter: 1×1 Print Engine med ett 12,77-tums Thunderbolt-skrivhuvud och Tandem Print Engine med två skrivhuvuden som når hastigheter upp till 137 meter per minut.
För olika appikationer
Systemet kan användas för olika applikationer och marknadsbehov. I ett urval kan Duracore användas för att printa böcker, manualer, kuvert, direktreklam, transaktions- och säkerhetstryck samt förpackningar som etiketter och falskartonger, enligt Memjet.
Uppdaterad RIP-lösning vässad med förbättringar
Caldera, utvecklare av mjukvarulösningar för storformatsproduktion, har släppt sin RIP-lösning i version 18.
– Caldera RIP Version 18 är ett stort steg framåt i hur vi hjälper tryckproffs att hantera sina arbetsflöden, säger Arnaud Fabre, produktchef på Caldera, om den uppdaterade ripplösningen i ett uttalande.
Bland de viktigaste nyheterna är att version 18 nu har integrerat Adobe PDF Print Engine 6.3, vilket möjliggör exakt och snabb rendering av komplexa designer. Den nya versionen är också fullt kompatibel med Apples operativsystem Mac OS Sequoia, som lanserades i september 2024, skriver mjukvarutvecklaren.
Nya funktioner och verktyg
RIP-lösningen ska också ha fått förbättrade verktyg för arbetsflödet, bland annat en omarbetad ”hotfolder-funktion” med sökbarhet, vilket ska göra det enklare för operatören att hitta sina filer som ligger klara för utskrift. Användaren kan även kontrollera bearbetningsordningen med olika sorteringsalgoritmer för att optimera effektiviteten.
Uppdaterat bibliotek med spotfärger
Caldera meddelar att även flera andra funktioner har tillkommit för att förbättra arbetsflödet.
- En sådan är QuickPrint som möjliggör automatisk namngivning av utskriftskonfigurationer via metadata för att göra det enklare att dela förinställningar mellan olika printrar.
- Avslutade printjobb kan taggas automatiskt i systemets ”Imagebar”.
- Vidare ska en ny funktion ”bicubic-resampling option” förbättra kvaliteten på storformatsutskrifterna med skarpare bildåtergivning utan pixelering.
- Caldera har även uppdaterat biblioteket med spotfärger för att kunna matcha varumärkesfärger.
Precision vid skärning
För användare med prenumerationstjänsten Caldera Care finns även nya exklusiva funktioner, bland annat förbättrad precision vid skärning på transparenta filmer genom färganpassade skärmärken. En ny funktion i Easy Media möjliggör att material kan tilldelas hela mediekategorier, vilket förenklar arbetsflödesinställningar.
Dessutom kan ett REST-API nu samla in viktig produktionsdata, som material- och bläcknivåer, från flera skrivare för att optimera arbetsflöden.
Antalis utökar sortimentet med obestruket premiumpapper
Introducerar ett digitalpapper som är certifierat för både torrtoner och HP Indigo samt ett papper som är tillverkat av 100 procent återvunna fibrer. Allt finns tillgängligt globalt.
Olin Design som är Antalis kollektion med obestrukna papper får flera nya medlemmar. I kollektionen har man ett brett sortiment med tre ytor i sex olika vita nyanser samt nyheterna Olin Design Recycled och Olin Design Digital.
Dessutom finns nu nya högre ytvikter som 300g, 350g och 400g.
100 procent återvunna fibrer
Olin Design Recycled beskriver man som ett designpapper som förenar återvinning och naturlighet på en exklusiv nivå. Det finns i nyansen High White och är tänkt för för kreativa trycksaker som till exempel inbjudningar, broschyrer och alla typer av varumärkets- och företagskommunikation.
Formaten för digitala tryckpressar
Olin Design Digital, som är certifierat för torrtoner och HP Indigo, finns i ett stort antal olika format anpassade för digitala tryckpressar.
Man har ytvikter från 100 till 350 gram och två olika nyanser – Ultimate White och Bright White.
Formaten man erbjuder Olin Design Digital i är 330×483, 460×320, 483×330, 530×750 och 750×530 millimeter.
Komplettera med kuvert
För den som vill komplettera med ett kuvert i samma serie så finns dessa i Regular och Recycled i fem nyanser både i 90 och 120 gram.
Hela kollektionen består av över 250 artiklar. Samtliga är FSC-certifierade och märkta med EU-blomman.
Försäljning av Olin erbjuds globalt vilket betyder att papperet kan användas i internationella projekt.
www.hp.com
www.kornit.com
www.callassoftware.com
www.fujifilm.com
www.ricoh.com
010-707 70 00
Antalis är en ledande distributör av papper, förpackningslösningar samt media och maskiner inom visuell kommunikation/storformat.
Nyheter från Antalis:
08-632 51 00
Kompetens och lösningar till grafisk industri
Nyheter från Edvard Schneidler AB:
nizeequipment.com
www.gop.se