DTF-system för högvolymsprint av rulltransfer

Maskinlinjen Ricoh Pro D1600 producerar transfer från rulle till rulle.
Maskinlinjen Ricoh Pro D1600 producerar transfer från rulle till rulle. Pressbild

Når upp till högt ställda krav på digital rullproduktion av transfer för applicering på textilplagg, enligt Ricoh.

Ricoh har lanserat ett nytt DTF-system (Direct to film) för att producera transfer. Maskinsystemet, som inkluderar pulverskakare och en torkenhet, går under namnet Pro D1600 och är speciellt utvecklad för digital produktion av plagg i stora volymer.

Pro D1600 ska vara flexibel när det kommer till att ta sig an att producera transfer i olika upplagor på rulle.

– Det här senaste tillskottet i vår portfölj öppnar upp för produktion av design i stora volymer som kan tryckas och skickas för lokal applicering på plagg, säger Axel Stuhlreiter, chef för Ricohs textillösningar i Europa, i ett pressmeddelande.

Han säger att rullsystemet har utformats för att hjälpa screentryckare och stora och medelstora textiltrycksspecialister när de övergår från analog till digital produktionskapacitet.

– Den maximerar produktiviteten med sin inline-pulverskakare som hjälper till att eliminera en traditionell flaskhals och media levereras i jumborullar för färre byten. Vi ser fram emot att se hur detta högvolymssystem kommer att hjälpa industriella verksamheter att omvandla sin produktionskraft.

Maskinsystemet, utrustat med tre inkjethuvuden från Ricoh, klarar skriva ut på filmer upp till 1600 millimeter och kan producera transfer i en hastighet på över 20 kvadratmeter per timme. Bläcket är framtaget specifikt för rulle till rulle-lösningen och ska ge hög vit opacitet i utskrifterna, enligt tillverkaren.

Ricoh är certifierat i enlighet med den internationella textilstandarden Global Organic Textile Standard(GOTS).

Plockmatic följer upp med två nya stansmodeller

SC7000

Colorcut SC-portföljen får två nytillskott. Digitala stansmaskiner som kan ta större format och kommer med förbättrad bigning.

Plockmatic har lanserat modellerna SC7000 PRO-T och SC7000 PRO-T XL till sitt sortiment. Enligt tillverkaren är det kompakta och mångsidiga digitala stansmaskiner som nu adderas till Colorcut SC-portföljen, vilken redan inkluderar maskinmodellerna SC5000 och SC6000.

De nya modellerna tar upp drygt en kvadratmeter golvyta. Modellen med namnet SC7000 Pro-T XL är den som är framtagen för bredare format och klarar ark upp till 520 x 720 millimeter. Jämfört med de tidigare modellerna i maskinserien är den stora maskinnyheten att den är utrustad med ett nytt bigningshjul som jobbar ”aktivt i tangentiell riktning”. Det ska ge bigning i bättre kvalitet och är bidragande till att klara av arkformatet, skriver tillverkaren i ett pressmeddelande.

Arken kan som mest ha en tjocklek upp till 450 mikron. De kan skäras, figurskäras (kiss-cut), bigas, falsas och perforeras i en enda arbetsgång med hjälp av programvaran ColorCut Software-paketet, speciellt utvecklad för maskinserien.

Ray Hillhouse, vice chef för försäljning och marknad för affärsdivisionen Offline hos Plockmatic Group säger i ett pressuttalande att maskinserien är framtagen för kommersiella tryckerier och digitaltryckerier som vill införa automatiserad digital stansning internt och kommenterar även lanseringen av de nya modellerna.

– Precis som resten av ColorCut SC-sortimentet är dessa modeller idealiska för korta produktionsserier, provtryck av storformat, marknadsföringsprover eller prototyper i kartong – och nu i större arkstorlekar.

Plockmatic meddelar att de nya produkterna kommer att säljas via Intec och Morgana Systems försäljningskanaler.

Annons

Textiltryck i ett svep med nya Monna Lisa från Epson

Epson Monna Lisa 1

Klädföretag kan hantera den enkla maskinen själva för att skapa mindre kollektioner. Är lika lätt att hantera som en vanlig storformatsskrivare.

Epson har lanserat en ny kompakt textilskrivare som printar effektivt på textil.

Monna Lisa 13000 visades upp på Drupa och finns till försäljningen redan nu. I en och samma process förbehandlas och printas tyget som matas in i maskinen via rulle.

Epson Monna Lisa 3
Richard Garp på svenska Epson berättade om nya textilskrivaren.

Maskinen vänder sig till klädtillverkare eller underleverantörer till dessa.

– Det är en maskin som är mer high-end, hög kvalitet, du behöver inte ha olika typer av skrivare eller olika typer av bläck och du kan printa på nästan alla material i och med att du har pre-treatment i maskinen, säger Richard Garp på Epson när han berättar om maskinen.

Stora klädföretag som till exempel H&M eller Gina Tricot, skulle kunna hantera maskinen själva för att skapa mindre kollektioner själva, menar Richard Garp.

Epson Monna Lisa 2
Gardiner är en av alla applikationer som kan skapas i små serier med den nya printern.

Förutom de sju färgerna som Monna Lisa trycker med så förbehandlas tyget för att ge optimal densitet samt att den lägger en skyddande yta efter trycket. Tyget är alltså klart för vidare produktion direkt.

– Den kan lägga fem bläckdroppar på varandra med olika egenskaper så du behöver inte förbehandla och tvätta och allt det du gör i en textilmaskin utan den här gör allt utom att torka när det är tryckt och då han man en extern tork efter.

Det krävs alltså inte någon extra utrustning för att för- eller efterbehandla tyget.

Både för- och efterbehandling läggs enbart på de tryckta ytorna (dot-on-dot) och påverkar därmed inte tygets struktur på ytor utan tryck.

Epson menar också att den miljömässiga effekten med Monna Lisa är stor, bland annat uppges den använda 97 procent mindre vatten än traditionella metoder.

Annons

Cococo och MBO integrerar sina system

cococo screen 1536x984 1

Gör sin första integration till hårdvara i branschen.

Nystartade Cococo, som ska bli en plattform för integration av system på den grafiska marknaden, har kopplat upp sin första leverantör till systemet. Det är efterbehandlingsföretaget MBO som nu finns på Cococo:s plattform.

Integrationen mellan Co Connect och MBO Datamanager representerar ett betydande framsteg inom tryckeribranschen, skriver man i ett pressmeddelande.

I och med integrationen så möjliggörs uppkoppling mellan MBO:s efterbehandlingslösningar och befintliga tryckerisystem.

Tryckerier kan därmed dra nytta av datainsikter för att optimera sina verksamheter och bland annat minska makulatur och förbättra produktiviteten.

– Denna integrering gör det enklare än någonsin att koppla ihop olika mjukvaror och maskiner, säger Andreas Aplien på Cococo.

Annons

Screen tar rullinkjet till förpackningsmarknaden

screen truepress pac 520p

En ny vattenbaserad bläckstrålepress avsedd för pappersbaserade förpackningar lanseras globalt.

Diversifieringen av konsumenternas behov senaste åren har lett till att varumärkesägare fått tänka om för att öka intresset och försäljningen av sina produkter. Exempelvis att skifta design på förpackningarna i större utsträckning. Miljöfrågan är en annan faktor vilket gjort att företag fasar ut plastförpackningar och istället skiftar till pappersbaserade lösningar.

Maskintillverkaren Screen säger sig möta behovsutvecklingen med den nya vattenbaserade inkjetpressen Truepress PAC 520P för att printa pappersbaserade förpackningar.

”Tyvärr klarar inte de traditionella analoga pressarna som används av konverterare av denna övergång till ökad produktdiversifiering och nya, hållbara förpackningsformer, vilket hindrar produktionseffektiviteten och påverkar lönsamheten avsevärt.”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

80 meter i minuten

Den nya digitalpressen trycker på mediebredder upp till 520 millimeter och har maximal printupplösning på 600 x 900 dpi. Oavsett om det gäller enklare print, variabelt eller mer komplicerat högvärdestryck på förpackningar ska det inte tummas på maskinens produktivitet. Den rulle till rulle-baserade maskinen ska kunna printa i hastigheter på 80 meter per minut. Det är möjligt tack vare torkningen som är speciellt optimerad för pappersförpackningar, skriver tillverkaren.

Screens egna bläck

Till digitalpressen har Screen tagit fram sitt egenutvecklade Truepress-bläck NP. Bläckpaketet ska en enligt Screen leva upp till europeiska livsmedels- och säkerhetsbestämmelser, riktlinjer och standarder, som är kända för sina strikta inspektionsstandarder, vilket säkerställer en hög nivå av konsumentsäkerhet.

Annons

EPS visade nytt molnbaserat affärssystem för små och medelstora tryckerier

nubium

Med varumärken som Pace och Tharsten är man en global spelare inom affärssystem för print. Nu lanserar man en molnbaserad lösning under varumärket Nubium.

Nubium erbjuder integration med företagets web-to-print och e-handelsplattformar som Marketdirect Storefront, enligt ett pressmeddelande.

Nyckelfunktioner så som de beskrivs av leverantören

  • Prisberäkningar: Nubium kan göra precisa och effektiva offertförslag och automatiserad maskin- och processval.
  • Lagerhantering: Omfattande hantering av råvaror och färdiga produkter optimerar lagernivåer och minskar svinn.
  • Sömlös integration: Inbyggd integration med bokföringsverktyg.
  • Snabb driftsättning: Nubiums molnbaserade arkitektur möjliggör snabb driftsättning.
  • Skalbarhet med molnbaserad infrastruktur

EPS skapades när EFI delades i tre delar för några år sedan. Det blev då Fiery som säljer rippar, EFI som tagit över inkjetprintrarna och EPS som alltså säljer olika typer att mjukvaror för tryckbranschen så som affärssystem, web-to-print-lösningar med mera.

Annons

PDF Rest lanserar självhostad API-tjänst för PDF till Office-konverteringar

office PDF

PDF Rest har lanserat PDF to Office Pro Self-Hosted API, som ger utvecklare ett kraftfullt verktyg för att konvertera PDF-filer till redigerbara Microsoft Word-, Excel- och PowerPoint-dokument.

Tjänsten utnyttjar AWS för dedikerade EC2-instanser, skalbarhet och anpassningsbara konfigurationer, vilket gör att utvecklare kan använda och anpassa sina egna servrar för att hantera specifika krav och användningsområden.

PDF to Office Pro Self-Hosted API som körs på Amazon finns nu tillgänglig på AWS Marketplace med en gratis 7-dagars provperiod. Man betalar för den tid som servern används och tjänsten erbjuds i tre olika nivåer beroende på vilken kapacitet som behövs.

Det finns också ett molnbaserat API som inte kräver uppsättning av egna servrar.

PDF Rest har en lång rad verktyg för att konvertera dokument till och från PDF-formatet. Bland annat finns ett API för koppling till Open AI och deras Chat GPT.

Annons

Tryck bilder med neonfärger – enkelt med plugin till Photoshop

t7 montage lr

Touch7 har släppt ett nytt verktyg för att enklare utnyttja möjligheterna med tryck av neonfärger.

Det var på Drupa som man i samarbete med Ricoh visade sitt nya verktyg.

Separation T7 1800
Här ett exempel på när en bild är separerad för tryck med en femte neonfärg.

Touch7 är kompatibelt med Ricohs neonrosa och neongula bläck på deras nya Ricoh Pro 7500. Men det fungerar för alla tryckpressar som kan trycka med neon- eller fluorescerande färg.

Mjukvaran erbjuder också en ”Photo Neon”-plugin för Photoshop, med vilken man kan lägga till neonfärg i bilder med bara ett musklick, utan behov av manuell maskering.

”Till skillnad från nuvarande neonsystem, som inte tar hänsyn till pappret/substratet, färgen, pressförhållandena och bestrykningar, gör Touch7-systemet det möjligt för tryckerier att producera sina egna färgprover på sin egen press. Detta eliminerar traditionella ”trial and error”-arbetssätt där designers och tryckerier försöker matcha färger som inte är möjliga eller inte utnyttjar det färgomfång som pressen erbjuder”, skriver man i ett pressmeddelande.

– På Drupa är vi stolta över att introducera vårt Neon Color System, som ger tryckerier och designers möjlighet att tänja på gränserna för färg och kreativitet. Neon- och pastellfärger erbjuder nya möjligheter för tryckerier och grafiska formgivare att hjälpa sina kunder att sticka ut från konkurrenterna, säger Mark Geeves, försäljnings- och marknadschef på Color-Logic.

Annons

Ny möjlighet för specialeffekter med Canon Colorado

Canon FLXture

Flxture är en ny teknik från Canon som med flera lager av färg skapar upphöjda strukturer på trycksaker.

Tekniken som nu finns tillgänglig för Colorado M-serie skrivare gör att man kan skapa ytdetaljer som bland annat kan imitera ”den lyxiga känslan av material som trä och läder”.

Kreativa utskriftsapplikationer kan designas i Prismaguide XL, som förbereder lagren av UVgel-bläck för utskrift.

Tekniken är tänkt att användas för att öka värdet på de tryckta produkterna så som marknadsmaterial, böcker, förpackningar och etiketter.

Flxture är tillgänglig både för nya installationer och för befintliga användare med de senaste mjukvaruversionerna för Colorado-skrivaren och Prismaguide XL.

Annons

Rip-lösning i ny version för Canon Colorado

Colorado M series FRT13 2 1800

Hela den rullmatade storformatsserien får full funktionalitet med nya designprogramvaran från SAi Flexi.

UVgel-skrivarserien för skylt- och storformatsprint och skärning innefattar Colorado 1600 och den senaste, Colorado M-serien. Alla modeller stöds nu av senaste rip-versionen Flexi Complete – en programvara för ”allt-i-ett-design”, skriver Canon i ett pressmeddelande.

Rippen är utvecklad av SA International (SAi) och stöder både vit utskrift och utskrift i flera lager. Så även Canons FLXfinish+-teknik som gör det möjligt att skriva ut matt, glättad eller blandad matt och glättad yta på en enda utskrift.

Enligt Canon kan den integrerade lösningen SAi Flexi – som inkluderar design, utskrift, skärning samt utskrift och skärning – hantera upp till fem skrivare samtidigt och hur många skärare som helst.

Mathew Faulkner, chef för marknad och innovation för Wide Format Printing Group hos Canon EMEA:

– Canon tror på öppna system, som gör det möjligt för partner och kunder att integrera Canons skrivare i sina arbetsflöden och erbjuder därför ett API-gränssnitt (Application Programming Interface) och ett SDK-kit (Software Development Kit). SAi kunde därför mycket snabbt skapa en drivrutin för Colorado-skrivarna som stöd för full funktionalitet.

Annons

Highcon lanserar digitala stans- och biglösningar med högre output

vlcsnap 2024 03 18 14h58m12s326 5x7 landscape 1800

Beam 3 ska ge 50 procents ökad produktion per skift jämfört med föregångaren, enligt Highcon.

Highcon tar med sig en ny produktportfölj med lösningar för digital stansning och bigning av falskartong och wellpapp till sin utställning på Drupa-mässan.

Den nya digitala laserstansen Beam 3 för falskartong, ihop med den separata enheten Beam Writer som tillverkar de digitala stansformarna för bigningen med Highcons Dart-teknik, ska kunder kunna få en ökad produktivitet med 50 procent per skift jämfört med föregångaren Beam 2, enligt företaget.

Vidare skriver företaget att det nu också är möjligt att uppgradera befintliga Beam 2-maskiner. Uppgraderingen till Beam 2C ska ge 15 procents högre output.

Highcon meddelar också att nästa generations digitala stans för wellpapp är under utveckling, avsedd för till exempel förpackningar och displayprodukter. Maskinen Vulcan ska kunna hantera ett större format, arkstorleken 1,4 x 1,7 meter och kombinerar bigning och laserskärning i ett system med en maximal kapacitet på 3000 ark i full storlek per timme, vilket motsvarar upp till 7000 kvadratmeter i timmen.

Jobbytena i maskinen ska kunna göras på mellan 5 och 10 minuter. Highcon hoppas kunna testa Vulcan i full produktion ute hos en kund under 2026, enligt ett pressmeddelande.

Enligt företaget lägger den nya portföljen med digital stansning fokus på produktivitet, effektivitet och kvalitet och svarar på trender inom förpackningsområdet såsom ökande efterfrågan på mindre produktionsserier, snabbare leveranser och ökad hållbarhet.

Annons
Indukta RGB JPG
Indukta AB

033-23 70 50

www.indukta.se

Produkter som ger kraft åt skapandet

HP

www.hp.com

Callas software

www.callassoftware.com

Kornit

www.kornit.com

ni solutions logo 1
NI Solutions

08-555 762 80

www.ni.se

Vi säkrar er mediaproduktion


Nyheter från NI Solutions:

Caldera Primecenter 3.0 automatiserar i prepress

storbildsboalget
Storbildsbolaget

042-38 89 70

www.storbildsbolaget.se

TÄNK STORT gör det enkelt

Antalis

www.antalis.se

ACP logo colour white
ACP Systems AB

033-22 21 60

www.acpsystems.se

Hållbar produktmärkning för tillverkningsindustrin

WEBB Branschkoll logo
Branschkoll

070-566 09 52

www.branschkoll.se

Omvärldsbevakning Print, Promotion & Pack


Nyheter från Branschkoll:

Välkommen till nya Branschtorget

Ricoh

www.ricoh.com

Edvard Logo
Edvard Schneidler AB

08-632 51 00

eschneidler.se

Kompetens och lösningar till grafisk industri


Nyheter från Edvard Schneidler AB:

Skräddarsydda well-förpackningar med en "boxmaker" från Kolbus

Ny CTP-serie från Fujifilm

NIZE Equipment

nizeequipment.com

Gop

www.gop.se

Fujifilm

www.fujifilm.com

induktaTech color cmyk
Indukta Technologies AB

033-23 70 62

www.induktatech.se

En maskinsäker framtid