Digital etikettlösning från Xeikon – välj mellan uv-inkjet eller toner

Xeikon_Label_pres

Hybridpressar för etiketter har funnits några år nu men tekniken utvecklas ständigt. Nu lanserar Xeikon en ny hybridpresslösning som har basen i deras Cheetah- eller Panther-pressar som kompletteras med den nyutvecklade konverteringsenheten för etiketter Xeikon Label Converting Unit (LCU) som lanserades tidigare i år.

I den flexibla konverteringsenheten kan man installera funktioner efter behov – allt från flexo- och screentryck till lack, foliering och laserstans med mera. Allt kan nu kopplas inline med någon av Xeikons tryckpressar.

Toner eller inkjet

Xeikon Cheetah har den beprövade tonerteknologin som man menar kan svara mot de krav som livsmedelsindustrin har. Pantherserien använder uv-inkjettekniken, som Xeikon började med 2017, och har alla de fördelar som finns med just uv-tryck.

Xeikons etikettkonverteringsenhet lanserades tidigare i år.

Hybrislösningen kan anpassas efter kundens behov och totalt sett bidra till en förbättrad produktionsekonomi, skriver man i ett meddelande.

– På Xeikon lyssnar vi noga till vad marknaden efterfrågar. Våra maskiner är molnanslutna, vilket ger oss data om hur utrustningen fungerar och som hjälper oss att automatisera och optimera olika produktionskombinationer för att öka effektiviteten.

– Det är därför vi tillsammans med tryckerierna utvecklar helt digitala konverterings- och postpressenheter som Xeikon LCU som kan konfigureras till hybrida tryck- och konverteringslösningar, säger Filip Weymans, Xeikons marknadschef.

Mer inspiration på Branschtorget

Adobe lanserar ny lösning för AI-genererade bilder

Oavsett erfarenhet kan alla skapa bilder, ljud, vektorer, videor och 3D-grafik. Det är revolutionernade!

Roland lanserar budget-flatbäddsskrivare i Europa

”Utmärkt balans mellan funktionalitet och pris.”

Roland meddelade nyligen lanseringen av EU-1000MF, en storformat UV-LED flatbäddsskrivare, på den europeiska marknaden.

EU-1000MF klarar av att trycka på ett brett spektrum av material, upp till 95 mm tjocka, för en mängd olika tillämpningar, inklusive skyltgrafik, event- och butiksdisplayer, inredning och små upplagor av högkvalitativa specialanpassade varor som kan utöka kundernas tryckverksamhet.

Tony Miller, chef för den globala försäljnings- och marknadsföringsdivisionen, säger:

– EU-1000MF är en produkt med utmärkt balans mellan funktionalitet och pris. Hittills har EU-1000MF endast sålts i vissa regioner. Genom att utöka försäljningsområdet till den europeiska regionen syftar vi till att skapa nya möjligheter för att hjälpa våra kunder att expandera sina verksamheter och öka försäljningen.

EU-1000MF finns i två modeller, 4-färg eller 6-färg, med skrivhuvuden i en förskjuten formation för utskrift upp till 27,6 m2/h i 720 x 600 dpi CMYK-läge, vilket gör det möjligt att hantera cirka nio styva 1.220 x 2.440 mm skivor per timme.

UV-bläcket torkar direkt, vilket gör det snabbtorkande och möjligheten att trycka direkt på en mängd olika material såsom akryl, PETG, PVC, skum, PC, trä och aluminiumkompositplattor.

Ätbar biljett med hampa vann guld i Cannes reklamtävling

”Buy the ticket, take the ride”

Minns ni Berlins lokaltrafik (Berliner Verkehrsbetriebe) i folkmun BVG som för sisådär fem år sedan tog fram en sko tillsammans med Adidas som fungerade som årskort?

Nu har man om möjligt överträffat sig själva när man tagit fram en ätbar biljett, bestruken med hampaolja för att ”hjälpa resenärerna hantera julstressen”.

Biljetten och dess tillhörande reklamfilm har vunnit guld i Cannes Lion, ett av reklamvärldens mest prestigefyllda priser.

– En ätbar biljett bestruken med hampaolja för en lugn åktur är ett roligt sätt att använda trycksaker, för att citera Hunter S Thompson ”Buy the ticket, take the ride”.

Jens Waernes, en av jurymedlemmarna, motiverade beslutet.

Se hur det fungerar i den välgjorde reklamfilmen här nedan.

Printpower.eu har skrivit om den vinnande biljetten.

Annons

Roland lanserar nytt varumärke för inkjet-printers

Det nya varumärket heter DGXPRESS.

Målet med varumärkes sägs vara att erbjuda högpresterande inkjetprintrar till konkurrenskraftiga priser. De första två modellerna i serien är UV-skrivarna UG-642 och UG-641.

UG-serien använder UV-bläck och UG-642 har dubbla, förskjutna skrivhuvuden och en utskriftshastighet på upp till 31,9 m2/h (720 x 600 dpi), vilket gör den lämplig för snabb produktion av stora utskrifter.

UG-641 är mer ”bekvämt prissatt” för dem som vill utöka omfattningen av sin verksamhet eller för dem som önskar starta en helt ny tryckverksamhet.

För både inomhus- och utomhusbruk

Skrivarna i UG-serien klarar enligt uppgift att hantera ett brett utbud av medier för både inomhus- och utomhusbruk, såsom skyltar och banderoller, fönstergrafik, bakgrundsbelysta paneler, POP samt självhäftande etiketter och dekaler.

Vidare kan de producera specialutskrifter med unika 3D-effekter och realistiska texturer tack vare clear- och white-bläck. En kombination av skrivhuvuden som optimalt kontrollerar bläckutkastningen och högeffektiva LED-lampor som snabbt härdar och fixerar bläcket möjliggör återgivning av små texter, texturer, övergångar och andra fina detaljer i hög upplösning.

– I länder med hög ekonomisk tillväxt har efterfrågan på print ökat och det finns ett behov av hög produktivitet till ett överkomligt pris. Dessutom finns det många kunder som just nu ger sig in på det här affärsområdet, säger Tony Miller på Roland, i ett pressmeddelande.

Riso lanserar nästa generations produktionsskrivare

Finns i versioner för både enkelsidigt och dubbelsidigt tryck.

Riso presenterade nyligen de arkmatade höghastighets inkjet-skrivarna Valezus T2200 och Valezus T1200. Den globala premiären skedde i Japan i november 2022 och nyligen visades de i Europa på Hunkeler Innovation Days.

Valezus T2200, med dubbelsidig utskriftshastighet på 330 sidor per minut (ppm), ersätter den tidigare T2100 som lanserades i augusti 2019.

T1200 har en utskriftshastighet på 165 ppm med en kapacitet på 4.000 ark.

Båda skrivarna använder Risos nya bläck, meddelar man i ett pressmeddelande.

Se en presentation av skrivaren nedan:

Scribos och HP lanserar lösning för att bekämpa förfalskning och piratkopiering

Kopieringsskyddade QR-koder trycks nu enkelt dirket på produkten som ska skyddas.

Scribos, som utvecklar säkerhetslösningar för varumärken, har ingått partnerskap med HP Indigo för att lansera Valigate, en kopieringsskyddad och serialiserad QR-kod som kan tryckas direkt på etiketter eller förpackningar. Genom samarbetet kan tekniken enkelt tryckas med HP Indigos tryckpressar.

120 miljarder euro av förfalskade varor

Förfalskade varor till ett värde av cirka 120 miljarder euro importeras årligen till EU, vilket motsvarar cirka 6 procent av alla importvaror.

Valigate-tekniken från Scribos erbjuder spårningsmöjligheter och högsta möjliga säkerhet samt öppnar upp för personlig kommunikation med konsumenter, vilket stärker förtroendet för varumärket och kundlojaliteten, skriver företagen i ett pressmeddelande. Genom samarbetet med HP Indigo kan tryckerier utöka sitt erbjudande med förfalskningsskydd.

Så här fungerar det

Tekniken bakom Valigate från Scribos involverar användningen av kopieringsskyddade och serialiserade QR-koder som kan tryckas direkt på etiketter eller produktförpackningar. Dessa QR-koder är unika och svåra att förfalska, vilket gör det enklare att identifiera originalprodukter.

Genom skyddade serienummer och digitala tvillingar förhindrar Valigate förfalskning och möjliggör individuella återkallningsåtgärder samt personlig kommunikation med konsumenterna. Det patenterade kopieringsskyddsmönstret i Valigate-koderna utvecklades av Scribos med kunskap från sina holografiska säkerhetsfunktioner.

Valigate är inte begränsat till QR-koder utan kan också kombineras med andra 2D- och 1D-koder eller till och med användas som en friform, integrerad i förpackningsdesignen. Genom partnerskapet med HP Indigo kan dessa QR-koder enkelt tryckas med HP Indigos digitala tryckpressar.

En mjukvara för att hantera koder och verifieringar.
Annons

Ricoh lanserar färgplotter för stora format

För produktion av CAD-ritningar och andra stora dokument (A1/A0).

Ricohs nya printer är anpassad för att stödja organisationer inom arkitektur, teknikkonsulter, tillverkning och byggbranschen, liksom tryckerier och offentliga institutioner.

IP CW2200 är en kompakt lösning för att skapa högkvalitativa utskrifter snabbt och enkelt. Den nya färgplotten kompletterar nyligen lanserade Ricoh IM CW2200, en multifunktionsskrivare för stora format med skanningsfunktion för dokument upp till A0.

Maskinen kommer att finnas tillgänglig från 1 april över hela EMEA-regionen.

Några nyckelfunktioner inkluderar:

  • Ricohs egna variabla punkt GEL-Jet Piezo-skrivhuvuden ochpigmentbaserade bläck.
  • UV- och vattenbeständiga utskrifter som torkar snabbt och kan användas direkt, inomhus eller utomhus, utan kladd.
  • En maximal utskriftslängd på 33 meter och möjlighet att skriva ut A0 upp till 1200 x 1200 dpi med 3,8 sidor/minut i svartvitt eller 2,1 sidor/minut i färg.
  • Data kan skickas från olika källor, inklusive USB-minne, fjärranslutna webbverktyg eller via den vanliga skrivardrivrutinen.
  • Systemet är Energy Star- och EPEAT Silver-certifierat och följer RoHS-direktivet.

Källa: ricoh-europe.com

Hexis solfilm byter namn – Skyfall blir Skystar

Hexis, som bland annat tillverkar solfilm för bilar, meddelar att Skyfall-serie får en makeover och byter namn till Skystar. Kvaliteten och tekniken för produkten förblir dock oförändrad.

Skystar-serien fortsätter att erbjuda skydd mot UV-strålar, repor och värme, samt är fri från metalliska ämnen. Serien är designad för att erbjuda optimal körkomfort genom att minska bländande reflexer utan att påverka den visuell effekten. Hexis Skystar-serien finns tillgänglig i sex olika nyanser, skriver Hexis på sin webbplats.

Skrapbiljetter lockar fler unga till årets konserter

Med fysiska skrapbiljetter får musikälskare en riktig överraskning.

Annons

Ny CTP-serie från Fujifilm

Fujifilm har lanserat en ny serie ctp-maskiner för offsetplåt.

Den nya serien är kompakt och lättanvänd och finns i fem olika modeller för att möta olika kundbehov. Välj mellan manuell matning eller ett system med flera kassetter för kontinuerlig drift.

Serien består av två Luxel T-X (hög hastighet) och tre modeller av Luxel T-S (standard).

Olika registersystem gör sättarna kompatibilita med ett brett utbud av rull- och arkmatade tryckpressar, skriver man i ett pressmeddelande.

Storbildsbolaget

042-38 89 70

www.storbildsbolaget.se

TÄNK STORT gör det enkelt

NIZE Equipment

nizeequipment.com

Kornit

www.kornit.com

Branschkoll

070-566 09 52

www.branschkoll.se

Omvärldsbevakning Print, Promotion & Pack


Nyheter från Branschkoll:

Välkommen till nya Branschtorget

Fujifilm

www.fujifilm.com

Scandraft

031-68 69 30

www.scandraft.se

Material och tillbehör för bild, dekor och reklam


Nyheter från Scandraft:

PVC-fri halkskyddstejp

Lackskyddsfilm växer snabbt hos Scandraft

Vinyl som funkar i polarklimat

Callas software

www.callassoftware.com

Antalis

www.antalis.se

Canon

www.canon.se

Gop

www.gop.se

Edvard Schneidler AB

08-632 51 00

eschneidler.se

Kompetens och lösningar till grafisk industriNyheter från Edvard Schneidler AB:

Ny CTP-serie från Fujifilm

Ricoh

www.ricoh.com

HP

www.hp.com

Spandex Sverige AB

0430-738 00

www.spandex.se

Spandex tillhandahåller innovation, kunskap och möjligheter på den globala marknaden för visuell kommunikation


Nyheter från Spandex Sverige AB:

Spandex nya breda sortiment av mer hållbara folier