Coreldraw i ny version med hundratals nya penslar och AI-verktyg

CorelD2024

Den nya versionen erbjuder användarna möjligheten att öka sin kreativitet och produktivitet genom helt nya designverktyg och förfiningar av de mest använda funktionerna.

Alludo, företaget bakom grafikprogrammet Coreldraw, har lanserat den senaste versionen av Coreldraw Graphics Suite, tillsammans med Coreldraw Technical Suite, Coreldraw Standard och Coreldraw Essentials.

Typsnitt i molnet

I Coreldraw Graphics Suite 2024 ingår tillgång till typsnitt i molnet och ett nytt sortiment av penslar som efterliknar traditionella konstnärsverktyg. Dessutom inkluderar uppdateringen flera förbättringar som efterfrågats av kunder, till exempel ett omdesignat sätt att arbeta med icke-destruktiva pixeleffekter.

Prenumeranter får också exklusiv tillgång till 300 nya molnbaserade designmallar.

Coreldraw har en gratis 15-dagars webbaserad provversion som låter användare prova de nya funktionerna direkt i webbläsaren utan att behöva ladda ner eller installera några program.

Generativ AI direkt i mjukvaran

Den senaste uppdateringen inkluderar även Vision FX, ett generativt AI-plugin för Coreldraw och Corel PHOTO-PAINT, vilket öppnar upp för kreativa möjligheter genom att kombinera mänsklig och AI-driven design.

CorelDRAW Graphics Suite är tillgänglig för Windows och Mac OS (samt webb och Ipad för prenumeranter) på flera språk, inklusive svenska. En prenumeration kostar 269 USD per år, och programvaran kan även köpas för engångskostnaden 549 USD inklusive moms.

EPS visade nytt molnbaserat affärssystem för små och medelstora tryckerier

nubium

Med varumärken som Pace och Tharsten är man en global spelare inom affärssystem för print. Nu lanserar man en molnbaserad lösning under varumärket Nubium.

Nubium erbjuder integration med företagets web-to-print och e-handelsplattformar som Marketdirect Storefront, enligt ett pressmeddelande.

Nyckelfunktioner så som de beskrivs av leverantören

  • Prisberäkningar: Nubium kan göra precisa och effektiva offertförslag och automatiserad maskin- och processval.
  • Lagerhantering: Omfattande hantering av råvaror och färdiga produkter optimerar lagernivåer och minskar svinn.
  • Sömlös integration: Inbyggd integration med bokföringsverktyg.
  • Snabb driftsättning: Nubiums molnbaserade arkitektur möjliggör snabb driftsättning.
  • Skalbarhet med molnbaserad infrastruktur

EPS skapades när EFI delades i tre delar för några år sedan. Det blev då Fiery som säljer rippar, EFI som tagit över inkjetprintrarna och EPS som alltså säljer olika typer att mjukvaror för tryckbranschen så som affärssystem, web-to-print-lösningar med mera.

Annons

PDF Rest lanserar självhostad API-tjänst för PDF till Office-konverteringar

office PDF

PDF Rest har lanserat PDF to Office Pro Self-Hosted API, som ger utvecklare ett kraftfullt verktyg för att konvertera PDF-filer till redigerbara Microsoft Word-, Excel- och PowerPoint-dokument.

Tjänsten utnyttjar AWS för dedikerade EC2-instanser, skalbarhet och anpassningsbara konfigurationer, vilket gör att utvecklare kan använda och anpassa sina egna servrar för att hantera specifika krav och användningsområden.

PDF to Office Pro Self-Hosted API som körs på Amazon finns nu tillgänglig på AWS Marketplace med en gratis 7-dagars provperiod. Man betalar för den tid som servern används och tjänsten erbjuds i tre olika nivåer beroende på vilken kapacitet som behövs.

Det finns också ett molnbaserat API som inte kräver uppsättning av egna servrar.

PDF Rest har en lång rad verktyg för att konvertera dokument till och från PDF-formatet. Bland annat finns ett API för koppling till Open AI och deras Chat GPT.

Annons

Tryck bilder med neonfärger – enkelt med plugin till Photoshop

t7 montage lr

Touch7 har släppt ett nytt verktyg för att enklare utnyttja möjligheterna med tryck av neonfärger.

Det var på Drupa som man i samarbete med Ricoh visade sitt nya verktyg.

Separation T7 1800
Här ett exempel på när en bild är separerad för tryck med en femte neonfärg.

Touch7 är kompatibelt med Ricohs neonrosa och neongula bläck på deras nya Ricoh Pro 7500. Men det fungerar för alla tryckpressar som kan trycka med neon- eller fluorescerande färg.

Mjukvaran erbjuder också en ”Photo Neon”-plugin för Photoshop, med vilken man kan lägga till neonfärg i bilder med bara ett musklick, utan behov av manuell maskering.

”Till skillnad från nuvarande neonsystem, som inte tar hänsyn till pappret/substratet, färgen, pressförhållandena och bestrykningar, gör Touch7-systemet det möjligt för tryckerier att producera sina egna färgprover på sin egen press. Detta eliminerar traditionella ”trial and error”-arbetssätt där designers och tryckerier försöker matcha färger som inte är möjliga eller inte utnyttjar det färgomfång som pressen erbjuder”, skriver man i ett pressmeddelande.

– På Drupa är vi stolta över att introducera vårt Neon Color System, som ger tryckerier och designers möjlighet att tänja på gränserna för färg och kreativitet. Neon- och pastellfärger erbjuder nya möjligheter för tryckerier och grafiska formgivare att hjälpa sina kunder att sticka ut från konkurrenterna, säger Mark Geeves, försäljnings- och marknadschef på Color-Logic.

Annons

Ny möjlighet för specialeffekter med Canon Colorado

Canon FLXture

Flxture är en ny teknik från Canon som med flera lager av färg skapar upphöjda strukturer på trycksaker.

Tekniken som nu finns tillgänglig för Colorado M-serie skrivare gör att man kan skapa ytdetaljer som bland annat kan imitera ”den lyxiga känslan av material som trä och läder”.

Kreativa utskriftsapplikationer kan designas i Prismaguide XL, som förbereder lagren av UVgel-bläck för utskrift.

Tekniken är tänkt att användas för att öka värdet på de tryckta produkterna så som marknadsmaterial, böcker, förpackningar och etiketter.

Flxture är tillgänglig både för nya installationer och för befintliga användare med de senaste mjukvaruversionerna för Colorado-skrivaren och Prismaguide XL.

Annons

Rip-lösning i ny version för Canon Colorado

Colorado M series FRT13 2 1800

Hela den rullmatade storformatsserien får full funktionalitet med nya designprogramvaran från SAi Flexi.

UVgel-skrivarserien för skylt- och storformatsprint och skärning innefattar Colorado 1600 och den senaste, Colorado M-serien. Alla modeller stöds nu av senaste rip-versionen Flexi Complete – en programvara för ”allt-i-ett-design”, skriver Canon i ett pressmeddelande.

Rippen är utvecklad av SA International (SAi) och stöder både vit utskrift och utskrift i flera lager. Så även Canons FLXfinish+-teknik som gör det möjligt att skriva ut matt, glättad eller blandad matt och glättad yta på en enda utskrift.

Enligt Canon kan den integrerade lösningen SAi Flexi – som inkluderar design, utskrift, skärning samt utskrift och skärning – hantera upp till fem skrivare samtidigt och hur många skärare som helst.

Mathew Faulkner, chef för marknad och innovation för Wide Format Printing Group hos Canon EMEA:

– Canon tror på öppna system, som gör det möjligt för partner och kunder att integrera Canons skrivare i sina arbetsflöden och erbjuder därför ett API-gränssnitt (Application Programming Interface) och ett SDK-kit (Software Development Kit). SAi kunde därför mycket snabbt skapa en drivrutin för Colorado-skrivarna som stöd för full funktionalitet.

Annons

Highcon lanserar digitala stans- och biglösningar med högre output

vlcsnap 2024 03 18 14h58m12s326 5x7 landscape 1800

Beam 3 ska ge 50 procents ökad produktion per skift jämfört med föregångaren, enligt Highcon.

Highcon tar med sig en ny produktportfölj med lösningar för digital stansning och bigning av falskartong och wellpapp till sin utställning på Drupa-mässan.

Den nya digitala laserstansen Beam 3 för falskartong, ihop med den separata enheten Beam Writer som tillverkar de digitala stansformarna för bigningen med Highcons Dart-teknik, ska kunder kunna få en ökad produktivitet med 50 procent per skift jämfört med föregångaren Beam 2, enligt företaget.

Vidare skriver företaget att det nu också är möjligt att uppgradera befintliga Beam 2-maskiner. Uppgraderingen till Beam 2C ska ge 15 procents högre output.

Highcon meddelar också att nästa generations digitala stans för wellpapp är under utveckling, avsedd för till exempel förpackningar och displayprodukter. Maskinen Vulcan ska kunna hantera ett större format, arkstorleken 1,4 x 1,7 meter och kombinerar bigning och laserskärning i ett system med en maximal kapacitet på 3000 ark i full storlek per timme, vilket motsvarar upp till 7000 kvadratmeter i timmen.

Jobbytena i maskinen ska kunna göras på mellan 5 och 10 minuter. Highcon hoppas kunna testa Vulcan i full produktion ute hos en kund under 2026, enligt ett pressmeddelande.

Enligt företaget lägger den nya portföljen med digital stansning fokus på produktivitet, effektivitet och kvalitet och svarar på trender inom förpackningsområdet såsom ökande efterfrågan på mindre produktionsserier, snabbare leveranser och ökad hållbarhet.

Annons

Caldera Primecenter 3.0 automatiserar i prepress

Prime3.0

Nya versionen av Calderas Primecenter ska spara både tid och material för grafiska verksamheter.

Primecenter är en prepress-lösning för digitaltryck och skärning som bland annat automatiserar repetitiva prepress-jobb.

En av sakerna som man utvecklat i den nya versionen är en förbättrad onboarding för nya användare. Man har också en helt ny ingång i mjukvaran med kunskapsresurser, såsom nybörjarvänliga handledningar för grunderna i Primecenter och till exempel hur man förbereder banner- och klistermärkesfiler med programvaran.

Med nya steg-för-steg-guider kan användare lära sig smarta arbetssätt och spara tid och material när de förbereder sina filer för produktion, skriver man i ett pressmeddelande.

Bland mycket annat har Primecenters inställningar omorganiserats och är nu tillgängliga från den nya startsidan för bättre tillgänglighet.

I Sverige är NI Solutions återförsäljare för Caldera.

Annons

Revolutionerar grafisk service och utbildning med AR, VR och MR

frontline.io III 1800

Augmented Reality, Virtual Reality och Mixed Reality – AR, VR och MR – ska nu bli en del av grafiska branschens service- och utbildningssystem.

Det är företaget Frontline.io som tillsammans med ett par stora leverantörer i branschen som har lanserat sin teknik som använder uppkopplade glasögon för att möjliggöra avancerad service av maskiner på distans och även utbildning.

HP, Landa och Bobst är de första kunderna och Frontline kommer att visa upp sina lösningar i samarbete med de här företagen på Drupa.

Man skriver att:

”Denna teknologi revolutionerar redan hur ledande globala hårdvarutillverkare erbjuder teknisk utbildning och supporttjänster genom att möjliggöra skapandet av mycket exakta, interaktiva digitala tvillingar. Användningen av dessa digitala hårdvarurekreationer löser några av branschens mest akuta problem kring operativ effektivitet, rekrytering och utbildning. frontline.io eliminerar nästan behovet av att resa till och undersöka verkliga system, vilket därmed avsevärt förbättrar produktiviteten, minskar kostnaderna och ökar effektiviteten för operatörer, serviceingenjörer och utbildare.”

Några av fördelarna som uppges:

  • Användare ser en 70-procentig ökning i effektiviteten vid fjärrfelsökning och andra supportärenden.
  • Samtalen tar avsevärt kortare tid och färre ingenjörer skickas ut för att undersöka problem på plats och färre felaktiga eller onödiga delar skickas till kunderna.
  • Denna effektivitet leder också till ökad drifttid för operatörer och tids- och kostnadsbesparingar för både tillverkare och deras kunder.
  • Tillverkare som använder frontline.io uppges sparar cirka 50 procent på sina utbildningskostnader och deras kunder upplever en produktivitetsökning på 15 procent.

Kolla in lösningen på Drupa eller läs mer på frontline.io.

Annons

Ny 3D-skrivare för jättestora format

Massivit

Israeliska Massivit släpper en ny 3D-skrivare för tryckerier som jobbar med bland annat event.

Massivit 3000 är företagets senaste maskin för att printa ut objekt i format upp till 1,2 x 1,5 x 1,8 meter.

Man beskriver maskinen som ”ultrasnabb” och att den kan användas för att skapa skyltfönster-displayer, tredimensionella billboards, specialdesignade kanalbokstäver, kombinerade 2D/3D-köpdiskar och interaktiva eventrekvisita.

Lanseringen av Massivit 3000 introducerar en mer prisvärd 3D-utskriftslösning för företag som vill utnyttja hög hastighet och storskaliga produktionsmöjligheter, skriver man i ett pressmeddelande.

”Massivit 3000 kommer att ge tryckerier och eventproducenter möjligheten att utöka sitt erbjudande genom att tillhandahålla gigantiska, fängslande displayer för marknadsföring, detaljhandel och reklamkampanjer samt underhållningsaktiviteter.”

Självklart visas man upp den på Drupamässan i Düsseldorf inom kort.

Annons

Avery Dennison har ett nytt koncept för produktion av vägskyltar

Avery Mimaki

I samarbete med Mimaki har man satt ihop Trafficjet Xpress Print System som är ett helt system för tryck på reflekterande material för fordon och skyltar i trafiken.

Systemet visades upp för första gången i april på en mässa i Amsterdam.

Trafficjet Print System är en digital plattform utformad för utskrift på reflekterande material för trafikskyltar, fordonsmärkning och trafikanordningar. Systemet erbjuder UV-utskrifter till skyltverkstäder på alla produktionsnivåer.

Sedan lanseringen av sitt första system år 2013 har Avery Dennison jobbat med att digitalisera tillverkningsprocessen för trafikskyltar. År 2020 utökade företaget sitt sortiment med Trafficjet Pro för högvolymsproduktion som använder UV-härdande bläck.

Avery Dennison har en skyltgaranti på upp till 15 år för utomhusanvändning.

– Vi på Mimaki är glada att samarbeta med Avery Dennison, där vi kombinerar vår avancerade UV-utskriftsteknik med deras expertis för att skapa Trafficjet Xpress Print System, säger Arjen Evertse, General Manager Sales från Mimaki Europe i ett meddelande.

Annons
Indukta RGB JPG
Indukta AB

033-23 70 50

www.indukta.se

Produkter som ger kraft åt skapandet

WEBB Branschkoll logo
Branschkoll

070-566 09 52

www.branschkoll.se

Omvärldsbevakning Print, Promotion & Pack


Nyheter från Branschkoll:

Välkommen till nya Branschtorget

Callas software

www.callassoftware.com

ACP logo colour white
ACP Systems AB

033-22 21 60

www.acpsystems.se

Hållbar produktmärkning för tillverkningsindustrin

Fujifilm

www.fujifilm.com

Edvard Logo
Edvard Schneidler AB

08-632 51 00

eschneidler.se

Kompetens och lösningar till grafisk industri


Nyheter från Edvard Schneidler AB:

Skräddarsydda well-förpackningar med en "boxmaker" från Kolbus

Ny CTP-serie från Fujifilm

ni solutions logo 1
NI Solutions

08-555 762 80

www.ni.se

Vi säkrar er mediaproduktion


Nyheter från NI Solutions:

Caldera Primecenter 3.0 automatiserar i prepress

HP

www.hp.com

Gop

www.gop.se

Antalis

www.antalis.se

Kornit

www.kornit.com

Ricoh

www.ricoh.com

NIZE Equipment

nizeequipment.com

storbildsboalget
Storbildsbolaget

042-38 89 70

www.storbildsbolaget.se

TÄNK STORT gör det enkelt

induktaTech color cmyk
Indukta Technologies AB

033-23 70 62

www.induktatech.se

En maskinsäker framtid