Logga in

Branschpris till Pelle Anderson på A4 – ”har kontinuerligt förnyat det tryckta mediet”

30 oktober, 2019 | Av: Branschkoll | Dela:

2019 års pristagare av Grafiska Företagens stipendier för människor som driver branschen framåt. (Bild: Bengt Ljungberg)

Grafiska Företagens branschpris, som delas ut av GYF, går i år till Pelle Anderson som startade byrån A4 för 30 år sedan och var en av medgrundarna till Metro, skriver Grafiska Företagen i ett meddelande. Prissumman är på 100.000 kronor.

Motiveringen lyder:

Pelle Anderson har under tre decennier med stort engagemang skapat nya framgångsrika tidningar till sina kunder. Han har med mod, energi och innovativt tänkande kontinuerligt förnyat det tryckta mediet. Som krävande kund till den grafiska industrin har han därmed utvecklat dess företag. Pelle Anderson är en stark och framåtdrivande entreprenör och årets branschpris är bekräftelsen av ett fantastiskt arbete, vilket också väl stämmer med syftet för stiftelsen för de Grafiska Yrkenas Främjande.

Övriga pristagare

Formgivningspriset 2019 – Håkan Liljemärker – Ett stipendium på 50 000 kronor

Motiveringen lyder:

Håkan Liljemärker är en unik röst i svensk bokform. Med sin poetiska, lekfulla skärpa och makalösa känsla för volym och gestaltning är han en förebild och inspiration för bokformgivarnas yrkeskår.
Håkan upphör aldrig att förvåna och utmanar om och om igen våra föreställningar om vad ett bokomslag kan vara. Kanske överraskar han även ibland sig själv?

Utbildningspriset 2019 – Tobias Trofast – Ett stipendium på 50 000 kronor

Motiveringen lyder:

För sitt fokuserade engagemang för studenterna på Campus Norrköping vid Linköpings Universitet tilldelas Tobias Trofast utbildningspriset. Tobias har under närmare två decennier väglett studenter i grafisk teknik genom utbildningen och är den sortens lärare som lägger in en extra växel för att hjälpa studenter genom komplicerade forskningsprojekt eller att reda ut svåra uppgifter.

Uppsatspriset 2019 – Elin Strandberg – Ett stipendium på 25 000 kronor

Motiveringen lyder:

Att valet av ljuskälla påverkar läsbarheten kan tyckas vara givet men Elin Strandbergs uppsats ”Ljuskällors påverkan på teckensnitts läsbarhet” belyser ett område ur olika perspektiv och ger insikter som lyfter vår kunskap om förutsättningarna för ett följsamt och naturligt läsande av text på papper. 

Om branschpriset: Grafiska Yrkenas Främjande delar varje år ut ytterligare tre stipendier till personer som främjar de grafiska yrkena på olika sätt.

Nyförvärvat tryckeri i konkurs

Svenskt tryckeri uppköpt av utländsk aktör

Brandfactory i Sverige försatt i rekonstruktion – snart klart med ny ägare

Stora delar av Brandfactory i Sverige har gått in i en företagsrekonstruktion. Förhandling med ny ägare pågår. (mer…)

Ny print-tjänst för fotoböcker och bilder i Skandinavien

I ett samarbete med

Live från Workflow Summit – missa inte dessa 12 världsexperter inom print

Grafkom Workflow Summit sänder idag live från Stockholm i samarbete med Inkish. Men det är bara 12 av de 31 talarna som går att följa för dig som inte är på plats. (mer…)

Landa utökar produktionskapaciteten och börjar rulla ut pressar

Tryckpress från Landa installeras på tredje våningen hos tryckeriet ZRP i Kina. (Bild: Landa)

Med en ny produktionsenhet i drift och en till som ska börja byggas startar Landa serieproduktion av sina tryckpressar.

Maffigt – och viktigt – program med 31 talare på Workflow Summit

På tisdag 12 november går Workflow Summit i Stockholm och alla förberedelser är i stort sett klara. 31 talare kommer att vara på plats för att inspirera till automatisering i branschen. (mer…)

Hon är västra Sveriges främsta entreprenör

Evelina Lindgren som är vd för förpackningsföretaget Apak har gått vidare till riksfinalen i tävlingen EY Entrepreneur of the Year. (mer…)

Här är branschens 15 superföretag inom print och promotion

Många profil- och grafiska företag går fortsatt starkt och hela 15 företag tar glädjande sig in på listan över årets superföretag. Ett tydligt friskhetstecken och många av aktörerna kommer dessutom från den ”nya skolan”.