Logga in

Branschmingel Nordic Profile Fair 19

21 januari, 2019 | Av: Branschkoll | Dela:

Nordic Profile Fairs januarimässa ägde rum förra veckan, här kommer en uppdatering från deltagarna själva.

Roberto Anselmo på Sandryds håller upp en piké från South West.

Roberto på Sandryds berättade att det varit bra tryck i deras monter.
– Vi har redan serverat 1.000 koppar kaffe, det är många koppar, berättar Roberto.

Sen fortsätter han att berätta om deras tävling som varit väldigt lyckad. Konceptet går ut på att hitta någon med samma nummer som sig själv. Numret sitter fast-häftat på katalogpåsen, vilket resulterar i att alla går runt med påsen i handen istället för att lägga ner i den väskan.

Paipas vd Anastasios Paikos vänster) tillsammans med sin kollega Tomas Kristersson.

Grabbarna på Kalmar-företaget Paipa slår ett slag för sina tygskyltar. Tyg blir allt mer populärt men vi var först, låter de berätta. På deras senaste skylt går det att ställa in hur ljuset ska spridas. Sen ber de mig kolla in tältet de satt upp utanför mässan.

Björn Mattson vd på gasell-vinnaren Headwear.

Headwears vd Björn Mattson berättar om hur det känns att de blev ett gasell-företag i höstas:

– Det känns väldigt kul, vi har jobbat hårt och firar 10 år nu 2019. Det är ett kvitto på att vi gör ett bra jobb, men vi har inte gjort det själva. Alla våra fantastiska återförsäljare ska också ta åt sig av äran, det är tillsammans med dem som vi vunnit den här gasell-utmärkelsen.

Erik på Promotiv lovordar Branschkoll.

Erik berättar att deltagarn-antalet under tisdagen varit bland det lägsta han upplevt (en åsikt flera delade) men att onsdagen har varit betydligt bättre. Sen berättar han att Branschkoll-utskicket har en helt egen mapp i hans e-postklient:

– Ni gör ett riktigt gott jobb, fortsätt så. Jag får en snabb överblick av vad som händer i Norden, samtidigt som ni gör trendspaningar och tittar brett.

Thomas Svensson på Garment House.

Thomas Svensson på Garment House berättar om hur han jobbar med produktmedia på ett lite annorlunda sätt. Med relativt små serier och produktion i Portugal. I vänster hörn skymtar en tröja han tagit fram till ett gaming-företag. Tröjan har en extra stor luva så att hörlurarna ska få plats i luvan. Sen har den hål för tummarna så att man ska kunna hålla händerna varma när man spelar, och så finns det långa innefickor där man kan placera en powerbank. Ena fickan är dessutom ansluten till en mobilficka med dragkedja, för att underlätta laddning. Vidare så används främst återvunna tyger till produktionen.

– Det blir verkligen produktmedia på riktigt när man tar fram skräddarsydda produkter specifikt inför vissa events eller efter unika önskemål, säger Thomas.

Magnus Giers på United Profile visar upp cykeln som ska ta honom till Frankrike.

Magnus Giers berättar om sitt nuvarande passionsprojekt, en cykeltur på 120 mil från Travemünde till Paris som han ska cykla i sommar som en del av Team Rynkeby. Totalt kommer 2.100 cyklister från 7 länder cykla sträckan till förmån för forskning på barncancer. Förra året samlade dala-laget Team Rynkeby ihop 700.000 kronor och målet i år är satt till 1 miljon. Totalt samlade cykelturen in 100 miljoner kronor. Bland annat ska Team Rynkeby anordna ett konstvernissage och spela en hockeymatch mot Leksands damlag för att samla in pengar.

– Intresset för projektet väcktes förra året när jag hamnade bakom Team Rynkeby på Vätternrundan, så jag ansökte och kom med. Jag vill göra något för samhället och så är det härlig stämning i teamet, vi tränar ihop och hittar på roliga aktiviteter.

Gänget på Quickbutton berättar vilka namnbrickor som är hetast just nu.

Quickbutton berättar att namnbrickorna som är hetast just nu är de hållbara. Deras nyframtagna namnbrickor i nedbrytbar bioplast, samt brickorna i trä som de haft länge men som nu fått sig ett uppsving.

Black Hill visar upp en väska som är tillverkad av återvunnen PET från deras senaste kollektion.

Black Hill har tagit fram en kollektion med fyra olika sorters väskor tillverkade av återvunnen PET. Förutom ryggsäcken som syns på bilden så finns det bland annat en magväska och en datorväska. Allt utom dragkedjan och några få detaljer är tillverkat av återvunnen PET.

Magnus Jonasson på Neutral håller ett stadigt grepp om kollektionen.

Magnus Jonasson på danska Neutral berättar glatt att de från och med årskiftet endast har egenproducerade grejer, alltså inga fler samarbeten med andra leverantörer.

– Alla våra produkter har full certifiering och vi har stenkoll på varifrån bomullen kommer, berättar Magnus.

Ola Zachrison på NS System berättar om etableringen i Sverige.

– Vi har satsat på den svenska marknaden i fyra år och nu börjar det ge resultat, vi ser en bra tillväxt och det känns som vi lyckats etablera oss. Det känns verkligen kul, berättar Ola.

MEC-Gruppens nya säljare.

MEC-Gruppens nya säljare är med på sin första mässa, endast två veckor in på anställningen och redan full fart. Tidigare sålde han öl. Det sägs vara åtminstone lite skillnad mellan branscherna.

Filipa Peres berättar om en lyckad mässa och menar att Stricker är världens bästa bolag.

Filipa på det portugisiska bolaget Stricker frågar mig säkert fem gånger om jag inte vill ha en katalog, till slut lyckas hon ge mig en på ett USB-minne. Jag ber om ett citat till bilden, hon funderar lite men svarar snart:

– We are the best company in the world, the best people and the best performance. Also it is a really good fair, the community as a whole has done a good job. It feels like we can really grow in Scandinavia, it has been a really good fair for us.


Det var allt från Nordic Profile Fair 2019, en mässa som beskrevs som stundvis lite väl lugn, men vars besökare sägs ha varit både ypperligt trevliga och köpglada. Med de bevingade orden ”Quality before quantity” sammanfattade Filipa här ovan mässan. Datumen för höstmässan är redan spikade till 14-15 augusti.

Arctic med nytt is-vitt papper

Efter White, Highwhite och Ivory kommer nu Ice i Arctic Papers serie Arctic Volume. (mer…)

Snabbväxande online-tryckeri och Landa kommer till Print Next den 7 maj

Koen Vlieghe från Landa och Wouter Haan som driver ett snabbväxande onlinetryckeri delar med sig av sin kunskap på Print Next den 7 maj.

Grafkom arrangerar den 7 maj nätverksträffen Print Next tillsammans med Grafiska Företagen och Nopa. Nu börjar talarna presenteras och på listan finns företag som Landa och Simian. (mer…)

Alsander och Stålhäll ska leda Brandfactory efter rekonstruktionen

Brandfactory har avslutat sin rekonstruktion och Martin Alsander tar över som koncernchef.

Addbrands trycksaker finns nu hos Unitedprofile – enkelt tillgängliga hos anslutna återförsäljare

Johannes Råsbrant, marknadschef på Addbrand och Mange Lindblad, vd på Unitedprofile.

Den senaste leverantören att ansluta sig till Unitedprofile är trycksaksproducenten Addbrand – som blir den första leverantören hos Unitedprofile vars huvudfokus ligger på just trycksaker. (mer…)

Så påverkar Coronaviruset branschen

Coronavirus är egentligen en grupp av olika virus, det senast upptäckta viruset heter Novel coronavirus 2019 (2019-nCoV). Namnet kommer från latinets ord för krona ”Corona” eftersom viruset påminner om just en krona. (Bild virus: WHO)

I skrivande stund är över 60.000 bekräftat smittade av Coronaviruset och över 1.300 av dessa har lett till dödsfall. Viruset har dominerat mediebevakningen världen över de senaste veckorna, allmänheten är orolig och många drar sig för att resa till framförallt Kina, men även Asien generellt. Men hur påverkar viruset vår bransch?

Kraftigt ökat intresse för information om hållbarhet och det tryckta mediet

Niklas Bille var snabb med att börja använda information om det tryckta mediets hållbarhet från Two Sides – som bland annat tagit fram en broschyr om myter och fakta kring tryck och papper. (Bilder: Two Sides Nordics)

Two Sides, som informerar om det tryckta mediets hållbarhet, blir allt mer aktiva i Norden. Nyligen öppnade man upp för lokala företag att bli partners och har redan fått med sig elva företag i Norden och Baltikum – varav tre svenska och fyra norska tryckerier. (mer…)

Scanlux Packaging öppnar kontor i Sverige

Jasmine Jilltoft och Anna Pramborn som ska jobba på Scanlux nyetablerade kontor i Helsingborg.

Danska förpackningsaktören Scanlux Packaging öppnar kontor i Helsingborg.

Strejken är över: Finska pappersindustrin har ett nytt kollektivavtal

Nu kan papper lastas igen i finska hamnar. (Bild: Wikimedia Commons, Hummelhummel [CC BY-SA])

Den finska strejken i pappersindustrin är över. (mer…)

Komori utökar med efterbehandling inom civitryck – förvärvar MBO

Japanska Komori utökar sin produktportfölj med falsmaskiner genom att förvärva tyska MBO. Detta betyder att MBO gör ett nytt försök att sälja verksamheten. (mer…)