Branschkollpodden: Thomas Davidsson vd på Wackes

Thomas Davidsson vd på Wackes gästar Branschkollpodden.
Thomas Davidsson vd på Wackes gästar Branschkollpodden.

Thomas Davidsson vd för ”nya Wackes” (efter fusion med Olsson & Co) gästar podden och vi pratar såklart om sammanslagningen mellan de bägge bolagen, men även om det samgående som presenterades förra veckan mellan SBPR och PWA. Och mycket, mycket mer. På med hörlurarna!

Nedan finns ett text-utdrag från podden och här lyssnar du på den i sin helhet nedan. Eller på Spotify eller Apple Podcast.

Vad såg ni för synergier när ni bestämde er för att slå ihop Wackes och Olsson & Co?

– Vi hade pratat om en sammanslagning under en längre tid då vi såg oss som två bolag med samma värdegrund, även hållbarhet var något som förenade oss. Vi var båda initiativtagare för Rådet för Hållbar Produktmedia. Och den känslan vi hade innan stämde bra överens med verkligheten så det har fungerat bra. Och så finns det stordriftsfördelar i vår bransch och kunna hitta skalfördelar, lager och datafördelar med mera Vi kunde exempelvis ta hem Olssons & Co’s outsourcade lager till vårt, säger Davidsson och fortsätter:

– Jag tror att branschen kommer gå i den riktningen att de stora kommer bli större och de små kommer alltid klara sig, de i mitten kommer få det lite jobbigare.

Hur kommer det sig att ni valde att behålla varumärket Wackes istället för att ta ett nytt gemensamt?

– Vi hade ett antal tankar kring hur vi skulle göra, men vi kände att Wackes fyller i år 40 år, det är välkänt på marknaden. Samtidigt ville vi som vi gjort i år jobbat om den grafiska profilen och fyllt med ett adderat innehåll när vi nu blir ”nya Wackes”. Vi kände att vi kunde göra något nytt trots att vi behöll namnet och idag är vi jättenöjda över det beslutet. Sen är det ju ett lite konstigt namn internationellt, det blir ”the wackos from Sweden” men det får man bjuda på!

Ni har gjort flera anställningar under året som vissa beskriver som ett mellanår, hur har ni tänkt kring det där?

– Det är sanning med modifikation, för vi har också haft några old timers som har eller kommer gå i pension så det handlar om att säkra upp den kompetens som de besitter och förra den vidare. Så det har funnits i åtanke, men vi har nettoanställt det har vi gjort.

Hur stort är Wackes idag?

– Vi är 50 anställda och finns i Göteborg, Borås, Malmö, Stockholm och Helsingfors och så har vi en legal enhet i Norge. Vi kikar på att växa både i Norge, Finland och Danmark och kommer också titta på fler samgåenden. Vi har fått en viss metodik på att slå ihop bolag. Omsättningsvis hamnar vi runt 170 miljoner kronor i gruppen enligt våra prognoser.

Hur har det gått sen ni förvärvade finska Logonet 2019?

– Logonet var tidigare ett stort bolag, när vi förvärvade det låg omsättning på cirka 25 miljoner och vi ligger väl på cirka 30 miljoner idag. Vi är jätteduktiga på action marketing-kampanjer som vi kallar det, där vi har ett jätteduktigt team i Finland. Men vi har mer att göra i Finland, vi har ett bra koncept som borde passa marknaden där väl.

Rådet för hållbar Produktmedia, hur går det arbetet idag?

– Tyvärr känns det som rådet har avstannat, arbetet är inte alls lika aktivt som det var i början. Jag tror vi måste vara fler medlemmar som driver frågorna, vi får hoppas att branschföreningen börjar driva frågan hårdare.

– Men vi jobbar med hållbarhetsfrågan på flera fronter, bland annat genom det internationella nätverket IPPAG där vi tagit fram en koldioxidkalkylator som kan beskriva produkters CO2-utsläpp. Och några av våra stora grossister använder den här teknologin så de känns jätteroligt.

Hur har den tekniken mottagits av kunderna?

– Bland de kunder som har abonnerat på tjänsten så har de varit väldigt postiva. Svårigheten är att få fram informationen från leverantörerna som krävs för att räkna ut impact, men de börjar dela med sig i större utsträckning. Det är också en del manuellt arbete med att mata in datan. Jag tror att om en inte allt för lång framtid kommer det automatiseras. Och jag tror att framöver så kommer de leverantörer som inte redovisar sin data att få det lite svårt.

Det har kommit ett förslag om att slå ihop SBPR och PWA, vad vad din initiala tanke?

– Fantastiskt nyhet! Det här har vi väntat på! Vi behöver kunna jobba med lobbyverksamhet mot politiker och det finns massor vi kan göra tillsammans, i de största frågorna har vi en gemensam agenda, ta bara en sån sak som julklapp i ett ”PK-land” som Sverige pratar vi fortfarande om julklapp eller julgåva trots att många svenskar inte ens firar jul. Och tittar vi på våra grannländer, Norge exempelvis får man ge cirka 5.000 norska kronor per år. Danskarna får ge 1.000 danska kronor per år vilket motsvarar cirka 1.500 svenska kronor. Så det känns konstigt att vi har vår begränsande julgåva, så där har vi ur lobbysynpunkt ett viktigt arbete att göra. Tänk vilken effekt det skulle få om vi fick samma beloppsgräns som danskarna.

Hur blir Wackes 2024?

– Vi räknar med att öka vår omsättning under 2024, då vi får fulla synergieffekter, Riksbanken valde nyss att inte höja, många pratar om att det blir en mild lågkonjuktur som vi redan är inne i. Får vi till och med räntesänkningar kommer byggindustrin förmodligen igång snabbt igen, jag är positiv till 2024 och tror det kommer bli ett bra år för Wackes och branschen.

Lyssna här på podden:

Annons

SCA höjer priset på kraftliner

kraftliner
Ämnen i artikeln: SCA

Används för att tillverka wellpapp. Nu höjer SCA priset.

Ämnen i artikeln: SCA
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Bong signerar nya kontrakt värda 50 miljoner

E com bag

Produkterna är bolagets framtid och ska ersätta den snabbt minskande kuvertmarknaden.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Högprofilerad profil-leverantör i konkurs

konkurs

Leverantören har vuxit snabbt senaste åren men nu tycks det ha tagit tvärstopp och bolaget har tvingas ansöka om konkurs.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Här är profilbolagen med mest skuld kvar av det tillfälliga anståndet

skatt promo

Vi tittar på vilka som har mest kvar att betala av, branschens totala skuld, återbetalningstakten och vilka regler som gäller.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Toppchef på Stricker startar upp ny leverantör

aodaci bild

En ny leverantör uppbackad av ett investmentbolag med tydliga mål inom hållbarhet och produkterbjudande lanseras just nu på den europeiska marknaden.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Stor aktör inom återvunnen textil tvingas i konkurs

Textilaktör i konkurs.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

En inblick i en profilprodukt-designers vardag – ”Jag vill kunna påverka från insidan”

victor pf
Ämnen i artikeln: PF Concept

Branschkoll har pratat med Victor Caristan som till vardags jobbar som designer på PF Concept och han berättar om vad som sker bakom kulisserna när man ska ta fram en ny produkt eller kollektion.

Ämnen i artikeln: PF Concept
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Ejendals byter ut sin skokartong för Jalas

jalas utube
Ämnen i artikeln: Ejendals
Ämnen i artikeln: Ejendals
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Nordvalls går in i internationellt partnerskap

nordvalls patrik jenemark samarbete
Ämnen i artikeln: Nordvalls

Nordvalls, holländska Geostick och franska Stratus Packaging har tecknat ett samarbetsavtal. Tillsammans omsätter man 2,6 miljarder kronor.

Samarbetet syftar till att bibehålla och stärka gemensamma marknadsandelar på en kraftigt konkurrensutsatt marknad.

– Vårt gemensamma DNA omfattas av entreprenörskap och långsiktiga värderingar som säkerställer en trygghet för anställda, kunder och leverantörer, säger Nordvalls Patrik Jenemark.

Tillsammans har man 900 anställda, 15 produktionsanläggningar och producerar 159 miljoner kvadratmeter självhäftande material varje år. De tre bolagen omsatte tillsammans 236 miljoner euro under 2023.

Samarbete kring teknik och affärer

Patrik Jenemark säger till Branschkoll att det bland annat handlar om utbyte av kunskap inom tryckteknik, materialkunskap och processer. Man kommer också att kunna dela affärsmöjligheter i framtiden.

– Hållbara lösningar kommer stå i centrum för samarbetet där delad kunskap ger stora fördelar.

Bolagen konkurrerar inte alls med varandra.

– Vi är på helt olika marknader det vill säga ingen konkurrens, säger Patrik Jenemark.

Det finns inget delägarskap inblandat i avtalet utan man kommer fortsatt vara tre fristående företag.

Om de tre bolagen

Geostick verkar i Benelux-regionen och tillverkar självhäftande etiketter, flexibla förpackningar och säljer utskrifts- och etikettlösningar. Man har tre produktionsenheter, varav två i Uithoorn och en i Heumen.

Stratus Packaging Group har 460 anställda med sju fabriker i Frankrike och en i Schweiz. I erbjudandet ingår allt från självhäftande etiketter till shrink sleeves, stretch sleeves och in mould labels till kunder inom livsmedel, hygien och skönhet, kosmetika, läkemedel och industri.

Nordvalls Etikett har produktionsenheter i svenska Sjöbo, Bjuv, Mölnlycke och Nässjö och verksamhet i Norge. Helägda dotterbolag inom Nordvalls Label Group är brittiska Watermill Press och tyska Kölle Etiketten Gmbh. Gruppen har en årlig omsättning på 1,100 MSEK (2023) och cirka 300 anställda. Nordvalls ingår i PID (POSSEHL Identification Solutions) Group.

Ämnen i artikeln: Nordvalls
redaktionen@branschkoll.se
Annons

70 tjänster bort hos SCA

redaktionen@branschkoll.se
Annons