Branschkollen #2: Lidl köper pappersbruk, Wackes och Olsson & Co går samman, greenwashing finns överallt

35

I det andra avsnittet av ”Branschkollen”, podcasten där David och Ola diskuterar aktuella händelser i print-, profil- och förpackningsbranschen, pratar vi om följande sex saker:

  • Vad ska Lidl med ett pappersbruk till?
  • Tryckeri köper två konkursade e-handelssajter
  • Tryckbranschens brokers flyttar fram sina positioner – vi ger fyra exempel
  • Samgåendet mellan Wackes och Olsson & Co
  • Greenwashing
  • Framtidens produktmediabyrå

Se hela avsnittet här nedan:

Det går också bra att lyssna som ljudpodd här eller där du brukar lyssna på poddar.

Lidls pappersbruk

Lidl har köpt ett pappersbruk av Stora Enso för att säkra tillgång till papper för sina reklamutskick.

– Nån gång i framtiden kanske man inte längre ska hålla på att skicka ut reklamblad på papper, vad gör man då? Då kanske man konverterar pappersbrukets maskiner till att tillverka kartong istället som Lidl kan förpacka sina matvaror i, säger Ola Karlsson.

Tryckeri köper två konkursade e-handelssajter

När startupsen inom postertryck går omkull så kommer rävarna in i bilden, ett tryckeri har i det tagit över flera konkursade posterföretag och erbjuder nu dessa produkter till konsumenter som vill ha något fint på väggarna.

Tryckbranschens brokers flyttar fram sina positioner

Begreppet kunskap är makt är nog aldrig så sant som i oroliga tider och det här är oroliga tider, leveransproblem, pappersbrist, energikris och så vidare. Då behöver trycksaksköparna hjälp att förstå vem de ska köpa av och varför och det är där brokers kommer in i bilden.

Branschkoll har sett en tydlig trend på sistone där brokers flyttar fram sina positionerar för att hjälpa alla trycksaksköpare som gått vilse i det svajiga landskapet av papper och färg.

Samgåendet mellan Wackes och Olsson & Co

Två av profilbranschens mer namnkunniga aktörer har gått samman för att bilda en STOR aktör, snarare än två mellanstora. Det här gör man för att kunna dela på investeringar, fördjupa miljöarbetet och för att de tycker det är roligt att jobba tillsammans!

Greenwashing

David ryter ifrån mot greenwashing i allmänhet och mot H&M i synnerhet. Han är trött på att se gröna diffusa loggor och vaga påståenden som uteslutande är ett sätt att tjäna pengar, David köper det inte längre, men viktigare än så – framtidens konsument köper det verkligen inte.

– Den som gör något på riktigt ska känna sig stolt, men den som betalar en frilansande grafisk designer 500 spänn för att ta fram en grön symbol och sedan sitter och gnuggar sina händer ska skämmas, säger David Linnér.

Framtidens produktmediabyrå

Avslutningsvis kan vi inte riktigt släppa de där belgiska företaget Merchery som vi fick upp ögonen för ett tag sedan. De får det att verka så lätt att vara en modern aktör med schyssta produkter presentera på ett snyggt och ärligt sätt, vi är övertygade om att ALLA kan lära sig något av Merchery.

Vill du lyssna på ljudpodden så finns den här:

Stockholmstryckerier inleder samarbete

samarbete

Slår sina påsar ihop för effektivitet och tillväxt.

redaktionen@branschkoll.se

Tillfälliga permitteringar hos finska pappersbruk

Ämnen i artikeln: Metsä Group

Beslutet påverkar 1.100 anställda på sju bruk.

Ämnen i artikeln: Metsä Group
redaktionen@branschkoll.se

Durst investerar i solkraft

Durst solceller
Ämnen i artikeln: Durst

Durst ar installerat en solpanelsanläggning på sitt huvudkontor.

Durst Group, tillverkare av digitala tryck- och produktionsteknologier, har installerat en solpanelsanläggning vid sitt huvudkontor i Brixen, Sydtyrolen, Italien, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Anläggningen, en av de största i Sydtyrolen, förväntas producera över 1.700 MWh energi årligen, vilket motsvarar över 50 procent av Durst Brixens energibehov och motsvarar elbehovet för 550 hushåll. Anläggningen, som består av 3.410 moduler, kommer att använda 70 procent av den genererade energin för egen konsumtion, med de återstående 30 procenten tillgängliga för inmatning eller framtida lagring.

Vi är stolta över att kunna minska vårt koldioxidavtryck och därmed ha en positiv inverkan på miljön, säger Christoph Gamper, vd för Durst Group.

Ämnen i artikeln: Durst
redaktionen@branschkoll.se

Digitala annonsmarknaden mogen – här är nivån

ad 24

Investeringar i digital marknadsföring har dubblats de senaste fem åren – men mixen med traditionella medier stabiliseras nu.

redaktionen@branschkoll.se

Punamusta Media köper upp digitalbyrå – fokuserar nu ännu mer på digitala lösningar

Punamusta Media, som också är en av Finlands större tryckeriaktörer, satsar allt mer på digitala tjänster.

redaktionen@branschkoll.se

Ny inkjetpress för kartong betatestas – kommersiell lansering i höst

Durst KBA
redaktionen@branschkoll.se

Ricoh och Toshiba bildar världens största tillverkare inom kontorsprint

Office printer
Ämnen i artikeln: RicohToshiba

Slår samman utveckling och produktion av skrivare för kontor i gemensamt bolag.

Ämnen i artikeln: RicohToshiba
redaktionen@branschkoll.se

Reklambyrånätverk och chiptillverkare bygger AI-driven innehållsmotor för reklam

NVIDIA Content Engine Hero 1800
Ämnen i artikeln: AINvidia

Kommer att driva extremt snabb och storskalig produktion av reklam. ”Skapar 10.000 versioner av budskap på bara några minuter”.

Ämnen i artikeln: AINvidia
redaktionen@branschkoll.se

Skyltmax prisas för sitt hållbarhetsarbete

Ämnen i artikeln: Skyltmax
Ämnen i artikeln: Skyltmax
redaktionen@branschkoll.se

Potentiell FOMO bland leverantörerna efter PSI 2023 – mer än halva mässhallen redan uppbokad

PSI schema 2023
Ämnen i artikeln: MässaPSI

PSI är mer än ett halvår bort ändå säger mässan att man har höga bokningsnivåer inför mässan i januari 2024.

Närmare bestämt så har, med åtta månader kvar till mässan, mer än 50 procent av ytan i mässhallen redan bokats upp, vilket är ungefär lika många som dök upp totalt förra året.

När PSI äntligen kunde hållas 2023 för första gången på tre år efter att branschmässan haft exceptionell otur med pandemins toppar och dalar, där de flesta mässor ändå lyckades hålla något event under pandemin, så var den stora snackisen att det var få leverantörer med lika många besökare. De leverantörer som var där var desto gladare och kanske är det känslan av att man missade något som ligger bakom att så många redan har bokat upp sig.

Enligt PSI själva speglar bokningsnivåerna branschens starka återhämtning efter pandemin, kanske är det en blandning.

LÄS OCKSÅ: PSI 2023 – ”Utställarna jublade”

Mässan pågår från 9-11 januari och hålls som vanligt i Düsseldorf och bland utställarna sägs det vara stort engagemang från både kända namn och nykomlingar. En av återvändarna är tyska Jung som varit en frekvent besökare men som tog ett år ”off” förra mässan, nu säger bolaget att de ska lansera en helt ny företagsidentitet under mässan.

Förutom tyska tungviktare är även några internationella namn klara för mässan, däribland New Wave Group-ägda Toppoint tillsammans med bland annat Anda och Umbrella.

Extra krut kommer läggas på textila produkter

Enligt uppgift kommer man lägga lite extra krut på textila produkter under mässan nästa år efter att 60 procent av besökarna efter senaste mässan sagt att de var extra intresserade av just textila produkter.

Bland annat kommer man ha en ”Textile Village” där textiltillverkare, varumärken och leverantörer kan visa upp sina kollektioner för 2024 med mera.

Stort fokus på juridiska frågor

Vidare säger man att man kommer fokusera på juridiska frågor där besökarna kan förvänta sig ”värdefull information om den europeiska marknaden, inklusive uppdateringar om leverantörskedjan och due diligence, klarläggande av produktansvar, produktmärkning och testning samt översikt över marknadsföring, produktsäkerhet och logistik”.

Designa egna ovanliga produkter

Avslutningsvis kommer besökarna själva kunna designa ovanliga reklamprodukter och textilier i en avslutade show som ska vara väldigt hands on, där man kan använda de senaste teknikerna och applikationerna. Man kommer också installera en museishop på mässan, läs mer hos PSI.

Ämnen i artikeln: MässaPSI
redaktionen@branschkoll.se