Logga in

Brandfactory i Sverige försatt i rekonstruktion – snart klart med ny ägare

13 november, 2019 | Av: Branschkoll | Dela:

Stora delar av Brandfactory i Sverige har gått in i en företagsrekonstruktion. Förhandling med ny ägare pågår. Beslutet fattades av Södertörns tingsrätt under tisdagen den 12 november. Målet säger man är ”en nystart som tryggar jobben och verksamheterna på lång sikt”.

Tre bolag

Rekonstruktionen omfattar tre bolag, Nya BrandFactory AB, BrandFactory AB och BrandFactory Sverige AB, som har ”en sammanflätad finansiell struktur”. Det svenska dotterbolaget Brandfactory Logistics AB (tidigare Ontime) samt dotterbolagen i Norge och Danmark uppges inte ha samma problem och omfattas inte av rekonstruktionen. Inte heller BrandFactory Holding AB omfattas av rekonstruktionen.

Kundkonkurs och fallande volymer

Man skriver i ett pressmeddelande att likviditetsproblemen ”startade på allvar när en av koncernens största kunder gick i konkurs” vilket man rapporterat om i sitt bokslut för 2018. Detta sammanföll med stora investeringar i flytt av maskiner och renovering av lokaler på huvudkontoret i Farsta. Även fallande volymer inom trycksaker, som förvärrades under sommaren, uppges som orsak.

”Den nu inledda företagsrekonstruktionen är inte ett problem i sig – det är vår lösning på de problem bolaget redan har.”

Annica Axelsson, vd för Brandfactory, kommenterar:

– Det är ett tungt beslut att fatta, men nödvändigt när alla andra alternativ är utforskade. Vi tvingas att genomgå en rekonstruktionsprocess för att göra upp med våra finansiella och lönsamhetsmässiga utmaningar. Jag beklagar att fordringsägare drabbas och jag förstår om det finns en frustration över beslutet, samtidigt som det här är ett bättre förfarande än alternativet. Vi kommer göra allt för att svara på frågor och informera våra leverantörer steg för steg under hela processen.

Ackord

Som i nästan alla rekonstruktioner kommer troligtvis även den här sluta i ett offentligt ackord där fordringsägarna måste avsäga sig en del av sina fordringar. Detta kan som mest bli 75 procent av skulderna men hur stort ett sådant ackord blir avgörs först senare i processen.

Lång lista med leverantörer

På listan över fordringsägare finns en lång rad leverantörer av material och maskiner – men också grafiska producenter som agerar underleverantörer till Brandfactory. En rekonstruktion av den här storleken påverkar alltså stora delar av svensk grafisk bransch.

Enligt uppgift ska den dagliga verksamheten pågå som vanligt under processen ”utan att kunder eller leveranser påverkas”. Rekonstruktionen beräknas kunna avslutas under första kvartalet nästa år.

Förhandling om ägarskifte långt gången

I samma pressmeddelande meddelar man också att det finns långt gångna förhandlingar med en ny ägare, men detaljer återstår. När formaliteterna är klara kan bolagets ägare överlåta Brandfactory till en ny aktör, ”med stor erfarenhet av operativ turnaround av komplexa verksamheter”.

Växande Postemballage i Jönköping investerar i ökad kapacitet och fler tjänster

Postemballage i Jönköping hjälper tryckerier med både tryck på kuvert och med förpackningar för frakt. Men man gör också profilprodukter, kuvertering, printning, fals- och plock, inplastning och annat inom distribution. Under det gångna året har man växt ytterligare och nu investerar man i ökad kapacitet och fler tjänster. (mer…)

Danagårdlitho marknadsför sina miljösatsningar med ny film

Danagårdlitho berättar i en film om hur man jobbar med miljö- och klimatfrågor.

I en tre minuter lång film berättar Linn om hur tryckeriet Danagårdlitho tänker kring trycksaker och miljö. (mer…)

Debatt: Ta bort priskorgarna i offentliga upphandlingar av trycksaker

Grafiska företag fyller ofta i stora priskorgar i samband med anbud i offentliga upphandlingar. Priserna blir snabbt gamla och tar orimligt mycket tid att fylla i.

Offentliga upphandlingar inom grafisk bransch tar orimligt stora resurser för inblandade företag på grund av upphandlingsprocessen och att många tilldelningar överklagas till domstol. Här presenteras en idé på hur man skulle kunna utveckla och förenkla processen.

Tryckeriet Moo erbjuder sina kunder att investera i bolaget

Moo.com planerar att ta in kapital från sina kunder.

Online-tryckeriet Moo, med produktionsanläggningar i England och USA, undersöker intressent bland sina över en miljon kunder att bli gräsrots-finansiärer.

Smurfit Kappa lanserar leksaker i wellpapp

Smurfit Kappa har lanserat en kollektion med leksaker av papper

4evergreen – en ny allians för fiberbaserade förpackningar

4evergreen är en ny industriallians för aktörer inom fiberbaserade förpackningar. Bland medlemmarna finns flera tunga namn inom förpacknings- och pappersindustrin. (mer…)

Svenskproducerade trycksaker är bäst för miljön – ”blir standard för att beräkna CO2-avtryck för trycksaker”

Åtta.45 är det första svenskägda tryckeriet att certifieras för användning av Climate Calc – som beräknar en trycksaks CO2-avtryck. Nu ska många fler följa efter. (mer…)

Digaloos grundare går vidare – här berättar han varför

Efter försäljningen av Digaloo till Taberg Media Group i mars 2018 väljer nu vd:n Jannes Dahlgren att lämna företaget. (mer…)

Workflow Summit: Finns det för mycket mjukvara i grafisk bransch?

Den 12 november var det dags för den grafiska branschen att lära sig mer om automatisering och arbetsflöden när Grafkoms Workflow Summit 2019 hölls i Stockholm. (mer…)