Warning: Use of undefined constant ENABLE_CACHE - assumed 'ENABLE_CACHE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/tes57637/public_html/wp-config.php on line 82
 Brandfactory i Sverige försatt i rekonstruktion – snart klart med ny ägareBranschkoll
Logga in

Brandfactory i Sverige försatt i rekonstruktion – snart klart med ny ägare

13 november, 2019 | Av: Branschkoll | Dela:

Stora delar av Brandfactory i Sverige har gått in i en företagsrekonstruktion. Förhandling med ny ägare pågår. Beslutet fattades av Södertörns tingsrätt under tisdagen den 12 november. Målet säger man är ”en nystart som tryggar jobben och verksamheterna på lång sikt”.

Tre bolag

Rekonstruktionen omfattar tre bolag, Nya BrandFactory AB, BrandFactory AB och BrandFactory Sverige AB, som har ”en sammanflätad finansiell struktur”. Det svenska dotterbolaget Brandfactory Logistics AB (tidigare Ontime) samt dotterbolagen i Norge och Danmark uppges inte ha samma problem och omfattas inte av rekonstruktionen. Inte heller BrandFactory Holding AB omfattas av rekonstruktionen.

Kundkonkurs och fallande volymer

Man skriver i ett pressmeddelande att likviditetsproblemen ”startade på allvar när en av koncernens största kunder gick i konkurs” vilket man rapporterat om i sitt bokslut för 2018. Detta sammanföll med stora investeringar i flytt av maskiner och renovering av lokaler på huvudkontoret i Farsta. Även fallande volymer inom trycksaker, som förvärrades under sommaren, uppges som orsak.

”Den nu inledda företagsrekonstruktionen är inte ett problem i sig – det är vår lösning på de problem bolaget redan har.”

Annica Axelsson, vd för Brandfactory, kommenterar:

– Det är ett tungt beslut att fatta, men nödvändigt när alla andra alternativ är utforskade. Vi tvingas att genomgå en rekonstruktionsprocess för att göra upp med våra finansiella och lönsamhetsmässiga utmaningar. Jag beklagar att fordringsägare drabbas och jag förstår om det finns en frustration över beslutet, samtidigt som det här är ett bättre förfarande än alternativet. Vi kommer göra allt för att svara på frågor och informera våra leverantörer steg för steg under hela processen.

Ackord

Som i nästan alla rekonstruktioner kommer troligtvis även den här sluta i ett offentligt ackord där fordringsägarna måste avsäga sig en del av sina fordringar. Detta kan som mest bli 75 procent av skulderna men hur stort ett sådant ackord blir avgörs först senare i processen.

Lång lista med leverantörer

På listan över fordringsägare finns en lång rad leverantörer av material och maskiner – men också grafiska producenter som agerar underleverantörer till Brandfactory. En rekonstruktion av den här storleken påverkar alltså stora delar av svensk grafisk bransch.

Enligt uppgift ska den dagliga verksamheten pågå som vanligt under processen ”utan att kunder eller leveranser påverkas”. Rekonstruktionen beräknas kunna avslutas under första kvartalet nästa år.

Förhandling om ägarskifte långt gången

I samma pressmeddelande meddelar man också att det finns långt gångna förhandlingar med en ny ägare, men detaljer återstår. När formaliteterna är klara kan bolagets ägare överlåta Brandfactory till en ny aktör, ”med stor erfarenhet av operativ turnaround av komplexa verksamheter”.

Flera nordiska organisationer tar bort påståenden som är skadliga för grafisk bransch

Före- och efterbild av Stockholms Stads kommunikation kring e-faktura.

Two Sides Anti-Greenwash kampanj har under 2019 fått 131 organisationer världen över att ta bort sina vilseledande påståenden om papprets miljöpåverkan, varav 30 är nordiska organisationer. (mer…)

Arctic med nytt is-vitt papper

Efter White, Highwhite och Ivory kommer nu Ice i Arctic Papers serie Arctic Volume. (mer…)

Snabbväxande online-tryckeri och Landa kommer till Print Next den 7 maj

Koen Vlieghe från Landa och Wouter Haan som driver ett snabbväxande onlinetryckeri delar med sig av sin kunskap på Print Next den 7 maj.

Grafkom arrangerar den 7 maj nätverksträffen Print Next tillsammans med Grafiska Företagen och Nopa. Nu börjar talarna presenteras och på listan finns företag som Landa och Simian. (mer…)

Alsander och Stålhäll ska leda Brandfactory efter rekonstruktionen

Brandfactory har avslutat sin rekonstruktion och Martin Alsander tar över som koncernchef.

Addbrands trycksaker finns nu hos Unitedprofile – enkelt tillgängliga hos anslutna återförsäljare

Johannes Råsbrant, marknadschef på Addbrand och Mange Lindblad, vd på Unitedprofile.

Den senaste leverantören att ansluta sig till Unitedprofile är trycksaksproducenten Addbrand – som blir den första leverantören hos Unitedprofile vars huvudfokus ligger på just trycksaker. (mer…)

Så påverkar Coronaviruset branschen

Coronavirus är egentligen en grupp av olika virus, det senast upptäckta viruset heter Novel coronavirus 2019 (2019-nCoV). Namnet kommer från latinets ord för krona ”Corona” eftersom viruset påminner om just en krona. (Bild virus: WHO)

I skrivande stund är över 60.000 bekräftat smittade av Coronaviruset och över 1.300 av dessa har lett till dödsfall. Viruset har dominerat mediebevakningen världen över de senaste veckorna, allmänheten är orolig och många drar sig för att resa till framförallt Kina, men även Asien generellt. Men hur påverkar viruset vår bransch?

Kraftigt ökat intresse för information om hållbarhet och det tryckta mediet

Niklas Bille var snabb med att börja använda information om det tryckta mediets hållbarhet från Two Sides – som bland annat tagit fram en broschyr om myter och fakta kring tryck och papper. (Bilder: Two Sides Nordics)

Two Sides, som informerar om det tryckta mediets hållbarhet, blir allt mer aktiva i Norden. Nyligen öppnade man upp för lokala företag att bli partners och har redan fått med sig elva företag i Norden och Baltikum – varav tre svenska och fyra norska tryckerier. (mer…)

Scanlux Packaging öppnar kontor i Sverige

Jasmine Jilltoft och Anna Pramborn som ska jobba på Scanlux nyetablerade kontor i Helsingborg.

Danska förpackningsaktören Scanlux Packaging öppnar kontor i Helsingborg.

Strejken är över: Finska pappersindustrin har ett nytt kollektivavtal

Nu kan papper lastas igen i finska hamnar. (Bild: Wikimedia Commons, Hummelhummel [CC BY-SA])

Den finska strejken i pappersindustrin är över. (mer…)