Logga in

Brandfactory i Sverige försatt i rekonstruktion – snart klart med ny ägare

13 november, 2019 | Av: Branschkoll | Dela:

Stora delar av Brandfactory i Sverige har gått in i en företagsrekonstruktion. Förhandling med ny ägare pågår. Beslutet fattades av Södertörns tingsrätt under tisdagen den 12 november. Målet säger man är ”en nystart som tryggar jobben och verksamheterna på lång sikt”.

Tre bolag

Rekonstruktionen omfattar tre bolag, Nya BrandFactory AB, BrandFactory AB och BrandFactory Sverige AB, som har ”en sammanflätad finansiell struktur”. Det svenska dotterbolaget Brandfactory Logistics AB (tidigare Ontime) samt dotterbolagen i Norge och Danmark uppges inte ha samma problem och omfattas inte av rekonstruktionen. Inte heller BrandFactory Holding AB omfattas av rekonstruktionen.

Kundkonkurs och fallande volymer

Man skriver i ett pressmeddelande att likviditetsproblemen ”startade på allvar när en av koncernens största kunder gick i konkurs” vilket man rapporterat om i sitt bokslut för 2018. Detta sammanföll med stora investeringar i flytt av maskiner och renovering av lokaler på huvudkontoret i Farsta. Även fallande volymer inom trycksaker, som förvärrades under sommaren, uppges som orsak.

”Den nu inledda företagsrekonstruktionen är inte ett problem i sig – det är vår lösning på de problem bolaget redan har.”

Annica Axelsson, vd för Brandfactory, kommenterar:

– Det är ett tungt beslut att fatta, men nödvändigt när alla andra alternativ är utforskade. Vi tvingas att genomgå en rekonstruktionsprocess för att göra upp med våra finansiella och lönsamhetsmässiga utmaningar. Jag beklagar att fordringsägare drabbas och jag förstår om det finns en frustration över beslutet, samtidigt som det här är ett bättre förfarande än alternativet. Vi kommer göra allt för att svara på frågor och informera våra leverantörer steg för steg under hela processen.

Ackord

Som i nästan alla rekonstruktioner kommer troligtvis även den här sluta i ett offentligt ackord där fordringsägarna måste avsäga sig en del av sina fordringar. Detta kan som mest bli 75 procent av skulderna men hur stort ett sådant ackord blir avgörs först senare i processen.

Lång lista med leverantörer

På listan över fordringsägare finns en lång rad leverantörer av material och maskiner – men också grafiska producenter som agerar underleverantörer till Brandfactory. En rekonstruktion av den här storleken påverkar alltså stora delar av svensk grafisk bransch.

Enligt uppgift ska den dagliga verksamheten pågå som vanligt under processen ”utan att kunder eller leveranser påverkas”. Rekonstruktionen beräknas kunna avslutas under första kvartalet nästa år.

Förhandling om ägarskifte långt gången

I samma pressmeddelande meddelar man också att det finns långt gångna förhandlingar med en ny ägare, men detaljer återstår. När formaliteterna är klara kan bolagets ägare överlåta Brandfactory till en ny aktör, ”med stor erfarenhet av operativ turnaround av komplexa verksamheter”.

SEMINARIUM: Sälj grafiska tjänster på nätet – lär dig av experter i Europa

Pandemin förändrar hur man gör affärer i näringslivet och även i den grafiska branschen. (mer…)

Procurator lägger packaging-verksamhet i eget bolag

Procurators förpackningsverksamhet bildar ett eget nytt bolag och det som tidigare hette Procurator Packaging Solution blir nu till Pacudo. (mer…)

Brandfactory investerar i skärbord från Zünd

Dennis Hallam (operatör), Daniel Forsgren (teamledare storformat) och Daniel Redner (produktionschef) framför det nya skärbordet. (Bild: Press)

Brandfactory investerade under slutet av 2020 i ett nytt skärbord till sin produktion i Farsta (mer…)

Horizon digitialiserar – flera stora nordiska investeringar i efterbehandling

Horizon jobbar kontinuerligt med att ta fram smarta lösningar för tryckeriernas efterbearbetning av trycksaker.

Horizon har under senaste åren sålt tre stora limlinjer i Norden – så här ser man på framtidens grafiska företag. (mer…)

Mest lyssnat på Branschkollpodden 2020 – är du vår nästa gäst?

Några av gästerna i Branschkollpodden under 2020.

Tolv branschprofiler gästade Branschkollpodden 2020. (mer…)

21grams byter ägare – säljs för 350 miljoner kronor

Stefan Blomqvist, vd 21grams och Hans Leybaert, vd Unifiedpost Group. (Foto: 21grams)

21grams – som genom samordning effektiviserar både fysisk och digital post – får en ny ägare i Unifiedpost Group som sedan september 2020 är noterat på börsen i Belgien. Nu satsar ledningen på ytterligare tillväxt. (mer…)

Sigtuna Gravyr förvärvar och dubblar kapaciteten

Stärker maskinpark och kundbas genom förvärvet av en kollega.

3 aktörer slås ihop till 1 i Blekinge och flyttar till nya lokaler

Ny logotyp och nytt varumärke för de tre bolagen, som nu blir ett.

Nyligen utsågs man till ”superföretag” – nu flyttar man ihop och skapar ett gemensamt varumärke.

Tillverkat kartong till många klassiska ölunderlägg – Nu avvecklas Värmländska Svanskogs bruk

Tillverkningen flyttas till Tyskland.