Bording blir majoritetsägare i KLS – etablerar varumärket Pureprint i Sverige

Tommy Nilsson och Peter Stenros på Bording i Sverige.
Tommy Nilsson och Peter Stenros på Bording i Sverige.

Blir första svenska tryckeriet att erbjuda C2C-certifierade cirkulära trycksaker och förpackningar.

Bording Sverige ställer ut på Scanpack och har en monter tillsammans med danska tryckeriet KLS. Och det är inte så underligt som det låter.

Bording, som tidigare ägde 30 procent av KLS, har köpt en större andel av danska tryckeriet och utökar därmed sin andel till 60 procent. Det för med sig att samarbetet mellan företagen nu ökar och att det svenska bolaget Bording Pureprint kommer att finna i registren från och med januari 2023.

Vad är C2C-certifiering? Lyssna på podden med Kasper Larsen från KLS

Investerar i ny offset

Tryckkapaciteten kommer att utökas med investering av ny tryckpress till anläggningen i Hvidorve, Köpenhamn.

Som vi skrivit om tidigare här på Branschkoll så är KLS ett tryckeri som länge strävat after att ha så grön produktion som det bara är möjligt och man är även certifierad enligt hållbarhetsmärkningen Cradle to Cradle.

Därmed blir Bording Pureprint det första företaget på den svenska marknaden som kan erbjuda trycksaker och förpackningar som uppfyller kraven från Cradle to Cradle (C2C).

I företagets monter på Scanpack träffar vi säljarna Peter Stenros, Stockholm och Tommy Nilsson som håller till i Helsingborg.

Läs också: Fjärde danska tryckeri C2C-certifierat

Grattis till att bli de första svenska tryckerirepresentanterna som kan erbjuda C2C-certifierade trycksaker. Hur känns det?

– Bra. Det ska bli kul att kunna erbjuda verkligt grön produktion till den svenska marknaden. Eftersom vi är de enda som kan erbjuda C2C så tycker jag att det måste bli en konkurrensfördel för oss, säger Peter.

– Jag håller med, inflikar Tommy, men en utmaning blir att få kunderna att förstå vad C2C verkligen är, och förklara för dem att det är den strängaste miljöcertifieringen man kan uppnå. Fördelen för våra kunder är att en trycksak som är märkt med Cradle To Cradle inte är dyrare än en trycksak som inte har märkningen. Här har våra kunder en stor fördel att vara med och påverka miljön i allra högsta grad.

KLS Pureprints COO Kasper Larsen kommer till Print Next den 24 november i Stockholm, och berättar om företagets vision.

Varje trycksak kan få en spårbar kod som länkar till en unik webbsida som bekräftar att C2C-certifieringen är äkta.
Annons

UF-företag: Smart förpackning vann årets innovation

”Kan ha stora affärsmöjligheter på lång sikt.”

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Hemlighetsfullt samarbete för att ta fram en helt ny produkt eller råvara från skogen

Det finska samarbetet ska vara i mål med sitt projekt senast 2027.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Firar 87 världscupssegrar med specialförpackning i limited editon

Barilla hyllar Mikaela Shiffrins historiska 87:e världscupseger i alpin skidåkning med ett specialdesignat pastapaket i begränsad upplaga.

Förpackningen innehåller pasta i form av siffrorna ”8” och ”7” och totalt har 87 specialutgåvor av paketet producerats, varav 86 kommer att signeras av Mikaela Shiffrin inför auktionen och försäljningen.

Paketen kommer auktioneras ut till förmån för välgörenhet via plattformen Charity Stars, där intäkterna går till ideella organisationen Food for Soul. Barilla har haft ett långvarigt partnerskap med Shiffrin och lanserar även en 87 sekunder lång film för att fira hennes prestationer, skriver man i ett pressmeddelande.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Apak publicerar hållbarhetsredovisning: Fokuserar på samarbete med kunder och leverantörer

Ska nå nettonollutsläpp utan klimatkompensation.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

2,5 miljoner ton förpackningar till återvinning de senaste fem åren – ökning med 15 procent

Ämnen i artikeln: ÅtervinningFTI

Återvinningstrenden i Sverige fortsätter att stärkas, med en ökning på 15 procent i insamlingen av förpackningar sedan 2018.

Hushållen har blivit bättre på att sortera ut plastförpackningar, och de senaste fem åren har mängden insamlade plastförpackningar motsvarat 1,5 varv runt jorden med uppradade diskmedelsflaskor, enligt Förpackningsinsamlingen (FTI).

Under 2022 lämnades 530.000 ton förpackningar in till återvinning, vilket motsvarar 50,4 kg per invånare. Insamlingen av pappersförpackningar ökade mest, med 28 procent, medan plastförpackningar ökade med 22 procent. Insamlingen av metall- och glasförpackningar ökade med sex respektive fyra procent.

Insamlingsstatistik från FTI

MaterialGlasPapperPlastMetallTotalt
202222,217,59,01,750,4
201821,814,17,61,745,2
201319,512,45,31,638,8
FTI:s insamlingsstatistik – översikt (kg per invånare).
Ämnen i artikeln: ÅtervinningFTI
redaktionen@branschkoll.se
Annons

UPM påskyndar nedläggning av tidningspappersbruk

Ämnen i artikeln: UPM

UPM meddelar planer på att minska kapaciteten för tidningspapper i Tyskland och Österrike.

Ämnen i artikeln: UPM
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Nordvalls ställer ut på Interpack

Ämnen i artikeln: EtikettNordvalls
Ämnen i artikeln: EtikettNordvalls
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Westpak blir Walki Westpak

Ämnen i artikeln: WalkiWestpack
Ämnen i artikeln: WalkiWestpack
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Alvöen går ihop med sin service-partner

Ämnen i artikeln: Alvöen

Alvöen startade upp en svensk verksamhet 2019 och har under verksamhetens första år byggt upp en bas i form av intressenter och samarbetspartners. Inför 2023 stärker man såväl organisation som utbud bland annat genom att slå sig samman med CNC Sweden AB.

– Med dessa två bolag i ett kan vi skapa ett center där vi erbjuder kunden en komplett lösning bestående av fräs- och skärutrustning, service, rådgivning, frässtål samt övriga tillbehör och förbrukningsmaterial, säger Hendrik Fasmer, ägare och vd för Alvøen i ett meddelande.

Alvöen AB säljer Multicam CNC fräs- och skärbord på den svenska marknaden. CNC Sweden är sedan tidigare servicepartner till Alvöen i Sverige.

Läs också: VD-byte på Alvöen i Sverige

Nya lokaler med showroom

Från och med februari är Alvöen AB på plats i nya lokaler i Sandared strax utanför Borås. I april månad kommer en ny demomaskin i form av en MultiCam Apex3 med tillbehör. I det nya showroomet kommer man även att kunna se tillbehör som frässtål och förbrukningsmaterial. På sikt är planen att utöka med fler intressanta produkter.

Ny webbshop

Som en del av den nya satsningen publicerar företaget inom kort även en webbshop med fler nyheter, bland annat ett större lager och ett utökat serviceutbud.

Alvöen AB består idag av vd Hendrik Fasmer, Sverigeansvarig Johan Millby, Patrik Kivistö från tidigare CNC Sweden AB som tekniker och Katarina Millby som har hand om marknadsföringen. Man har också flera tekniker tillgängliga i både Bergen och i Sarpsborg vid gränsen Sverige/Norge.

Ämnen i artikeln: Alvöen
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Nya förpackningslösningar ska göra e-handeln mer hållbar

Ämnen i artikeln: e-handel

Ska utveckla förpackningslösningar som kan minska resursslöseri och höja e-handelns effektivitet och hållbarhet.

Ämnen i artikeln: e-handel
redaktionen@branschkoll.se
Annons