Branschkoll lanserar Öppet innehåll och Branschtorget

Bloggen: Det är inte ofta Branschkoll skriver om Branschkoll – men idag är det en sådan dag i dubbel bemärkelse.

Även om det är en slump – så känns det också naturligt och roligt att just idag (samma dag som Branschkolls grundare fått GYFs branschpris) kunna berätta om två helt nya satsningar som Branschkoll gör. Det handlar om ”Öppet innehåll” och ”Branschtorget”.

Inget av detta förändrar Branschkolls omvärldsbevakningstjänst – som vuxit fram sedan starten 2010 och som kommer att utvecklas och bli ännu bättre med hjälp av dessa nya tjänster.

1. Öppet innehåll – en öppen plattform för kunskap och inspiration

Det som tidigare var ”sponsrat innehåll” där externa aktörer kunde publicera artiklar på Branschkoll mot betalning läggs ner och ersätts av det som kallas ”Öppet innehåll”.

När de allra flesta medier i Sverige går mot att ta betalt för så kallat ”native”-innehåll väljer Branschkoll en annan väg. Målet är att skapa en öppen plattform för kunskap och inspiration. Oavsett var i den grafiska värdekedjan du finns så är det nu möjligt att använda Branschkoll för att sprida din kunskap – och inspirera branschen.

Och det är helt gratis – så länge du delar med dig av bra och relevant information.

För Branschkolls del innebär det förhoppningsvis fler besökare – vilket ger större spridning och kännedom. Men det hänger också ihop med den andra nya tjänsten – som också lanseras idag (se nedan).

Läs mer om ”Öppet innehåll” och hör gärna av dig om du är intresserad av att bidra till att hjälpa branschen att utvecklas.

2. Branschtorget – annonsera på Branschkoll

För första gången är det nu möjligt att annonsera på Branschkoll.

Sedan starten för sex år sedan är det dags att hitta ytterligare sätt att finansiera utvecklingen av Branschkoll. Det finns väldigt mycket mer att göra – och Branschtorget innebär att alla som har prenumererat på Premium-tjänsten sedan start – och är med än idag – kommer kunna få ännu mer relevant information om branschens utveckling.

Jag har under åren fått många frågor från företag som vill annonsera – både sitt varumärke och specifika produkter och event. Nu provar vi den möjligheten.

Inga annonser kommer att vara ”inbakade” i artiklar och inga blinkande eller animerade annonser. De ska inte störa möjligheten att förstå innehållet för den som läser.

Detta är första versionen av Branschtorget som kommer att utvecklas efter hand. Det är bara att höra av dig med önskemål och idéer. Värdet för den som annonserar ökar med fler besökare – därför går detta hand i hand med projektet ”öppet innehåll” beskrivet ovan.

Ansvarig för Branschtorget är Jonas Persson som sedan i somras jobbar deltid med att hjälpa mig med utvecklingen av Branschkoll.

Läs mer om hur Branschtorget fungerar här.

Xerox kommer inte till Drupa – hallen på väg att bli uppbokad av andra

drupa16 jv9325
Ämnen i artikeln: Xerox

Förra veckan publicerades utställarlistan – och hallplanen för Drupa nästa år – och då visade det sig att Xerox drar sig ur mässan.

Ämnen i artikeln: Xerox
redaktionen@branschkoll.se

Han tar över vd-stolen på Nordic Carton

eric blix Nordic Carton
Ämnen i artikeln: Nordic Carton

Erik Blix blir vd på Malmöföretaget från och med den 2 oktober.

Nordic Carton som är leverantör av kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny vd.

Erik har lång erfarenhet som vd för tillverkande företag, han har bland annat jobbat på Nederman och Heatex AB. Närmast kommer han från Regstans Produktion AB där han var vd och jobbat med omfattande expansionsprojekt inom verkstadsindustrin.

– Det sker stora förändringar inom förpackningsbranschen drivet av att varumärkesägare ställer höga krav på hållbara förpackningar. Det skall bli mycket spännande att få ansvar för ett företag som tillverkar förpackningar av de mest hållbara materialen, kartong och papper från svensk skog, säger Erik i ett meddelande.

Nordic Carton har under de senaste åren haft en stark tillväxt och utvidgat såväl sina kommersiella ambitioner som den tekniska kompetensen.

– Ambitionen är att fortsätta växa och bygga ett företag som ligger i framkant med förpackningar till de marknadssegment som vi valt att serva med våra produkter och kompetens, avslutar Erik.

Nuvarande VD Claes-Göran Vigstrand går nu i pension.

– Vi tackar Claes-Göran för de mycket stora insatser han gjort under sina år på företaget och önskar honom all lycka till i framtiden, samtidigt som vi ser fram emot att få utveckla företaget vidare tillsammans med Erik, säger Per Lundeen, styrelseordförande i Nordic Carton.

Ämnen i artikeln: Nordic Carton
redaktionen@branschkoll.se

Gratis kurs i AI – programmera ditt företag in i framtiden

MY AI

”Det här är en omtumlande utveckling – för den som är med på tåget finns chans till många nya affärsmöjligheter.”.

AI bryter igenom inom allt fler områden. Inte bara texter och bilder utan nu även inom programmering. Detta öppnar upp för långt fler yrken och branscher att på egen hand bygga egna appar och datorlösningar.

Be AI skriva ett program, så svarar den inom några sekunder inte bara med programkoden utan också med instruktioner om var och hur du lägger in koden för att det ska fungera.

– AI kommer inte ta ditt jobb, men någon som kan AI kommer göra det, säger Claes Magnusson som är rektor på Malmö Yrkeshögskola.

Under hösten erbjuder Malmö Yrkeshögskola en kort distansutbildning inom AI-assisterad programmering och moderna programspråk. Kursen är godkänd, kostnadsfri och upplagd så att det går att fortsätta arbeta samtidigt med studierna.

– Det här är en omtumlande utveckling, säger Claes Magnusson, som kommer visa möjligheterna på Print Next 30 november. Allt är inte perfekt ännu, men vi vet alla hur snabbt utvecklingen går. För den som är med på tåget finns chans till många nya affärsmöjligheter. 

En företagare behövde ett nytt bokningssystem vilket denne kunde skapa på femton minuter. Att få fram kod för en enklare app för AppleWatch tog under 180 sekunder.

– Som med annan AI är inte allt perfekt ännu, men vi vet hur snabbt utvecklingen kommer att gå, säger Claes Magnusson. Börja fundera redan nu hur dessa möjligheter kommer påverka dig, ditt yrke och din verksamhet.

Utbildningen startar den 9 november och du anmäler dig på my.se/mp

redaktionen@branschkoll.se

Tryckerikoncern gör storsatsning på profilprodukter i Sverige

Scandinavian Print Group

”Vi är på gång med en ny business i Sverige – i oktober trycker vi på gasen”

redaktionen@branschkoll.se

Högskola har valt två tryckerier

Uppskattade maxvärdet är satt till 5,6 miljoner kronor.

redaktionen@branschkoll.se

Fredrik Ståhl är ny vd för Boxon Group

Fredrik Stahl Boxon 1800
Ämnen i artikeln: BoxonEtikett

Han kommer senast från Armatec och tjänsten som koncernchef.

Fredrik Ståhl nu blir vd för Boxon Group startade i branschen som förpackningskonstruktör redan 1989 och har alltså en lång erfarenhet av förpackningsbranschen.

I sin nya roll tar han med sig både erfarenhet, en djup förståelse för branschen och viljan att bidra till företagets kultur och utveckling, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Vi går in i en väldigt spännande fas med tillväxt, hållbarhet, innovation och ett värdeadderande erbjudande på agendan och ser fram emot ännu en framgångsrik tillväxtresa där Fredrik är rätt person att leda oss, säger Anders Yllfors, Styrelseordförande för Boxon.

– Jag lockas av kreativiteten som krävs för att ständigt hålla sig relevant för kunderna i en bransch som genomgått stora förändringar under mina snart 30 år i branschen. Boxon har byggt upp en imponerande plattform som jag hoppas och tror mig kunna bidra till att utveckla ytterligare, avslutar Fredrik Ståhl som alltså är ny vd för Boxon.

Ämnen i artikeln: BoxonEtikett
redaktionen@branschkoll.se

De letar tryckeri för kuponger till ett värde av 25 miljoner

Avtalstiden kan uppgå till fyra år.

redaktionen@branschkoll.se

Tryckerifusion i Oslo – Merkur köper kollega

Oslo

Kommer att omsätta 185 miljoner norska kronor.

redaktionen@branschkoll.se

Prishöjningar på storformatsprodukter

Upp mellan 3 och 12 procent.

redaktionen@branschkoll.se

Dataline förvärvar finskt grafiskt affärssystem

Dataline
Ämnen i artikeln: Dataline

Mjukvaruföretaget Dataline har köpt Arkki av det finska mjukvaruföretaget Loiston.

Förvärvet är en del av Datalines strategi att stärka sin position på den nordiska marknaden. Arkki är en aktör inom ERP-lösningar för den finska tryckindustrin och erbjuder bland annat funktioner för kalkylering, administration och produktionsflöden.

Dataline säljer sin egna lösning Multipress som i Finland används av flera grafiska företag – bland annat ett av de största – Punamusta, skriver man i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln: Dataline
redaktionen@branschkoll.se