Billes går ”all in” på CO2-kompensering – alla trycksaker blir klimatneutrala

Niklas Bille, vd för Billes Tryckeri, jobbar kontinuerligt med att sänka sitt företags klimatpåverkan.
Niklas Bille, vd för Billes Tryckeri, jobbar kontinuerligt med att sänka sitt företags klimatpåverkan.

Billes Tryckeri i Göteborg tar nu steget fullt ut och ser till att alla produktioner blir klimatneutrala oavsett om kunden efterfrågar det eller inte.

Från och med oktober i år klimatkompenserar Billes samtliga inköp av papper och kartong samt plåtar och färger. Dessutom alla transporter av färdiga produkter till kundernas leveransadresser. Kostnaden för klimatkompensationen tar Billes som en naturlig del av verksamheten, berättar Niklas Bille.

– Det blir alltså ingen ökad kostnad för kunderna att åtnjuta fullt ut klimatneutrala offset- och digitaltryckproduktioner på papper och kartong.

Sedan många år tillbaka har man redan en klimatneutral egen produktion.

För att ytterligare förstärka ambitionen om att nå ett noll-mål har Billes skrivit på ett åtagande i FNs Climate Neutral Now och ett vindkraftsprojekt i Guatemala. Genom detta har företaget köpt klimatkompensation motsvarande utsläpp av 1.000 ton CO2.

Fortsätter minska sina utsläpp

Billes gör varje år en miljörevision där man redovisar sina koldioxidutsläpp. Sedan 2011 har man kompenserat för de utsläpp man skapar i sin egen produktion. 2019 genererade verksamheten 39 ton CO2 och i år ser det enligt Niklas Bille ut att gå ner ytterligare.

– Vi gör ju beräkningar årsvis så 2020 räknar vi ut i januari. Vi har sänkt utsläppen genom åren med hjälp av grön el, att vi kör med hvo-diesel och andra åtgärder och 2020 har vi fler miljöbilar som tjänstebilar. Jag tror våra egna utsläpp minskar med 20 till 30 procent 2020 jämfört med 2019. Delvis på grund av kraftigt minskat resande med anledning av Corona. Jag tror 2020 kan landa runt 30 ton eller lägre.

På sikt kommer alla företag säkerligen att ta fullt ansvar för sina utsläpp

Här är en del av de åtgärder som Billes gjort med kopplingar till klimatpåverkan och kompensation för att alla trycksaker ska kunna benämnas klimatneutrala.

  • El- och fjärrvärmeinköpen är miljövänliga alternativ
  • Den egna fordonsflottan har efter hand bytts ut mot el- och hybridbilar och där hvo-diesel kan användas görs detta.
  • Samtliga inköp av emballage är klimatneutrala.
  • Klimatkompenserar för samtliga tjänsteresor med tåg, flyg och bil.
  • Klimatkompenserar inköp av papper och kartong samt plåtar och färger.
  • Klimatkompenserar transporter av färdiga produkter till kundernas leveransadresser

– Vi kommer att fortsätta detta arbete tillsammans med pappersbrukens och transportföretagens allt mer miljöinriktade omställning. På sikt kommer alla företag säkerligen att ta fullt ansvar för sina utsläpp av CO2, vilket innebär att vi inte behöver klimatkompensera exempelvis pappersframställning eller transporter. Men innan vi kan köpa helt klimatneutralt papper och transporter så tar vi ansvar genom att nu även klimatkompensera för det papper och de transporter som vi nyttjar i vår verksamhet, säger Niklas Bille.

– Billes vill fortsätta vara en föregångare inom den grafiska branschen. Utan att ta i kan jag lova att vi ligger i framkant när det gäller att minska klimatpåverkan, säger Niklas Bille.

Lagom mix i marknadsföringen skapar bäst effekt – visar ny forskningsrapport

100 watt 1800

Vilken typ av kommunikation driver bäst effekt? Här är svaret och marknadsföring offline står starkt. Mycket starkt.

redaktionen@branschkoll.se

Svensk bild-app med eget tryckeri i samarbete med telekombolag

Når 29 miljoner användare genom partnerskapet.

redaktionen@branschkoll.se

Detta är en fossilfri transport

Postnord leverans 1800
Ämnen i artikeln: Postnord

Branschöverenskommelse definierar konceptet – ska eliminera otydliga och missvisande miljöpåståenden.

Ämnen i artikeln: Postnord
redaktionen@branschkoll.se

Postnord först med Svanenmärkta e-handelstransporter

Postnord svanen
Ämnen i artikeln: Postnord
Ämnen i artikeln: Postnord
redaktionen@branschkoll.se

Pressbyråns affischer blev viral succé

Pressbyran Kanelkampanj 2023 1800

Pressbyråns senaste kampanj för kanelbullens dag blev en total succé. Först stals affischer på stan – nu säljs en kollektion på auktion.

Resumé skrev i förra veckan om kampanjen som ”utsatts för stöldvåg”.  Byrån Åkestam Holst hade gjort en pastisch av fransk parfymreklam och det gillades av passerande som helt enkelt tog med sig affischerna hem.

– Responsen har varit fantastisk, även med Pressbyrå-mått mätt. Många kunder har hört av sig och efterfrågat materialet eller de digitala filerna för att kunna skriva ut själva. Att våra utomhusaffischer är så här heta är ovanligt även för oss, säger Lennart Schultz, marknads- och kommunikationschef på Reitan Convenience Sverige till Resumé.

Säljs på Tradera

Nu säljs de fyra motiven på Tradera – tryckta exklusivt och inramade för att kunna hängas upp på väggen direkt. Pengarna från det vinnande budet doneras till Håll Sverige Rent.

Du hittar auktionen här.

Tomma ramar pa tunnelbanan 1800
Tomma ramar i rulltrapporna. Bild: Pressbyrån
redaktionen@branschkoll.se

Plockmatic anställer marknadschef

John Elliot 20230926 135851987 iOS 1800
Ämnen i artikeln: Plockmatic

Plockmatic Group har utsett John Elliot att ansvara för koncernens marknadsföring.

Rekryteringen sker i en viktig fas för företaget som fortsätter att expandera globalt, skriver man i ett pressmeddelande.

John Elliot har över 17 års erfarenhet av B2B-marknadsföring och kommer senast från en roll som marknadschef på 3nine AB.

– Jag ser fram emot att bidra till företagets globala expansion och stärka dess varierade varumärkesportfölj, säger John Elliot.

Ämnen i artikeln: Plockmatic
redaktionen@branschkoll.se

Visual Art tecknar avtal med Alko för digitala skärmar i butik

Visual art 1800
Ämnen i artikeln: Visual Art

Visual Art har ingått ett avtal med Alko, den finska statsägda alkoholförsäljaren, för att modernisera och förbättra företagets digitala medienätverk i butikerna. Avtalet, som har ett årligt värde på cirka 150 000 euro, kommer att se Visual Art konvertera 200 digitala ytor i 72 butiker över hela Finland.

– På bara fyra veckor kunde vi konvertera 200 digitala ytor i 72 butiker över hela Finland till Signage Player, säger Andreas Ström, Chief Revenue Officer på Visual Art Group i ett pressmeddelande.

Visual Art kommer att hantera underhållet av det digitala medienätverket och vidareutveckla mjukvaruplattformen Signage Player, medan Fite (som man vann upphandlingen tillsammans med) tar ansvar för utrustningsunderhåll och nya skärminstallationer.

Ämnen i artikeln: Visual Art
redaktionen@branschkoll.se

Zetadisplay förvärvar österrikiska Peakmedia

Malmö-baserade Zetadisplay har köpt Peakmedia, ett framstående digital signage-företag i Österrike. Affären, som finansieras genom Zetadisplays befintliga lånefaciliteter, syftar till att stärka företagets närvaro i DACH-regionen (Tyskland, Österrike och Schweiz).

Zetadisplays vd, Per Mandorf, framhåller att förvärvet kompletterar företagets tillväxtstrategi i DACH-regionen. Peakmedia, som har kunder även i södra och östra Europa samt på Balkan, tillför en attraktiv kundportfölj och möjligheter till gemensamma tillväxtinitiativ.

För Peakmedia är affären en del av deras tillväxtstrategi och en möjlighet att stärka sin marknadsposition. Företaget kommer initialt att fortsätta under sitt nuvarande varumärke som en del av ZetaDisplay.

Peakmedia grundades 2012 och har nu cirka 9.000 aktiva licensierade installationer. De erbjuder en rad tjänster som spänner från konceptdesign till installation och innehållsproduktion inom digitala skyltar enligt ett pressmeddelande.

redaktionen@branschkoll.se

Allt tuffare läge för nyhetstidningar på papper

Dagstidning

Kvällstidningarna slutar med söndagstidning på papper – och i glesbygden är den helt på väg bort. Slutet för nyheter på papper närmar sig. Vissa aktörer håller hårdare i papperet än andra.

redaktionen@branschkoll.se

Xerox köper ut Icahn för 6 miljarder

Xerox Adaptive CMKY Plus Technology for PrimeLink output mid 1800
Ämnen i artikeln: Xerox

Xerox återköper alla sina aktier som ägs av Carl Icahn för 542 miljoner dollar.

Ämnen i artikeln: Xerox
redaktionen@branschkoll.se