Billes går ”all in” på CO2-kompensering – alla trycksaker blir klimatneutrala

Niklas Bille, vd för Billes Tryckeri, jobbar kontinuerligt med att sänka sitt företags klimatpåverkan.
Niklas Bille, vd för Billes Tryckeri, jobbar kontinuerligt med att sänka sitt företags klimatpåverkan.

Billes Tryckeri i Göteborg tar nu steget fullt ut och ser till att alla produktioner blir klimatneutrala oavsett om kunden efterfrågar det eller inte.

Från och med oktober i år klimatkompenserar Billes samtliga inköp av papper och kartong samt plåtar och färger. Dessutom alla transporter av färdiga produkter till kundernas leveransadresser. Kostnaden för klimatkompensationen tar Billes som en naturlig del av verksamheten, berättar Niklas Bille.

– Det blir alltså ingen ökad kostnad för kunderna att åtnjuta fullt ut klimatneutrala offset- och digitaltryckproduktioner på papper och kartong.

Sedan många år tillbaka har man redan en klimatneutral egen produktion.

För att ytterligare förstärka ambitionen om att nå ett noll-mål har Billes skrivit på ett åtagande i FNs Climate Neutral Now och ett vindkraftsprojekt i Guatemala. Genom detta har företaget köpt klimatkompensation motsvarande utsläpp av 1.000 ton CO2.

Fortsätter minska sina utsläpp

Billes gör varje år en miljörevision där man redovisar sina koldioxidutsläpp. Sedan 2011 har man kompenserat för de utsläpp man skapar i sin egen produktion. 2019 genererade verksamheten 39 ton CO2 och i år ser det enligt Niklas Bille ut att gå ner ytterligare.

– Vi gör ju beräkningar årsvis så 2020 räknar vi ut i januari. Vi har sänkt utsläppen genom åren med hjälp av grön el, att vi kör med hvo-diesel och andra åtgärder och 2020 har vi fler miljöbilar som tjänstebilar. Jag tror våra egna utsläpp minskar med 20 till 30 procent 2020 jämfört med 2019. Delvis på grund av kraftigt minskat resande med anledning av Corona. Jag tror 2020 kan landa runt 30 ton eller lägre.

På sikt kommer alla företag säkerligen att ta fullt ansvar för sina utsläpp

Här är en del av de åtgärder som Billes gjort med kopplingar till klimatpåverkan och kompensation för att alla trycksaker ska kunna benämnas klimatneutrala.

  • El- och fjärrvärmeinköpen är miljövänliga alternativ
  • Den egna fordonsflottan har efter hand bytts ut mot el- och hybridbilar och där hvo-diesel kan användas görs detta.
  • Samtliga inköp av emballage är klimatneutrala.
  • Klimatkompenserar för samtliga tjänsteresor med tåg, flyg och bil.
  • Klimatkompenserar inköp av papper och kartong samt plåtar och färger.
  • Klimatkompenserar transporter av färdiga produkter till kundernas leveransadresser

– Vi kommer att fortsätta detta arbete tillsammans med pappersbrukens och transportföretagens allt mer miljöinriktade omställning. På sikt kommer alla företag säkerligen att ta fullt ansvar för sina utsläpp av CO2, vilket innebär att vi inte behöver klimatkompensera exempelvis pappersframställning eller transporter. Men innan vi kan köpa helt klimatneutralt papper och transporter så tar vi ansvar genom att nu även klimatkompensera för det papper och de transporter som vi nyttjar i vår verksamhet, säger Niklas Bille.

– Billes vill fortsätta vara en föregångare inom den grafiska branschen. Utan att ta i kan jag lova att vi ligger i framkant när det gäller att minska klimatpåverkan, säger Niklas Bille.

Annons

Uppgraderade storformatare från HP ska skapa nya möjligheter för branschen

Snabbhet, flexibilitet och hållbarhet är ledorden när HP nyligen lanserade nya storformatsskrivare i Latexsegmentet.

HP har lanserat ytterligare en generation av sina Latex-skrivare. Med HP Latex 700 och 800 ökar man produktiviteten med 50 procent genom nya skrivarhuvuden. Samtidigt byter man ut platsen i färgbehållarna till papper och därmed ska tryckerierna kunna minska sin miljöpåverkan. 

Man säger sig också ha tagit fram den vitaste vita färgen i branschen som nu finns i de båda nya maskinerna.

Den två nya serierna finns i fyra varianter.

– När du tänker på HP Latex, ska du föreställa dig att du får en unik förmåga att säga ja till alla kundförfrågningar, oavsett leveranstid och krav på material, sa Guayente Sanmartin på HP vid lanseringen för några veckor sedan.

Vid lanseringen lade man stor vikt vid att visa upp alla de möjligheter som finns med de nya skrivarna. Tryck med den vita färgen och att utbudet av kompatibla material är stort gör att det går att göra det mesta med de nya skrivarna.

Nya skärmaskiner finns nu också som passar till de nya Latexskrivarna.

Hastigheten är upp till 36 kvadratmeter per timme.

Enligt HP ställer tryckerierna nu krav på mer hållbara produkter och därför har man bland annat bytt ut färgpatronerna i plats till kartong.

De nya färgbehållarna är till stor del gjorde av kartong.
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Tryckeri investerar stort i robotcell

Målet är att bli den effektivaste grafiska aktören.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Robotlyftet hjälper små och medelstora företag med automatisering

Funderat på investera i automatisering? Nu kan du få bidrag!

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Storfusion inom mjukvara för marknadsföring och print

Man blir tillsammans 170 medarbetare och får en omsättning på över 200 miljoner kronor.

redaktionen@branschkoll.se
Annons