Båstadgruppens väg framåt – ska bli mer av en one-stop-shop

Jonas Cedås, vd för Båstadgruppen.
Jonas Cedås, vd för Båstadgruppen.

Branschkoll satte sig nyligen ned med Båstadgruppens vd Jonas Cedås och pratade om förvärvet av Matterhorn, lagret i Ängelholm, att vara en del av Storskogen och mycket mer än så.

Hos Båstadgruppen har man just nu fullt upp med att effektivisera och paketera sina olika varumärken och företag. På andra sidan mållinjen väntar ett supermodernt lager, en leverans, ett affärssystem och en ny B2B-sajt.

Första steget i bygget av den här strömlinjeformade maskinen togs i början av 2021 då man bytte lagersystem.

”Våra artiklar vet inte om att de är i Ängelholm”

– Vi valde att byta lagersystem före vi byter affärssystem för att lära oss det först och komma över de barnsjukdomar som alltid uppstår vid ett systembyte. Det är ett lagersystem som många av våra stora kunder har så nu har vi påbörjat nästa steg, som är att integrera vårt lagersystem med våra kunders, vilket gör det mycket enklare att ta emot gods från oss. Kunden slipper matcha inköpsorder mot följesedel, när vi levererar så levererar vi rakt in i deras system, Förklarar Jonas Cedås.

I slutet av av 2021 flyttade man Sandryds lager från Göteborg till Båstadgruppen gemensamma lager i Ängelholm. En flytt som gick så pass smidigt att kunderna, som inte blivit informerade på förhand, inte ens märkte av flytten – mycket tack vare ett ess i rockärmen.

– Det har varit sjukt kul att få frågor från kunderna i början av det här året, ”när sker flytten?”, det har vi redan gjort svarar vi då! Knepet för att få till den smidiga flytten var att inte tala om för artiklarna att vi flyttat dem, så Sandryds artiklar vet inte om att de är i Ängelholm, de kommer bli varse det om när vi integrera dem i Autostore som vi gick live med 1 december 2021, säger Jonas och fortsätter:

– Vi valde att börja med att stoppa in våra skor och handskar i Autostore och det funkar väldigt bra, det har varit noll avbrott än så länge, peppar peppar. Vi har till och med fått simulera fel för att kunna träna på vad vi ska göra när ett fel väl uppstår.

Fakta om lagret i Ängelholm:

  • 11.000 kvadratmeter (med optioner på att nästan dubbla lagerytan)
  • Använder robotautomatisering från Autostore
  • 2.000 kvadratmeter solceller på taket som i princip gör lagret självförsörjande när det är rätt väder
  • Lagret huserar ett GOTS-certifierad tryckeri där man trycker on demand till de kunder som vill
autostore pack
Packstation för de produkter som Autostore-robotarna hämtar.

Allt är klart men vi vill testköra innan vi går live

Innan man kan stoppa in Sandryds produkter i Autostore, något som är planerat att ske efter sommaren, måste man göra bland de mest omfattande ingrepp ett bolag kan göra idag, nämligen byta affärssystem. Idag har Sandryds ett system, Båstadgruppen ett annat och dessa två ska ny flyttas in i ett tredje nytt system, nämligen Microsoft business central.

– Vi har lagt väldigt mycket tid på det här bytet det rör sig om tusentals timmar internt, och nu är vi i princip klara, vi släppte den sista skarpa testmiljön häromveckan och nu ska vi testa testa testa. Och skiftet är planerat till ish efter sommaren, det ska gå så smärtfritt som möjligt. Det får inte stoppa verksamheten, att det blir gungigt i några dagar är fullt rimligt men det får inte stänga ner oss så vi tar 3-4 månader till att bara testa, allt för att göra så mycket vi kan för att våra kunder inte ska bli drabbade.

”Vi tittar framförallt på fler produktkategorier”

Båstadgruppen växer och har köpt ett par bolag de senaste åren, är ni nöjda eller tittar ni på förvärv?

– Vi tittar framförallt på förvärv av fler produktkategorier, vi är ständigt igång och har en förvärvsagenda som vi följer. Sen ska man komma ihåg att vi har valt att inte göra saker också. Och det syns eller hörs ju aldrig utåt men det ligger långa processor och mycket jobb bakom potentiella förvärv som man sedan kommit på att det inte är perfect match för oss och då får man backa, säger Jonas och fortsätter:

– Vårt fokus senaste tiden har varit på kläder, handskar och skor. Vi vill inte köpa något som inte tillför värde i vår leverans till våra återförsäljare. Vi förvärvar inga bolag för förvärvet skull, för att skapa volym, absolut inte. Det ska tillföra värde, komplettera och gardera oss så vi blir en bättre leverantör.

Jonas berättar också att eftersom deras affärsmodell, där man uteslutande säljer via återförsäljare, exkluderar en hel del potentiella förvärv av bolag som kan vara spännande men som har en affärsmodell som inte passar Båstadgruppens.

Ska konsolidera våra försäljningsbolag i Norden

En annan åtgärd som är inplanerad i effektiviserings-arbetet är att konsolidera de olika säljbolag man lite ”fått på köpet” runt om i Norden.

– Något annat som är intressant ur förvärvsperspektiv är att öka vår geografiska spridning, vi har ju bolag i Danmark, Norge och Finland och vi håller på att fusionera ihop bolag i länderna nu. I och med de förvärv vi har gjort har vi fått med oss ett antal försäljningsbolag i respektive länder och där kommer vi göra konsolideringar för att göra Båstadgruppen tydligare även i de länderna, säger Jonas och fortsätter:

– Vi har rätt mycket volym utanför Sverige, framförallt i Norden. Vi brukar prata om Sverige, Norden och export där export är allt söder om Trelleborg.

En bra bit över 600 miljoner i omsättning 2021

Båstadgruppen i sin helhet omsatte en bra bit över 600 miljoner kronor under 2021 berättar Cedås, omsättningen för 2020 låg på cirka 400 miljoner då är det både ett förvärv (Top Swede) och organisk tillväxt som ligger bakom ökningen mellan 2020/21.

Under paraplyet Båstadgruppen finns det fyra varumärken:

  • Southwest – lättare arbetskläder
  • Top Swede – tyngre arbetskläder
  • ATG – handskar
  • Monitor – skor

De fyra varumärkena är ungefär lika stora när det kommer till omsättningen och i hela Båstadgruppens organisation är man omkring 100 medarbetare.

Hur tänker ni framåt med era varumärken, det märks att fokus är på Båstadgruppen i er kommunikation, vad kommer hända med exempelvis Sandryds?

– Sandryds som varumärke är ju i princip borta, vi kommunicerar inte det längre och det beror ju på att Sandryds och Southwest har olika namn. Det är Southwest som är fokus och deras erbjudande inom lättare arbetskläder och profilkläder är det som ska blomstra och skina. Samma sak gäller Top Swede men nu råkar produkten och bolaget ha samma namn men det är ju varumärket som är i fokus och paraplyet för alla varumärken är ju då Båstadgruppen.

Vidare berättar Jonas att man på den tillfälliga webbplatsen bastadgruppen.com, kan se hur kommunikationen kommer se ut framöver. Där finns samtliga varumärken representerade och sen leds du vidare till varumärkets egna sajt.

”Kommer spara in otroligt mycket frakt”

När allt är på plats kommer Båstadgruppens kunder kunna shoppa från samtliga varumärken samtidigt och få alla produkterna i samma leverans, med förädling om man så vill.

– Vi har gjort kalkyler på hur otroligt mycket vi kommer hjälpa våra kunder att spara på frakt, det finns kunder idag som får fyra paket från oss med olika produkter från våra olika varumärken. Nu blir det ett paket istället, vilket såklart är mycket mer hållbart samtidigt som vi får ner kostnaderna för våra kunder, det är inte gratis med frakt idag, säger Jonas och fortsätter:

– Det är också för att få ner kostnaderna för våra kunder som vi investerat mycket i vår förädlingsavdelning i Ängelholm, sedan årsskiftet har vi ett transfertryckeri på lagret nu som ökar i en fantastisk takt och vi har tre heltidsanställda där nu, säger Jonas och fortsätter:

– Kunderna börjar se att det inte finns någon anledning att skicka runt gods eller förädla utomlands innan det kommer in. Då måste du köpa större volymer, binda mer kapital och ta mer risk. Vi kör print om demand, när kunden behöver få något tryckt så trycker vi och levererar så våra återförsäljare kan fokusera på att sälja istället. Och så finns det en poäng med att vi trycker på våra egna plagg eftersom vi vet exakt hur man ska göra, det är ju ett hantverk och risken att det blir fel minskar tror vi.

Vidare berättar Jonas att deras interna tryckeri nu också blivit GOTS-certifierat.

tryckeri bastad
Tre heltidsanställda jobbar med att förädla Båstadgruppens produkter i det numera GOTS-certifierade tryckeriet som finns på lagret i Ängelholm.

”Ett fint bolag som funnits under lång tid”

Båstadgruppens förvärvade nyligen jackleverantören Matterhorn.

Varför var Matterhorn en bra match för er?

– Matterhorn The Jacket Maker som de heter och vi vill verkligen fokusera på jackor, det är ett starkt varumärke och ett fint bolag som funnits under lång tid med stabil kundbas. Det var också ett bra skede för bolaget nu att byta ägare, de har drivit bolaget på ett effektivt sätt med bra lönsamhet och så ligger vi geografiskt nära varandra. Vi har samma kunder och har ingen kannibalism mellan produkterna, säger Jonas och fortsätter:

– Thomas en av Matterhorns delägare före förvärvet kommer vara kvar och driva detta. Och med Båstadgruppens muskler kommer Matterhorn kunna fokusera ännu mer på produktutveckling och sälj, samtidigt som man får tillgång till fler kunder genom att vara en del av vår sfär.

Hur är det att vara en del av Storskogen?

Sedan börjar av 2019 är Båstadgruppen en del av den numera börsnoterade koncernen Storskogen vi frågar Cedås hur det är för Båstadgruppen att som stor spelare vara en del av en ännu större spelare.

– I Storskogen-terminologi är Båstadgruppen en affärsenhet och vi gör tilläggsförvärv, som exempelvis Matterhorn som vi förvärvade nu sist. Och det är helt och hållet Båstadgruppens agenda som styr vår strategi och vår tillväxtplan, sen får vi mycket förfrågningar om förvärv tack vare vårt stora kontaktnät, men när vi tittar på bolag att förvärva gör vi det helt och hållet ur ett Båstadgruppens-perspektiv.

Jonas berättar också att Båstadgruppen är en av de större affärsenheterna inom Storskogen.

Vart ligger ert fokus kommande tid?

– Fokus ligger på vår B2B-sajt och att stärka vårt erbjudande och bli mer av en one-stop-shop. Sen har vi stora mål och det här vi pratat om nu är bara början, vi kommer göra saker framöver för att växa ytterligare men fokus just nu är på den organiska tillväxten, avslutar Jonas Cedås, vd på Båstadgruppen.

Way Out West sålde secondhand-kläder som festivalmerch

wow

Kläderna som såldes var återvunna klädesplagg från secondhand-affärer eller kläder som besökarna själva tagit med sig för att få förädlade på plats.

redaktionen@branschkoll.se

Påhlsons Daylight släpper ny webbshop tillsammans med välgörenhetsorganisation

gavar pahlsons
Ämnen i artikeln: Påhlsons Daylight

Påhlsons Daylight fortsätter på den inslagna vägen med webbshoppar åt stora organisationer där privatpersoner kan handla produktmedia.

Ämnen i artikeln: Påhlsons Daylight
redaktionen@branschkoll.se

Unitedprofile flyttar in i unik byggnad – Byggt sitt konferensrum på en scen där Palme stått

up folketshus
Ämnen i artikeln: Unitedprofile

Byggnaden Unitedprofile håller till i sedan ett tag tillbaks är det 110 år gamla folket hus i Öststjärna, Gagnef som bolaget förvärvat och renoverat för att passa deras verksamhet.

I den stora salen finns en scen med en väggmålning av Erik Lund, på scenen ska enligt uppgift både Lil Babs och Olof Palme stått. På golvet framför sitter nu ett gäng it-utvecklare och övervakar det digitala säljflödet av profilprodukter i Sverige.

Huset som alltså är byggt 1912 har nu renoverats av Unitedprofile för att passa deras behov och skapa en härlig atmosfär för de 16 av bolagets medarbetare som arbetar på kontoret i Dalarna.

– Vi har totalrenoverat, ny ventilation, el, kök, solpaneler, ytskikt. Men i renoveringen har vi ändå haft med oss byggnadens historia och därför sparat originaldelar, så som scenen och dess stora målning samt väggmålningarna i stora salen, säger Emil Naula, kommunikationsansvarig på Unitedprofile till Branschkoll och fortsätter:

– Stora salen där vi sitter är ett öppet kontorslandskap, men välplanerat med akustikpanel och skärmväggar, och ytterligare ljuddämpning är på väg. Här finns också två inglasade kontor för de som pratar mycket i telefon. Vidare är har vi förvandlat scenen till ett inglasat mötesrum främst för interna möten för olika avdelningar på företaget.

Koppla av i den gamla biljettluckan eller spela pingis bredvid matsalen

up folket2
Till vänster syns det renoverade köket med anslutande pingisbord och till höger en bättre bild av scenen med dess väggmålningar och de inglasade konferensrum man byggt uppe på scenen där Palme enligt uppgift ska ha stått.

Förutom arbetsplatserna har man ett nyrenoverat kök med en altan i anslutning och så finns det pingsbord både inne och utomhus. Dessutom finns det ett vilorum för massage eller om man bara behöver koppla av. Skärma av sig går också att göra i den gamla biljettluckan dit man kan springa undan för att ta samtal eller få space.

På ovanvåning håller man bland annat på att bygga upp ett träningsrum både för gruppträningar och individuellt. Och så finns det där en balkon som ska fungera som en ”fokus-zon”.

– I och med flytten har vi äntligen fått möjlighet att bygga upp vår arbetsmiljö mer eller mindre från grunden efter våra behov. Vi har ju vuxit en hel del på senaste och nya lokaler har behövts ett tag, säger Emil Naula avslutningsvis.

up 3
Bild före och efter där man kan se några av de omfattande renoveringar som gjorts.
Ämnen i artikeln: Unitedprofile
redaktionen@branschkoll.se

Maersk gör jungfrufärd med världens första metanoldrivna containerfartyg – profilprodukter från PF i lasten

maersk laura
Ämnen i artikeln: PF Concept

Nyss gick jungfrufärden för Maersk fartyg Laura Maersk som enligt uppgift är världens första metanoldrivna containerfartyg och med i lasten fanns profilprodukter från PF Concept.

Ämnen i artikeln: PF Concept
redaktionen@branschkoll.se

Textilindustrin kräver mer hållbara (läs digitala) etiketter – etiketterna sträcker sig till månen 12 gånger om

qr code

Enligt branschens uppskattningar leder de nuvarande kraven på märkning till produktionen av cirka 9,2 miljoner kilometer etikettband varje år

redaktionen@branschkoll.se

Lager 157 fortsätter expandera i Norden

Ämnen i artikeln: Lager 157
Ämnen i artikeln: Lager 157
redaktionen@branschkoll.se

Sportvarumärket Champion kan vara till salu

Champion 1800
redaktionen@branschkoll.se

Xerox kommer inte till Drupa – hallen på väg att bli uppbokad av andra

drupa16 jv9325
Ämnen i artikeln: Xerox

Förra veckan publicerades utställarlistan – och hallplanen för Drupa nästa år – och då visade det sig att Xerox drar sig ur mässan.

Ämnen i artikeln: Xerox
redaktionen@branschkoll.se

Han tar över vd-stolen på Nordic Carton

eric blix Nordic Carton
Ämnen i artikeln: Nordic Carton

Erik Blix blir vd på Malmöföretaget från och med den 2 oktober.

Nordic Carton som är leverantör av kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny vd.

Erik har lång erfarenhet som vd för tillverkande företag, han har bland annat jobbat på Nederman och Heatex AB. Närmast kommer han från Regstans Produktion AB där han var vd och jobbat med omfattande expansionsprojekt inom verkstadsindustrin.

– Det sker stora förändringar inom förpackningsbranschen drivet av att varumärkesägare ställer höga krav på hållbara förpackningar. Det skall bli mycket spännande att få ansvar för ett företag som tillverkar förpackningar av de mest hållbara materialen, kartong och papper från svensk skog, säger Erik i ett meddelande.

Nordic Carton har under de senaste åren haft en stark tillväxt och utvidgat såväl sina kommersiella ambitioner som den tekniska kompetensen.

– Ambitionen är att fortsätta växa och bygga ett företag som ligger i framkant med förpackningar till de marknadssegment som vi valt att serva med våra produkter och kompetens, avslutar Erik.

Nuvarande VD Claes-Göran Vigstrand går nu i pension.

– Vi tackar Claes-Göran för de mycket stora insatser han gjort under sina år på företaget och önskar honom all lycka till i framtiden, samtidigt som vi ser fram emot att få utveckla företaget vidare tillsammans med Erik, säger Per Lundeen, styrelseordförande i Nordic Carton.

Ämnen i artikeln: Nordic Carton
redaktionen@branschkoll.se

Gratis kurs i AI – programmera ditt företag in i framtiden

MY AI

”Det här är en omtumlande utveckling – för den som är med på tåget finns chans till många nya affärsmöjligheter.”.

AI bryter igenom inom allt fler områden. Inte bara texter och bilder utan nu även inom programmering. Detta öppnar upp för långt fler yrken och branscher att på egen hand bygga egna appar och datorlösningar.

Be AI skriva ett program, så svarar den inom några sekunder inte bara med programkoden utan också med instruktioner om var och hur du lägger in koden för att det ska fungera.

– AI kommer inte ta ditt jobb, men någon som kan AI kommer göra det, säger Claes Magnusson som är rektor på Malmö Yrkeshögskola.

Under hösten erbjuder Malmö Yrkeshögskola en kort distansutbildning inom AI-assisterad programmering och moderna programspråk. Kursen är godkänd, kostnadsfri och upplagd så att det går att fortsätta arbeta samtidigt med studierna.

– Det här är en omtumlande utveckling, säger Claes Magnusson, som kommer visa möjligheterna på Print Next 30 november. Allt är inte perfekt ännu, men vi vet alla hur snabbt utvecklingen går. För den som är med på tåget finns chans till många nya affärsmöjligheter. 

En företagare behövde ett nytt bokningssystem vilket denne kunde skapa på femton minuter. Att få fram kod för en enklare app för AppleWatch tog under 180 sekunder.

– Som med annan AI är inte allt perfekt ännu, men vi vet hur snabbt utvecklingen kommer att gå, säger Claes Magnusson. Börja fundera redan nu hur dessa möjligheter kommer påverka dig, ditt yrke och din verksamhet.

Utbildningen startar den 9 november och du anmäler dig på my.se/mp

redaktionen@branschkoll.se