Är Alibaba en konkurrent till Europeiska tryckerier

(Bild: www.alibabagroup.com)

Alibaba, ”Asiens Amazon”, fortsätter växa i rasande takt och på senaste tiden har de satsat allt mer på sitt print-utbud.

Amazon gav sig för inte allt för länge sedan in i tryckeribranschen, kanske främst genom Amazon Merch där de trycker på kläder. Något som Branschkoll skrivit om flera gånger, bland annat här. Och även om Amazon och Alibaba har lite annorlunda affärsmodeller och opererar i varsin del av världen, där Alibaba framförallt har Kina och vissa andra delar av Asien som sin huvudmarknad, så ställer sig Bernd Zipper sig följande fråga i en artikel i Beyond Print:

Är det avståndet mellan den asiatiska e-handelsjätten och den europeiska marknaden verkligen så stort, eller kommer billiga trycksaker som du kan beställa online förr eller senare skölja över den europeiska marknaden, trots att dessa produkter uppfattas ha extremt lång leveranstid?

Sökningen ”business card printing” på Alibaba.com visar upp 82.671 träffar, samma sökning på Amazon.com ger 1.000 träffar, varav många inte är relevanta.

Tre olika träffar från sökningen ”business card printing” på Alibaba. Bild: Alibaba.com

Om jag endast söker på ”print” utan att avgränsa mig får jag upp över 17 miljoner träffar. Allt från böcker till posters och industriella printers.

I artikeln så listar Bernd Zipper de inslagen i Alibabas print-utbud som han tycker sticker ut och som han således menar är en indikator på hur pass konkurrenskraftiga de är gentemot europeiska bolag. Bland de som pekas ut finns:

  • Ett väldigt stort utbud av olika produkter
  • Det är enkelt att hela avgränsa sin sökning lager för lager , genom att välja material, hårdvara, användningsområde, region, certifikat och så vidare.
  • Det finns det ingen möjlighet att personifiera dina produkter genom programvara, ofta direkt i webbläsaren, som vi blivit så vana vid i Europa.
  • Däremot kan du göra dina produkter mer personliga i nästa steg av beställningen när du har valt din produkt. Då kan du bland annat ladda upp mallar och bilder.
  • Leveranstiden sätts vanligtvis till mellan 8-38 dagar, beroende på vad du beställer och av vem.
  • Zippers slutsats är att Alibaba, trots sitt breda och ibland väldigt billiga utbud, inte utgör något hot mot den europeiska marknaden i dagsläget.

– Europeiska tryckare behöver inte vara alarmerade över Alibabas nuvarande utbud, trots att de har ett brett utbud så lämnar orderprocessen och leveranstiden fortsatt mer att önska. Tryckare ska dock inte underskatta det Alibaba håller på med, för e-handelsjätten fortsätter att expandera, säger Bernd Zipper.

Alibaba växer i Europa

En annan sak Zipper vill uppmärksamma är att Alibaba även växer i Europa, med sina befintliga kontor i Europeiska metropoler, samt redan planerade logistik-centers. Och förutom tillväxten i Europa så växer bolaget både på höjden och på bredden, i en på snudd till exponentiell takt. Förutom e-handel så har de dessutom en väldigt framgångsrik molntjänst och en egen betaltjänst ”Alipay”.

De har dock inte någon egen kryptovaluta ännu, trots att det finns ett ”Alibaba-coin”, som e-handelsjätten försökt stämma till ett namnbyte utan någon framgång.

Zipper avslutar med att konstatera att Alibaba kommer fortsätta växa och att det i framtiden är fullt möjligt att Alibaba kommer kunna konkurrera med Amazon och andra europeiska print-aktörer. Men inte i dagsläget på grund av deras långa leveranstider, deras relativt krångliga köpprocess och för att de till skillnad från Amazon – som har egna produkter – endast är en broker.

Åtta.45 investerar i ny plattform för digitaltryck – köper tre nya pressar

Åtta.45 investerar i flera inkjetpressar, en arkpress och ny mjukvara.

redaktionen@branschkoll.se

De köper Lenanders Grafiska

Stora förändringar i produktionen.

redaktionen@branschkoll.se

Startup bygger ny marknadsplats där företag kan byta till miljösmarta förpackningar

Ska bli länken som effektiviserar och automatiserar processen mellan förpackningsleverantörer och köpare. Målet är att hjälpa alla små och medelstora företag att byta till förpackningar som är bättre för miljön.

redaktionen@branschkoll.se

Industrigrupp förvärvar sin tredje etikett-aktör på kort tid – köper också in sig i Norge

Etikettmarknaden konsolideras ytterligare på den svenska marknaden.

redaktionen@branschkoll.se