Är Alibaba en konkurrent till Europeiska tryckerier

(Bild: www.alibabagroup.com)

Alibaba, ”Asiens Amazon”, fortsätter växa i rasande takt och på senaste tiden har de satsat allt mer på sitt print-utbud.

Amazon gav sig för inte allt för länge sedan in i tryckeribranschen, kanske främst genom Amazon Merch där de trycker på kläder. Något som Branschkoll skrivit om flera gånger, bland annat här. Och även om Amazon och Alibaba har lite annorlunda affärsmodeller och opererar i varsin del av världen, där Alibaba framförallt har Kina och vissa andra delar av Asien som sin huvudmarknad, så ställer sig Bernd Zipper sig följande fråga i en artikel i Beyond Print:

Är det avståndet mellan den asiatiska e-handelsjätten och den europeiska marknaden verkligen så stort, eller kommer billiga trycksaker som du kan beställa online förr eller senare skölja över den europeiska marknaden, trots att dessa produkter uppfattas ha extremt lång leveranstid?

Sökningen ”business card printing” på Alibaba.com visar upp 82.671 träffar, samma sökning på Amazon.com ger 1.000 träffar, varav många inte är relevanta.

Tre olika träffar från sökningen ”business card printing” på Alibaba. Bild: Alibaba.com

Om jag endast söker på ”print” utan att avgränsa mig får jag upp över 17 miljoner träffar. Allt från böcker till posters och industriella printers.

I artikeln så listar Bernd Zipper de inslagen i Alibabas print-utbud som han tycker sticker ut och som han således menar är en indikator på hur pass konkurrenskraftiga de är gentemot europeiska bolag. Bland de som pekas ut finns:

  • Ett väldigt stort utbud av olika produkter
  • Det är enkelt att hela avgränsa sin sökning lager för lager , genom att välja material, hårdvara, användningsområde, region, certifikat och så vidare.
  • Det finns det ingen möjlighet att personifiera dina produkter genom programvara, ofta direkt i webbläsaren, som vi blivit så vana vid i Europa.
  • Däremot kan du göra dina produkter mer personliga i nästa steg av beställningen när du har valt din produkt. Då kan du bland annat ladda upp mallar och bilder.
  • Leveranstiden sätts vanligtvis till mellan 8-38 dagar, beroende på vad du beställer och av vem.
  • Zippers slutsats är att Alibaba, trots sitt breda och ibland väldigt billiga utbud, inte utgör något hot mot den europeiska marknaden i dagsläget.

– Europeiska tryckare behöver inte vara alarmerade över Alibabas nuvarande utbud, trots att de har ett brett utbud så lämnar orderprocessen och leveranstiden fortsatt mer att önska. Tryckare ska dock inte underskatta det Alibaba håller på med, för e-handelsjätten fortsätter att expandera, säger Bernd Zipper.

Alibaba växer i Europa

En annan sak Zipper vill uppmärksamma är att Alibaba även växer i Europa, med sina befintliga kontor i Europeiska metropoler, samt redan planerade logistik-centers. Och förutom tillväxten i Europa så växer bolaget både på höjden och på bredden, i en på snudd till exponentiell takt. Förutom e-handel så har de dessutom en väldigt framgångsrik molntjänst och en egen betaltjänst ”Alipay”.

De har dock inte någon egen kryptovaluta ännu, trots att det finns ett ”Alibaba-coin”, som e-handelsjätten försökt stämma till ett namnbyte utan någon framgång.

Zipper avslutar med att konstatera att Alibaba kommer fortsätta växa och att det i framtiden är fullt möjligt att Alibaba kommer kunna konkurrera med Amazon och andra europeiska print-aktörer. Men inte i dagsläget på grund av deras långa leveranstider, deras relativt krångliga köpprocess och för att de till skillnad från Amazon – som har egna produkter – endast är en broker.

Teko går med i Euratex

Teko har nu anslutit sig till Euratex som är det förbund som representerar den europeiska textil- och klädindustrins intressen i EU.

– Det kommer många lagstiftningar framöver som berör oss och våra medlemsföretag så det är viktigt att vi kan vara med och påverka så tidigt som möjligt på europeisk nivå. Till exempel The Green Deal som är EU:s färdplan för hållbar ekonomi där flera delar påverkar textil- och modeindustrin, säger Anne Ludvigson, styrelseordförande i Teko, i ett pressmeddelande.

EU är enligt uppgift världens näst största exportör av textilier och kläder. 2019 kom 24 respektive 29 procent av världens försäljning Från EU.

Euratex representerar omkring 160.000 företag med en omsättning på 162 miljarder euro och 1,5 miljoner arbetstagare. Mer information hittar du här.

redaktionen@branschkoll.se

Leverantör öppnar nytt showroom i centrala Stockholm tillsammans med två andra varumärken

redaktionen@branschkoll.se

Profilservice-bröderna utsedda till årets unga företagare

profilservice

Adam och Johan Zollner som tillsammans driver WDP Profilserivce har utsetts till årets unga företagare i Linköping, i den årliga tävlingen som Företgarna anordnar.

Delar av motiveringen lyder så här:

Kunderna är allt från enmansföretag till globala verksamheter och oavsett omfattning kan företaget leverera varor efter varje kunds förutsättningar. Detta tack vare att organisationen är skalbar och smart uppbyggd. Allt från egen tryckproduktion in-house till ansvarsfull handel med lokal närvaro i Asien. Man satsar hårt på, att så långt det är möjligt, arbeta med cirkulär ekonomi och leverantörerna måste arbeta med justa villkor och hållbarhet. 
År 2015 bildades koncernbolaget Zollner Group där Profilservice ingår tillsammans med systerföretaget Nordic Souvenir och som de också driver flera projekt och löpande samarbeten med.
.. läs mer här.

I och med det här går man nu vidare till regionfinalen.

I videon nedan kan du se en 2 minuter lång intervju med bröderna Zollner som Företagarna gjort.

redaktionen@branschkoll.se

Team Workwear fortsätter värva medlemmar – ny yrkesbutik hoppar på

yrkeskläder

Senaste medlemmen i Team Workwear är Total Skydd & Underhåll, en yrkesbutik med bas i Flen som anslöt sig nu i början av juni.

– Det känns väldigt kul och spännande. Att kunna driva kedjan tillsammans mot nya gemensamma mål ger en otrolig möjlighet till utveckling för oss alla. Och med en gemensam plattform för inköp och marknadsföring blir vi otroligt starka tillsammans, säger Anders Karlsson, vd på Total Skydd & Underhåll i ett pressmeddelande.

Total Skydd & Underhåll grundades år 2000 och 2019 tog de nuvarande ägarna Sandra Åslund och Anders Karlsson över, efter att dåvarande ägare gick i pension.

Företaget jobbar med försäljning av arbetskläder och hygienprodukter under eget varumärke samt skyddsutrustning. Och den största delen av försäljningen sägs ske till företag, stat och kommuner.

– Vi är mycket glada över att ha Total Skydd & Underhåll med som nya medlemmar i kedjan. Anders och Sandra har mycket energi, lång erfarenhet från branschen och av att driva butik. Det ska bli kul att jobba med dem i deras och våra gemensamma satsningar framöver, säger Per Spett, kedjeledare på Team Workwear.

LÄS OCKSÅ: Team Workwear knyter till sig tre nya butiker

Den som räknar vet att det här blir den fjärde nya butiken som ansluter sig till Team Workwear-kedjan i år. Intresset för medlemskap i kedjan är stort berättar kedjeledare Per Spett:

– Intresset är stort och det finns ett tydligt behov av en frivilligkedja inom workwear idag – en marknad med många fristående butiker som drivs av duktiga entreprenörer som vill fortsätta att driva och utveckla sitt företag. För dem är vi en perfekt partner för att kunna stärka affären gentemot de centralägda kedjorna.

redaktionen@branschkoll.se