Appar får kineser att läsa fler böcker
I Kina erbjuder appar utvecklande läsning och belöningssystem för avklarade böcker.
Många kineser pendlar till jobbet med hjälp av tåg, och det är bland annat tiden till och från jobbet som många kineser väljer att lägga på läsning. Apparna är många och de satsas stort inom området, enligt siffror från Ireserach (en konsultfirma i Kina) så finns det nu 340 miljoner mobilläsare i Kina.
Apparna är många – Mint Reading heter en app som är populär, den levererar innehåll till Wechat (en av Kinas största sociala medier-plattformar). Mint ger läsaren möjligheten att dela upp läsningen av engelskspråkiga böcker i 10 minuters-perioder under dagen genom att leverera cirka 1.000 ord per tillfälle som baseras på läsarens engelska ordförråd. Efter 100 dagars användande av appen så har den genomsnittliga kinesen läst ut 3-4 engelskspråkiga klassiker.
– Tjocka böcker har delats in i fragment som bara tar ett dussintals minuter per dag, det här passar modern livsstil, säger Yang. En ung kines som läser dagligen och som blivit intervjuad i en artikeln från Shine.
Shanghai är den stad där flest läser, cirka 21 procent, baserat på en studie gjord av Amazon Kindle och Xinhua, med 14.000 tillfrågade personer. Läsarna i Shanghai föredrar fantasy, deckare och historiska titlar, men de läsare fortfarande pappersböcker också, enligt Amazon i Kina.
Stora företag satsar
Bland företagen som satsar på att göra det lätt för kineser att läsa i mobilen finns bland annat Amazon, Tencent och mobiloperatören China Mobile. Wechat har sin egen plattform som heter Wechat Reading, där byter du in tiden du spenderat på att läsa mot ”book coins”, fem timmars läsning motsvarar tio sådana mynt, som sedan kan växlas in mot 10 yuan (cirka 13 kronor). Dessa kan i sin tur användas för att köpa nya digitala böcker.
Mint Reading som delar upp böckerna i mindre segment erbjuder sina kunder ett gratis exemplar av den trycka boken du läst ut under en 100-dagarsperiod om du delar ditt ”lässchema” på Wechat.
– Att lyckas läsa ut en bok genom att dela upp den i små segment dag för dag är inte särskilt svårt, och användarna gillar känslan av att de uppnått ett mål, avslutar psykologen Ren Li.