Gå till innehållet

Aktiv förpackning minskar kvicksilver i tonfisk

Metoden kan öka livsmedelssäkerheten utan att påverka smak eller kvalitet.

Puls

Forskare vid Chalmers har utvecklat en aktiv förpackning som kan minska kvicksilverhalten i tonfisk under lagring. Lösningen innehåller aminosyran cystein, som binder kvicksilver och avlägsnar det från fiskköttet.

Metoden bygger på en vattenbaserad förpackningslösning där cystein drar ut kvicksilvret från fisken. Studier visade att upp till 35 procent av det skadliga ämnet kunde avlägsnas utan att påverka smak, utseende eller lukt.

I en tidigare studie undersökte forskarna möjligheten att klä insidan av förpackningar med ett lager av tiolerad kiseldioxid för att fånga upp kvicksilver ur den förpackade fisken. Tioler är organiska föreningar som innehåller en specifik svavelgrupp som binder hårt till kvicksilver. Under sina försök observerade de att krafterna som binder kvicksilvret i fiskvävnaden förhindrade att det släppte från fiskköttet.

Förpackningen fungerar under hela lagringsperioden och kräver inga extra produktionssteg. Tekniken kan öka livsmedelssäkerheten och göra tonfisk tillgängligare utan att förändra befintliga industriprocesser.

Ytterligare forskning för hur det avlägsnade kvicksilvret ska hanteras krävs fram över, säger Przemysław Strachowski, studiens förstaförfattare och postdoktoral forskare vid institutionen för life sciences på Chalmers vid tiden för studien.  

Mer i ämnet: Packaging

Senaste från Branschkoll