9 tryckerier om de skenande elpriserna

Karta ei.se

Branschkoll har varit i kontakt med grafiska företagare runt om i landet och ställt frågor om hur de kraftigt ökade elpriserna påverkar verksamheten.

✔️”Blir en påverkan i miljonklassen för oss” ✔️”Det finns en smärtgräns när det inte längre är lönsamt att trycka” ✔️”Det är ett resultat av de politiska besluten genom åren. Vi får rädda oss själva” ✔️”Jag sympatiserar med mina kollegor i syd” ✔️”Ett totalt underutvecklat konsekvenstänk från politikerna”

Våra elområden i Sverige påverkar situationen. Att övriga Europa har ännu högre elpriser är en tröst för vissa men i relation till andra mediekanaler drabbas det trycka mediet av höjda el- och materialpriser mer.

Kritiken mot det svenska systemet är hård.

Flera planerar för solceller – men det är inte lösningen

Branschkoll har varit i kontakt med ett antal företagsledare runt om i landet för att få deras åsikter och synpunkter i frågan. Många har planer på att investera i egen elproduktion, och då är det solpaneler som är lösningen och inte särskilt överraskande så är det företagen i södra Sverige som är mest angelägna.

Någon nämner att man fått bidrag från Klimatklivet för att genomföra energibesparande åtgärder och en annan att man bygger ett 70-tal laddplatser för elbilar vid sitt tryckeri.

Intressant är också att elförbrukning numera är en större påverkande faktor vid investeringsbeslut och att elkostnaderna måste beaktas betydligt mer i produktionsekonomiska beräkningar.

Alla intervjuer finns här nedan med synpunkter, idéer och fakta.

De nio personerna/företagen är:

  • Lars G Andersson, vd på Ruter, Laholm
  • Patrick Andersson, vd Exakta Print, Malmö
  • Niklas Bille, vd Billes Tryckeri, Göteborg
  • Palle Jacobsen, vd på Stibo Complete, Katrineholm
  • Mikael Lind, vd Taberg Media Group, Taberg
  • Sofia Ljungberg Igbe, vd på Ljungbergs Tryckeri, Klippan
  • Erik Mauritzon, vd Åtta.45 Tryckeri, Stockholm
  • Lennie Nylén, vd på Original Tryckeri, Umeå
  • Erik Wallhed vd på Bold Printing, Stockholm

Lars G Andersson – vd på Ruter och Falk Graphic (Laholm, Falkenberg och Vellinge)

Falk Ruter

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi har hektiska dagar överhuvudtaget, det är väldigt turbulent på alla insatsvaror gällande både tillgång och prisvariationer. Men elen påverkar oss mest av detta och vi känner en stor oro inför nästa år. Rent ekonomiskt så gör vi så att vi har ett energi- och materialtillägg på fakturorna till kund. Vi vidarefakturerar alltså kostnadsökningarna till kund, även om vi hela tiden ligger i bakkant.

Har ni timpris på elen som gör att ni kan lägga produktionen när det är lägst pris?

– Nej det kan vi inte göra. Vi kör treskift 24 timmar om dygnet. Du frågar mest om elen, men för oss på Ruter så är gasen en stor fråga också. Vi vet inte alls vart det tar vägen med gaspriserna. Vi köper biogas av en lokal leverantör och har just nu ett fast pris men befarar en prisuppgång så snart nuvarande avtal löper ut.

Hur ser du på den internationella konkurrensen?

– Sverige har lägre priser relativt Europa på el, men våra priser är också på tok för höga. Exempelvis har tyska tryckerier enorma problem med kostnaderna och så länge tyskarna har sin märkliga energisituation så kommer det att vara tufft för deras industri. Men nu går vi mot en befarad lågkonjunktur enligt regeringen, och den gäller ju för hela Europa, så jag tror att efterfrågan på energi kommer att sjunka och då också priserna på sikt.

– Vad gäller vår konkurrenssituation gentemot Europa så är jag ganska säker på att en lågkonjunktur gör att kronan blir svagare och då ökar vår konkurrenskraft.

Planerar ni för att starta egen elproduktion?

– Ja det gör vi. Planerna ligger klara för tryckerierna i Falkenberg och Laholm. Taken där lämpar sig väldigt bra för solceller.

Ser du några andra trender som du vill berätta om?

– Efter en kaotisk papperssituation med strejk och annat så ser vi nu att tillgången ganska snart kommer att överstiga efterfrågan. Detta gör att vi tror att vi kan förvänta oss prisnedgångar på papper relativt snart. Kina och sydostasien har varit en enorm marknad för export av papper men när man nu har öppnat egen kapacitet för papperstillverkning, och importen från Europa minskar, så borde det bli prissänkningar här. Dock så är massaproduktion en väldigt energikrävande process, men om massatillverkningen ligger i norra Sverige så är elen inte alls lika dyr som i söder.

Avslutningsvis skulle jag vilja föra fram kritik till dem som försatt oss i denna situation, för det är ju ett totalt underutvecklat konsekvenstänk från politikerna som vi nu ser resultatet av!


Patrick Andersson, vd Exakta Print, Malmö

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Just nu är vi som alla mestadels påverkade av kraftigt ökade kostnader för våra insatsvaror. Mycket av detta beror på ökade energipriser för våra leverantörer.

– Våra egna elpriser är bundna året ut. Efter det är vi  minst sagt oroliga vad som kommer hända. De prognoser vi ser idag gällande kommande energipriser kommer kräva drastiska åtgärder i vår verksamhet.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi tittar på en större solparksanläggning på vårt tak. Den skulle ge cirka 20 procent av vår årliga energikonsumtion.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Vi har fast elpris året ut. Än så länge producerar vi som tidigare men framtiden är oviss och vi ser på olika möjligheter att förändra vår produktion och energiförsörjning.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Trenden med ökade kostnader för produktion av tryckt media gynnar absolut inte vår konkurrenskraft mot digital kommunikation. Någonstans så tror jag pappersbrukens agerande med kraftigt ökade priser till slut kommer straffa vår bransch och i slutändan också pappersbruken.

– På kort sikt är det en positiv ekonomisk effekt för våra pappersleverantörer vilket syns inte minst i deras fantastiska resultat som nu kommuniceras i olika medier. Men på lång sikt kan jag inte se annat än att vi blir förlorare allihop.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Nej, inte ännu i varje fall.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Bra fråga. Det är som du vet en nationell fråga med olika priszoner på elen. Det i sig kommer urholka många industrier i de mest utsatta områdena. Pågens i Malmö som har en energikrävande produktion är ett exempel på bolag som letar nya områden att växa i.

– I det långa loppet kan det ge stor effekt på arbetstillfällen som försvinner i vår region då bolag etablerar verksamheter närmare energikällan. Staten måste hitta en lösning på detta och det inom kort är min uppfattning!

Annons
7NY 900x300 ImagePRESS 1350

Niklas Bille – vd Billes Tryckeri (Göteborg)

Billes Tryckeri

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Jag tycker det är väldigt konstigt, och orättvist att det skiljer så mycket på elpriset mellan olika regioner i Sverige. För Billes del så har vi ännu inte drabbats av de höjda priserna då vi haft bundna elpriser hittills, och har så även större delen av 2023.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi bygger 73 laddplatser för elbilar här i höst, men har inte beslutat om solpaneler ännu. Men det projektet är under bearbetning också.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej, vi har inte gjort några åtgärder alls ännu på grund av elprisutvecklingen.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Det är väl att utvecklingen fortsätter mot mer digitaltryck, mindre offset. Plåtar är ju enormt dyra att framställa bland annat på grund av energibehovet som tillverkning och bearbetning av aluminium kräver.

– Samt att den makulatur som offsetproduktionen genererar blir dyrare i takt med ökade papperspriser. Det innebär ju också att brytpunkten mellan offset och digitaltryck flyttas uppåt alltmer.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi har inte beaktat högre elpriser ännu, eller tagit höjd för dem mot kunder. Det har varit papper och andra insatsvaror som varit problem och utmaningar för oss hittills.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Egen produktion av el med solpaneler genererar endast en liten del av vårat energibehov, vi får därför förlita oss på energitillgången i Sverige i framtiden och att det kommer produceras tillräckligt med el till vettiga priser.

– Men det kan ju onekligen bli spännande att se om detta kommer fungera tillfredställande. Min personliga uppfattning är att det bör byggas mer kärnkraft igen.


Palle Jacobsen – vd på Stibo Complete (Katrineholm)

Stibo

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi anser såklart att det får en stor påverkan för oss då vi förbrukar en hel del el vilket därmed leder till ökade kostnader. De innebär också en stor osäkerhet inför vintern och nästa år då det är väldigt svårt att uppskatta hur priset kommer utvecklas.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi tittar på ev möjligheter att installera någon form av egen elproduktion, i första hand solpaneler.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det har vi inte funderat på.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Den stora trenden jag ser är att materialpriserna fortsätter att öka och detta tillsammans med elsituationen ger en väldigt stor osäkerhet i hela branschen.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi tar ut ett tillägg på fakturorna som ska kompensera alla kostnadsökningar vi haft under året, inte bara för elen.

Annons

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Givetvis skall man försöka se över sin elförbrukning. Dock kräver vår produktion mycket el vilket såklart ger oss ökade kostnader. Om inte priserna går ned måste vi försöka lägga över en del av kostnadsökningarna på våra kunder.

– Som läget är just nu med skenande materialpriser och inflation så blir det en balansgång hur mycket av kostnaderna som kan läggas på kunderna. Det finns en smärtgräns när det inte längre är lönsamt för dem att trycka. Dock så är en förlorad kund ofta en större förlust än att inte få fullt ut betalt för alla ökade kostnader.

Annons
SE Branschkoll ecoEdge 300x900px static

Mikael Lind – vd Taberg Media Group (tryckerier i Taberg, Stockholm, Malmö)

TMG

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Under 2022 har vi bundna elpriser vilket gör att vi klarat oss hyggligt. Dessvärre har vi inte vågat binda för 2023 och 2024 vilket kommer innebära stora kostnadsökningar för koncernen.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Inte för närvarande. I Stockholm hyr vi våra lokaler så där är det inte aktuellt, kanske kan det i framtiden bli solpaneler i Taberg och Malmö.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej, vi har som sagt fasta elpriser så det är inte aktuellt.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– När vi gjorde vår senaste maskininvestering så var det nog första gången vi kikade noga på elförbrukningen och ställde det i relation till nuvarande utrustning. Det kommer helt klart bli en faktor att ta hänsyn till vid framtida investeringar samt vid geografisk placering av maskiner och företag.

– Då vi satt med vårt elbolag nyligen så berättade de att flera av deras kunder tänker lägga ned sin produktion i elzon 4 och flyttar den utomlands, alternativt om man har andra anläggningar inom elzon 1 eller 2.

– Att starta produktion i SE 4 eller SE 3 i framtiden tror jag kan bli tufft. Samtidigt har Europa höga, och i flera fall betydligt högre, elkostnader än vi, jag tänker då framförallt på Baltikum, och detta kan gynna svensk produktion på kort sikt.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna?

– Vi justerar i detta nu våra priser i kalkylsystemen för att möta högre kostnader under 2023, sedan får vi se hur det tas emot av kunderna.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Regeringen har på kort tid lyckats montera ner en fullt fungerande elproduktion i södra Sverige. Därför anser jag att man också får kompensera företagen med en minskad effektskatt, vilket är den stora delen av elräkningen för oss.

– Jag har samtidigt i några stunder av eftertänksamhet tänkt tanken att köpa ett grafiskt företag inom elområde SE2 och flytta den effektslukande produktionen dit. Men valet blir nog om dessa höga priser fortsätter, att helt enkelt avstå från att befinna sig i de effektslukande segmenten.


Sofia Ljungberg Igbe – vd på Ljungbergs Tryckeri (Klippan)

Ljungbergs

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi känner en stor oro inför framtiden, vi befinner oss i en väldigt utmanande situation. Elkostnaderna har både dubblats och tripplats senaste tiden.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi funderar på att investera i egen produktion. Att ha verksamhet i elområde fyra gör ju att en egen elproduktion känns väldigt angelägen. Det som kan bli aktuellt är solceller på den mark vi äger i anslutning till tryckeriet.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det har vi inte tittat närmare på. Vi kör tvåskift i produktionen och att börja arbeta natt skulle komplicera det mesta.

– Däremot har vi ett ständigt pågående arbete med att hitta energiläckage och hitta sätt att spara på elen. Vi gjorde en energikartläggning för några år sedan och denna ligger till grund för det arbetet. Till en del energibesparande investeringar har vi fått bidrag från Klimatklivet. En stor del i projektet är att få medarbetarna att ständigt tänka att man ska spara på elen.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– De helt vansinniga prisökningarna på papper och annat material. Och nu är en ny höjning aviserad från pappersleverantörerna i början av september. Det är en hemsk trend.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– I våra offerter och orderbekräftelser finns en skrivning om att vi kan ta ut för höjda material- och energipriser. Men det blir alltid en eftersläpning som vi förlorar pengar på. Sedan har vi runt 15-20 procent av orderstocken som är offentliga avtal och de kunderna kan vara svårare att fakturera kostnadshöjningar till.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Man ska alltid tänka på sina kostnader, nu är det viktigare än någonsin. Det gäller i och för sig hela industrin, inte bara den grafiska. Alla blir tvungna att ställa om och en del företag kommer att gå under. Egen elproduktion kommer att öka på företagen och det är ju ett agerande som är ett resultat av de politiska besluten genom åren. Vi får rädda oss själva.


Erik Mauritzon – vd Åtta.45 Tryckeri (Stockholm)

Atta45

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Det kommer att bli ett antal mycket tuffa år framöver för alla, såväl för privatpersoner som företag. För tillfället påverkas vi bara av leverantörers prishöjningar. Men vi kommer få kraftiga höjningar framöver vilket vi måste ta ut av kund.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Nej det har vi inga planer på för tillfället.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det blir svårt att göra det. Möjligtvis att köra nattskift på flera maskiner. Men då kostar personalen å andra sidan mera så det jämnar nog ut sig.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Nej just nu finns det inget jag vill berätta om.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi kommer att börja kompensera oss inom en snar framtid. Exakt hur har vi lite olika planer för. Dock kommer alla som vill finnas kvar bli tvungna att kompensera sig för elpriserna så det blir och har redan blivit höjningar i alla led.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Det är nog bara konstatera att vi inte kan se energin som en allmän fast kostnad utan som en rörlig kostnad per produktionsmaskin samt uppvärmningsel och allmän el som en overheadkostnad.

Annons
211202 Banner SE

Lennie Nylén – vd på Original Tryckeri (Umeå)

original

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Eftersom vi finns i Umeå så är vi inte lika hårt påverkade som företag i södra Sverige. Jag tycker att skillnaderna i pris för elen är för stor mellan landsdelarna. Men liksom att vi häruppe betalar mer för både livsmedel, papper och andra förbrukningsvaror på grund av transporterna så är en viss prisskillnad på el motiverad. Den ska ju också transporteras. Men jag förstår och sympatiserar med mina kollegor i syd.

– Situationen har fört med sig det ovanliga att det för första gången under min tid som företagare är en konkurrensfördel med att ha företaget placerat i norra Sverige. Men då vår kundstock befinner sig inom 20 mils radie, ganska lokalt alltså, så är konkurrensfördelen mest av akademisk natur.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi äger inte våra lokaler så vi kan inte gärna investera i solceller till vårt tak. Dessutom så är all vår el per automatik grön el, från sol- vind- och vattenkraftverk eftersom vi vill ha den lokalt producerad.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– I och för sig så har vi ett effektabonnemang men skillnaden mellan hög- och lågtaxa är så liten så vi planerar inte produktionen efter detta. Och sedan så har vi många jobb som trots kort framförhållning ändå är bråttom, så vi kör när vi kan helt enkelt.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Jag tror att papperspriserna fortsätter att gå uppåt. När beläggningen på bruken är så hög så kommer en stabilisering eller nedgång av priserna att ske först framemot våren.

– Annars så tror jag att liksom att pandemin tvingade företagsledare att hitta nya och i många fall bättre lösningar så kommer de höga energipriserna att göra detsamma. Kanske kan det rent av vara positivt för branschen på lång sikt. Och kanske kan branschen lära sig att ta betalt för sin service och miljömärkning, allt kostar.


Erik Wallhed – vd på Bold Printing, Stockholm

Bold

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi funderar mycket på den förstås, hur mycket ska man låsa? Vi har en viss del låst och annan del rörligt. Då vi ingår i en större koncern så är vi lite styrda centralt med vad vi ska ha för typ av avtal. Dessutom har vi många interna kunder i tryckeriet och det förenklar lite då det gäller vidarefakturering av höjda kostnader bland annat. Totalt sett så är jag inte jätteorolig för tryckeriets del avseende elpriserna, men det är klart att det blir en påverkan i miljonklassen.

– Sedan har vi papperspriserna men där ser vi att efterfrågan har minskat under sommaren och att prishöjningarna avstannat. Fortsätter det så ser jag en risk att pappersbruken minskar sin kapacitet ytterligare men jag tror inte på framtida pappersprishöjningar.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi hyr våra lokaler så frågan ligger inte riktigt hos oss, men det jag kan säga är att vår hyresvärd vill verkligen vara toppklassad vad gäller miljö, de jobbar hårt med bland annat uppvärmning med minsta möjliga miljöpåverkan. Vårt tak skulle passa väldigt bra för solceller och jag skulle tycka om utifall att hyresvärden skulle sätta upp en solcellspark där.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Ha ha, nej vi är ett dagstidningstryckeri i första hand, våra tryckningar är planerade på minuten med slottider för bilarna som ska köra ut tidningarna under morgonkulan.

Annons

Finska industristrejken förlängs över påsk

Ämnen i artikeln: Pappersstrejk 2024

Medlemmarna i finska transportarbetarförbundet fortsätter sina politiska strejker som nu går in i sin fjärde vecka.

Annons
SE Branschkoll hybrid 300x900px static

Niklas Bille – vd Billes Tryckeri (Göteborg)

Billes Tryckeri

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Jag tycker det är väldigt konstigt, och orättvist att det skiljer så mycket på elpriset mellan olika regioner i Sverige. För Billes del så har vi ännu inte drabbats av de höjda priserna då vi haft bundna elpriser hittills, och har så även större delen av 2023.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi bygger 73 laddplatser för elbilar här i höst, men har inte beslutat om solpaneler ännu. Men det projektet är under bearbetning också.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej, vi har inte gjort några åtgärder alls ännu på grund av elprisutvecklingen.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Det är väl att utvecklingen fortsätter mot mer digitaltryck, mindre offset. Plåtar är ju enormt dyra att framställa bland annat på grund av energibehovet som tillverkning och bearbetning av aluminium kräver.

– Samt att den makulatur som offsetproduktionen genererar blir dyrare i takt med ökade papperspriser. Det innebär ju också att brytpunkten mellan offset och digitaltryck flyttas uppåt alltmer.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi har inte beaktat högre elpriser ännu, eller tagit höjd för dem mot kunder. Det har varit papper och andra insatsvaror som varit problem och utmaningar för oss hittills.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Egen produktion av el med solpaneler genererar endast en liten del av vårat energibehov, vi får därför förlita oss på energitillgången i Sverige i framtiden och att det kommer produceras tillräckligt med el till vettiga priser.

– Men det kan ju onekligen bli spännande att se om detta kommer fungera tillfredställande. Min personliga uppfattning är att det bör byggas mer kärnkraft igen.


Palle Jacobsen – vd på Stibo Complete (Katrineholm)

Stibo

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi anser såklart att det får en stor påverkan för oss då vi förbrukar en hel del el vilket därmed leder till ökade kostnader. De innebär också en stor osäkerhet inför vintern och nästa år då det är väldigt svårt att uppskatta hur priset kommer utvecklas.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi tittar på ev möjligheter att installera någon form av egen elproduktion, i första hand solpaneler.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det har vi inte funderat på.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Den stora trenden jag ser är att materialpriserna fortsätter att öka och detta tillsammans med elsituationen ger en väldigt stor osäkerhet i hela branschen.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi tar ut ett tillägg på fakturorna som ska kompensera alla kostnadsökningar vi haft under året, inte bara för elen.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Givetvis skall man försöka se över sin elförbrukning. Dock kräver vår produktion mycket el vilket såklart ger oss ökade kostnader. Om inte priserna går ned måste vi försöka lägga över en del av kostnadsökningarna på våra kunder.

– Som läget är just nu med skenande materialpriser och inflation så blir det en balansgång hur mycket av kostnaderna som kan läggas på kunderna. Det finns en smärtgräns när det inte längre är lönsamt för dem att trycka. Dock så är en förlorad kund ofta en större förlust än att inte få fullt ut betalt för alla ökade kostnader.

Annons
7NY 900x300 ImagePRESS 1350

Mikael Lind – vd Taberg Media Group (tryckerier i Taberg, Stockholm, Malmö)

TMG

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Under 2022 har vi bundna elpriser vilket gör att vi klarat oss hyggligt. Dessvärre har vi inte vågat binda för 2023 och 2024 vilket kommer innebära stora kostnadsökningar för koncernen.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Inte för närvarande. I Stockholm hyr vi våra lokaler så där är det inte aktuellt, kanske kan det i framtiden bli solpaneler i Taberg och Malmö.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej, vi har som sagt fasta elpriser så det är inte aktuellt.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– När vi gjorde vår senaste maskininvestering så var det nog första gången vi kikade noga på elförbrukningen och ställde det i relation till nuvarande utrustning. Det kommer helt klart bli en faktor att ta hänsyn till vid framtida investeringar samt vid geografisk placering av maskiner och företag.

– Då vi satt med vårt elbolag nyligen så berättade de att flera av deras kunder tänker lägga ned sin produktion i elzon 4 och flyttar den utomlands, alternativt om man har andra anläggningar inom elzon 1 eller 2.

– Att starta produktion i SE 4 eller SE 3 i framtiden tror jag kan bli tufft. Samtidigt har Europa höga, och i flera fall betydligt högre, elkostnader än vi, jag tänker då framförallt på Baltikum, och detta kan gynna svensk produktion på kort sikt.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna?

– Vi justerar i detta nu våra priser i kalkylsystemen för att möta högre kostnader under 2023, sedan får vi se hur det tas emot av kunderna.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Regeringen har på kort tid lyckats montera ner en fullt fungerande elproduktion i södra Sverige. Därför anser jag att man också får kompensera företagen med en minskad effektskatt, vilket är den stora delen av elräkningen för oss.

– Jag har samtidigt i några stunder av eftertänksamhet tänkt tanken att köpa ett grafiskt företag inom elområde SE2 och flytta den effektslukande produktionen dit. Men valet blir nog om dessa höga priser fortsätter, att helt enkelt avstå från att befinna sig i de effektslukande segmenten.


Sofia Ljungberg Igbe – vd på Ljungbergs Tryckeri (Klippan)

Ljungbergs

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi känner en stor oro inför framtiden, vi befinner oss i en väldigt utmanande situation. Elkostnaderna har både dubblats och tripplats senaste tiden.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi funderar på att investera i egen produktion. Att ha verksamhet i elområde fyra gör ju att en egen elproduktion känns väldigt angelägen. Det som kan bli aktuellt är solceller på den mark vi äger i anslutning till tryckeriet.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det har vi inte tittat närmare på. Vi kör tvåskift i produktionen och att börja arbeta natt skulle komplicera det mesta.

– Däremot har vi ett ständigt pågående arbete med att hitta energiläckage och hitta sätt att spara på elen. Vi gjorde en energikartläggning för några år sedan och denna ligger till grund för det arbetet. Till en del energibesparande investeringar har vi fått bidrag från Klimatklivet. En stor del i projektet är att få medarbetarna att ständigt tänka att man ska spara på elen.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– De helt vansinniga prisökningarna på papper och annat material. Och nu är en ny höjning aviserad från pappersleverantörerna i början av september. Det är en hemsk trend.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– I våra offerter och orderbekräftelser finns en skrivning om att vi kan ta ut för höjda material- och energipriser. Men det blir alltid en eftersläpning som vi förlorar pengar på. Sedan har vi runt 15-20 procent av orderstocken som är offentliga avtal och de kunderna kan vara svårare att fakturera kostnadshöjningar till.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Man ska alltid tänka på sina kostnader, nu är det viktigare än någonsin. Det gäller i och för sig hela industrin, inte bara den grafiska. Alla blir tvungna att ställa om och en del företag kommer att gå under. Egen elproduktion kommer att öka på företagen och det är ju ett agerande som är ett resultat av de politiska besluten genom åren. Vi får rädda oss själva.


Erik Mauritzon – vd Åtta.45 Tryckeri (Stockholm)

Atta45

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Det kommer att bli ett antal mycket tuffa år framöver för alla, såväl för privatpersoner som företag. För tillfället påverkas vi bara av leverantörers prishöjningar. Men vi kommer få kraftiga höjningar framöver vilket vi måste ta ut av kund.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Nej det har vi inga planer på för tillfället.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det blir svårt att göra det. Möjligtvis att köra nattskift på flera maskiner. Men då kostar personalen å andra sidan mera så det jämnar nog ut sig.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Nej just nu finns det inget jag vill berätta om.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi kommer att börja kompensera oss inom en snar framtid. Exakt hur har vi lite olika planer för. Dock kommer alla som vill finnas kvar bli tvungna att kompensera sig för elpriserna så det blir och har redan blivit höjningar i alla led.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Det är nog bara konstatera att vi inte kan se energin som en allmän fast kostnad utan som en rörlig kostnad per produktionsmaskin samt uppvärmningsel och allmän el som en overheadkostnad.

Annons
SE Branschkoll hybrid 300x900px static

Lennie Nylén – vd på Original Tryckeri (Umeå)

original

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Eftersom vi finns i Umeå så är vi inte lika hårt påverkade som företag i södra Sverige. Jag tycker att skillnaderna i pris för elen är för stor mellan landsdelarna. Men liksom att vi häruppe betalar mer för både livsmedel, papper och andra förbrukningsvaror på grund av transporterna så är en viss prisskillnad på el motiverad. Den ska ju också transporteras. Men jag förstår och sympatiserar med mina kollegor i syd.

– Situationen har fört med sig det ovanliga att det för första gången under min tid som företagare är en konkurrensfördel med att ha företaget placerat i norra Sverige. Men då vår kundstock befinner sig inom 20 mils radie, ganska lokalt alltså, så är konkurrensfördelen mest av akademisk natur.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi äger inte våra lokaler så vi kan inte gärna investera i solceller till vårt tak. Dessutom så är all vår el per automatik grön el, från sol- vind- och vattenkraftverk eftersom vi vill ha den lokalt producerad.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– I och för sig så har vi ett effektabonnemang men skillnaden mellan hög- och lågtaxa är så liten så vi planerar inte produktionen efter detta. Och sedan så har vi många jobb som trots kort framförhållning ändå är bråttom, så vi kör när vi kan helt enkelt.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Jag tror att papperspriserna fortsätter att gå uppåt. När beläggningen på bruken är så hög så kommer en stabilisering eller nedgång av priserna att ske först framemot våren.

– Annars så tror jag att liksom att pandemin tvingade företagsledare att hitta nya och i många fall bättre lösningar så kommer de höga energipriserna att göra detsamma. Kanske kan det rent av vara positivt för branschen på lång sikt. Och kanske kan branschen lära sig att ta betalt för sin service och miljömärkning, allt kostar.


Erik Wallhed – vd på Bold Printing, Stockholm

Bold

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi funderar mycket på den förstås, hur mycket ska man låsa? Vi har en viss del låst och annan del rörligt. Då vi ingår i en större koncern så är vi lite styrda centralt med vad vi ska ha för typ av avtal. Dessutom har vi många interna kunder i tryckeriet och det förenklar lite då det gäller vidarefakturering av höjda kostnader bland annat. Totalt sett så är jag inte jätteorolig för tryckeriets del avseende elpriserna, men det är klart att det blir en påverkan i miljonklassen.

– Sedan har vi papperspriserna men där ser vi att efterfrågan har minskat under sommaren och att prishöjningarna avstannat. Fortsätter det så ser jag en risk att pappersbruken minskar sin kapacitet ytterligare men jag tror inte på framtida pappersprishöjningar.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi hyr våra lokaler så frågan ligger inte riktigt hos oss, men det jag kan säga är att vår hyresvärd vill verkligen vara toppklassad vad gäller miljö, de jobbar hårt med bland annat uppvärmning med minsta möjliga miljöpåverkan. Vårt tak skulle passa väldigt bra för solceller och jag skulle tycka om utifall att hyresvärden skulle sätta upp en solcellspark där.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Ha ha, nej vi är ett dagstidningstryckeri i första hand, våra tryckningar är planerade på minuten med slottider för bilarna som ska köra ut tidningarna under morgonkulan.

-->
Ämnen i artikeln: Pappersstrejk 2024
redaktionen@branschkoll.se
Annons

V-tab:s konkursförvaltare söker köpare: ”Hela verksamheten eller delar av den, det är ambitionen”

joergen wistrand v tab
Ämnen i artikeln: V-TAB

✔️Redan en handfull intressenter av konkursboet. ✔️Konkursförvaltaren: ”En månad har vi på oss”

Annons
SE Branschkoll hybrid 300x900px static

Niklas Bille – vd Billes Tryckeri (Göteborg)

Billes Tryckeri

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Jag tycker det är väldigt konstigt, och orättvist att det skiljer så mycket på elpriset mellan olika regioner i Sverige. För Billes del så har vi ännu inte drabbats av de höjda priserna då vi haft bundna elpriser hittills, och har så även större delen av 2023.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi bygger 73 laddplatser för elbilar här i höst, men har inte beslutat om solpaneler ännu. Men det projektet är under bearbetning också.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej, vi har inte gjort några åtgärder alls ännu på grund av elprisutvecklingen.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Det är väl att utvecklingen fortsätter mot mer digitaltryck, mindre offset. Plåtar är ju enormt dyra att framställa bland annat på grund av energibehovet som tillverkning och bearbetning av aluminium kräver.

– Samt att den makulatur som offsetproduktionen genererar blir dyrare i takt med ökade papperspriser. Det innebär ju också att brytpunkten mellan offset och digitaltryck flyttas uppåt alltmer.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi har inte beaktat högre elpriser ännu, eller tagit höjd för dem mot kunder. Det har varit papper och andra insatsvaror som varit problem och utmaningar för oss hittills.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Egen produktion av el med solpaneler genererar endast en liten del av vårat energibehov, vi får därför förlita oss på energitillgången i Sverige i framtiden och att det kommer produceras tillräckligt med el till vettiga priser.

– Men det kan ju onekligen bli spännande att se om detta kommer fungera tillfredställande. Min personliga uppfattning är att det bör byggas mer kärnkraft igen.


Palle Jacobsen – vd på Stibo Complete (Katrineholm)

Stibo

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi anser såklart att det får en stor påverkan för oss då vi förbrukar en hel del el vilket därmed leder till ökade kostnader. De innebär också en stor osäkerhet inför vintern och nästa år då det är väldigt svårt att uppskatta hur priset kommer utvecklas.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi tittar på ev möjligheter att installera någon form av egen elproduktion, i första hand solpaneler.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det har vi inte funderat på.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Den stora trenden jag ser är att materialpriserna fortsätter att öka och detta tillsammans med elsituationen ger en väldigt stor osäkerhet i hela branschen.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi tar ut ett tillägg på fakturorna som ska kompensera alla kostnadsökningar vi haft under året, inte bara för elen.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Givetvis skall man försöka se över sin elförbrukning. Dock kräver vår produktion mycket el vilket såklart ger oss ökade kostnader. Om inte priserna går ned måste vi försöka lägga över en del av kostnadsökningarna på våra kunder.

– Som läget är just nu med skenande materialpriser och inflation så blir det en balansgång hur mycket av kostnaderna som kan läggas på kunderna. Det finns en smärtgräns när det inte längre är lönsamt för dem att trycka. Dock så är en förlorad kund ofta en större förlust än att inte få fullt ut betalt för alla ökade kostnader.

Annons
211202 Banner SE

Mikael Lind – vd Taberg Media Group (tryckerier i Taberg, Stockholm, Malmö)

TMG

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Under 2022 har vi bundna elpriser vilket gör att vi klarat oss hyggligt. Dessvärre har vi inte vågat binda för 2023 och 2024 vilket kommer innebära stora kostnadsökningar för koncernen.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Inte för närvarande. I Stockholm hyr vi våra lokaler så där är det inte aktuellt, kanske kan det i framtiden bli solpaneler i Taberg och Malmö.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej, vi har som sagt fasta elpriser så det är inte aktuellt.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– När vi gjorde vår senaste maskininvestering så var det nog första gången vi kikade noga på elförbrukningen och ställde det i relation till nuvarande utrustning. Det kommer helt klart bli en faktor att ta hänsyn till vid framtida investeringar samt vid geografisk placering av maskiner och företag.

– Då vi satt med vårt elbolag nyligen så berättade de att flera av deras kunder tänker lägga ned sin produktion i elzon 4 och flyttar den utomlands, alternativt om man har andra anläggningar inom elzon 1 eller 2.

– Att starta produktion i SE 4 eller SE 3 i framtiden tror jag kan bli tufft. Samtidigt har Europa höga, och i flera fall betydligt högre, elkostnader än vi, jag tänker då framförallt på Baltikum, och detta kan gynna svensk produktion på kort sikt.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna?

– Vi justerar i detta nu våra priser i kalkylsystemen för att möta högre kostnader under 2023, sedan får vi se hur det tas emot av kunderna.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Regeringen har på kort tid lyckats montera ner en fullt fungerande elproduktion i södra Sverige. Därför anser jag att man också får kompensera företagen med en minskad effektskatt, vilket är den stora delen av elräkningen för oss.

– Jag har samtidigt i några stunder av eftertänksamhet tänkt tanken att köpa ett grafiskt företag inom elområde SE2 och flytta den effektslukande produktionen dit. Men valet blir nog om dessa höga priser fortsätter, att helt enkelt avstå från att befinna sig i de effektslukande segmenten.


Sofia Ljungberg Igbe – vd på Ljungbergs Tryckeri (Klippan)

Ljungbergs

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi känner en stor oro inför framtiden, vi befinner oss i en väldigt utmanande situation. Elkostnaderna har både dubblats och tripplats senaste tiden.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi funderar på att investera i egen produktion. Att ha verksamhet i elområde fyra gör ju att en egen elproduktion känns väldigt angelägen. Det som kan bli aktuellt är solceller på den mark vi äger i anslutning till tryckeriet.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det har vi inte tittat närmare på. Vi kör tvåskift i produktionen och att börja arbeta natt skulle komplicera det mesta.

– Däremot har vi ett ständigt pågående arbete med att hitta energiläckage och hitta sätt att spara på elen. Vi gjorde en energikartläggning för några år sedan och denna ligger till grund för det arbetet. Till en del energibesparande investeringar har vi fått bidrag från Klimatklivet. En stor del i projektet är att få medarbetarna att ständigt tänka att man ska spara på elen.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– De helt vansinniga prisökningarna på papper och annat material. Och nu är en ny höjning aviserad från pappersleverantörerna i början av september. Det är en hemsk trend.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– I våra offerter och orderbekräftelser finns en skrivning om att vi kan ta ut för höjda material- och energipriser. Men det blir alltid en eftersläpning som vi förlorar pengar på. Sedan har vi runt 15-20 procent av orderstocken som är offentliga avtal och de kunderna kan vara svårare att fakturera kostnadshöjningar till.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Man ska alltid tänka på sina kostnader, nu är det viktigare än någonsin. Det gäller i och för sig hela industrin, inte bara den grafiska. Alla blir tvungna att ställa om och en del företag kommer att gå under. Egen elproduktion kommer att öka på företagen och det är ju ett agerande som är ett resultat av de politiska besluten genom åren. Vi får rädda oss själva.


Erik Mauritzon – vd Åtta.45 Tryckeri (Stockholm)

Atta45

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Det kommer att bli ett antal mycket tuffa år framöver för alla, såväl för privatpersoner som företag. För tillfället påverkas vi bara av leverantörers prishöjningar. Men vi kommer få kraftiga höjningar framöver vilket vi måste ta ut av kund.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Nej det har vi inga planer på för tillfället.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det blir svårt att göra det. Möjligtvis att köra nattskift på flera maskiner. Men då kostar personalen å andra sidan mera så det jämnar nog ut sig.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Nej just nu finns det inget jag vill berätta om.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi kommer att börja kompensera oss inom en snar framtid. Exakt hur har vi lite olika planer för. Dock kommer alla som vill finnas kvar bli tvungna att kompensera sig för elpriserna så det blir och har redan blivit höjningar i alla led.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Det är nog bara konstatera att vi inte kan se energin som en allmän fast kostnad utan som en rörlig kostnad per produktionsmaskin samt uppvärmningsel och allmän el som en overheadkostnad.

Annons
SE Branschkoll hybrid 300x900px static

Lennie Nylén – vd på Original Tryckeri (Umeå)

original

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Eftersom vi finns i Umeå så är vi inte lika hårt påverkade som företag i södra Sverige. Jag tycker att skillnaderna i pris för elen är för stor mellan landsdelarna. Men liksom att vi häruppe betalar mer för både livsmedel, papper och andra förbrukningsvaror på grund av transporterna så är en viss prisskillnad på el motiverad. Den ska ju också transporteras. Men jag förstår och sympatiserar med mina kollegor i syd.

– Situationen har fört med sig det ovanliga att det för första gången under min tid som företagare är en konkurrensfördel med att ha företaget placerat i norra Sverige. Men då vår kundstock befinner sig inom 20 mils radie, ganska lokalt alltså, så är konkurrensfördelen mest av akademisk natur.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi äger inte våra lokaler så vi kan inte gärna investera i solceller till vårt tak. Dessutom så är all vår el per automatik grön el, från sol- vind- och vattenkraftverk eftersom vi vill ha den lokalt producerad.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– I och för sig så har vi ett effektabonnemang men skillnaden mellan hög- och lågtaxa är så liten så vi planerar inte produktionen efter detta. Och sedan så har vi många jobb som trots kort framförhållning ändå är bråttom, så vi kör när vi kan helt enkelt.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Jag tror att papperspriserna fortsätter att gå uppåt. När beläggningen på bruken är så hög så kommer en stabilisering eller nedgång av priserna att ske först framemot våren.

– Annars så tror jag att liksom att pandemin tvingade företagsledare att hitta nya och i många fall bättre lösningar så kommer de höga energipriserna att göra detsamma. Kanske kan det rent av vara positivt för branschen på lång sikt. Och kanske kan branschen lära sig att ta betalt för sin service och miljömärkning, allt kostar.


Erik Wallhed – vd på Bold Printing, Stockholm

Bold

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi funderar mycket på den förstås, hur mycket ska man låsa? Vi har en viss del låst och annan del rörligt. Då vi ingår i en större koncern så är vi lite styrda centralt med vad vi ska ha för typ av avtal. Dessutom har vi många interna kunder i tryckeriet och det förenklar lite då det gäller vidarefakturering av höjda kostnader bland annat. Totalt sett så är jag inte jätteorolig för tryckeriets del avseende elpriserna, men det är klart att det blir en påverkan i miljonklassen.

– Sedan har vi papperspriserna men där ser vi att efterfrågan har minskat under sommaren och att prishöjningarna avstannat. Fortsätter det så ser jag en risk att pappersbruken minskar sin kapacitet ytterligare men jag tror inte på framtida pappersprishöjningar.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi hyr våra lokaler så frågan ligger inte riktigt hos oss, men det jag kan säga är att vår hyresvärd vill verkligen vara toppklassad vad gäller miljö, de jobbar hårt med bland annat uppvärmning med minsta möjliga miljöpåverkan. Vårt tak skulle passa väldigt bra för solceller och jag skulle tycka om utifall att hyresvärden skulle sätta upp en solcellspark där.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Ha ha, nej vi är ett dagstidningstryckeri i första hand, våra tryckningar är planerade på minuten med slottider för bilarna som ska köra ut tidningarna under morgonkulan.

-->
Ämnen i artikeln: V-TAB
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Canon ser världen genom ungdomar – lyfter rättvisa och jämställdhet

Canon YPP2 1800
Ämnen i artikeln: Canon

I det globala CSR-projektet Canon Young People Programme jobbar Canon med att hjälpa ungdomar i utsatthet.

Sverige ligger i framkant och har nyligen genomfört projektet i samarbete med drottning Silvias Mentor Sverige. Branschkoll har besökt utställningen som just nu är på besök i Ringens köpcentrum i Stockholm.

Canon YPP3 1800
Elif Bilyar är kommunikationschef på Canon och det är hennes avdelning som driver projektet. Här tillsammans med Matteus Celinski som ansvarar för Canons produkter för den grafiska branschen.

I år har programmet särskilt fokuserat på jämställdhet och visuellt berättande, där fyra workshops med fokus på fotografi har genomförts.

Unga utvecklar berättarkonst

– På flera olika workshops som i år har letts av Felicia Margineanu, ambassadör för Mentor Sverige, så har deltagarna också kunnat utveckla sin berättarkonst, berättar Elif Bilyar som är kommunikationschef på Canon Svenska.

I år deltog tio ungdomar mellan 17 och 19 år i det svenska projektet. Globalt har över 5 000 unga fått utbildning inom storytelling, med en röd tråd som följer FN:s hållbara mål – sedan programmet drogs igång 2015.

– Genom ungdomarna som är vår framtid kan vi faktiskt prata med hela Sverige, till exempel genom våra utställningar som den här, säger Elif Bilyar.

Rekryterar ungdomar med hjälp av Drottning Silvia

Ungdomarna har rekryteras via Mentor Sverige, en organisation understödd av Drottning Silvia, som syftar till att stödja unga från utsatta områden. Canon har ett långtgående samarbete med Mentor Sverige som man stödjer som en del av sitt CSR-engagemang.

Canon Young People Programme 1 1800
Drottning Silvia besöker en av utställningarna av Canon Young People Programme. Här i samtal med Canon Svenskas vd Christer Byfors. (Foto: Felicia Margineanu)

Genom detta engagemang strävar Canon inte bara efter att skapa affärsrelationer utan också att visa upp sitt samhällsengagemang.

 – Många kunder vill att vi gör något mer och det här är ett bra exempel på att vi lever upp till vårt företags värderingar, som handlar om man arbetar tillsammans för allas bästa, säger Matteus Celinski som är ansvarig för Canons grafiska produkter och tjänster i Sverige.

Stort engagemang

– I våra varumärkesundersökningar så ser vi att ungdomar gillar företag som engagerar sig i sociala frågor och det är såklart bra för oss i ett längre perspektiv, säger Elif Bilyar.

Även anställda på Canon engagerar sig i projektet, bland annat genom att jobba som mentorer eller föreläsare i olika sammanhang.

– Det gör också att Canon också blir en mer attraktiv arbetsgivare, vilket är en viktig del i det här.

De senaste två projekten har båda haft utställningar som vandrat runt och skapat otroligt många nya kontakter. Man har bland annat visat upp sig på Nordic Sustainability Expo, varit med på en partnerlunch för Mentor Sverige med drottning Silvia men också ställt ut på Klimatpaktens kongress.

Pratar med kunderna om annat än våra maskiner

2022 visades projektet upp på Kulturhuset i Stockholm och nu har man gjort en gemensam utställning av bilder från 2022 och 2023 som visas upp på Ringens köpcentrum i Stockholm.

– Senaste månaden har vi haft många kundmöten här på utställningen och det ger oss möjligheten att prata med våra kunder om mycket annat än våra maskiner, kommenterar Matteus Celinski.

Efter varje omgång fortsätter programmet alltså att leva vidare på olika sätt genom att uppmärksamma ungdomarnas insatser.

– Vår förhoppning är att några av dem kanske kan återvända som mentorer i framtiden.

För Canon är detta inte bara en engångsinsats utan en del av den långsiktiga strategi att bidra till samhällets utveckling och samtidigt stärka sitt eget varumärke som en ansvarsfull och engagerad partner.

Nu siktar man framåt på 2024 års program som kommer att ha sin bas i Göteborg, avslöjar Elif Bilyar.

Annons
7NY 900x300 ImagePRESS 1350

Niklas Bille – vd Billes Tryckeri (Göteborg)

Billes Tryckeri

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Jag tycker det är väldigt konstigt, och orättvist att det skiljer så mycket på elpriset mellan olika regioner i Sverige. För Billes del så har vi ännu inte drabbats av de höjda priserna då vi haft bundna elpriser hittills, och har så även större delen av 2023.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi bygger 73 laddplatser för elbilar här i höst, men har inte beslutat om solpaneler ännu. Men det projektet är under bearbetning också.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej, vi har inte gjort några åtgärder alls ännu på grund av elprisutvecklingen.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Det är väl att utvecklingen fortsätter mot mer digitaltryck, mindre offset. Plåtar är ju enormt dyra att framställa bland annat på grund av energibehovet som tillverkning och bearbetning av aluminium kräver.

– Samt att den makulatur som offsetproduktionen genererar blir dyrare i takt med ökade papperspriser. Det innebär ju också att brytpunkten mellan offset och digitaltryck flyttas uppåt alltmer.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi har inte beaktat högre elpriser ännu, eller tagit höjd för dem mot kunder. Det har varit papper och andra insatsvaror som varit problem och utmaningar för oss hittills.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Egen produktion av el med solpaneler genererar endast en liten del av vårat energibehov, vi får därför förlita oss på energitillgången i Sverige i framtiden och att det kommer produceras tillräckligt med el till vettiga priser.

– Men det kan ju onekligen bli spännande att se om detta kommer fungera tillfredställande. Min personliga uppfattning är att det bör byggas mer kärnkraft igen.


Palle Jacobsen – vd på Stibo Complete (Katrineholm)

Stibo

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi anser såklart att det får en stor påverkan för oss då vi förbrukar en hel del el vilket därmed leder till ökade kostnader. De innebär också en stor osäkerhet inför vintern och nästa år då det är väldigt svårt att uppskatta hur priset kommer utvecklas.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi tittar på ev möjligheter att installera någon form av egen elproduktion, i första hand solpaneler.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det har vi inte funderat på.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Den stora trenden jag ser är att materialpriserna fortsätter att öka och detta tillsammans med elsituationen ger en väldigt stor osäkerhet i hela branschen.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi tar ut ett tillägg på fakturorna som ska kompensera alla kostnadsökningar vi haft under året, inte bara för elen.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Givetvis skall man försöka se över sin elförbrukning. Dock kräver vår produktion mycket el vilket såklart ger oss ökade kostnader. Om inte priserna går ned måste vi försöka lägga över en del av kostnadsökningarna på våra kunder.

– Som läget är just nu med skenande materialpriser och inflation så blir det en balansgång hur mycket av kostnaderna som kan läggas på kunderna. Det finns en smärtgräns när det inte längre är lönsamt för dem att trycka. Dock så är en förlorad kund ofta en större förlust än att inte få fullt ut betalt för alla ökade kostnader.

Annons
Banner Branschkoll 900x300

Mikael Lind – vd Taberg Media Group (tryckerier i Taberg, Stockholm, Malmö)

TMG

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Under 2022 har vi bundna elpriser vilket gör att vi klarat oss hyggligt. Dessvärre har vi inte vågat binda för 2023 och 2024 vilket kommer innebära stora kostnadsökningar för koncernen.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Inte för närvarande. I Stockholm hyr vi våra lokaler så där är det inte aktuellt, kanske kan det i framtiden bli solpaneler i Taberg och Malmö.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej, vi har som sagt fasta elpriser så det är inte aktuellt.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– När vi gjorde vår senaste maskininvestering så var det nog första gången vi kikade noga på elförbrukningen och ställde det i relation till nuvarande utrustning. Det kommer helt klart bli en faktor att ta hänsyn till vid framtida investeringar samt vid geografisk placering av maskiner och företag.

– Då vi satt med vårt elbolag nyligen så berättade de att flera av deras kunder tänker lägga ned sin produktion i elzon 4 och flyttar den utomlands, alternativt om man har andra anläggningar inom elzon 1 eller 2.

– Att starta produktion i SE 4 eller SE 3 i framtiden tror jag kan bli tufft. Samtidigt har Europa höga, och i flera fall betydligt högre, elkostnader än vi, jag tänker då framförallt på Baltikum, och detta kan gynna svensk produktion på kort sikt.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna?

– Vi justerar i detta nu våra priser i kalkylsystemen för att möta högre kostnader under 2023, sedan får vi se hur det tas emot av kunderna.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Regeringen har på kort tid lyckats montera ner en fullt fungerande elproduktion i södra Sverige. Därför anser jag att man också får kompensera företagen med en minskad effektskatt, vilket är den stora delen av elräkningen för oss.

– Jag har samtidigt i några stunder av eftertänksamhet tänkt tanken att köpa ett grafiskt företag inom elområde SE2 och flytta den effektslukande produktionen dit. Men valet blir nog om dessa höga priser fortsätter, att helt enkelt avstå från att befinna sig i de effektslukande segmenten.


Sofia Ljungberg Igbe – vd på Ljungbergs Tryckeri (Klippan)

Ljungbergs

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi känner en stor oro inför framtiden, vi befinner oss i en väldigt utmanande situation. Elkostnaderna har både dubblats och tripplats senaste tiden.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi funderar på att investera i egen produktion. Att ha verksamhet i elområde fyra gör ju att en egen elproduktion känns väldigt angelägen. Det som kan bli aktuellt är solceller på den mark vi äger i anslutning till tryckeriet.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det har vi inte tittat närmare på. Vi kör tvåskift i produktionen och att börja arbeta natt skulle komplicera det mesta.

– Däremot har vi ett ständigt pågående arbete med att hitta energiläckage och hitta sätt att spara på elen. Vi gjorde en energikartläggning för några år sedan och denna ligger till grund för det arbetet. Till en del energibesparande investeringar har vi fått bidrag från Klimatklivet. En stor del i projektet är att få medarbetarna att ständigt tänka att man ska spara på elen.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– De helt vansinniga prisökningarna på papper och annat material. Och nu är en ny höjning aviserad från pappersleverantörerna i början av september. Det är en hemsk trend.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– I våra offerter och orderbekräftelser finns en skrivning om att vi kan ta ut för höjda material- och energipriser. Men det blir alltid en eftersläpning som vi förlorar pengar på. Sedan har vi runt 15-20 procent av orderstocken som är offentliga avtal och de kunderna kan vara svårare att fakturera kostnadshöjningar till.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Man ska alltid tänka på sina kostnader, nu är det viktigare än någonsin. Det gäller i och för sig hela industrin, inte bara den grafiska. Alla blir tvungna att ställa om och en del företag kommer att gå under. Egen elproduktion kommer att öka på företagen och det är ju ett agerande som är ett resultat av de politiska besluten genom åren. Vi får rädda oss själva.


Erik Mauritzon – vd Åtta.45 Tryckeri (Stockholm)

Atta45

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Det kommer att bli ett antal mycket tuffa år framöver för alla, såväl för privatpersoner som företag. För tillfället påverkas vi bara av leverantörers prishöjningar. Men vi kommer få kraftiga höjningar framöver vilket vi måste ta ut av kund.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Nej det har vi inga planer på för tillfället.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det blir svårt att göra det. Möjligtvis att köra nattskift på flera maskiner. Men då kostar personalen å andra sidan mera så det jämnar nog ut sig.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Nej just nu finns det inget jag vill berätta om.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi kommer att börja kompensera oss inom en snar framtid. Exakt hur har vi lite olika planer för. Dock kommer alla som vill finnas kvar bli tvungna att kompensera sig för elpriserna så det blir och har redan blivit höjningar i alla led.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Det är nog bara konstatera att vi inte kan se energin som en allmän fast kostnad utan som en rörlig kostnad per produktionsmaskin samt uppvärmningsel och allmän el som en overheadkostnad.

Annons
Banner Branschkoll 900x300

Lennie Nylén – vd på Original Tryckeri (Umeå)

original

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Eftersom vi finns i Umeå så är vi inte lika hårt påverkade som företag i södra Sverige. Jag tycker att skillnaderna i pris för elen är för stor mellan landsdelarna. Men liksom att vi häruppe betalar mer för både livsmedel, papper och andra förbrukningsvaror på grund av transporterna så är en viss prisskillnad på el motiverad. Den ska ju också transporteras. Men jag förstår och sympatiserar med mina kollegor i syd.

– Situationen har fört med sig det ovanliga att det för första gången under min tid som företagare är en konkurrensfördel med att ha företaget placerat i norra Sverige. Men då vår kundstock befinner sig inom 20 mils radie, ganska lokalt alltså, så är konkurrensfördelen mest av akademisk natur.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi äger inte våra lokaler så vi kan inte gärna investera i solceller till vårt tak. Dessutom så är all vår el per automatik grön el, från sol- vind- och vattenkraftverk eftersom vi vill ha den lokalt producerad.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– I och för sig så har vi ett effektabonnemang men skillnaden mellan hög- och lågtaxa är så liten så vi planerar inte produktionen efter detta. Och sedan så har vi många jobb som trots kort framförhållning ändå är bråttom, så vi kör när vi kan helt enkelt.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Jag tror att papperspriserna fortsätter att gå uppåt. När beläggningen på bruken är så hög så kommer en stabilisering eller nedgång av priserna att ske först framemot våren.

– Annars så tror jag att liksom att pandemin tvingade företagsledare att hitta nya och i många fall bättre lösningar så kommer de höga energipriserna att göra detsamma. Kanske kan det rent av vara positivt för branschen på lång sikt. Och kanske kan branschen lära sig att ta betalt för sin service och miljömärkning, allt kostar.


Erik Wallhed – vd på Bold Printing, Stockholm

Bold

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi funderar mycket på den förstås, hur mycket ska man låsa? Vi har en viss del låst och annan del rörligt. Då vi ingår i en större koncern så är vi lite styrda centralt med vad vi ska ha för typ av avtal. Dessutom har vi många interna kunder i tryckeriet och det förenklar lite då det gäller vidarefakturering av höjda kostnader bland annat. Totalt sett så är jag inte jätteorolig för tryckeriets del avseende elpriserna, men det är klart att det blir en påverkan i miljonklassen.

– Sedan har vi papperspriserna men där ser vi att efterfrågan har minskat under sommaren och att prishöjningarna avstannat. Fortsätter det så ser jag en risk att pappersbruken minskar sin kapacitet ytterligare men jag tror inte på framtida pappersprishöjningar.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi hyr våra lokaler så frågan ligger inte riktigt hos oss, men det jag kan säga är att vår hyresvärd vill verkligen vara toppklassad vad gäller miljö, de jobbar hårt med bland annat uppvärmning med minsta möjliga miljöpåverkan. Vårt tak skulle passa väldigt bra för solceller och jag skulle tycka om utifall att hyresvärden skulle sätta upp en solcellspark där.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Ha ha, nej vi är ett dagstidningstryckeri i första hand, våra tryckningar är planerade på minuten med slottider för bilarna som ska köra ut tidningarna under morgonkulan.

-->
Ämnen i artikeln: Canon
redaktionen@branschkoll.se
Annons

V-tab i konkurs – 150 anställda berörs

cylinder
Ämnen i artikeln: V-TAB

Tryckerijätten V-tab har försatts i konkurs: ”Det är i så fall upp till någon att plocka upp konkursboet om det ska fortleva”.

En konkursansökan har skickats in till Göteborgs tingsrätt som försatte bolaget under onsdagsförmiddagen, 27 mars. Det är den västkustbaserade tryckerijätten V-tab som försatts i konkurs. Branschkoll har tagit del av konkursansökan och det framgår att tryckerijätten inte längre kan betala sina skulder. Bolaget begär därför att de ska sättas i konkurs. En konkursförvaltare tar därmed över verksamheten. Konkursen avser både V-tab Holding och V-tab AB.

I V-tab AB finns tryckeriverksamheter på flera orter, bland annat Norrahammar i Jönköping, Vimmerby, Falkenberg, Västerås och Stockholm. Alla verksamheter har nu försatts i konkurs. Det bekräftar V-tab:s styrelseledamot Tarek Omeirat som Branschkoll varit i kontakt med.

Hur går ni vidare nu, fortsätter produktionen?

– Konkursförvaltaren tar över och som jag förstått honom rätt så är hans plan att de kunder och leveranser som finns ska drivas vidare, sedan är det i så fall upp till någon att plocka upp konkursboet om det ska fortleva. Och det vet jag inte.

Vad skulle du säga ligger bakom konkursen?

– En massa olika faktorer. Det är inget jag kan peka på direkt, det finns en rad olika faktorer.

Hos V-tab finns bland annat stora belopp med uppskjutna skatteskulder på en bra bit över hundra miljoner konor från pandemiåren.

Är det en sådan faktor?

– Att bolaget inte kan betala sina skulder är anledningen till att bolaget gått i konkurs. Så faktorn med skatteskulder som du nämner och annat är såklart alla bolags utmaningar när det kommer till att betala sina skulder.

Annons

När det kommer till ägarfrågan. Stämmer det att det är Erik Selin som är huvudägare, eller är det Balder?

– Den informationen kan inte jag lämna ut. Det jag kan säga är att Balder inte är inblandat på något sätt.

Har de anställda blivit informerade?

– Det sköts enligt konstens alla regler så det förutsätter jag.

I V-Tab AB finns verksamheter på flera orter, bland annat i Norrahammar i Jönköping, Vimmerby, Falkenberg, Västerås och Stockholm. Bolaget har för närvarande cirka 150 anställda och har pågående arbeten, enligt konkursansökan.

Bolaget skriver i sin ansökan till tingsrätten:

”I anledning av antalet anställda, pågående arbeten och Bolagets spridda organisation, är det av stor vikt att en konkursförvaltare skyndsamt påbörjar handläggningen av konkursen till undvikande av att kommersiella värden går förlorade”.

Till förvaltare utses advokat Jörgen Wistrand, Wistrand Advokatbyrå Göteborg KB. Norion Bank AB är en av Bolagets största fordringsägare.

Nyligen kunde Branschkoll berätta att V-tab tillsatt en ny vd.

Läs mer: V-tab:s konkursförvaltare söker köpare: ”Hela verksamheten eller delar av den, det är ambitionen”

Annons
Print KYOCERA

Niklas Bille – vd Billes Tryckeri (Göteborg)

Billes Tryckeri

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Jag tycker det är väldigt konstigt, och orättvist att det skiljer så mycket på elpriset mellan olika regioner i Sverige. För Billes del så har vi ännu inte drabbats av de höjda priserna då vi haft bundna elpriser hittills, och har så även större delen av 2023.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi bygger 73 laddplatser för elbilar här i höst, men har inte beslutat om solpaneler ännu. Men det projektet är under bearbetning också.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej, vi har inte gjort några åtgärder alls ännu på grund av elprisutvecklingen.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Det är väl att utvecklingen fortsätter mot mer digitaltryck, mindre offset. Plåtar är ju enormt dyra att framställa bland annat på grund av energibehovet som tillverkning och bearbetning av aluminium kräver.

– Samt att den makulatur som offsetproduktionen genererar blir dyrare i takt med ökade papperspriser. Det innebär ju också att brytpunkten mellan offset och digitaltryck flyttas uppåt alltmer.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi har inte beaktat högre elpriser ännu, eller tagit höjd för dem mot kunder. Det har varit papper och andra insatsvaror som varit problem och utmaningar för oss hittills.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Egen produktion av el med solpaneler genererar endast en liten del av vårat energibehov, vi får därför förlita oss på energitillgången i Sverige i framtiden och att det kommer produceras tillräckligt med el till vettiga priser.

– Men det kan ju onekligen bli spännande att se om detta kommer fungera tillfredställande. Min personliga uppfattning är att det bör byggas mer kärnkraft igen.


Palle Jacobsen – vd på Stibo Complete (Katrineholm)

Stibo

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi anser såklart att det får en stor påverkan för oss då vi förbrukar en hel del el vilket därmed leder till ökade kostnader. De innebär också en stor osäkerhet inför vintern och nästa år då det är väldigt svårt att uppskatta hur priset kommer utvecklas.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi tittar på ev möjligheter att installera någon form av egen elproduktion, i första hand solpaneler.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det har vi inte funderat på.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Den stora trenden jag ser är att materialpriserna fortsätter att öka och detta tillsammans med elsituationen ger en väldigt stor osäkerhet i hela branschen.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi tar ut ett tillägg på fakturorna som ska kompensera alla kostnadsökningar vi haft under året, inte bara för elen.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Givetvis skall man försöka se över sin elförbrukning. Dock kräver vår produktion mycket el vilket såklart ger oss ökade kostnader. Om inte priserna går ned måste vi försöka lägga över en del av kostnadsökningarna på våra kunder.

– Som läget är just nu med skenande materialpriser och inflation så blir det en balansgång hur mycket av kostnaderna som kan läggas på kunderna. Det finns en smärtgräns när det inte längre är lönsamt för dem att trycka. Dock så är en förlorad kund ofta en större förlust än att inte få fullt ut betalt för alla ökade kostnader.

Annons
211202 Banner SE

Mikael Lind – vd Taberg Media Group (tryckerier i Taberg, Stockholm, Malmö)

TMG

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Under 2022 har vi bundna elpriser vilket gör att vi klarat oss hyggligt. Dessvärre har vi inte vågat binda för 2023 och 2024 vilket kommer innebära stora kostnadsökningar för koncernen.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Inte för närvarande. I Stockholm hyr vi våra lokaler så där är det inte aktuellt, kanske kan det i framtiden bli solpaneler i Taberg och Malmö.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej, vi har som sagt fasta elpriser så det är inte aktuellt.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– När vi gjorde vår senaste maskininvestering så var det nog första gången vi kikade noga på elförbrukningen och ställde det i relation till nuvarande utrustning. Det kommer helt klart bli en faktor att ta hänsyn till vid framtida investeringar samt vid geografisk placering av maskiner och företag.

– Då vi satt med vårt elbolag nyligen så berättade de att flera av deras kunder tänker lägga ned sin produktion i elzon 4 och flyttar den utomlands, alternativt om man har andra anläggningar inom elzon 1 eller 2.

– Att starta produktion i SE 4 eller SE 3 i framtiden tror jag kan bli tufft. Samtidigt har Europa höga, och i flera fall betydligt högre, elkostnader än vi, jag tänker då framförallt på Baltikum, och detta kan gynna svensk produktion på kort sikt.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna?

– Vi justerar i detta nu våra priser i kalkylsystemen för att möta högre kostnader under 2023, sedan får vi se hur det tas emot av kunderna.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Regeringen har på kort tid lyckats montera ner en fullt fungerande elproduktion i södra Sverige. Därför anser jag att man också får kompensera företagen med en minskad effektskatt, vilket är den stora delen av elräkningen för oss.

– Jag har samtidigt i några stunder av eftertänksamhet tänkt tanken att köpa ett grafiskt företag inom elområde SE2 och flytta den effektslukande produktionen dit. Men valet blir nog om dessa höga priser fortsätter, att helt enkelt avstå från att befinna sig i de effektslukande segmenten.


Sofia Ljungberg Igbe – vd på Ljungbergs Tryckeri (Klippan)

Ljungbergs

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi känner en stor oro inför framtiden, vi befinner oss i en väldigt utmanande situation. Elkostnaderna har både dubblats och tripplats senaste tiden.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi funderar på att investera i egen produktion. Att ha verksamhet i elområde fyra gör ju att en egen elproduktion känns väldigt angelägen. Det som kan bli aktuellt är solceller på den mark vi äger i anslutning till tryckeriet.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det har vi inte tittat närmare på. Vi kör tvåskift i produktionen och att börja arbeta natt skulle komplicera det mesta.

– Däremot har vi ett ständigt pågående arbete med att hitta energiläckage och hitta sätt att spara på elen. Vi gjorde en energikartläggning för några år sedan och denna ligger till grund för det arbetet. Till en del energibesparande investeringar har vi fått bidrag från Klimatklivet. En stor del i projektet är att få medarbetarna att ständigt tänka att man ska spara på elen.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– De helt vansinniga prisökningarna på papper och annat material. Och nu är en ny höjning aviserad från pappersleverantörerna i början av september. Det är en hemsk trend.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– I våra offerter och orderbekräftelser finns en skrivning om att vi kan ta ut för höjda material- och energipriser. Men det blir alltid en eftersläpning som vi förlorar pengar på. Sedan har vi runt 15-20 procent av orderstocken som är offentliga avtal och de kunderna kan vara svårare att fakturera kostnadshöjningar till.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Man ska alltid tänka på sina kostnader, nu är det viktigare än någonsin. Det gäller i och för sig hela industrin, inte bara den grafiska. Alla blir tvungna att ställa om och en del företag kommer att gå under. Egen elproduktion kommer att öka på företagen och det är ju ett agerande som är ett resultat av de politiska besluten genom åren. Vi får rädda oss själva.


Erik Mauritzon – vd Åtta.45 Tryckeri (Stockholm)

Atta45

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Det kommer att bli ett antal mycket tuffa år framöver för alla, såväl för privatpersoner som företag. För tillfället påverkas vi bara av leverantörers prishöjningar. Men vi kommer få kraftiga höjningar framöver vilket vi måste ta ut av kund.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Nej det har vi inga planer på för tillfället.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det blir svårt att göra det. Möjligtvis att köra nattskift på flera maskiner. Men då kostar personalen å andra sidan mera så det jämnar nog ut sig.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Nej just nu finns det inget jag vill berätta om.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi kommer att börja kompensera oss inom en snar framtid. Exakt hur har vi lite olika planer för. Dock kommer alla som vill finnas kvar bli tvungna att kompensera sig för elpriserna så det blir och har redan blivit höjningar i alla led.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Det är nog bara konstatera att vi inte kan se energin som en allmän fast kostnad utan som en rörlig kostnad per produktionsmaskin samt uppvärmningsel och allmän el som en overheadkostnad.

Annons
211202 Banner SE

Lennie Nylén – vd på Original Tryckeri (Umeå)

original

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Eftersom vi finns i Umeå så är vi inte lika hårt påverkade som företag i södra Sverige. Jag tycker att skillnaderna i pris för elen är för stor mellan landsdelarna. Men liksom att vi häruppe betalar mer för både livsmedel, papper och andra förbrukningsvaror på grund av transporterna så är en viss prisskillnad på el motiverad. Den ska ju också transporteras. Men jag förstår och sympatiserar med mina kollegor i syd.

– Situationen har fört med sig det ovanliga att det för första gången under min tid som företagare är en konkurrensfördel med att ha företaget placerat i norra Sverige. Men då vår kundstock befinner sig inom 20 mils radie, ganska lokalt alltså, så är konkurrensfördelen mest av akademisk natur.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi äger inte våra lokaler så vi kan inte gärna investera i solceller till vårt tak. Dessutom så är all vår el per automatik grön el, från sol- vind- och vattenkraftverk eftersom vi vill ha den lokalt producerad.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– I och för sig så har vi ett effektabonnemang men skillnaden mellan hög- och lågtaxa är så liten så vi planerar inte produktionen efter detta. Och sedan så har vi många jobb som trots kort framförhållning ändå är bråttom, så vi kör när vi kan helt enkelt.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Jag tror att papperspriserna fortsätter att gå uppåt. När beläggningen på bruken är så hög så kommer en stabilisering eller nedgång av priserna att ske först framemot våren.

– Annars så tror jag att liksom att pandemin tvingade företagsledare att hitta nya och i många fall bättre lösningar så kommer de höga energipriserna att göra detsamma. Kanske kan det rent av vara positivt för branschen på lång sikt. Och kanske kan branschen lära sig att ta betalt för sin service och miljömärkning, allt kostar.


Erik Wallhed – vd på Bold Printing, Stockholm

Bold

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi funderar mycket på den förstås, hur mycket ska man låsa? Vi har en viss del låst och annan del rörligt. Då vi ingår i en större koncern så är vi lite styrda centralt med vad vi ska ha för typ av avtal. Dessutom har vi många interna kunder i tryckeriet och det förenklar lite då det gäller vidarefakturering av höjda kostnader bland annat. Totalt sett så är jag inte jätteorolig för tryckeriets del avseende elpriserna, men det är klart att det blir en påverkan i miljonklassen.

– Sedan har vi papperspriserna men där ser vi att efterfrågan har minskat under sommaren och att prishöjningarna avstannat. Fortsätter det så ser jag en risk att pappersbruken minskar sin kapacitet ytterligare men jag tror inte på framtida pappersprishöjningar.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi hyr våra lokaler så frågan ligger inte riktigt hos oss, men det jag kan säga är att vår hyresvärd vill verkligen vara toppklassad vad gäller miljö, de jobbar hårt med bland annat uppvärmning med minsta möjliga miljöpåverkan. Vårt tak skulle passa väldigt bra för solceller och jag skulle tycka om utifall att hyresvärden skulle sätta upp en solcellspark där.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Ha ha, nej vi är ett dagstidningstryckeri i första hand, våra tryckningar är planerade på minuten med slottider för bilarna som ska köra ut tidningarna under morgonkulan.

-->
Ämnen i artikeln: V-TAB
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Nybildad svensk tryckerikoncern: ”Vi satsar på att göra två förvärv i år”

Linda

Tryckerikoncernen lägger ribban högt och ska omsätta hundratals miljoner. En ny vd har satts in för att snabba på förvärvsresan. Små driftiga bolag med tydliga kundsegment är av intresse.

Annons
SE Branschkoll hybrid 300x900px static

Niklas Bille – vd Billes Tryckeri (Göteborg)

Billes Tryckeri

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Jag tycker det är väldigt konstigt, och orättvist att det skiljer så mycket på elpriset mellan olika regioner i Sverige. För Billes del så har vi ännu inte drabbats av de höjda priserna då vi haft bundna elpriser hittills, och har så även större delen av 2023.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi bygger 73 laddplatser för elbilar här i höst, men har inte beslutat om solpaneler ännu. Men det projektet är under bearbetning också.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej, vi har inte gjort några åtgärder alls ännu på grund av elprisutvecklingen.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Det är väl att utvecklingen fortsätter mot mer digitaltryck, mindre offset. Plåtar är ju enormt dyra att framställa bland annat på grund av energibehovet som tillverkning och bearbetning av aluminium kräver.

– Samt att den makulatur som offsetproduktionen genererar blir dyrare i takt med ökade papperspriser. Det innebär ju också att brytpunkten mellan offset och digitaltryck flyttas uppåt alltmer.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi har inte beaktat högre elpriser ännu, eller tagit höjd för dem mot kunder. Det har varit papper och andra insatsvaror som varit problem och utmaningar för oss hittills.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Egen produktion av el med solpaneler genererar endast en liten del av vårat energibehov, vi får därför förlita oss på energitillgången i Sverige i framtiden och att det kommer produceras tillräckligt med el till vettiga priser.

– Men det kan ju onekligen bli spännande att se om detta kommer fungera tillfredställande. Min personliga uppfattning är att det bör byggas mer kärnkraft igen.


Palle Jacobsen – vd på Stibo Complete (Katrineholm)

Stibo

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi anser såklart att det får en stor påverkan för oss då vi förbrukar en hel del el vilket därmed leder till ökade kostnader. De innebär också en stor osäkerhet inför vintern och nästa år då det är väldigt svårt att uppskatta hur priset kommer utvecklas.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi tittar på ev möjligheter att installera någon form av egen elproduktion, i första hand solpaneler.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det har vi inte funderat på.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Den stora trenden jag ser är att materialpriserna fortsätter att öka och detta tillsammans med elsituationen ger en väldigt stor osäkerhet i hela branschen.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi tar ut ett tillägg på fakturorna som ska kompensera alla kostnadsökningar vi haft under året, inte bara för elen.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Givetvis skall man försöka se över sin elförbrukning. Dock kräver vår produktion mycket el vilket såklart ger oss ökade kostnader. Om inte priserna går ned måste vi försöka lägga över en del av kostnadsökningarna på våra kunder.

– Som läget är just nu med skenande materialpriser och inflation så blir det en balansgång hur mycket av kostnaderna som kan läggas på kunderna. Det finns en smärtgräns när det inte längre är lönsamt för dem att trycka. Dock så är en förlorad kund ofta en större förlust än att inte få fullt ut betalt för alla ökade kostnader.

Annons
7NY 900x300 ImagePRESS 1350

Mikael Lind – vd Taberg Media Group (tryckerier i Taberg, Stockholm, Malmö)

TMG

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Under 2022 har vi bundna elpriser vilket gör att vi klarat oss hyggligt. Dessvärre har vi inte vågat binda för 2023 och 2024 vilket kommer innebära stora kostnadsökningar för koncernen.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Inte för närvarande. I Stockholm hyr vi våra lokaler så där är det inte aktuellt, kanske kan det i framtiden bli solpaneler i Taberg och Malmö.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej, vi har som sagt fasta elpriser så det är inte aktuellt.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– När vi gjorde vår senaste maskininvestering så var det nog första gången vi kikade noga på elförbrukningen och ställde det i relation till nuvarande utrustning. Det kommer helt klart bli en faktor att ta hänsyn till vid framtida investeringar samt vid geografisk placering av maskiner och företag.

– Då vi satt med vårt elbolag nyligen så berättade de att flera av deras kunder tänker lägga ned sin produktion i elzon 4 och flyttar den utomlands, alternativt om man har andra anläggningar inom elzon 1 eller 2.

– Att starta produktion i SE 4 eller SE 3 i framtiden tror jag kan bli tufft. Samtidigt har Europa höga, och i flera fall betydligt högre, elkostnader än vi, jag tänker då framförallt på Baltikum, och detta kan gynna svensk produktion på kort sikt.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna?

– Vi justerar i detta nu våra priser i kalkylsystemen för att möta högre kostnader under 2023, sedan får vi se hur det tas emot av kunderna.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Regeringen har på kort tid lyckats montera ner en fullt fungerande elproduktion i södra Sverige. Därför anser jag att man också får kompensera företagen med en minskad effektskatt, vilket är den stora delen av elräkningen för oss.

– Jag har samtidigt i några stunder av eftertänksamhet tänkt tanken att köpa ett grafiskt företag inom elområde SE2 och flytta den effektslukande produktionen dit. Men valet blir nog om dessa höga priser fortsätter, att helt enkelt avstå från att befinna sig i de effektslukande segmenten.


Sofia Ljungberg Igbe – vd på Ljungbergs Tryckeri (Klippan)

Ljungbergs

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi känner en stor oro inför framtiden, vi befinner oss i en väldigt utmanande situation. Elkostnaderna har både dubblats och tripplats senaste tiden.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi funderar på att investera i egen produktion. Att ha verksamhet i elområde fyra gör ju att en egen elproduktion känns väldigt angelägen. Det som kan bli aktuellt är solceller på den mark vi äger i anslutning till tryckeriet.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det har vi inte tittat närmare på. Vi kör tvåskift i produktionen och att börja arbeta natt skulle komplicera det mesta.

– Däremot har vi ett ständigt pågående arbete med att hitta energiläckage och hitta sätt att spara på elen. Vi gjorde en energikartläggning för några år sedan och denna ligger till grund för det arbetet. Till en del energibesparande investeringar har vi fått bidrag från Klimatklivet. En stor del i projektet är att få medarbetarna att ständigt tänka att man ska spara på elen.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– De helt vansinniga prisökningarna på papper och annat material. Och nu är en ny höjning aviserad från pappersleverantörerna i början av september. Det är en hemsk trend.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– I våra offerter och orderbekräftelser finns en skrivning om att vi kan ta ut för höjda material- och energipriser. Men det blir alltid en eftersläpning som vi förlorar pengar på. Sedan har vi runt 15-20 procent av orderstocken som är offentliga avtal och de kunderna kan vara svårare att fakturera kostnadshöjningar till.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Man ska alltid tänka på sina kostnader, nu är det viktigare än någonsin. Det gäller i och för sig hela industrin, inte bara den grafiska. Alla blir tvungna att ställa om och en del företag kommer att gå under. Egen elproduktion kommer att öka på företagen och det är ju ett agerande som är ett resultat av de politiska besluten genom åren. Vi får rädda oss själva.


Erik Mauritzon – vd Åtta.45 Tryckeri (Stockholm)

Atta45

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Det kommer att bli ett antal mycket tuffa år framöver för alla, såväl för privatpersoner som företag. För tillfället påverkas vi bara av leverantörers prishöjningar. Men vi kommer få kraftiga höjningar framöver vilket vi måste ta ut av kund.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Nej det har vi inga planer på för tillfället.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det blir svårt att göra det. Möjligtvis att köra nattskift på flera maskiner. Men då kostar personalen å andra sidan mera så det jämnar nog ut sig.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Nej just nu finns det inget jag vill berätta om.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi kommer att börja kompensera oss inom en snar framtid. Exakt hur har vi lite olika planer för. Dock kommer alla som vill finnas kvar bli tvungna att kompensera sig för elpriserna så det blir och har redan blivit höjningar i alla led.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Det är nog bara konstatera att vi inte kan se energin som en allmän fast kostnad utan som en rörlig kostnad per produktionsmaskin samt uppvärmningsel och allmän el som en overheadkostnad.

Annons
Banner Branschkoll 900x300

Lennie Nylén – vd på Original Tryckeri (Umeå)

original

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Eftersom vi finns i Umeå så är vi inte lika hårt påverkade som företag i södra Sverige. Jag tycker att skillnaderna i pris för elen är för stor mellan landsdelarna. Men liksom att vi häruppe betalar mer för både livsmedel, papper och andra förbrukningsvaror på grund av transporterna så är en viss prisskillnad på el motiverad. Den ska ju också transporteras. Men jag förstår och sympatiserar med mina kollegor i syd.

– Situationen har fört med sig det ovanliga att det för första gången under min tid som företagare är en konkurrensfördel med att ha företaget placerat i norra Sverige. Men då vår kundstock befinner sig inom 20 mils radie, ganska lokalt alltså, så är konkurrensfördelen mest av akademisk natur.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi äger inte våra lokaler så vi kan inte gärna investera i solceller till vårt tak. Dessutom så är all vår el per automatik grön el, från sol- vind- och vattenkraftverk eftersom vi vill ha den lokalt producerad.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– I och för sig så har vi ett effektabonnemang men skillnaden mellan hög- och lågtaxa är så liten så vi planerar inte produktionen efter detta. Och sedan så har vi många jobb som trots kort framförhållning ändå är bråttom, så vi kör när vi kan helt enkelt.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Jag tror att papperspriserna fortsätter att gå uppåt. När beläggningen på bruken är så hög så kommer en stabilisering eller nedgång av priserna att ske först framemot våren.

– Annars så tror jag att liksom att pandemin tvingade företagsledare att hitta nya och i många fall bättre lösningar så kommer de höga energipriserna att göra detsamma. Kanske kan det rent av vara positivt för branschen på lång sikt. Och kanske kan branschen lära sig att ta betalt för sin service och miljömärkning, allt kostar.


Erik Wallhed – vd på Bold Printing, Stockholm

Bold

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi funderar mycket på den förstås, hur mycket ska man låsa? Vi har en viss del låst och annan del rörligt. Då vi ingår i en större koncern så är vi lite styrda centralt med vad vi ska ha för typ av avtal. Dessutom har vi många interna kunder i tryckeriet och det förenklar lite då det gäller vidarefakturering av höjda kostnader bland annat. Totalt sett så är jag inte jätteorolig för tryckeriets del avseende elpriserna, men det är klart att det blir en påverkan i miljonklassen.

– Sedan har vi papperspriserna men där ser vi att efterfrågan har minskat under sommaren och att prishöjningarna avstannat. Fortsätter det så ser jag en risk att pappersbruken minskar sin kapacitet ytterligare men jag tror inte på framtida pappersprishöjningar.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi hyr våra lokaler så frågan ligger inte riktigt hos oss, men det jag kan säga är att vår hyresvärd vill verkligen vara toppklassad vad gäller miljö, de jobbar hårt med bland annat uppvärmning med minsta möjliga miljöpåverkan. Vårt tak skulle passa väldigt bra för solceller och jag skulle tycka om utifall att hyresvärden skulle sätta upp en solcellspark där.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Ha ha, nej vi är ett dagstidningstryckeri i första hand, våra tryckningar är planerade på minuten med slottider för bilarna som ska köra ut tidningarna under morgonkulan.

-->
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Pappersgrossister: ”Då blir det såklart märkbara konsekvenser”

papper strejk
Ämnen i artikeln: Pappersstrejk 2024

Det pågår finsk strejk i transportsektorn vilket i förlängningen gjort att flera pappersbruk tvingats till nedstängningar. Vi pratar med Papyrus och Antalis om vilka effekter strejken får och hur det påverkar deras leveranser till kunder.

Annons
211202 Banner SE

Niklas Bille – vd Billes Tryckeri (Göteborg)

Billes Tryckeri

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Jag tycker det är väldigt konstigt, och orättvist att det skiljer så mycket på elpriset mellan olika regioner i Sverige. För Billes del så har vi ännu inte drabbats av de höjda priserna då vi haft bundna elpriser hittills, och har så även större delen av 2023.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi bygger 73 laddplatser för elbilar här i höst, men har inte beslutat om solpaneler ännu. Men det projektet är under bearbetning också.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej, vi har inte gjort några åtgärder alls ännu på grund av elprisutvecklingen.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Det är väl att utvecklingen fortsätter mot mer digitaltryck, mindre offset. Plåtar är ju enormt dyra att framställa bland annat på grund av energibehovet som tillverkning och bearbetning av aluminium kräver.

– Samt att den makulatur som offsetproduktionen genererar blir dyrare i takt med ökade papperspriser. Det innebär ju också att brytpunkten mellan offset och digitaltryck flyttas uppåt alltmer.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi har inte beaktat högre elpriser ännu, eller tagit höjd för dem mot kunder. Det har varit papper och andra insatsvaror som varit problem och utmaningar för oss hittills.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Egen produktion av el med solpaneler genererar endast en liten del av vårat energibehov, vi får därför förlita oss på energitillgången i Sverige i framtiden och att det kommer produceras tillräckligt med el till vettiga priser.

– Men det kan ju onekligen bli spännande att se om detta kommer fungera tillfredställande. Min personliga uppfattning är att det bör byggas mer kärnkraft igen.


Palle Jacobsen – vd på Stibo Complete (Katrineholm)

Stibo

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi anser såklart att det får en stor påverkan för oss då vi förbrukar en hel del el vilket därmed leder till ökade kostnader. De innebär också en stor osäkerhet inför vintern och nästa år då det är väldigt svårt att uppskatta hur priset kommer utvecklas.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi tittar på ev möjligheter att installera någon form av egen elproduktion, i första hand solpaneler.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det har vi inte funderat på.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Den stora trenden jag ser är att materialpriserna fortsätter att öka och detta tillsammans med elsituationen ger en väldigt stor osäkerhet i hela branschen.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi tar ut ett tillägg på fakturorna som ska kompensera alla kostnadsökningar vi haft under året, inte bara för elen.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Givetvis skall man försöka se över sin elförbrukning. Dock kräver vår produktion mycket el vilket såklart ger oss ökade kostnader. Om inte priserna går ned måste vi försöka lägga över en del av kostnadsökningarna på våra kunder.

– Som läget är just nu med skenande materialpriser och inflation så blir det en balansgång hur mycket av kostnaderna som kan läggas på kunderna. Det finns en smärtgräns när det inte längre är lönsamt för dem att trycka. Dock så är en förlorad kund ofta en större förlust än att inte få fullt ut betalt för alla ökade kostnader.

Annons
Banner Branschkoll 900x300

Mikael Lind – vd Taberg Media Group (tryckerier i Taberg, Stockholm, Malmö)

TMG

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Under 2022 har vi bundna elpriser vilket gör att vi klarat oss hyggligt. Dessvärre har vi inte vågat binda för 2023 och 2024 vilket kommer innebära stora kostnadsökningar för koncernen.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Inte för närvarande. I Stockholm hyr vi våra lokaler så där är det inte aktuellt, kanske kan det i framtiden bli solpaneler i Taberg och Malmö.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej, vi har som sagt fasta elpriser så det är inte aktuellt.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– När vi gjorde vår senaste maskininvestering så var det nog första gången vi kikade noga på elförbrukningen och ställde det i relation till nuvarande utrustning. Det kommer helt klart bli en faktor att ta hänsyn till vid framtida investeringar samt vid geografisk placering av maskiner och företag.

– Då vi satt med vårt elbolag nyligen så berättade de att flera av deras kunder tänker lägga ned sin produktion i elzon 4 och flyttar den utomlands, alternativt om man har andra anläggningar inom elzon 1 eller 2.

– Att starta produktion i SE 4 eller SE 3 i framtiden tror jag kan bli tufft. Samtidigt har Europa höga, och i flera fall betydligt högre, elkostnader än vi, jag tänker då framförallt på Baltikum, och detta kan gynna svensk produktion på kort sikt.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna?

– Vi justerar i detta nu våra priser i kalkylsystemen för att möta högre kostnader under 2023, sedan får vi se hur det tas emot av kunderna.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Regeringen har på kort tid lyckats montera ner en fullt fungerande elproduktion i södra Sverige. Därför anser jag att man också får kompensera företagen med en minskad effektskatt, vilket är den stora delen av elräkningen för oss.

– Jag har samtidigt i några stunder av eftertänksamhet tänkt tanken att köpa ett grafiskt företag inom elområde SE2 och flytta den effektslukande produktionen dit. Men valet blir nog om dessa höga priser fortsätter, att helt enkelt avstå från att befinna sig i de effektslukande segmenten.


Sofia Ljungberg Igbe – vd på Ljungbergs Tryckeri (Klippan)

Ljungbergs

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi känner en stor oro inför framtiden, vi befinner oss i en väldigt utmanande situation. Elkostnaderna har både dubblats och tripplats senaste tiden.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi funderar på att investera i egen produktion. Att ha verksamhet i elområde fyra gör ju att en egen elproduktion känns väldigt angelägen. Det som kan bli aktuellt är solceller på den mark vi äger i anslutning till tryckeriet.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det har vi inte tittat närmare på. Vi kör tvåskift i produktionen och att börja arbeta natt skulle komplicera det mesta.

– Däremot har vi ett ständigt pågående arbete med att hitta energiläckage och hitta sätt att spara på elen. Vi gjorde en energikartläggning för några år sedan och denna ligger till grund för det arbetet. Till en del energibesparande investeringar har vi fått bidrag från Klimatklivet. En stor del i projektet är att få medarbetarna att ständigt tänka att man ska spara på elen.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– De helt vansinniga prisökningarna på papper och annat material. Och nu är en ny höjning aviserad från pappersleverantörerna i början av september. Det är en hemsk trend.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– I våra offerter och orderbekräftelser finns en skrivning om att vi kan ta ut för höjda material- och energipriser. Men det blir alltid en eftersläpning som vi förlorar pengar på. Sedan har vi runt 15-20 procent av orderstocken som är offentliga avtal och de kunderna kan vara svårare att fakturera kostnadshöjningar till.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Man ska alltid tänka på sina kostnader, nu är det viktigare än någonsin. Det gäller i och för sig hela industrin, inte bara den grafiska. Alla blir tvungna att ställa om och en del företag kommer att gå under. Egen elproduktion kommer att öka på företagen och det är ju ett agerande som är ett resultat av de politiska besluten genom åren. Vi får rädda oss själva.


Erik Mauritzon – vd Åtta.45 Tryckeri (Stockholm)

Atta45

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Det kommer att bli ett antal mycket tuffa år framöver för alla, såväl för privatpersoner som företag. För tillfället påverkas vi bara av leverantörers prishöjningar. Men vi kommer få kraftiga höjningar framöver vilket vi måste ta ut av kund.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Nej det har vi inga planer på för tillfället.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det blir svårt att göra det. Möjligtvis att köra nattskift på flera maskiner. Men då kostar personalen å andra sidan mera så det jämnar nog ut sig.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Nej just nu finns det inget jag vill berätta om.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi kommer att börja kompensera oss inom en snar framtid. Exakt hur har vi lite olika planer för. Dock kommer alla som vill finnas kvar bli tvungna att kompensera sig för elpriserna så det blir och har redan blivit höjningar i alla led.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Det är nog bara konstatera att vi inte kan se energin som en allmän fast kostnad utan som en rörlig kostnad per produktionsmaskin samt uppvärmningsel och allmän el som en overheadkostnad.

Annons
Banner Branschkoll 900x300

Lennie Nylén – vd på Original Tryckeri (Umeå)

original

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Eftersom vi finns i Umeå så är vi inte lika hårt påverkade som företag i södra Sverige. Jag tycker att skillnaderna i pris för elen är för stor mellan landsdelarna. Men liksom att vi häruppe betalar mer för både livsmedel, papper och andra förbrukningsvaror på grund av transporterna så är en viss prisskillnad på el motiverad. Den ska ju också transporteras. Men jag förstår och sympatiserar med mina kollegor i syd.

– Situationen har fört med sig det ovanliga att det för första gången under min tid som företagare är en konkurrensfördel med att ha företaget placerat i norra Sverige. Men då vår kundstock befinner sig inom 20 mils radie, ganska lokalt alltså, så är konkurrensfördelen mest av akademisk natur.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi äger inte våra lokaler så vi kan inte gärna investera i solceller till vårt tak. Dessutom så är all vår el per automatik grön el, från sol- vind- och vattenkraftverk eftersom vi vill ha den lokalt producerad.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– I och för sig så har vi ett effektabonnemang men skillnaden mellan hög- och lågtaxa är så liten så vi planerar inte produktionen efter detta. Och sedan så har vi många jobb som trots kort framförhållning ändå är bråttom, så vi kör när vi kan helt enkelt.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Jag tror att papperspriserna fortsätter att gå uppåt. När beläggningen på bruken är så hög så kommer en stabilisering eller nedgång av priserna att ske först framemot våren.

– Annars så tror jag att liksom att pandemin tvingade företagsledare att hitta nya och i många fall bättre lösningar så kommer de höga energipriserna att göra detsamma. Kanske kan det rent av vara positivt för branschen på lång sikt. Och kanske kan branschen lära sig att ta betalt för sin service och miljömärkning, allt kostar.


Erik Wallhed – vd på Bold Printing, Stockholm

Bold

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi funderar mycket på den förstås, hur mycket ska man låsa? Vi har en viss del låst och annan del rörligt. Då vi ingår i en större koncern så är vi lite styrda centralt med vad vi ska ha för typ av avtal. Dessutom har vi många interna kunder i tryckeriet och det förenklar lite då det gäller vidarefakturering av höjda kostnader bland annat. Totalt sett så är jag inte jätteorolig för tryckeriets del avseende elpriserna, men det är klart att det blir en påverkan i miljonklassen.

– Sedan har vi papperspriserna men där ser vi att efterfrågan har minskat under sommaren och att prishöjningarna avstannat. Fortsätter det så ser jag en risk att pappersbruken minskar sin kapacitet ytterligare men jag tror inte på framtida pappersprishöjningar.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi hyr våra lokaler så frågan ligger inte riktigt hos oss, men det jag kan säga är att vår hyresvärd vill verkligen vara toppklassad vad gäller miljö, de jobbar hårt med bland annat uppvärmning med minsta möjliga miljöpåverkan. Vårt tak skulle passa väldigt bra för solceller och jag skulle tycka om utifall att hyresvärden skulle sätta upp en solcellspark där.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Ha ha, nej vi är ett dagstidningstryckeri i första hand, våra tryckningar är planerade på minuten med slottider för bilarna som ska köra ut tidningarna under morgonkulan.

-->
Ämnen i artikeln: Pappersstrejk 2024
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Storformatstryckeri: ”Ett av våra bästa år någonsin”

anapurna2 1800

Specialprojekt ligger bakom resultatökningen. Företaget investerar nu i en ny storformatsskrivare som de själva modifierar om för att kunna printa på en helt ny produkt.

Annons
Banner Branschkoll 900x300

Niklas Bille – vd Billes Tryckeri (Göteborg)

Billes Tryckeri

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Jag tycker det är väldigt konstigt, och orättvist att det skiljer så mycket på elpriset mellan olika regioner i Sverige. För Billes del så har vi ännu inte drabbats av de höjda priserna då vi haft bundna elpriser hittills, och har så även större delen av 2023.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi bygger 73 laddplatser för elbilar här i höst, men har inte beslutat om solpaneler ännu. Men det projektet är under bearbetning också.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej, vi har inte gjort några åtgärder alls ännu på grund av elprisutvecklingen.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Det är väl att utvecklingen fortsätter mot mer digitaltryck, mindre offset. Plåtar är ju enormt dyra att framställa bland annat på grund av energibehovet som tillverkning och bearbetning av aluminium kräver.

– Samt att den makulatur som offsetproduktionen genererar blir dyrare i takt med ökade papperspriser. Det innebär ju också att brytpunkten mellan offset och digitaltryck flyttas uppåt alltmer.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi har inte beaktat högre elpriser ännu, eller tagit höjd för dem mot kunder. Det har varit papper och andra insatsvaror som varit problem och utmaningar för oss hittills.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Egen produktion av el med solpaneler genererar endast en liten del av vårat energibehov, vi får därför förlita oss på energitillgången i Sverige i framtiden och att det kommer produceras tillräckligt med el till vettiga priser.

– Men det kan ju onekligen bli spännande att se om detta kommer fungera tillfredställande. Min personliga uppfattning är att det bör byggas mer kärnkraft igen.


Palle Jacobsen – vd på Stibo Complete (Katrineholm)

Stibo

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi anser såklart att det får en stor påverkan för oss då vi förbrukar en hel del el vilket därmed leder till ökade kostnader. De innebär också en stor osäkerhet inför vintern och nästa år då det är väldigt svårt att uppskatta hur priset kommer utvecklas.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi tittar på ev möjligheter att installera någon form av egen elproduktion, i första hand solpaneler.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det har vi inte funderat på.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Den stora trenden jag ser är att materialpriserna fortsätter att öka och detta tillsammans med elsituationen ger en väldigt stor osäkerhet i hela branschen.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi tar ut ett tillägg på fakturorna som ska kompensera alla kostnadsökningar vi haft under året, inte bara för elen.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Givetvis skall man försöka se över sin elförbrukning. Dock kräver vår produktion mycket el vilket såklart ger oss ökade kostnader. Om inte priserna går ned måste vi försöka lägga över en del av kostnadsökningarna på våra kunder.

– Som läget är just nu med skenande materialpriser och inflation så blir det en balansgång hur mycket av kostnaderna som kan läggas på kunderna. Det finns en smärtgräns när det inte längre är lönsamt för dem att trycka. Dock så är en förlorad kund ofta en större förlust än att inte få fullt ut betalt för alla ökade kostnader.

Annons
211202 Banner SE

Mikael Lind – vd Taberg Media Group (tryckerier i Taberg, Stockholm, Malmö)

TMG

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Under 2022 har vi bundna elpriser vilket gör att vi klarat oss hyggligt. Dessvärre har vi inte vågat binda för 2023 och 2024 vilket kommer innebära stora kostnadsökningar för koncernen.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Inte för närvarande. I Stockholm hyr vi våra lokaler så där är det inte aktuellt, kanske kan det i framtiden bli solpaneler i Taberg och Malmö.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej, vi har som sagt fasta elpriser så det är inte aktuellt.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– När vi gjorde vår senaste maskininvestering så var det nog första gången vi kikade noga på elförbrukningen och ställde det i relation till nuvarande utrustning. Det kommer helt klart bli en faktor att ta hänsyn till vid framtida investeringar samt vid geografisk placering av maskiner och företag.

– Då vi satt med vårt elbolag nyligen så berättade de att flera av deras kunder tänker lägga ned sin produktion i elzon 4 och flyttar den utomlands, alternativt om man har andra anläggningar inom elzon 1 eller 2.

– Att starta produktion i SE 4 eller SE 3 i framtiden tror jag kan bli tufft. Samtidigt har Europa höga, och i flera fall betydligt högre, elkostnader än vi, jag tänker då framförallt på Baltikum, och detta kan gynna svensk produktion på kort sikt.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna?

– Vi justerar i detta nu våra priser i kalkylsystemen för att möta högre kostnader under 2023, sedan får vi se hur det tas emot av kunderna.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Regeringen har på kort tid lyckats montera ner en fullt fungerande elproduktion i södra Sverige. Därför anser jag att man också får kompensera företagen med en minskad effektskatt, vilket är den stora delen av elräkningen för oss.

– Jag har samtidigt i några stunder av eftertänksamhet tänkt tanken att köpa ett grafiskt företag inom elområde SE2 och flytta den effektslukande produktionen dit. Men valet blir nog om dessa höga priser fortsätter, att helt enkelt avstå från att befinna sig i de effektslukande segmenten.


Sofia Ljungberg Igbe – vd på Ljungbergs Tryckeri (Klippan)

Ljungbergs

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi känner en stor oro inför framtiden, vi befinner oss i en väldigt utmanande situation. Elkostnaderna har både dubblats och tripplats senaste tiden.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi funderar på att investera i egen produktion. Att ha verksamhet i elområde fyra gör ju att en egen elproduktion känns väldigt angelägen. Det som kan bli aktuellt är solceller på den mark vi äger i anslutning till tryckeriet.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det har vi inte tittat närmare på. Vi kör tvåskift i produktionen och att börja arbeta natt skulle komplicera det mesta.

– Däremot har vi ett ständigt pågående arbete med att hitta energiläckage och hitta sätt att spara på elen. Vi gjorde en energikartläggning för några år sedan och denna ligger till grund för det arbetet. Till en del energibesparande investeringar har vi fått bidrag från Klimatklivet. En stor del i projektet är att få medarbetarna att ständigt tänka att man ska spara på elen.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– De helt vansinniga prisökningarna på papper och annat material. Och nu är en ny höjning aviserad från pappersleverantörerna i början av september. Det är en hemsk trend.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– I våra offerter och orderbekräftelser finns en skrivning om att vi kan ta ut för höjda material- och energipriser. Men det blir alltid en eftersläpning som vi förlorar pengar på. Sedan har vi runt 15-20 procent av orderstocken som är offentliga avtal och de kunderna kan vara svårare att fakturera kostnadshöjningar till.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Man ska alltid tänka på sina kostnader, nu är det viktigare än någonsin. Det gäller i och för sig hela industrin, inte bara den grafiska. Alla blir tvungna att ställa om och en del företag kommer att gå under. Egen elproduktion kommer att öka på företagen och det är ju ett agerande som är ett resultat av de politiska besluten genom åren. Vi får rädda oss själva.


Erik Mauritzon – vd Åtta.45 Tryckeri (Stockholm)

Atta45

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Det kommer att bli ett antal mycket tuffa år framöver för alla, såväl för privatpersoner som företag. För tillfället påverkas vi bara av leverantörers prishöjningar. Men vi kommer få kraftiga höjningar framöver vilket vi måste ta ut av kund.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Nej det har vi inga planer på för tillfället.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det blir svårt att göra det. Möjligtvis att köra nattskift på flera maskiner. Men då kostar personalen å andra sidan mera så det jämnar nog ut sig.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Nej just nu finns det inget jag vill berätta om.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi kommer att börja kompensera oss inom en snar framtid. Exakt hur har vi lite olika planer för. Dock kommer alla som vill finnas kvar bli tvungna att kompensera sig för elpriserna så det blir och har redan blivit höjningar i alla led.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Det är nog bara konstatera att vi inte kan se energin som en allmän fast kostnad utan som en rörlig kostnad per produktionsmaskin samt uppvärmningsel och allmän el som en overheadkostnad.

Annons
7NY 900x300 ImagePRESS 1350

Lennie Nylén – vd på Original Tryckeri (Umeå)

original

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Eftersom vi finns i Umeå så är vi inte lika hårt påverkade som företag i södra Sverige. Jag tycker att skillnaderna i pris för elen är för stor mellan landsdelarna. Men liksom att vi häruppe betalar mer för både livsmedel, papper och andra förbrukningsvaror på grund av transporterna så är en viss prisskillnad på el motiverad. Den ska ju också transporteras. Men jag förstår och sympatiserar med mina kollegor i syd.

– Situationen har fört med sig det ovanliga att det för första gången under min tid som företagare är en konkurrensfördel med att ha företaget placerat i norra Sverige. Men då vår kundstock befinner sig inom 20 mils radie, ganska lokalt alltså, så är konkurrensfördelen mest av akademisk natur.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi äger inte våra lokaler så vi kan inte gärna investera i solceller till vårt tak. Dessutom så är all vår el per automatik grön el, från sol- vind- och vattenkraftverk eftersom vi vill ha den lokalt producerad.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– I och för sig så har vi ett effektabonnemang men skillnaden mellan hög- och lågtaxa är så liten så vi planerar inte produktionen efter detta. Och sedan så har vi många jobb som trots kort framförhållning ändå är bråttom, så vi kör när vi kan helt enkelt.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Jag tror att papperspriserna fortsätter att gå uppåt. När beläggningen på bruken är så hög så kommer en stabilisering eller nedgång av priserna att ske först framemot våren.

– Annars så tror jag att liksom att pandemin tvingade företagsledare att hitta nya och i många fall bättre lösningar så kommer de höga energipriserna att göra detsamma. Kanske kan det rent av vara positivt för branschen på lång sikt. Och kanske kan branschen lära sig att ta betalt för sin service och miljömärkning, allt kostar.


Erik Wallhed – vd på Bold Printing, Stockholm

Bold

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi funderar mycket på den förstås, hur mycket ska man låsa? Vi har en viss del låst och annan del rörligt. Då vi ingår i en större koncern så är vi lite styrda centralt med vad vi ska ha för typ av avtal. Dessutom har vi många interna kunder i tryckeriet och det förenklar lite då det gäller vidarefakturering av höjda kostnader bland annat. Totalt sett så är jag inte jätteorolig för tryckeriets del avseende elpriserna, men det är klart att det blir en påverkan i miljonklassen.

– Sedan har vi papperspriserna men där ser vi att efterfrågan har minskat under sommaren och att prishöjningarna avstannat. Fortsätter det så ser jag en risk att pappersbruken minskar sin kapacitet ytterligare men jag tror inte på framtida pappersprishöjningar.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi hyr våra lokaler så frågan ligger inte riktigt hos oss, men det jag kan säga är att vår hyresvärd vill verkligen vara toppklassad vad gäller miljö, de jobbar hårt med bland annat uppvärmning med minsta möjliga miljöpåverkan. Vårt tak skulle passa väldigt bra för solceller och jag skulle tycka om utifall att hyresvärden skulle sätta upp en solcellspark där.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Ha ha, nej vi är ett dagstidningstryckeri i första hand, våra tryckningar är planerade på minuten med slottider för bilarna som ska köra ut tidningarna under morgonkulan.

-->
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Åtta45 trycker 170 miljoner valsedlar till årets EU-val

Valsedlar EU Atta45

Tryckeriet Åtta45 är i skrivande stund i slutfasen av projektet att trycka 170 miljoner valsedlar till årets EU-val.

Inför förra riksdagsvalet upphandlades tryckningen av valsedlar och avtal skrevs för en fyraårsperiod. Åtta45 fick då uppdraget tillsammans med Parajett, men inför årets EU-val är Åtta45 ensamt tryckeri.

Läs också: De trycker 700 miljoner valsedlar – och så här mycket kostar det

– Det stämmer, vi håller på att trycka allt just nu och det mesta är redan distribuerat, berättar Tommy Jansson på Åtta45 för Branschkoll.

Trycks i arkoffset

Det handlar om både blanka valsedlar och namnvalsedlar. Totalvolymen ligger runt 160 till 170 miljoner. Allt produceras i Åtta45:s arkoffsetpressar och de packas sedan med banderoller i tusen per bunt.

– Skillnaden i år är att det bara är vitt papper, jämfört med det svenska valet förra gången med tre olika färger.

Satt in extra personal

För att klara leveransen har man tagit in mellan tio och femton extra personer som hjäper till med packning och distribution under de två månader som produktionen pågår.

Annons

– Det är en extrem volym som kräver stor planering när det ska in tillsammans med alla övriga uppdrag. Jag vill ge en stor eloge till de som planerar och till bokbinderiet för ett otroligt bra jobb.

”Planering är nyckeln”

70×100-pressarna trycker valsedlarna i en hastighet av 16.000 ark per timme och med 36 valsedlar per ark tar det i runda slängar 280 timmar att trycka årets upplaga.

Med erfarenhet från förra valet har allt löpt på bra, enligt Tommy.

– Vi har lärt oss att planering är nyckeln till framgång så det har vi skruvat på en del den här gången.

Annons
Banner Branschkoll 900x300

Niklas Bille – vd Billes Tryckeri (Göteborg)

Billes Tryckeri

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Jag tycker det är väldigt konstigt, och orättvist att det skiljer så mycket på elpriset mellan olika regioner i Sverige. För Billes del så har vi ännu inte drabbats av de höjda priserna då vi haft bundna elpriser hittills, och har så även större delen av 2023.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi bygger 73 laddplatser för elbilar här i höst, men har inte beslutat om solpaneler ännu. Men det projektet är under bearbetning också.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej, vi har inte gjort några åtgärder alls ännu på grund av elprisutvecklingen.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Det är väl att utvecklingen fortsätter mot mer digitaltryck, mindre offset. Plåtar är ju enormt dyra att framställa bland annat på grund av energibehovet som tillverkning och bearbetning av aluminium kräver.

– Samt att den makulatur som offsetproduktionen genererar blir dyrare i takt med ökade papperspriser. Det innebär ju också att brytpunkten mellan offset och digitaltryck flyttas uppåt alltmer.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi har inte beaktat högre elpriser ännu, eller tagit höjd för dem mot kunder. Det har varit papper och andra insatsvaror som varit problem och utmaningar för oss hittills.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Egen produktion av el med solpaneler genererar endast en liten del av vårat energibehov, vi får därför förlita oss på energitillgången i Sverige i framtiden och att det kommer produceras tillräckligt med el till vettiga priser.

– Men det kan ju onekligen bli spännande att se om detta kommer fungera tillfredställande. Min personliga uppfattning är att det bör byggas mer kärnkraft igen.


Palle Jacobsen – vd på Stibo Complete (Katrineholm)

Stibo

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi anser såklart att det får en stor påverkan för oss då vi förbrukar en hel del el vilket därmed leder till ökade kostnader. De innebär också en stor osäkerhet inför vintern och nästa år då det är väldigt svårt att uppskatta hur priset kommer utvecklas.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi tittar på ev möjligheter att installera någon form av egen elproduktion, i första hand solpaneler.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det har vi inte funderat på.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Den stora trenden jag ser är att materialpriserna fortsätter att öka och detta tillsammans med elsituationen ger en väldigt stor osäkerhet i hela branschen.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi tar ut ett tillägg på fakturorna som ska kompensera alla kostnadsökningar vi haft under året, inte bara för elen.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Givetvis skall man försöka se över sin elförbrukning. Dock kräver vår produktion mycket el vilket såklart ger oss ökade kostnader. Om inte priserna går ned måste vi försöka lägga över en del av kostnadsökningarna på våra kunder.

– Som läget är just nu med skenande materialpriser och inflation så blir det en balansgång hur mycket av kostnaderna som kan läggas på kunderna. Det finns en smärtgräns när det inte längre är lönsamt för dem att trycka. Dock så är en förlorad kund ofta en större förlust än att inte få fullt ut betalt för alla ökade kostnader.

Annons
Banner Branschkoll 900x300

Mikael Lind – vd Taberg Media Group (tryckerier i Taberg, Stockholm, Malmö)

TMG

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Under 2022 har vi bundna elpriser vilket gör att vi klarat oss hyggligt. Dessvärre har vi inte vågat binda för 2023 och 2024 vilket kommer innebära stora kostnadsökningar för koncernen.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Inte för närvarande. I Stockholm hyr vi våra lokaler så där är det inte aktuellt, kanske kan det i framtiden bli solpaneler i Taberg och Malmö.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej, vi har som sagt fasta elpriser så det är inte aktuellt.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– När vi gjorde vår senaste maskininvestering så var det nog första gången vi kikade noga på elförbrukningen och ställde det i relation till nuvarande utrustning. Det kommer helt klart bli en faktor att ta hänsyn till vid framtida investeringar samt vid geografisk placering av maskiner och företag.

– Då vi satt med vårt elbolag nyligen så berättade de att flera av deras kunder tänker lägga ned sin produktion i elzon 4 och flyttar den utomlands, alternativt om man har andra anläggningar inom elzon 1 eller 2.

– Att starta produktion i SE 4 eller SE 3 i framtiden tror jag kan bli tufft. Samtidigt har Europa höga, och i flera fall betydligt högre, elkostnader än vi, jag tänker då framförallt på Baltikum, och detta kan gynna svensk produktion på kort sikt.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna?

– Vi justerar i detta nu våra priser i kalkylsystemen för att möta högre kostnader under 2023, sedan får vi se hur det tas emot av kunderna.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Regeringen har på kort tid lyckats montera ner en fullt fungerande elproduktion i södra Sverige. Därför anser jag att man också får kompensera företagen med en minskad effektskatt, vilket är den stora delen av elräkningen för oss.

– Jag har samtidigt i några stunder av eftertänksamhet tänkt tanken att köpa ett grafiskt företag inom elområde SE2 och flytta den effektslukande produktionen dit. Men valet blir nog om dessa höga priser fortsätter, att helt enkelt avstå från att befinna sig i de effektslukande segmenten.


Sofia Ljungberg Igbe – vd på Ljungbergs Tryckeri (Klippan)

Ljungbergs

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi känner en stor oro inför framtiden, vi befinner oss i en väldigt utmanande situation. Elkostnaderna har både dubblats och tripplats senaste tiden.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi funderar på att investera i egen produktion. Att ha verksamhet i elområde fyra gör ju att en egen elproduktion känns väldigt angelägen. Det som kan bli aktuellt är solceller på den mark vi äger i anslutning till tryckeriet.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det har vi inte tittat närmare på. Vi kör tvåskift i produktionen och att börja arbeta natt skulle komplicera det mesta.

– Däremot har vi ett ständigt pågående arbete med att hitta energiläckage och hitta sätt att spara på elen. Vi gjorde en energikartläggning för några år sedan och denna ligger till grund för det arbetet. Till en del energibesparande investeringar har vi fått bidrag från Klimatklivet. En stor del i projektet är att få medarbetarna att ständigt tänka att man ska spara på elen.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– De helt vansinniga prisökningarna på papper och annat material. Och nu är en ny höjning aviserad från pappersleverantörerna i början av september. Det är en hemsk trend.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– I våra offerter och orderbekräftelser finns en skrivning om att vi kan ta ut för höjda material- och energipriser. Men det blir alltid en eftersläpning som vi förlorar pengar på. Sedan har vi runt 15-20 procent av orderstocken som är offentliga avtal och de kunderna kan vara svårare att fakturera kostnadshöjningar till.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Man ska alltid tänka på sina kostnader, nu är det viktigare än någonsin. Det gäller i och för sig hela industrin, inte bara den grafiska. Alla blir tvungna att ställa om och en del företag kommer att gå under. Egen elproduktion kommer att öka på företagen och det är ju ett agerande som är ett resultat av de politiska besluten genom åren. Vi får rädda oss själva.


Erik Mauritzon – vd Åtta.45 Tryckeri (Stockholm)

Atta45

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Det kommer att bli ett antal mycket tuffa år framöver för alla, såväl för privatpersoner som företag. För tillfället påverkas vi bara av leverantörers prishöjningar. Men vi kommer få kraftiga höjningar framöver vilket vi måste ta ut av kund.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Nej det har vi inga planer på för tillfället.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det blir svårt att göra det. Möjligtvis att köra nattskift på flera maskiner. Men då kostar personalen å andra sidan mera så det jämnar nog ut sig.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Nej just nu finns det inget jag vill berätta om.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi kommer att börja kompensera oss inom en snar framtid. Exakt hur har vi lite olika planer för. Dock kommer alla som vill finnas kvar bli tvungna att kompensera sig för elpriserna så det blir och har redan blivit höjningar i alla led.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Det är nog bara konstatera att vi inte kan se energin som en allmän fast kostnad utan som en rörlig kostnad per produktionsmaskin samt uppvärmningsel och allmän el som en overheadkostnad.

Annons
Banner Branschkoll 900x300

Lennie Nylén – vd på Original Tryckeri (Umeå)

original

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Eftersom vi finns i Umeå så är vi inte lika hårt påverkade som företag i södra Sverige. Jag tycker att skillnaderna i pris för elen är för stor mellan landsdelarna. Men liksom att vi häruppe betalar mer för både livsmedel, papper och andra förbrukningsvaror på grund av transporterna så är en viss prisskillnad på el motiverad. Den ska ju också transporteras. Men jag förstår och sympatiserar med mina kollegor i syd.

– Situationen har fört med sig det ovanliga att det för första gången under min tid som företagare är en konkurrensfördel med att ha företaget placerat i norra Sverige. Men då vår kundstock befinner sig inom 20 mils radie, ganska lokalt alltså, så är konkurrensfördelen mest av akademisk natur.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi äger inte våra lokaler så vi kan inte gärna investera i solceller till vårt tak. Dessutom så är all vår el per automatik grön el, från sol- vind- och vattenkraftverk eftersom vi vill ha den lokalt producerad.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– I och för sig så har vi ett effektabonnemang men skillnaden mellan hög- och lågtaxa är så liten så vi planerar inte produktionen efter detta. Och sedan så har vi många jobb som trots kort framförhållning ändå är bråttom, så vi kör när vi kan helt enkelt.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Jag tror att papperspriserna fortsätter att gå uppåt. När beläggningen på bruken är så hög så kommer en stabilisering eller nedgång av priserna att ske först framemot våren.

– Annars så tror jag att liksom att pandemin tvingade företagsledare att hitta nya och i många fall bättre lösningar så kommer de höga energipriserna att göra detsamma. Kanske kan det rent av vara positivt för branschen på lång sikt. Och kanske kan branschen lära sig att ta betalt för sin service och miljömärkning, allt kostar.


Erik Wallhed – vd på Bold Printing, Stockholm

Bold

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi funderar mycket på den förstås, hur mycket ska man låsa? Vi har en viss del låst och annan del rörligt. Då vi ingår i en större koncern så är vi lite styrda centralt med vad vi ska ha för typ av avtal. Dessutom har vi många interna kunder i tryckeriet och det förenklar lite då det gäller vidarefakturering av höjda kostnader bland annat. Totalt sett så är jag inte jätteorolig för tryckeriets del avseende elpriserna, men det är klart att det blir en påverkan i miljonklassen.

– Sedan har vi papperspriserna men där ser vi att efterfrågan har minskat under sommaren och att prishöjningarna avstannat. Fortsätter det så ser jag en risk att pappersbruken minskar sin kapacitet ytterligare men jag tror inte på framtida pappersprishöjningar.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi hyr våra lokaler så frågan ligger inte riktigt hos oss, men det jag kan säga är att vår hyresvärd vill verkligen vara toppklassad vad gäller miljö, de jobbar hårt med bland annat uppvärmning med minsta möjliga miljöpåverkan. Vårt tak skulle passa väldigt bra för solceller och jag skulle tycka om utifall att hyresvärden skulle sätta upp en solcellspark där.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Ha ha, nej vi är ett dagstidningstryckeri i första hand, våra tryckningar är planerade på minuten med slottider för bilarna som ska köra ut tidningarna under morgonkulan.

-->
redaktionen@branschkoll.se
Annons

De vann tryckeriavtal för åtta Stockholmskommuner

Tryck stockholm

Avtalet beräknas vara värt 12 miljoner kronor under fyra år.

Annons
211202 Banner SE

Niklas Bille – vd Billes Tryckeri (Göteborg)

Billes Tryckeri

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Jag tycker det är väldigt konstigt, och orättvist att det skiljer så mycket på elpriset mellan olika regioner i Sverige. För Billes del så har vi ännu inte drabbats av de höjda priserna då vi haft bundna elpriser hittills, och har så även större delen av 2023.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi bygger 73 laddplatser för elbilar här i höst, men har inte beslutat om solpaneler ännu. Men det projektet är under bearbetning också.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej, vi har inte gjort några åtgärder alls ännu på grund av elprisutvecklingen.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Det är väl att utvecklingen fortsätter mot mer digitaltryck, mindre offset. Plåtar är ju enormt dyra att framställa bland annat på grund av energibehovet som tillverkning och bearbetning av aluminium kräver.

– Samt att den makulatur som offsetproduktionen genererar blir dyrare i takt med ökade papperspriser. Det innebär ju också att brytpunkten mellan offset och digitaltryck flyttas uppåt alltmer.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi har inte beaktat högre elpriser ännu, eller tagit höjd för dem mot kunder. Det har varit papper och andra insatsvaror som varit problem och utmaningar för oss hittills.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Egen produktion av el med solpaneler genererar endast en liten del av vårat energibehov, vi får därför förlita oss på energitillgången i Sverige i framtiden och att det kommer produceras tillräckligt med el till vettiga priser.

– Men det kan ju onekligen bli spännande att se om detta kommer fungera tillfredställande. Min personliga uppfattning är att det bör byggas mer kärnkraft igen.


Palle Jacobsen – vd på Stibo Complete (Katrineholm)

Stibo

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi anser såklart att det får en stor påverkan för oss då vi förbrukar en hel del el vilket därmed leder till ökade kostnader. De innebär också en stor osäkerhet inför vintern och nästa år då det är väldigt svårt att uppskatta hur priset kommer utvecklas.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi tittar på ev möjligheter att installera någon form av egen elproduktion, i första hand solpaneler.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det har vi inte funderat på.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Den stora trenden jag ser är att materialpriserna fortsätter att öka och detta tillsammans med elsituationen ger en väldigt stor osäkerhet i hela branschen.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi tar ut ett tillägg på fakturorna som ska kompensera alla kostnadsökningar vi haft under året, inte bara för elen.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Givetvis skall man försöka se över sin elförbrukning. Dock kräver vår produktion mycket el vilket såklart ger oss ökade kostnader. Om inte priserna går ned måste vi försöka lägga över en del av kostnadsökningarna på våra kunder.

– Som läget är just nu med skenande materialpriser och inflation så blir det en balansgång hur mycket av kostnaderna som kan läggas på kunderna. Det finns en smärtgräns när det inte längre är lönsamt för dem att trycka. Dock så är en förlorad kund ofta en större förlust än att inte få fullt ut betalt för alla ökade kostnader.

Annons
Print VISUTECH1

Mikael Lind – vd Taberg Media Group (tryckerier i Taberg, Stockholm, Malmö)

TMG

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Under 2022 har vi bundna elpriser vilket gör att vi klarat oss hyggligt. Dessvärre har vi inte vågat binda för 2023 och 2024 vilket kommer innebära stora kostnadsökningar för koncernen.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Inte för närvarande. I Stockholm hyr vi våra lokaler så där är det inte aktuellt, kanske kan det i framtiden bli solpaneler i Taberg och Malmö.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej, vi har som sagt fasta elpriser så det är inte aktuellt.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– När vi gjorde vår senaste maskininvestering så var det nog första gången vi kikade noga på elförbrukningen och ställde det i relation till nuvarande utrustning. Det kommer helt klart bli en faktor att ta hänsyn till vid framtida investeringar samt vid geografisk placering av maskiner och företag.

– Då vi satt med vårt elbolag nyligen så berättade de att flera av deras kunder tänker lägga ned sin produktion i elzon 4 och flyttar den utomlands, alternativt om man har andra anläggningar inom elzon 1 eller 2.

– Att starta produktion i SE 4 eller SE 3 i framtiden tror jag kan bli tufft. Samtidigt har Europa höga, och i flera fall betydligt högre, elkostnader än vi, jag tänker då framförallt på Baltikum, och detta kan gynna svensk produktion på kort sikt.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna?

– Vi justerar i detta nu våra priser i kalkylsystemen för att möta högre kostnader under 2023, sedan får vi se hur det tas emot av kunderna.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Regeringen har på kort tid lyckats montera ner en fullt fungerande elproduktion i södra Sverige. Därför anser jag att man också får kompensera företagen med en minskad effektskatt, vilket är den stora delen av elräkningen för oss.

– Jag har samtidigt i några stunder av eftertänksamhet tänkt tanken att köpa ett grafiskt företag inom elområde SE2 och flytta den effektslukande produktionen dit. Men valet blir nog om dessa höga priser fortsätter, att helt enkelt avstå från att befinna sig i de effektslukande segmenten.


Sofia Ljungberg Igbe – vd på Ljungbergs Tryckeri (Klippan)

Ljungbergs

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi känner en stor oro inför framtiden, vi befinner oss i en väldigt utmanande situation. Elkostnaderna har både dubblats och tripplats senaste tiden.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi funderar på att investera i egen produktion. Att ha verksamhet i elområde fyra gör ju att en egen elproduktion känns väldigt angelägen. Det som kan bli aktuellt är solceller på den mark vi äger i anslutning till tryckeriet.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det har vi inte tittat närmare på. Vi kör tvåskift i produktionen och att börja arbeta natt skulle komplicera det mesta.

– Däremot har vi ett ständigt pågående arbete med att hitta energiläckage och hitta sätt att spara på elen. Vi gjorde en energikartläggning för några år sedan och denna ligger till grund för det arbetet. Till en del energibesparande investeringar har vi fått bidrag från Klimatklivet. En stor del i projektet är att få medarbetarna att ständigt tänka att man ska spara på elen.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– De helt vansinniga prisökningarna på papper och annat material. Och nu är en ny höjning aviserad från pappersleverantörerna i början av september. Det är en hemsk trend.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– I våra offerter och orderbekräftelser finns en skrivning om att vi kan ta ut för höjda material- och energipriser. Men det blir alltid en eftersläpning som vi förlorar pengar på. Sedan har vi runt 15-20 procent av orderstocken som är offentliga avtal och de kunderna kan vara svårare att fakturera kostnadshöjningar till.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Man ska alltid tänka på sina kostnader, nu är det viktigare än någonsin. Det gäller i och för sig hela industrin, inte bara den grafiska. Alla blir tvungna att ställa om och en del företag kommer att gå under. Egen elproduktion kommer att öka på företagen och det är ju ett agerande som är ett resultat av de politiska besluten genom åren. Vi får rädda oss själva.


Erik Mauritzon – vd Åtta.45 Tryckeri (Stockholm)

Atta45

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Det kommer att bli ett antal mycket tuffa år framöver för alla, såväl för privatpersoner som företag. För tillfället påverkas vi bara av leverantörers prishöjningar. Men vi kommer få kraftiga höjningar framöver vilket vi måste ta ut av kund.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Nej det har vi inga planer på för tillfället.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det blir svårt att göra det. Möjligtvis att köra nattskift på flera maskiner. Men då kostar personalen å andra sidan mera så det jämnar nog ut sig.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Nej just nu finns det inget jag vill berätta om.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi kommer att börja kompensera oss inom en snar framtid. Exakt hur har vi lite olika planer för. Dock kommer alla som vill finnas kvar bli tvungna att kompensera sig för elpriserna så det blir och har redan blivit höjningar i alla led.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Det är nog bara konstatera att vi inte kan se energin som en allmän fast kostnad utan som en rörlig kostnad per produktionsmaskin samt uppvärmningsel och allmän el som en overheadkostnad.

Annons
7NY 900x300 ImagePRESS 1350

Lennie Nylén – vd på Original Tryckeri (Umeå)

original

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Eftersom vi finns i Umeå så är vi inte lika hårt påverkade som företag i södra Sverige. Jag tycker att skillnaderna i pris för elen är för stor mellan landsdelarna. Men liksom att vi häruppe betalar mer för både livsmedel, papper och andra förbrukningsvaror på grund av transporterna så är en viss prisskillnad på el motiverad. Den ska ju också transporteras. Men jag förstår och sympatiserar med mina kollegor i syd.

– Situationen har fört med sig det ovanliga att det för första gången under min tid som företagare är en konkurrensfördel med att ha företaget placerat i norra Sverige. Men då vår kundstock befinner sig inom 20 mils radie, ganska lokalt alltså, så är konkurrensfördelen mest av akademisk natur.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi äger inte våra lokaler så vi kan inte gärna investera i solceller till vårt tak. Dessutom så är all vår el per automatik grön el, från sol- vind- och vattenkraftverk eftersom vi vill ha den lokalt producerad.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– I och för sig så har vi ett effektabonnemang men skillnaden mellan hög- och lågtaxa är så liten så vi planerar inte produktionen efter detta. Och sedan så har vi många jobb som trots kort framförhållning ändå är bråttom, så vi kör när vi kan helt enkelt.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Jag tror att papperspriserna fortsätter att gå uppåt. När beläggningen på bruken är så hög så kommer en stabilisering eller nedgång av priserna att ske först framemot våren.

– Annars så tror jag att liksom att pandemin tvingade företagsledare att hitta nya och i många fall bättre lösningar så kommer de höga energipriserna att göra detsamma. Kanske kan det rent av vara positivt för branschen på lång sikt. Och kanske kan branschen lära sig att ta betalt för sin service och miljömärkning, allt kostar.


Erik Wallhed – vd på Bold Printing, Stockholm

Bold

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi funderar mycket på den förstås, hur mycket ska man låsa? Vi har en viss del låst och annan del rörligt. Då vi ingår i en större koncern så är vi lite styrda centralt med vad vi ska ha för typ av avtal. Dessutom har vi många interna kunder i tryckeriet och det förenklar lite då det gäller vidarefakturering av höjda kostnader bland annat. Totalt sett så är jag inte jätteorolig för tryckeriets del avseende elpriserna, men det är klart att det blir en påverkan i miljonklassen.

– Sedan har vi papperspriserna men där ser vi att efterfrågan har minskat under sommaren och att prishöjningarna avstannat. Fortsätter det så ser jag en risk att pappersbruken minskar sin kapacitet ytterligare men jag tror inte på framtida pappersprishöjningar.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi hyr våra lokaler så frågan ligger inte riktigt hos oss, men det jag kan säga är att vår hyresvärd vill verkligen vara toppklassad vad gäller miljö, de jobbar hårt med bland annat uppvärmning med minsta möjliga miljöpåverkan. Vårt tak skulle passa väldigt bra för solceller och jag skulle tycka om utifall att hyresvärden skulle sätta upp en solcellspark där.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Ha ha, nej vi är ett dagstidningstryckeri i första hand, våra tryckningar är planerade på minuten med slottider för bilarna som ska köra ut tidningarna under morgonkulan.

-->
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Stora Enso sänker produktionen på grund av strejken

Ämnen i artikeln: Pappersstrejk 2024

I skrivande stund pågår strejken minst till första april.

Annons
7NY 900x300 ImagePRESS 1350

Niklas Bille – vd Billes Tryckeri (Göteborg)

Billes Tryckeri

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Jag tycker det är väldigt konstigt, och orättvist att det skiljer så mycket på elpriset mellan olika regioner i Sverige. För Billes del så har vi ännu inte drabbats av de höjda priserna då vi haft bundna elpriser hittills, och har så även större delen av 2023.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi bygger 73 laddplatser för elbilar här i höst, men har inte beslutat om solpaneler ännu. Men det projektet är under bearbetning också.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej, vi har inte gjort några åtgärder alls ännu på grund av elprisutvecklingen.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Det är väl att utvecklingen fortsätter mot mer digitaltryck, mindre offset. Plåtar är ju enormt dyra att framställa bland annat på grund av energibehovet som tillverkning och bearbetning av aluminium kräver.

– Samt att den makulatur som offsetproduktionen genererar blir dyrare i takt med ökade papperspriser. Det innebär ju också att brytpunkten mellan offset och digitaltryck flyttas uppåt alltmer.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi har inte beaktat högre elpriser ännu, eller tagit höjd för dem mot kunder. Det har varit papper och andra insatsvaror som varit problem och utmaningar för oss hittills.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Egen produktion av el med solpaneler genererar endast en liten del av vårat energibehov, vi får därför förlita oss på energitillgången i Sverige i framtiden och att det kommer produceras tillräckligt med el till vettiga priser.

– Men det kan ju onekligen bli spännande att se om detta kommer fungera tillfredställande. Min personliga uppfattning är att det bör byggas mer kärnkraft igen.


Palle Jacobsen – vd på Stibo Complete (Katrineholm)

Stibo

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi anser såklart att det får en stor påverkan för oss då vi förbrukar en hel del el vilket därmed leder till ökade kostnader. De innebär också en stor osäkerhet inför vintern och nästa år då det är väldigt svårt att uppskatta hur priset kommer utvecklas.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi tittar på ev möjligheter att installera någon form av egen elproduktion, i första hand solpaneler.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det har vi inte funderat på.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Den stora trenden jag ser är att materialpriserna fortsätter att öka och detta tillsammans med elsituationen ger en väldigt stor osäkerhet i hela branschen.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi tar ut ett tillägg på fakturorna som ska kompensera alla kostnadsökningar vi haft under året, inte bara för elen.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Givetvis skall man försöka se över sin elförbrukning. Dock kräver vår produktion mycket el vilket såklart ger oss ökade kostnader. Om inte priserna går ned måste vi försöka lägga över en del av kostnadsökningarna på våra kunder.

– Som läget är just nu med skenande materialpriser och inflation så blir det en balansgång hur mycket av kostnaderna som kan läggas på kunderna. Det finns en smärtgräns när det inte längre är lönsamt för dem att trycka. Dock så är en förlorad kund ofta en större förlust än att inte få fullt ut betalt för alla ökade kostnader.

Annons
Banner Branschkoll 900x300

Mikael Lind – vd Taberg Media Group (tryckerier i Taberg, Stockholm, Malmö)

TMG

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Under 2022 har vi bundna elpriser vilket gör att vi klarat oss hyggligt. Dessvärre har vi inte vågat binda för 2023 och 2024 vilket kommer innebära stora kostnadsökningar för koncernen.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Inte för närvarande. I Stockholm hyr vi våra lokaler så där är det inte aktuellt, kanske kan det i framtiden bli solpaneler i Taberg och Malmö.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej, vi har som sagt fasta elpriser så det är inte aktuellt.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– När vi gjorde vår senaste maskininvestering så var det nog första gången vi kikade noga på elförbrukningen och ställde det i relation till nuvarande utrustning. Det kommer helt klart bli en faktor att ta hänsyn till vid framtida investeringar samt vid geografisk placering av maskiner och företag.

– Då vi satt med vårt elbolag nyligen så berättade de att flera av deras kunder tänker lägga ned sin produktion i elzon 4 och flyttar den utomlands, alternativt om man har andra anläggningar inom elzon 1 eller 2.

– Att starta produktion i SE 4 eller SE 3 i framtiden tror jag kan bli tufft. Samtidigt har Europa höga, och i flera fall betydligt högre, elkostnader än vi, jag tänker då framförallt på Baltikum, och detta kan gynna svensk produktion på kort sikt.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna?

– Vi justerar i detta nu våra priser i kalkylsystemen för att möta högre kostnader under 2023, sedan får vi se hur det tas emot av kunderna.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Regeringen har på kort tid lyckats montera ner en fullt fungerande elproduktion i södra Sverige. Därför anser jag att man också får kompensera företagen med en minskad effektskatt, vilket är den stora delen av elräkningen för oss.

– Jag har samtidigt i några stunder av eftertänksamhet tänkt tanken att köpa ett grafiskt företag inom elområde SE2 och flytta den effektslukande produktionen dit. Men valet blir nog om dessa höga priser fortsätter, att helt enkelt avstå från att befinna sig i de effektslukande segmenten.


Sofia Ljungberg Igbe – vd på Ljungbergs Tryckeri (Klippan)

Ljungbergs

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi känner en stor oro inför framtiden, vi befinner oss i en väldigt utmanande situation. Elkostnaderna har både dubblats och tripplats senaste tiden.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi funderar på att investera i egen produktion. Att ha verksamhet i elområde fyra gör ju att en egen elproduktion känns väldigt angelägen. Det som kan bli aktuellt är solceller på den mark vi äger i anslutning till tryckeriet.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det har vi inte tittat närmare på. Vi kör tvåskift i produktionen och att börja arbeta natt skulle komplicera det mesta.

– Däremot har vi ett ständigt pågående arbete med att hitta energiläckage och hitta sätt att spara på elen. Vi gjorde en energikartläggning för några år sedan och denna ligger till grund för det arbetet. Till en del energibesparande investeringar har vi fått bidrag från Klimatklivet. En stor del i projektet är att få medarbetarna att ständigt tänka att man ska spara på elen.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– De helt vansinniga prisökningarna på papper och annat material. Och nu är en ny höjning aviserad från pappersleverantörerna i början av september. Det är en hemsk trend.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– I våra offerter och orderbekräftelser finns en skrivning om att vi kan ta ut för höjda material- och energipriser. Men det blir alltid en eftersläpning som vi förlorar pengar på. Sedan har vi runt 15-20 procent av orderstocken som är offentliga avtal och de kunderna kan vara svårare att fakturera kostnadshöjningar till.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Man ska alltid tänka på sina kostnader, nu är det viktigare än någonsin. Det gäller i och för sig hela industrin, inte bara den grafiska. Alla blir tvungna att ställa om och en del företag kommer att gå under. Egen elproduktion kommer att öka på företagen och det är ju ett agerande som är ett resultat av de politiska besluten genom åren. Vi får rädda oss själva.


Erik Mauritzon – vd Åtta.45 Tryckeri (Stockholm)

Atta45

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Det kommer att bli ett antal mycket tuffa år framöver för alla, såväl för privatpersoner som företag. För tillfället påverkas vi bara av leverantörers prishöjningar. Men vi kommer få kraftiga höjningar framöver vilket vi måste ta ut av kund.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Nej det har vi inga planer på för tillfället.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Nej det blir svårt att göra det. Möjligtvis att köra nattskift på flera maskiner. Men då kostar personalen å andra sidan mera så det jämnar nog ut sig.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Nej just nu finns det inget jag vill berätta om.

Kan ni kompensera de ökade energipriserna mot kund, har ni något energitillägg eller liknande på fakturorna

– Vi kommer att börja kompensera oss inom en snar framtid. Exakt hur har vi lite olika planer för. Dock kommer alla som vill finnas kvar bli tvungna att kompensera sig för elpriserna så det blir och har redan blivit höjningar i alla led.

Hur ska man tänka som grafiskt företag tycker du?

– Det är nog bara konstatera att vi inte kan se energin som en allmän fast kostnad utan som en rörlig kostnad per produktionsmaskin samt uppvärmningsel och allmän el som en overheadkostnad.

Annons
211202 Banner SE

Lennie Nylén – vd på Original Tryckeri (Umeå)

original

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Eftersom vi finns i Umeå så är vi inte lika hårt påverkade som företag i södra Sverige. Jag tycker att skillnaderna i pris för elen är för stor mellan landsdelarna. Men liksom att vi häruppe betalar mer för både livsmedel, papper och andra förbrukningsvaror på grund av transporterna så är en viss prisskillnad på el motiverad. Den ska ju också transporteras. Men jag förstår och sympatiserar med mina kollegor i syd.

– Situationen har fört med sig det ovanliga att det för första gången under min tid som företagare är en konkurrensfördel med att ha företaget placerat i norra Sverige. Men då vår kundstock befinner sig inom 20 mils radie, ganska lokalt alltså, så är konkurrensfördelen mest av akademisk natur.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi äger inte våra lokaler så vi kan inte gärna investera i solceller till vårt tak. Dessutom så är all vår el per automatik grön el, från sol- vind- och vattenkraftverk eftersom vi vill ha den lokalt producerad.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– I och för sig så har vi ett effektabonnemang men skillnaden mellan hög- och lågtaxa är så liten så vi planerar inte produktionen efter detta. Och sedan så har vi många jobb som trots kort framförhållning ändå är bråttom, så vi kör när vi kan helt enkelt.

Ser du några trender i branschen som du vill berätta om?

– Jag tror att papperspriserna fortsätter att gå uppåt. När beläggningen på bruken är så hög så kommer en stabilisering eller nedgång av priserna att ske först framemot våren.

– Annars så tror jag att liksom att pandemin tvingade företagsledare att hitta nya och i många fall bättre lösningar så kommer de höga energipriserna att göra detsamma. Kanske kan det rent av vara positivt för branschen på lång sikt. Och kanske kan branschen lära sig att ta betalt för sin service och miljömärkning, allt kostar.


Erik Wallhed – vd på Bold Printing, Stockholm

Bold

Hur tänker ni kring den aktuella elsituationen?

– Vi funderar mycket på den förstås, hur mycket ska man låsa? Vi har en viss del låst och annan del rörligt. Då vi ingår i en större koncern så är vi lite styrda centralt med vad vi ska ha för typ av avtal. Dessutom har vi många interna kunder i tryckeriet och det förenklar lite då det gäller vidarefakturering av höjda kostnader bland annat. Totalt sett så är jag inte jätteorolig för tryckeriets del avseende elpriserna, men det är klart att det blir en påverkan i miljonklassen.

– Sedan har vi papperspriserna men där ser vi att efterfrågan har minskat under sommaren och att prishöjningarna avstannat. Fortsätter det så ser jag en risk att pappersbruken minskar sin kapacitet ytterligare men jag tror inte på framtida pappersprishöjningar.

Kommer ni att installera, eller har ni redan, egen elproduktion?

– Vi hyr våra lokaler så frågan ligger inte riktigt hos oss, men det jag kan säga är att vår hyresvärd vill verkligen vara toppklassad vad gäller miljö, de jobbar hårt med bland annat uppvärmning med minsta möjliga miljöpåverkan. Vårt tak skulle passa väldigt bra för solceller och jag skulle tycka om utifall att hyresvärden skulle sätta upp en solcellspark där.

Har ni möjlighet att styra produktionen mot tider där elen är billigare?

– Ha ha, nej vi är ett dagstidningstryckeri i första hand, våra tryckningar är planerade på minuten med slottider för bilarna som ska köra ut tidningarna under morgonkulan.

-->
Ämnen i artikeln: Pappersstrejk 2024
redaktionen@branschkoll.se
Annons