2 tryckeri- och byråförvärv, Vann upphandling värd 10 mkr, Värderas till 1,5 miljarder

Hej,
Nu är det snart sista chansen att ansluta till den mest omfattande kunskapsdagen i höst. Jag är övertygad om att de som ansluter till Grafkom i Malmö den 3-4 november kommer att få ny kunskap som kan göra skillnad.

Ja, jag har personligen lagt ner mycket tid på att sätta ihop programmet så visst är jag partisk. Men titta själv på innehållet och ta sedan ett beslut om hur du vill prioritera. Det är över 100 anmälda men ju fler vi blir desto bättre.

Vi har lockat dit experter inom crossmedia, e-handel, sociala medier, inkjet, storformat – och inte minst entreprenörer från andra branscher som du kan knyta nya affärskontakter med och få massor av idéer av – till din nästa nya tjänst kanske. Allt finns på grafkom.se/io

Nu till andra saker som kan ge dig idéer till nya affärer:

Nytt förpackningsevent med tre nya mässor
Easyfairs villl med tre nya mässor locka bredare publik till förpackningsmässan Empack som nu blir fyra mässor parallellt – det ny konceptet ska locka varumärkesägare till årligt event med start i oktober 2016. Detta har potential att bli riktigt bra och är du en del av – eller på väg in i – förpackningssegmentet är det något att ha koll på.

Digitalisering

 • Marknadscheferna ”rädda för att köpa print”
  Utomhusmediet fortsatt starkt hos mediebyråerna – men marknadscheferna flyr nu tidningarna snabbare än läsarna. Stora möjligheter i print just nu.

Årets bästa marknadschefer

Bäst och sämst på hållbarhet i Sverige
Hållbarhetsbarometern visar vilka företag som anses bry sig om hållbarhet. Vilka jobbar du med? Vilka kan du hjälpa bli bättre?

Grafiska branschen

 • Upphandlingsvinst leder till investering för Responstryck i Borås
  Uppskattat ordervärde över fyra år är enligt företaget totalt 10,4 miljoner kronor. Leder till investering i limbindare.

Onlinetryckerier

 • De vann trycksaker för 100.000 kronor
  Åtta.45 har öppnat sin webbshop som ska driva volym till upplägget med samtryck. I samband med detta var man på Stureplan i Antalis butik under två veckor – och i en tävling vann en av kunderna tryck för 100.000 kronor.
 • Onlinetryckeriet Unitedprint och Print24 utökar med 100 nya produkter
  Vänder sig speciellt till små och medelstora företag och förmedlare och nya tjänster läggs till hela tiden.
 • Gelato värderas till 1,5 miljarder kronor
  Enligt uppgift kommer man under 2015 att hantera över en miljon tryckjobb och grundaren säger att Gelato har kvar 70 procent av betalning från kunder efter att ha betalat för tryck, packning och distribution. Nu har man tagit in ytterligare kapital för att öka takten i expansionen.

Övrigt

I korthet

Samma visa varje år: Nobelprisvinnaren tog snabbt slut
”Nu kommer det tyvärr att dröja flera veckor innan vi får in nya böcker av Svetlana Aleksijevitj” säger en bokhandlare. Varför?

Hör av dig med frågor eller funderingar.
/Ola

070-566 09 52

Fullt ös för Postemballage med valutskick under sommaren

Ämnen i artikeln: Postemballage

Företaget Postemballage i Jönköping har kört för fullt under hela sommaren.

Det är det stundande valet som gör att maskinerna har gått för högtryck på Bultvägen på Ljungarum, berättar vd Göran Johansson.

Man har alltid haft det hektiskt när det är valtider eftersom man packar och gör utskick åt många partier. Några av uppdragen är att trycka kuvert till sjukvårdspartiet, och packa valsedlar och en folder i kuvert åt Centern.

Postemballage har sex kuverteringsmaskiner som kan packa i kuvert automatiskt.

– Det är ju stora upplagor som görs till vissa partier, största jobbet nu är på 200.000 tusen försändelser

Kunderna är både de större etablerade partierna runt om i hela landet men också många mindre lokala partier.

– Vissa partier vill att deras budskap skall komma ut lagom till förtidsröstningen som börjar 24 augusti, medan en del andra satsar på att få ut det innan den riktiga valdagen den 11 september.

Skift på semestern

Under sommaren har man delvis haft skiftgång för att hinna med allt.

Lena Pettersson laddar valsedlar i en av kuverteringsmaskinerna hos Postemballage.

– Personalen är beundransvärd som ställer upp och flyttar och pysslar med semester för att det skall fungera  med alla utskick, säger Göran.

Lena Pettersson som är en av operatörerna, berättar om en del utmaningar:

– Vi har haft svårigheter att få fatt i alla delar som ligger i kuverten, väldigt många valsedlar har kommit sent i år och det är även brist på papper generellt i branschen.

Ämnen i artikeln: Postemballage
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Ny halvårsrapport visar fortsatt hög bokförsäljning

Ämnen i artikeln: böcker

✔️Avmattad tillväxt för digitala böcker ✔️Så här går det för tryckta böcker ✔️Kunderna strömmar tillbaka till bokhandeln ✔️Boken står stark – förra årets rekordsiffror inte bara var en konsekvens av pandemin.

Ämnen i artikeln: böcker
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Optimum Group fortsätter etikett-expansionen i Norden

Optimum Group Labelco
Ämnen i artikeln: EtikettOptimum Group

Etikettkoncernen Optimum Group fortsätter sin expansion att etablera sig ytterligare på den nordiska marknaden.

Nu köper man den danska etikettryckaren Labelco, med säte i Hinnerup.

Labelco producerar etiketter för mestadels den inhemska marknaden men man exporterar också en hel del till andra EU-länder.

I ett pressmeddelande kommenterar Optimum Group Nordics vd Lars Ole Nauta förvärvet:

– Vi är mycket stolta över att välkomna Labelco till Optimum Group. Företaget har en unik position på den danska etikettmarknaden inom området självhäftande etiketter. I synnerhet deras starka profil inom BRCGS-godkända livsmedelsetiketter är intressanta och kommer att expandera Optimum Group Nordics styrkor inom livsmedelsmärkning.

Läs också: Etikettkoncern expanderar i Norden – har köpt fyra danska tryckerier på kort tid

Ämnen i artikeln: EtikettOptimum Group
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Storaffär i finska förpackningsbranschen

Walki förvärvar två bolag med en omsättning på 40 miljoner euro.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Holmen Iggesund anställer till teamet för formad fiber

Holmen Iggesund värvar Björn Bergström som ansvarig för försäljningsutveckling av företagets lösningar inom formad fiber.

Björn Bergström börjar den första september i en roll som Sales Development Manager på Holmen Iggesund.

Björn beskriver sin nya roll så här:

– Jag blir försäljningsutvecklingsansvarig för företagets produkter av formad fiber. Det är främst materialet Inverform som används när man gör förpackningar för livsmedelsindustrin. Målet för verksamheten är att ersätta plastförpackningar med en hållbarare produkt. Mitt ansvarsområde geografiskt bli europa och jag ser fram emot att få komma igång och lära känna det fem man stora laget under ledning av Per Berglund. Det ska bli väldigt kul att få arbeta med att besöka kunder och prospects runt om i Europa, att få resa runt på hållbarast möjliga sätt.

Björn kommer senast från en roll som Swedish Manager på Scandinavian Print Group.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Hon blir ny platschef för Rottneros Bruk

Sofia Hidén heter den nya platschefen på Rottneros. Hon kommer senast från en roll som Director of ESQ på Billerudkorsnäs.

– Sofia har en profil som passar perfekt för det skede Rottneros Bruk befinner sig och för vår framtida utveckling. Koncernen har gjort stora miljöförbättrande investeringar för att utveckla tillverkningen av CTMP-massa och Sofia är en duktig ledare med vana att leda i förändring, säger koncernens operativa chef Peter Sävelin i ett meddelande.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Pulpac får stöd från Eurostars

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Säckar utan plastbarriär – kan återvinnas som papper

Billerudkorsnäs har lanserat ett nytt säckpapper där man ersatt den traditionella plastfilmsbarriären med en beläggning utan plast. Detta gör att det nya materialet, Performance White Barrier, kan återvinnas som papper.

– Hållbara förpackningar står fortfarande högt på agendan hos våra kunder, eftersom konsumenterna efterfrågar det. Med Performance White Barrier tar vi ytterligare ett steg för att ersätta plast i förpackningar. Vad som till en början kan se ut som en osynlig fördel, blir väldigt tydligt i nästa fas när konsumenten ska återvinna säcken, säger Armin van Overbeek, Vice President Business Area Sack & Kraft Paper, på Billerudkorsnäs i ett pressmeddelande.

Enligt Eurostats statistik om faktiska återvinningsgrader i EU återvinner 8 av 10 personer sina pappers- och kartongförpackningar jämfört med 4 av 10 plastförpackningar.

redaktionen@branschkoll.se

Ny förpackningsdesign minskade fraktskadorna rejält

När cykeln såg ut som en TV minskade problemen med fraktskador.

redaktionen@branschkoll.se

Scanfill utökar sortimentet

Ämnen i artikeln: Scanfill

Ytadsföretaget Scanfill utökar sitt produktprogram med ett material för plastförpackningar man kallar Scanfoil PS ESD (Polystyren Electrostatic Discharge). .

– Vi har tagit nästa steg i vårt arbete med kundanpassade förpackningsmaterial och med PS ESD kan vi styra ledningsförmågan efter kundens önskemål, säger Karl Banke, Teknisk Support på Scanfill i ett pressmeddelande.

Företaget säger själva att materialet är perfekt lämpat för förpackningar inom elektronikbranschen eftersom det tack vare sin ytresistivitet skyddar avancerade tekniska applikationer från statisk urladdning. 

Polypropen har en lägre miljöpåverkan än Polystyren och är eftertraktat på återvinningsmarknaden. 

Scanfill ingår i Polykemi Group och har huvudkontoret ligger i Ystad, men företaget har även produktion i Kunshan, Kina.

Ämnen i artikeln: Scanfill
redaktionen@branschkoll.se
[esi bk-get-single-ad group_id="2165" cache="public" ttl="0"] [esi bk-get-single-ad group_id="2167" cache="public" ttl="0"]
[esi bk-get-single-ad group_id="2168" cache="public" ttl="0"]