2.354 pers hittade länken till Nordic Profile Fair Online

De digitala portarna har stängts till Nordic Profile Fair för den här gången, en mässa som såg 5.411 besök från 2.354 unika besökare, det här är en enorm ökning jämfört med den första digitala mässan som hade 1.100 unika besökare och 1.565 besök. Trafiken får anses vara en succé, men hur mycket business gjordes? Vad funkade och vad funkade inte? Branschkoll har pratat med några av utställarna för att få deras upplevelse.
Förbokade möten – en succé

Lasse Fröseth och Örjan Boström på Black Hill i sin digitala monter.
Branschkoll har pratat med ett tiotal av utställarna och det råder konsensus kring att de förbokade mötena med videosamtal fungerat mycket bra.
– Jag är positivt överraskad. Tisdag var kanon. Lite mindre ”besökare” igår men idag har det startat bra. Vi har haft bokade videomöten som har funkat hur bra som helst. Sen kan man ”haffa” kunderna och chatta med dom när dom kommer till montern. Visst skulle man vilja ses live men detta är ett bra sätt i dessa dagar, säger Lasse Fröseth på Black Hill.
– Det är stor skillnad på uppslutningen, det har också varit betydligt lättare att boka in kunder till denna mässan än den som var i augusti. Jag tror det beror på att alla inser att detta är det sättet vi kan kommunicera på just nu. Sedan är väl kunskapen kring det digitala bättre också nu när vi jobbat mera digitalt senaste året, säger Johanna Joelsson på Vinga.
– Vi är positiva över att besöksantalet har ökat markant sedan förra mässan. Men skulle önska att fler tog sig tid till att kika in. Vi har fått fin respons på det vi lagt upp och har också fler förbokade möten denna gång, men det kan bero på inställningen hos kunderna. Jag upplever att kunskapen hos kunderna ökat, att de kan koppla upp sig. En skillnad vi gjort jämfört med den första digitala mässan vi också ställde ut på är att anpassa vårt material så det ska vara enklare, säger Veronica på GTK.
Fortfarande svårt med de ”kalla chattarna”

Jerker Erikson och Mikael Savinainen på Addupcard.
Vi pratar inte kalla samtal längre, vi pratar kalla chattar och precis som förra mässan upplevde många av utställarna att det är svårt att få kontakt med monterbesökare och veta hur man ska förhålla sig till dem.
– Mässan har varit otroligt lugn hittills, jämför man med en fysisk mässa där man kan jobba med att få in folk i montern. Här kan du bara sitta och vänta. Börjar du chatta med kunden loggar de ur eller går till någon annan monter. Vi har inte haft några inbokade möten ännu men har ett nu i eftermiddag, säger Jerker Erikson på Addupcard.
Han berättar också att gåvokort traditionellt är mest populärt på hösten men att det skiftat lite i och med Corona och de extra pengarna man fick handla för förra året.
En annan som haft det tufft med de kalla chattarna är Michael Ingel på Ingli Sweden. Medan kollegorna haft förbokade möten på löpande band var det upp till Michael att vakta montern så att säga.
– Vill gärna se ansiktsuttryck när jag visar produkter så har försökt starta en del videochattar för att göra en rundvisning på hur vi har det här, men då flyr besökarna väldigt fort. De kanske sitter i morgonrock, eller på tåget, eller vad som helst! Våra bokade besök har gått väldigt bra. Pelle och Kalle sitter i stora konferensen med de bokade, förberedda mötena, och de är väldigt nöjda, säger han.
Nervöst framför kameran

Martin Fagerlind på Sandryds berättar om hur mässan gått och hur det kändes att spela in filmerna.
Presentations- och produktvideos, chatt, videochatt och erbjudanden direkt i montern har varit utställarna primära verktyg för att nå besökarna.
Funktionen med att handla direkt i shoppen tycks fungerat sådär. Av de tre jag pratat med om funktionen säger en att hon inte vet om de har den eller om den funkar, en annan säger att man valt bort den funktionen och en tredje säger att det endast skapat förvirring och att man tar dem ordrarna via mail eller chatt istället.
När det kommer till de förinspelade filmerna så tycks filmerna med mer innehåll än ”endast” en produkt varit de som lockat mest klick. Branschkollsredaktionens favoritvideo kom från Neutral som hade en hypnotisk film från deras bomullsproduktion, från odling till färdig produkt. Något vi lät Magnus Jonasson på Neutral veta, han berättade också för oss att han tror digitala mässor är här för att stanna.

Två skärmdumpar från Neutrals fängslande film om hur bomullsproduktionen går till i deras miljökoncept ”Okay”.
– Det tackar jag för, vi har fått mycket beröm för den och många vill använda den. Vi kommer att lägga upp den på vår hemsida under ”downloads” senare. I det stora hela har mässan varit bra, vi är nya som utställare och och kom sent in. Sen finns det en hel del som kan bli bättre men det här kommer med all säkerhet bli en del av framtiden.
På Ingli har man märkt att deras ”Penvalue”-filmer är de som fått mest klick. Det tror man beror på att man med dessa filmer tar avstamp i ett försök att utveckla hela branschen, snarare än att fokusera på enskilda produkter från Ingli.
En som börjar bli varm i (Sandryds) kläderna när det kommer till filminspelningar är Martin Fagerlind, som tillsammans med Magda Bengtsson visat upp Sandryds produkter sedan i våras. Först i deras egna kanaler och nu på mässan.
– Det är nervöst att vara framför kameran! Även om det är produkter och tjänster som du är van att prata om med dina kunder om så är det annorlunda att ha en monolog om en produkt när man är van att ha en dialog och alla sociala utbyten som sker i ett fysiskt möte. Så man har fått skala av, välja noggrant vad man vill förmedla och sen försöka leverera det framför kameran. Det har varit tacksamt att ha lite erfarenhet redan, det hade varit stor skillnad om detta var första gången, berättar Martin.
Hur har Sandryds upplevt sin första digitala mässa hittills?
– Den har varit bra! Vi tycker att det har varit mycket besök i montern. Vi har försökt att chatta med nästan alla, men det är inte många diskussioner som fortsätter tyvärr. Sen har vi haft ett tiotal förbokade besök och kanske lika många videosamtal. Besöken vi haft utöver de bokade är vi väldigt nöjda med och de tittar i stor utsträckning på våra filmer. Special, förädling och GOTS-certifierade plagg är några av de filmerna som haft extra bra med visningar.
Finns det något ni kunde gjort annorlunda?
Det är en bra fråga och den ska vi ställa oss ordentligt när vi samlat ihop all statistik. Allt från sidvisningar, antal besökare i relation till de totala antalet besökare på mässan, vilken film som visats mest och så vidare. Vi får ta en sittning när detta är över och komma fram till vad som var bra och vad vi kan göra bättre. Det kommer säkert att finnas förbättringspotential, såpass ödmjuk får man vara.
De hetaste produkterna

Mässan svämmande såklart över av fina produkter, men här är några av de exempel som nämndes!
Vi frågade några av utställarna om de hade någon produkt som uppmärksammats extra mycket. Från vänster ser du:
-
GTK Producent: vår kepsmodell art 281 Lex fått bra respons, på grund enkelheten att trycka denna då kepsen är utan mittsöm fram.
- Vinga: varit bra blandning mellan produkterna med marinadmoppen sticker ut lite, den är kul!
-
Black Hill: vi har haft mycket intresse kring våra nya Canvasväskor Lenox och Wester. En ryggsäck o en weekend/sportbag.
-
Ingli: bland våra egna produkter har Vegetal Pen Grip fått bra omdömen. Där har vi legat på fabriken att utveckla en penna som vi haft i sortimentet länge.
Sammanfattning
Nya saker kan ju vara lite nervösa, som att stå framför kameran eller chatta med affärsbekanta, men det är också när det är nervöst som vi utvecklas och lär oss nya saker. PWA har hela tiden sagt att mässan är komplement, att det är en lösning anpassad efter den så kallade ”rådande situationen”.
Och de har såklart rätt, det är ett slags komplement. Men det är också något annorlunda, man skulle kunna jämföra de bägge i oändlighet. Det är trevligare att träffas på riktigt såklart, men det är enklare att besöka den digitala mässan. Alla företag i vår bransch har inte möjlighet att avsätta 1-3 dagar för en mässa och för andra är det en av årets höjdpunkter.
Jag tror vi delvis ska se på den digitala mässan och den vanliga mässan som två olika saker, som både fyller sin respektive funktion och med 2.354 unika besökare så blir det svårt att argumentera emot. Kanske är kvalitet och kvantitet två begrepp som hör hemma här, kanske inte, oavsett har bägge sina fördelar.
Artikeln är skriven av David Linnér