Logga in

Kodak rusar på börsen efter lansering av kryptovaluta

11 januari, 2018 | Av: Branschkoll | Dela:

Kodak lanserar i ett samarbete med Wenn Digital den egna kryptovaluta Kodakcoin tillsammans med en plattform för att sälja och kontrollera bilder. Börsvärdet rusade på nyheten och aktien var som mest upp nästan 300 procent.

Genom blockkedjeteknologi ska Kodaks nya plattform, som fått namnet Kodakone, hjälpa fotografer och bildskapare att kontrollera upphovsrätten för deras bilder. Blockkedjan kommer möjliggöra en krypterad, digital huvudbok som håller koll på vem som äger de bilder som ingår i plattformen. Vidare kommer fotografer kunna få betalt för sina bilder genom plattformen.

Fotografer och bildskapare kommer kunna ladda upp nytt och befintligt material till Kokadone och licensiera det genom plattformen. Tanken bakom initiativet är att underlätta licensiering och försäljning av bilder för fotografer. Vidare kommer Kodakone använda ”spindlar” för att skydda och säkra registrerade bilder.

– För många i teknikindustrin är blockkedja och kryptovaluta heta ord. För fotografer som länge kämpat med att få kontroll över var och hur deras arbete används så är dessa ord nycklar till att lösa det som har känts som ett olösbart problem, säger Kodaks vd Jeff Clarke, i ett pressmeddelande.

Marknaden tog emot beskedet väl

Kursgrafen efter nyheten.

Kodaks aktie sköt i höjden och med en stängningskurs på 10,60 USD i går – jämfört med 3,13 USD i tisdags. Kryptovalutor är väldigt hett just nu och kombinerat med ett stort företag så blir det intressant för en större målgrupp.

Det är samarbetspartnern Wenn Digital som utvecklat teknologin åt Kodak med deras expertis från blockkedjor och kryptovalutor. Och deras dotterbolag Wenn Media som samarbetar med 2.500 professionella fotografer.

Mer om projektet och dess framtid kan du läsa om här.

Billes utses till åretas företagare i sin kommun

Niklas och Fredrik Bille tar emot utmärkelsen Årets Företagare i Mölndals kommun.

Billes tryckeri i Göteborg drivs av bröderna Niklas och Fredrik Bille – den 19 april utsågs de till årets företagare i Mölndals kommun där de verkar. (mer…)

Elanders varslar 70 – avvecklar offset helt i Sverige

Elanders huvudkontor i Mölnlycke.

Elanders varslar 70 personer när man flyttar stora delar av verksamheten från Mölnlycke till Borås.

Mcdonalds ska skrota plastsugrör och byta till papper

Mcdonalds i Storbritannien ska byta ut sina plastsugrör och ersätta dem med sugrör av nedbrytbart papper. (mer…)

VD-byte på Antalis

Håkan Askenberger blir ny vd för Antalis. (Bild: Antalis)

Lars Löfgren lämnade plötsligt sin roll som vd för Antalis för några veckor sedan och nu står det klart att Håkan Askenberger, idag logistikansvarig för Norden och Baltikum, tar över som vd. (mer…)

Rikstäckande skylt- och profilkedja säljer för närmare en kvarts miljard

På sin webb visar 4Sign upp sitt breda utbud och rikstäckande service. (Bilder: från 4sign.se)

Kedjan 4Sign som producerar och levererar ”profilering” till sina kunder i Sverige och Norge omsätter nära en kvarts miljard kronor. Branschkoll har gjort en ekonomisk sammanställning av kedjans medlemmar.

Renovering pågår: Big Image har klätt in hela Grand Hotel

Big Image har klätt in Grand Hotel i Stockholm under pågående fasadrenovering – med en 2.000 kvadratmeter stor bild som visar hur det kommer att se ut när allt är klart. (mer…)

Nytt alternativ till QR-koden – lagrar information i text

En ny krypteringsteknik kan lagra information direkt i typsnittet på fysiska utskrifter – som kan läsas av på samma sätt som en QR-kod. (mer…)

Investerar i förädlingsutrustning – vill sälja kapacitet till andra tryckerier

Karl-Åke Ilberg, vd Scandipac tillsammans med operatören Arnie Ilberg framför nyinvesterngen Scodix Ultra Pro med Scodix Foil.

Scandipac, som tillhör bildförlaget Pictura och producerar gratulationskort för den svenska, norska och danska marknaden, har investerat i en Scodix Ultra Pro inklusive Scodix Foil för efterbehandling med partiellt lack samt foliering. (mer…)

Print Next: ”Du måste använda ny kunskap”

Grafkoms Ulf Sunnberg hjälper deltagarna på Print Next att konkretisera ny kunskap att bli nya möjligheter.

När Print Next går av stapeln den 25-26 april så kommer deltagarna få lära sig ett nyttigt verktyg för att enkelt anpassa föreläsarnas insikter till sin egen verksamhet. (mer…)