Logga in

Kodak rusar på börsen efter lansering av kryptovaluta

11 januari, 2018 | Av: Branschkoll | Dela:

Kodak lanserar i ett samarbete med Wenn Digital den egna kryptovaluta Kodakcoin tillsammans med en plattform för att sälja och kontrollera bilder. Börsvärdet rusade på nyheten och aktien var som mest upp nästan 300 procent.

Genom blockkedjeteknologi ska Kodaks nya plattform, som fått namnet Kodakone, hjälpa fotografer och bildskapare att kontrollera upphovsrätten för deras bilder. Blockkedjan kommer möjliggöra en krypterad, digital huvudbok som håller koll på vem som äger de bilder som ingår i plattformen. Vidare kommer fotografer kunna få betalt för sina bilder genom plattformen.

Fotografer och bildskapare kommer kunna ladda upp nytt och befintligt material till Kokadone och licensiera det genom plattformen. Tanken bakom initiativet är att underlätta licensiering och försäljning av bilder för fotografer. Vidare kommer Kodakone använda ”spindlar” för att skydda och säkra registrerade bilder.

– För många i teknikindustrin är blockkedja och kryptovaluta heta ord. För fotografer som länge kämpat med att få kontroll över var och hur deras arbete används så är dessa ord nycklar till att lösa det som har känts som ett olösbart problem, säger Kodaks vd Jeff Clarke, i ett pressmeddelande.

Marknaden tog emot beskedet väl

Kursgrafen efter nyheten.

Kodaks aktie sköt i höjden och med en stängningskurs på 10,60 USD i går – jämfört med 3,13 USD i tisdags. Kryptovalutor är väldigt hett just nu och kombinerat med ett stort företag så blir det intressant för en större målgrupp.

Det är samarbetspartnern Wenn Digital som utvecklat teknologin åt Kodak med deras expertis från blockkedjor och kryptovalutor. Och deras dotterbolag Wenn Media som samarbetar med 2.500 professionella fotografer.

Mer om projektet och dess framtid kan du läsa om här.

Holmbergs värvar två till ledningsgruppen – ökat fokus på it-lösningar

Magnus Granath (it-chef), Fredrik Fenberg (försäljningschef), Fredrik Nilsson (produktionschef), Peter Wessner (ekonomichef) på Holmbergs i Malmö.

Holmbergs i Malmö har nyligen rekryterat både ny försäljningschef och ny ekonomichef. Båda tar plats i ledningsgruppen. (mer…)

UPPDATERAD: Lägger ner kuvertverksamheten i Norden – de tar över

Upphör helt med sin kuvertverksamhet i Norden.

Investerar 10 miljoner i svensk förpackningstillverkning

Göteborgstryckeriet blir först i Norden/Baltikum att investera i Kolbus automatiserade linje för tillverkning av exklusiva boxar. ”Kunder vill undvika förpackningsproducenter i Asien och baltländerna”. (mer…)

Egmont startar tidning om e-sport

Omslaget till första numret, samt förlagsdirektör Marika Bark. (Bild: Egmont)

Tidningen, som fått namnet GLHF, kommer fokusera på några av de största titlarna inom e-sport såsom CS:GO, Leauge of Legends och Overwatch. I framtiden hoppas Egmont att tidningen ska gå att lansera på den brittiska, polska och norska marknaden. (mer…)

Tio kontor lämnar Koneo och bildar nytt bolag

Mia Åslander är marknadschef och Erik Asker är talesperson för nya Gibon-gruppen. (Bild: Gibon)

En ny medlemsägd företagsgrupp lanseras under namnet Gibon, bolaget satsar på att hjälpa små och medelstora företag med sin digitala transformation. (mer…)

Får order på digitala skyltar värd 65 miljoner kronor

Hurtigrutens nya hybridskepp MS Roald Amundsen och MS Fridtjof Nansen ska ta gäster närmare naturen med grön teknologi – blir världens första första elhybriddrivna expeditionsskepp. Zetadisplay-koncernen levererar digitala skyltar. (Bild: Hurtigruten)

ProntoTV som är en del av Zetadisplay-koncernen har tecknat ett avtal med Hurtigruten om digitala skyltar.

Grafokett ordnar mötesplats för etikettbranschen

Grafokett kommer tillsammans med konsultbolaget ÅF anordna ”LabelDay”

(mer…)

Svenskarna föredrar fortfarande fysiska julkort – minskade ”bara” med 9 procent

Enligt Postens prognos delade brevbärarna ut 20,5 miljoner vykort runt om i landet 2017. 

(mer…)

Lundéns Tryckeri investerar i digital etikettprinter

Lundéns Tryckeri i Göteborg blir först i Norden med nya digitala etikett-pressen Accuriolabel 190 från Konica Minolta. (mer…)