Logga in

Ica fortsatt största annonsören – men gapet till tvåan minskade

02 februari, 2017 | Av: Branschkoll | Dela:
ica

(Fotograf: Peter Gehrke)

Ica var Sveriges största annonsör under 2016 visar en sammanställning från Kantar Sifo. Men gapet till tvåan, P&G, minskar.

De största annonsörerna ökade reklaminvesteringarna med tio procent under 2016. Ica toppar listan fortsatt listan men gapet till tvåan, som 2016 var Procter & Gamble, minskade. Rörligt och digitalt var huvudmedierna som flyttade fram sina positioner ytterligare, skriver Sveriges Annonsörer i ett meddelande.

Totalt investerade Ica över 1,2 miljarder kronor 2016 vilket var en minskning med 1,1 procent mot 2015. Största kanalminskningen procentuellt sett var populärpress med minus 86,5 procent.

Tvåan Procter & Gamble (P&G) ökade sina investeringar stort – från 590 miljoner 2015 till över 1 miljard 2016 och kliver upp från en fjärdeplats året innan. Framförallt ökade företaget i TV (70 procent) som var den största kanalen.

Hallon.se och Bauhaus är nya på årets topplista. Totalt investerade de 20 största företagen närmare 9,6 miljarder, en ökning med tio procent jämfört med 2015.

Kantar Sifos sammanställning över landets investeringar i marknadskommunikation för 2016 är nu sammanställda.

Största annonsörerna år 2016 

Reklamin 2016

Källa: Kantar Sifos Reklammätningar 2016 och 2015 (RM). Tabellen visar bruttoinvesteringar i Mkr och tar enbart med reklamköp i huvudmedier. De utgår från mätningar av annonsvolymen och använder sig därefter av de ordinarie prislistorna för att beräkna investeringen.

Onlinetryckeri till börsen redan i höst – kan ta in 2,5 miljarder i kaptial

Ryktena om börsnoteringen kommer från två personer med nära inblick i bolaget.

Googleprofil investerar i plattform för förmedling av trycksaker och profilprodukter

En tjänst som förmedlar trycksaker har nyligen gjort en investeringsrunda och bland annat fått en Googleprofil att investera.

Xerox och Fujifilm – affären avblåst

Det blir ingen affär mellan Xerox och Fujifilm. (mer…)

Tryckerikoncern etablerar sig på västkusten

Fyra av tio känner till GDPR – många kommer använda sig av sina nya rättigheter

Fyra av tio svenskar känner till att GDPR träder i kraft den 25 maj (mer…)

170 varslas när Crane flyttar sedeltrycket från Tumba till Malta

Maltas Premiärminister invigde det nya tryckeriet på Malta tidigare i år. (Bild: Crane)

Crane lägger ner sedeltryckeriet i Tuba och flyttar produktionen till den nybyggda anläggningen på Malta.

Kuvertteamet byter namn

Under 2017 förvärvade Kuvertteamet pappersgrossisten Turnex, nu slår de ihop verksamheterna under ett gemensamt namn. (mer…)

Danagårdlitho är Elanders offsetpartner – investerar 25 miljoner i offset

Mattias Olofsson, vd för Elanders Sverige i den nya logistikanläggningen i Borås. Och Peter Hjelm på Danagårdlitho. (Bilder: Elanders, Danagårdlitho)

Danagårdlitho är Elanders partner inom offsettryck. Man ingår ett långsiktigt samarbetsavtal där Elanders även blir minoritetsägare i Danagårdlitho. (mer…)

T-shirtjätte flyttar upp på väggarna

Spreadshirt, företaget som hjälper vem som helst att sälja produkter med sitt eget tryck på, har lanserat en helt ny tjänst för tryck av affischer.