Logga in

Danagårdlitho är Elanders offsetpartner – investerar 25 miljoner i offset

09 maj, 2018 | Av: Branschkoll | Dela:

Mattias Olofsson, vd för Elanders Sverige i den nya logistikanläggningen i Borås. Och Peter Hjelm på Danagårdlitho. (Bilder: Elanders, Danagårdlitho)

Danagårdlitho är Elanders partner inom offsettryck. Man ingår ett långsiktigt samarbetsavtal där Elanders även blir minoritetsägare i Danagårdlitho.

Upprinnelsen till avtalet är att Elanders beslutat sig för att avveckla sin offsetproduktion helt i Sverige. Man säger nu att man genom partnerskapet med Danagårdlitho kan fortsätta erbjuda alla typer av offsetprodukter på den svenska marknaden.

”Genom partnerskapet med Danagårdlitho kan Elanders Sverige fortsätta att erbjuda alla typer av offsetprodukter på den svenska marknaden”, skriver man i ett meddelande till Branschkoll.

Tvådelat avtal

Avtalet mellan de två företagen består av två delar. Den ena där Danagårdlitho tar över en handfull personer från Elanders inom sälj- och projektledning – där man också tar över kundrelationen på vissa kunder, berättar Peter Hjelm som är vd och delägare i Danagrådlitho för Branschkoll.

Den andra delen av avtalet innebär att Elanders outsourcar sina egna offsetvolymer som ska tryckas i Sverige – och Danagårdlitho blir underleverantör.

– Vår kundbas gör att vi behöver ha en stor flexibilitet och därför måste vi ha både en centraliserad lösning med våra anläggningar i övriga Europa men också en lokal förankring, säger Mattias Olofsson som är vd för Elanders Sverige till Branschkoll.

Elanders förpackningsproduktion som man haft i Mölnlycke ingår inte i överenskommelsen med Danagårdlitho. Man kommer i fortsättningen att fokusera sitt förpackningserbjudande mot de större kunder inom industrisegmentet där produktionen ofta passar bäst på Elanders anläggning i Kina.

Elanders kommer att fördela de jobb som ska gå i offset till antingen sina andra enheter i Polen och övriga Europa – eller till Danagårdlitho som har sin stora produktionsanläggning i Ödeshög.

Investerar 25 miljoner i ny offset

För Danagårdlitho innebär det att man nyinvesterar i offset i Ödeshög när man i sommar byter ut en 8-färgare mot en ny och därmed ökar den totala kapaciteten med 50 procent. Leverantör är Heidelberg.

– Vi måste utöka kapaciteten och investerar 25 miljoner i en ny 8-färgare, säger Peter Hjelm. Utan avtalet med Elanders hade vi inte kunnat göra den här investeringen.

Offset inte längre kärnverksamhet

– Offset är inte längre kärnverksamhet för oss, säger Jonas Ettemo som är affärsutvecklare på Elanders till Branschkoll. Vi går mot en annan del av värdekedjan.

– Vi har jätteroliga leads inom supply chain – när dessa affärer går i lås kommer man förstå mycket bättre varför vi tar det här steget. Det är bara 19 procent av vår verksamhet ”world wide” som är tryck idag.

Digitaltryck i Stockholm

Digitaltrycket fokuseras nästan uteslutande till Stockholm dit till exempel de stora Indigomaskinerna redan är flyttade från Göteborg. Inkjetpressen från HP som installerades 2016 har visat sig inte passa perfekt för Elanders svenska produktion och den pressen är flyttad till USA och ersatt med en inkjet från Canon som nu står i Stockholm.

– Digitaltrycket växer och vi får in nya kunder hela tiden, säger Mattias Olofsson, vd Elanders Sverige till Branschkoll.

Och i den nya logistikanläggning i Borås gör man en jättesatsning.

– Genom samarbetet med Danagårdlitho får Elanders möjlighet att erbjuda alla kunder samma service som tidigare vid offsetproduktion i Sverige, men samtidigt kan vi satsa vidare på logistik- och digitaltryckstjänster, säger Mattias Olofsson.

Omikai satsar i Norge – värvar från tryckeri

Mathias Erlandsson, grundare av Omikai, tillsammans med Knut Grav som snart ska sälja Omikai i Norge.

Omikai, som utvecklar ett affärs- och produktionssystem för den grafiska branschen, ökar sin satsning på Norge.

Gelato öppnar upp globalt tryckerinätverk med API

Norska Gelato har lanserat ett API som gör det möjligt för vem som helst att använda det globala tryckerinätverket. Du kan därmed sälja tryckta produkter som produceras och distribueras av Gelatos uppkopplade tryckeripartners över hela världen.

Kalle Anka fyller 70 år – firar med jubileumsutgåva och nytryck

Nu i september fyller Sveriges största serietidning Kalle Anka 70 år. Det firas med en jubileumsutgåva och med en nytryckt version av det första numret från 1948. (mer…)

E-papper och bluetooth gör förpackning till läkemedelsindustrin smart

Förpackningen kan följa doktorns ordinering, hålla koll på hur många tabletter som finns kvar och påminna patienten om när det är dags att ta nästa tablett. 

Vad kan ett träd göra?

På en jätteposter från Cepi framkommer tydligt att träd används till mycket annat än bara papper.

Ja vad kan människor egentligen använda ett träd till? En ny poster från Cepi gör ett försök att svara på den frågan genom att sammanfatta alla användningsområden på en gigantisk poster. (mer…)

Unikt event i Stockholm – automatisering och arbetsflöden i den grafiska branschen

Ledande mjukvaruaktörer och mindre uppstickare delar kunskap på unikt event för den grafiska branschen. Nätverket Grafkom dedikerar en heldag – 13 november – till olika lösningar inom arbetsflöde och automatisering.  (mer…)

”Drömduo” ska bygga Sveriges största koncept- och contentbyrå

Malin Lundberg Aguilera och Emelie Grahn (Bild: Pressbild)

Bonnier Magazines & Brands ska ta fram vad de hoppas ska bli  Sveriges största koncept- och contentbyrå.

Skicka vykort med Mailchimp – ”Ett smart tillägg till din marknadsföring”

Ett av världens största verktyg för e-postmarknadsföring utvidgar med tryckt kommunikation.

Heidelberg tillverkar elbilsladdare – levererar till tyskt tryckeri

Kohlhammer Group har i och med de stundande bannlysningen av diesel i Stuttgart köpt in tre elbilar – dessa laddas upp av Heidelbergs laddstation Wallbox. (mer…)