Logga in

Danagårdlitho är Elanders offsetpartner – investerar 25 miljoner i offset

09 maj, 2018 | Av: Branschkoll | Dela:

Mattias Olofsson, vd för Elanders Sverige i den nya logistikanläggningen i Borås. Och Peter Hjelm på Danagårdlitho. (Bilder: Elanders, Danagårdlitho)

Danagårdlitho är Elanders partner inom offsettryck. Man ingår ett långsiktigt samarbetsavtal där Elanders även blir minoritetsägare i Danagårdlitho.

Upprinnelsen till avtalet är att Elanders beslutat sig för att avveckla sin offsetproduktion helt i Sverige. Man säger nu att man genom partnerskapet med Danagårdlitho kan fortsätta erbjuda alla typer av offsetprodukter på den svenska marknaden.

”Genom partnerskapet med Danagårdlitho kan Elanders Sverige fortsätta att erbjuda alla typer av offsetprodukter på den svenska marknaden”, skriver man i ett meddelande till Branschkoll.

Tvådelat avtal

Avtalet mellan de två företagen består av två delar. Den ena där Danagårdlitho tar över en handfull personer från Elanders inom sälj- och projektledning – där man också tar över kundrelationen på vissa kunder, berättar Peter Hjelm som är vd och delägare i Danagrådlitho för Branschkoll.

Den andra delen av avtalet innebär att Elanders outsourcar sina egna offsetvolymer som ska tryckas i Sverige – och Danagårdlitho blir underleverantör.

– Vår kundbas gör att vi behöver ha en stor flexibilitet och därför måste vi ha både en centraliserad lösning med våra anläggningar i övriga Europa men också en lokal förankring, säger Mattias Olofsson som är vd för Elanders Sverige till Branschkoll.

Elanders förpackningsproduktion som man haft i Mölnlycke ingår inte i överenskommelsen med Danagårdlitho. Man kommer i fortsättningen att fokusera sitt förpackningserbjudande mot de större kunder inom industrisegmentet där produktionen ofta passar bäst på Elanders anläggning i Kina.

Elanders kommer att fördela de jobb som ska gå i offset till antingen sina andra enheter i Polen och övriga Europa – eller till Danagårdlitho som har sin stora produktionsanläggning i Ödeshög.

Investerar 25 miljoner i ny offset

För Danagårdlitho innebär det att man nyinvesterar i offset i Ödeshög när man i sommar byter ut en 8-färgare mot en ny och därmed ökar den totala kapaciteten med 50 procent. Leverantör är Heidelberg.

– Vi måste utöka kapaciteten och investerar 25 miljoner i en ny 8-färgare, säger Peter Hjelm. Utan avtalet med Elanders hade vi inte kunnat göra den här investeringen.

Offset inte längre kärnverksamhet

– Offset är inte längre kärnverksamhet för oss, säger Jonas Ettemo som är affärsutvecklare på Elanders till Branschkoll. Vi går mot en annan del av värdekedjan.

– Vi har jätteroliga leads inom supply chain – när dessa affärer går i lås kommer man förstå mycket bättre varför vi tar det här steget. Det är bara 19 procent av vår verksamhet ”world wide” som är tryck idag.

Digitaltryck i Stockholm

Digitaltrycket fokuseras nästan uteslutande till Stockholm dit till exempel de stora Indigomaskinerna redan är flyttade från Göteborg. Inkjetpressen från HP som installerades 2016 har visat sig inte passa perfekt för Elanders svenska produktion och den pressen är flyttad till USA och ersatt med en inkjet från Canon som nu står i Stockholm.

– Digitaltrycket växer och vi får in nya kunder hela tiden, säger Mattias Olofsson, vd Elanders Sverige till Branschkoll.

Och i den nya logistikanläggning i Borås gör man en jättesatsning.

– Genom samarbetet med Danagårdlitho får Elanders möjlighet att erbjuda alla kunder samma service som tidigare vid offsetproduktion i Sverige, men samtidigt kan vi satsa vidare på logistik- och digitaltryckstjänster, säger Mattias Olofsson.

Onlinetryckeri till börsen redan i höst – kan ta in 2,5 miljarder i kaptial

Ryktena om börsnoteringen kommer från två personer med nära inblick i bolaget.

Googleprofil investerar i plattform för förmedling av trycksaker och profilprodukter

En tjänst som förmedlar trycksaker har nyligen gjort en investeringsrunda och bland annat fått en Googleprofil att investera.

Xerox och Fujifilm – affären avblåst

Det blir ingen affär mellan Xerox och Fujifilm. (mer…)

Tryckerikoncern etablerar sig på västkusten

Fyra av tio känner till GDPR – många kommer använda sig av sina nya rättigheter

Fyra av tio svenskar känner till att GDPR träder i kraft den 25 maj (mer…)

170 varslas när Crane flyttar sedeltrycket från Tumba till Malta

Maltas Premiärminister invigde det nya tryckeriet på Malta tidigare i år. (Bild: Crane)

Crane lägger ner sedeltryckeriet i Tuba och flyttar produktionen till den nybyggda anläggningen på Malta.

Kuvertteamet byter namn

Under 2017 förvärvade Kuvertteamet pappersgrossisten Turnex, nu slår de ihop verksamheterna under ett gemensamt namn. (mer…)

T-shirtjätte flyttar upp på väggarna

Spreadshirt, företaget som hjälper vem som helst att sälja produkter med sitt eget tryck på, har lanserat en helt ny tjänst för tryck av affischer.

Swish på papper – har aldrig varit enklare att betala

Betalningstjänsten Swish har sedan förra året använt QR-koder för att göra det enklare att betala. Företaget 21 Grams har hjälp bland annat Rädda barnen att få fler att skänka pengar. (mer…)