Logga in

Danagårdlitho är Elanders offsetpartner – investerar 25 miljoner i offset

09 maj, 2018 | Av: Branschkoll | Dela:

Mattias Olofsson, vd för Elanders Sverige i den nya logistikanläggningen i Borås. Och Peter Hjelm på Danagårdlitho. (Bilder: Elanders, Danagårdlitho)

Danagårdlitho är Elanders partner inom offsettryck. Man ingår ett långsiktigt samarbetsavtal där Elanders även blir minoritetsägare i Danagårdlitho.

Upprinnelsen till avtalet är att Elanders beslutat sig för att avveckla sin offsetproduktion helt i Sverige. Man säger nu att man genom partnerskapet med Danagårdlitho kan fortsätta erbjuda alla typer av offsetprodukter på den svenska marknaden.

”Genom partnerskapet med Danagårdlitho kan Elanders Sverige fortsätta att erbjuda alla typer av offsetprodukter på den svenska marknaden”, skriver man i ett meddelande till Branschkoll.

Tvådelat avtal

Avtalet mellan de två företagen består av två delar. Den ena där Danagårdlitho tar över en handfull personer från Elanders inom sälj- och projektledning – där man också tar över kundrelationen på vissa kunder, berättar Peter Hjelm som är vd och delägare i Danagrådlitho för Branschkoll.

Den andra delen av avtalet innebär att Elanders outsourcar sina egna offsetvolymer som ska tryckas i Sverige – och Danagårdlitho blir underleverantör.

– Vår kundbas gör att vi behöver ha en stor flexibilitet och därför måste vi ha både en centraliserad lösning med våra anläggningar i övriga Europa men också en lokal förankring, säger Mattias Olofsson som är vd för Elanders Sverige till Branschkoll.

Elanders förpackningsproduktion som man haft i Mölnlycke ingår inte i överenskommelsen med Danagårdlitho. Man kommer i fortsättningen att fokusera sitt förpackningserbjudande mot de större kunder inom industrisegmentet där produktionen ofta passar bäst på Elanders anläggning i Kina.

Elanders kommer att fördela de jobb som ska gå i offset till antingen sina andra enheter i Polen och övriga Europa – eller till Danagårdlitho som har sin stora produktionsanläggning i Ödeshög.

Investerar 25 miljoner i ny offset

För Danagårdlitho innebär det att man nyinvesterar i offset i Ödeshög när man i sommar byter ut en 8-färgare mot en ny och därmed ökar den totala kapaciteten med 50 procent. Leverantör är Heidelberg.

– Vi måste utöka kapaciteten och investerar 25 miljoner i en ny 8-färgare, säger Peter Hjelm. Utan avtalet med Elanders hade vi inte kunnat göra den här investeringen.

Offset inte längre kärnverksamhet

– Offset är inte längre kärnverksamhet för oss, säger Jonas Ettemo som är affärsutvecklare på Elanders till Branschkoll. Vi går mot en annan del av värdekedjan.

– Vi har jätteroliga leads inom supply chain – när dessa affärer går i lås kommer man förstå mycket bättre varför vi tar det här steget. Det är bara 19 procent av vår verksamhet ”world wide” som är tryck idag.

Digitaltryck i Stockholm

Digitaltrycket fokuseras nästan uteslutande till Stockholm dit till exempel de stora Indigomaskinerna redan är flyttade från Göteborg. Inkjetpressen från HP som installerades 2016 har visat sig inte passa perfekt för Elanders svenska produktion och den pressen är flyttad till USA och ersatt med en inkjet från Canon som nu står i Stockholm.

– Digitaltrycket växer och vi får in nya kunder hela tiden, säger Mattias Olofsson, vd Elanders Sverige till Branschkoll.

Och i den nya logistikanläggning i Borås gör man en jättesatsning.

– Genom samarbetet med Danagårdlitho får Elanders möjlighet att erbjuda alla kunder samma service som tidigare vid offsetproduktion i Sverige, men samtidigt kan vi satsa vidare på logistik- och digitaltryckstjänster, säger Mattias Olofsson.

Addbrand investerar – först i Skandinavien med den nya utrustningen

Addbrand, före detta Kuvertteamet, investerar i ny utrustning från HP.

Print hjälpte Oatly ta över Stockholms Centralstation

Men hjälp av printade produkter ”ägde” Oatly Stockholms central under en vecka i maj. (Bilder: Havelle)

Printade produkter stod i fokus när Oatly under en vecka i maj helt tog över Stockholm Centralstation. (mer…)

Nyckelringar, shotglasbrickor och huvuddockor – allt produktmedia, allt 3D-utskrivet

Företaget har skaffat 200 stycken 3D-skrivare på bara två år.

Ett företag i Brooklyn använder 3D-print för att producera unika produkter för marknadsföring. Med över 200 3D-skrivare och stora produktmediaföretag som kunder har de snabbt blivit en betydande aktör i branschen.

Ny utrustning effektiviserar arbetet medan personalen fokuserar på helhetslösningar

Jennie Åndberg (Franchisetagare), Annelie Jonsson (produktion) och Jimmie Humby (produktion) ej närvarande är kollegan Roxana Guillén som jobbar med sälj.

“Det ska räcka med ett ställe för kunden att vända sig till”, säger Jennie Åndberg på Nyköpings Kopiering. (mer…)

Facebook satsar offline – lanserar magasin med svensk på omslaget

(Bilder: Juan Señor, INNOVATION Media Consulting)

En dag för inte så länge sedan stod det ett nytt magasin i business class-loungen på Heathrow, det visar sig att det är Facebook som står bakom publikationen.

Hoff köper produktionsbyrå

Byrågruppen House of Friends (Hoff) förvärvar produktionsbyrån Blomquist & Co.

PÅ Media investerar i fullmatad digitalpress – för alla som vill sticka ut med sina trycksaker

PÅ Media i Stockholm investerar i en ny HP Indigo 5900. Pressen är utrustad med alla tillbehör som går att köpa. (mer…)

Norrlands Guld trycker tweets i skummet på ölen

Ölskummet ska användas som mediakanal för att få människor att lägga ner mobiltelefonen under matchen.

Snart kan du prata med tryckpressen – Xerox lanserar röststyrning

Hur många exemplar behöver du? Berätta för Gabi, så fixar hon det.